De același autor
Doctrina e importanta, dar mai importante sint prioritatile, este fraza-cheie a invitatiei la negocierile de la Cotroceni. Basescu intredeschide astfel usa PSD si a unei coalitii pe care incearca s-o justifice prin criza care se instaleaza. Nu doar situatia economica il preseaza la o majoritate parlamentara si un guvern stabil, ci si pozitia "refractara" a gruparii anti-basesciene, majoritare in PNL.
Sa recapitualm. PD-L anunta clar ca liberalii sint prima optiune, nu din amor refulat, ci pentru ca asa a vrut electoratul. Spune ca e gata sa discute programe, care, oricum, sint compatibile in special din perspectiva cotei unice, daca PNL nu ridica pretentia absurda ca de la inaltimea celor 18% sa revendice postul de prim-ministru pentru Tariceanu. In replica, Dinu Patriciu, iesit din adormire in direct la Realitatea TV, da directia: "liberalii au doua optiuni, se se duca la guvernare cu PSD sau in opozitie". Ca la un semn, proaspat alesii din pozitia a treia, Antonescu- 9150 de voturi si Olteanu-3.793 de voturi, ies cu declaratii scoase din recuzita momentului istoric 322: "PD-L ramine acelasi partid de oportunisti", "Nu vrem republica Putin".
In partea cealalta, Nastase, invitatul de suflet al lui Razvan Dumitrescu, filozofeaza adinc despre cum o sa ajunga PSD la remorca presedintelui, care o sa tina intr-o mina guvernul si serviciile secretele, iar in cealalta procurorii. Cum marile spirite intotdeauna se intilnesc, Nastase, ca si Patriciu, vede tot doua solutii "cu PNL sau in opozitie". In schimb, aripa pragmatica si cu aspiratii la fondurile bugetare a baronilor condusi de Mitrea, trage spre PD-L, dispusa fiind sa se faca frate si cu dracu numai sa ajunga la putere. Dispusa, mai ales sa-i ofere presedintelui pe tava zece capete bine conservate de Geoana.
Antenele voiculesciene, cu ai sai cinci parlamentari alesi, printre care Sergiu Andon cu frumosul sau record de 5.193 de voturi, pledeaza lacrimos pentru o alianta PSD-PD-L. Cuplul Gadea - Cristoiu da proba de maturitate la lins mina pe care au umplut-o de muscaturi in ultimii patru ani si ii prevesteste lui Basescu "un nou mandat fluierind" daca accepta sa-i arunce un oscior si lui Felix.
Cam acesta este istoria incarcata de tatonari, fumigene si contabilitate de la care pornesc negocierile oficiale demarate de Basescu. PSD si PNL au o singura certitudine: premierul nu va fi al lor, ci al PD-L. De la acest punct incolo, toate variantele sint posibile. Daca liberalii vor insista in retorica santajului, risca sa ramina pe dinafara cu program si viziune cu tot, ceea ce, nu cred, totusi, ca-si doresc, mai ales acum cind incepe sa se vada debandada de la buget. Opozitia nu le-ar prii deloc, asa cum ar fi normal, din simplu motiv ca partidele aflate la guvernare nu-i vor menaja in a le da in vileag matrapazlicurile si incompetentele, deloc putine la numar, pe care le-au facut. Inceputul s-a si produs de altfel, prin decizia cinica de a lua de la gura pensionarilor marirea promisa. Ma intreb la cit s-ar fi redus cele 18 procente peneliste daca intentia ar fi fost cunoscuta acum cinci zile, la vot?
PSD are ceva mai multe motive de optimism, de altfel, chiar si declaratia legata de doctrina a presedintelui vine in sensul acesta, cu importanta conditie sa renunte la baietii rai si compromisi pe post de ministri. Acesta este si motivul pentru care au avut grija sa lanseze in media nume precum Cristian Diaconescu, Titus Corlatean sau Victor Ponta. Totodata, vor trebui sa accepte inevitabilul citatiilor la DNA. Dar chiar si asa, electoratul basescian va fi profund nemultumit, indiferent daca i se va cinta partitura crizei si a prioritatilor. In acest context, evident ca nu putem lua in serios afirmatia lui Basescu ca nu negociaza cu gindul la un mandat. Ba se gindeste chiar foarte mult, de aceea, cred ca va incerca sa lucreze in primul rind la masinaria liberala. Explicarea detaliata a consecintelor tunurilor de final de mandat ii va veni in ajutor.