N-am incotro, trebuie sa votez

Andreea Pora 28.11.2008

De același autor

Nu ma numar printre cei care au cazut in capcana propagandei cu votul uninominal, candidati si nu liste. O analiza a legii mi-a aratat, la a doua lectura, ca sistemul este  80% proportional si nu uninominal, la care se adauga o serie de distorsiuni care vor face ca multi dintre cistigatorii in colegii sa ramina fara un loc in parlament in detrimentul perdantilor. Acum, cu sondajele si simularile in fata, sociologii atrag, tirziu si ipocrit,  atentia asupra acestor lucruri.



Votul va fi politic, pentru partide, ca de obicei, iar ele au stiut foarte bine acest lucru, dovada multele persoanje jalnice pe care le-au pus pe liste si care vor accede in parlament chiar daca vor fi votate doar de circa 5000 de alegatori. Pretentia de uninominal le-a dat insa ocazia sa ridice mita, vulgaritatea, impostura si mesajul negativ la cote maxime, inaugurind astfel un nou si nefericit capitol care isi va pune amprenta pe toate viitoarele alegeri.



Nu m-au convins candidatii, cu rare exceptii, iar partidele mi-au dovedit ireversibilul degradarii clasei politice. Diferente insa exista si doar blazatii, spalatii pe creier si mercenarii nu vor sa le vada. 



Rosul care a dominat campania, milioanele de euro bagate in panotaj, propaganda, promisiunile si declaratiile contradictorii si mincinoase, reaparitia in prim planul dezbaterii a unor personaje de extractie comunista, au constituit semnalul. Da, PSD se pregateste sa preia puterea si este dispus pentru asta la orice, inclusiv sa iasa in strada, dupa cum anuntau daunazi sefii social-democrati. Doar citeva procente ii despart de palatul Victoria, ele vor dicta viitoarea guvernare si viitoarele legi din parlament. In functie de ele se vor stabili aliantele si majoritatile. Citeva mii de voturi vor face, din nou, diferenta.



O spun clar, nu vreau din nou PSD la guvernare. Am asteptat si sperat ca se va reforma, ca va scapa de tamare si de mentalitatea de abonat la banii statului, ca cele citeva persoane onorabile de acolo vor avea forta de impinga lucrurile in alta directie si sa determine aparitia unui curent care sa se desprinda de medievalismul iliescian. Nu s-a intimplat asa. PSD a ramas acelasi partid care profita de starea de inapoiere si dependenta a unei largi paturi a populatiei, acelasi ghem de interese, coruptie si lipsa de principii care au tras ani in sir Romania inapoi.



In ultimii patru ani de zile, acest partid a dus o lupta inversunata in parlament introducind amendamente, strimbind si votind toate legile care vizau lupta impotriva coruptiei (vezi lista de pe site-ul http://www.romaniacurata.ro/), a blocat deconspirarea Securitatii si lustratia, a aruncat in derizoriu orice tentativa de reforma morala a societatii. Santajind PNL si cabinetul Tariceanu si-a impus viziunea si masurile de stinga, facind ca duduitul economiei sa se transforme intr-un horcait, iar bugetul de stat sa redevina iarasi haina de vreme rea in care banii sint mutati dintr-un buzunar in altul. A reusit toate astea fiind in opozitie! Ma intreb ce face daca va reajunge la putere si va avea un spatiu de manevra si santaj infint mai mari.



Iata de ce ma duc sa votez, desi, spun sincer, tentatia de a penaliza PD-L si PNL pentru multele dezamagiri pe care mi le-au provocat in anii acestia era imensa.



Trebuie sa ma duc sa votez pentru ca nu vreau ca Daniel Morar sa fie schimbat din functie in urmatoarele doua luni si toate dosarele de coruptie sa ajunga iarasi in vreun fiset a carui cheie o detine Adrian Nastase. Pentru ca nu-l vreau pe Victor Ponta ministru de justitie, ci pe Monica Macovei. Si nici pe Mitrea la Transporturi, il prefer, pina la urma, pe Orban. Nu vreau s-o vad pe Ecaterina Andronescu, cea sustinuta de "Almanahe si Hotele", care si-a deschis sediu de campanie in Regie, din nou stapina peste Educatia, pe care o primeste si copilul meu, ci pe Marga. Pentru ca nu vreau sa dau iarasi 40% din ce cistig la stat si nu vreau sa alimentez cu munca mea un buget in care PSD sa-si bage miinile pina la umar si sa mute banii din impozite la pensii, de la pensii la alocatii, de la investitii la Sanatate si viceversa. Pentru ca n-am chef ca banii europeni sa ajunga la ei si la firmele lor. Nu vreau ca in plina criza, economia si administratia sa fie gestionate de Geoana. Dar mai ales, nu vreau sa aud lectii de cinste si moralitate de la Nastase, Voiculescu, Miki Spaga, Sergiu Andon, Serban Nicolae, Nicolicea si altii ca ei.



Iata de ce, trebuie sa ma duc sa votez. N-am nicio tragere de inima, dar ma duc. N-am incotro. De data asta ma duc sa aleg raul cel mai mic, pentru ca fara discutie, despre asta e vorba, nu-mi fac iluzii.  Daca n-o fac, o sa-mi reprosez ca am pus umarul la revenirea PSD la putere. Ar fi culmea, dupa 19 ani !

Articole similare: Recurs la ratiune, implicare si onoare

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22