De același autor
Privim uluiți spectacolul politic, temele introduse în campanie, strategia mediatică, actorii angrenați și constatăm că sub ochii noștri s-a născut deja o alianță care prefigurează viitoarea majoritate în parlament. Este vorba de un nou „patrulater roșu“ – PSD, ALDE, PMP și PRU -, cu PSD la comandă și toate caracteristicile fostului patrulater din perioada anilor ’90. Deocamdată, oficial el se limitează la PSD-ALDE, dar în fapt include și celelalte două partide. Se vede asta din direcțiile majore pe care se plasează aceste partide, din discursurile în esență identice pe temele importante și mai cu seamă din atacurile bine coordonate asupra câtorva actori: Cioloș, „tehnocrații“, președintele Iohannis, șefa DNA, Laura Codruța Kövesi. Războiul împotriva acestora, declanșat cu luni bune în urmă s-a dezvoltat în timp pe câteva direcții clare: antioccidentalismul și xenofobia mascate în naționalism ostentativ, demolarea lui Kövesi și a DNA și ultrapopulismul. Partidele „noului patrulater roșu“ acționează unitar, coordonarea se reglează probabil undeva în subteranele consultanților politici, autohtoni sau de import, dar ceea ce frapează este distribuția rolurilor, modul în care se predau ștafetele, în funcție de interesele punctuale ale fiecăruia și de interesul general al alianței.
Putem observa, de exemplu, că flamura antikövesismului este strategic purtată de PMP (Băsescu și acoliții din presă), de ALDE (Tăriceanu și grupul penal adunat acolo) și de câțiva actori aparent independenți și mânați în luptă de propriile probleme cu DNA, gen Ghiță și Udrea. Bombițele cu materie urât mirositoare sunt pasate de la unul la altul, de multe ori auzim doar un fâs sau păcănituri de pistol cu dopuri, dar asta nici nu mai contează, important e să fie ținut subiectul viu, să dea din limbă. Mediatic, divizarea muncii e și ea bine pusă la punct. Televiziunea lui Ghiță este vârf de lance otrăvită în lansarea diversiunilor și grobianismelor la adresa lui Kövesi. Evenimentul zilei, care s-a metamorfozat precum gândacul lui Kafka, din ziar quality în trompeta grupării Udrea-Băsescu-Ponta, funcționează acum pe post de măciucă în capul adversarilor acestora și de răspândac de Black Cube marca Cristoiu & spioni. Interesant e că Dragnea s-a derobat abil de sarcină la acest capitol, distribuind-o unor actori de categorie grea, recunoscuți în PSD pentru meritele în lupta cu DNA, genul Codrin Ștefănescu.
În schimb, xenofobia și antioccidentalismul sunt repartizate în principal PSD și așa-zisului PRU - falanga Ghiță-Diaconu-Palada - și doar episodic, în funcţie de nevoi și umori, celorlalte partide. Redezgroparea naționalismului a început la alegerile din 2014 sub bagheta lui Ponta, cu al său slogan „Mândri că suntem români“, a luat o pauză, după care s-a revigorat post-Colectiv, pentru ca acum să îmbrace haina xenofobiei paroxistice și să ne arunce direct în anii ’90.
Toate partidele și-au pus pe afișe și poartă în cioc România, din care de fapt ciugulesc corbește. E doar o fațadă în spatele căreia le vedem chipurile contorsionate de ură, incintând împotriva „străinilor“ , „sorosiștilor“ și „trădătorilor“ manevrați de o putere ocultă. „Tehnocrații“ parașutați de la Bruxelles, „Julien și Werner“, partidul lui Nicușor Dan și ONG-urile nealiniate la politica patrulaterului sunt din „rețeaua lui Soros“ și au un proiect „antinațional“ de dezmembrare și ruinare a țării. Evenimentul zilei și RTV, via Ghiță și Diaconu, au facut chiar liste negre cu „sorosiștii“ din rețea, exact așa cum făcea până nu demult Antena 3 liste cu „băsiștii“. Dacă te uiți mai cu atenție, vezi că cele două liste negre au multe puncte comune. Motiv pentru care Băsescu a făcut strategic (?) un pas în lateral. La prima vedere, toată manipularea cu Soros e ridicolă și te întrebi la ce spălați pe creier poate să mai țină după 25 de ani, dar nu-i chiar așa. De fapt, electoratului PSD i se transmite un mesaj simplu de ură împotriva „străinului“, de la care i se trag toate relele și sărăcia.
Aici ajungem la a treia și cea mai eficientă componentă a strategiei la butoanele căreia se află en titre PSD și Dragnea: ultrapopulismul. Măririle de salarii, eliminarea unor taxe parafiscale și ajutoarele sociale votate cu iresponsabilitate de parlament au priză la un electorat mai mare decât cel al PSD, ca orice pomană de felul acesta. Câți stau să se întrebe de unde vin banii, dacă bugetul rezistă sau nu? În sărăcia generalizată, aceste întrebări sunt pur retorice, chiar dacă electoratul mai educat și informat ar trebui să-și amintească de aventura din vremea lui Tăriceanu, când sub același pretext al economiei care „duduia“ s-au revărsat saci cu daruri electorale, plătite apoi în timpul crizei de noi toți. Dar ce contează asta pentru PSD? Dacă vine la guvernare, va face ceea ce știe mai bine: taie din investiții și dezvoltare, dacă vin PNL, URS și Cioloș, o să aibă motiv de tocat și acuzat. E aceeași atitudine cinică și iresponsabilă deja devenită marca PSD, dar pe care mulți o salută cu un „sărut mâna, boierule“.
Șansele ca acest patrulater să câștige și să facă majoritatea în parlament sunt mari. Sondajele arată că PSD și ALDE trec de 45%, rezultat confirmat de altfel și la locale, iar PMP poate să depășească 5%. Băsescu e acum cu trup, suflet și presă aservită în tabăra patrulaterului, dar nu este exclusă o răsucire după alegeri. S-ar putea transforma în „soluția imorală“ pentru alianța PNL-USR, care va fi însă din această cauză una extrem de vulnerabilă. Până atunci însă, vedem „noul patrulater roșu“ în plină acțiune, răsucind ceasul istoriei.