De același autor
Finalul Conventiei PDL a semanat cu o inmormintare la care rudele decedatului- intepenit cu un rinjet batjocoritor in coltul gurii- s-au impuscat intre ele in timp ce popa sfintea coliva. Derutat, maestrul de ceremonii a scos fanfara pentru a acoperi gemetele ranitilor si suieratul gloantelor trase prin buzunare. Scenele de la Romexpo pareau rupte din filmele lui Kusturica. Un ciobanas incotosmanat in miţă- ramas, bietul, din recuzita scenariului « toata lumea cinta si danseaza » isi facea rolul, in timp ce la doi metri in spatele lui taberele Udrea si Blaga se amenintau reciproc si isi aruncau insulte printre masele. Poporul delegat nu pricepea. Unii dansau hora si pocneau din degete, altii priveau fix ecranul pe care trona sigla portocalie, cei cu capetele inchise se injurau in gura mare, majoritatea se foia nelinistita presimtind dezastrul. Ceva urit plutea in aer. Aplauzele destinate victoriei lui Blaga s-au transformat in huiduieli de « rusine, rusine » la auzul ca Udrea contesta rezultatul. Reformistii incremenisera la masa lor cu fete lungi si stinjenite. Erau din alta realitate. Incheierea panaramei a fost pe masura : o ploaie de stelute si confettii cernea peste scena in timp ce sefimea spala grabita putina. Masele mute se tirau spre iesiri. Gong final.
PDL a reusit o performanta unica chiar si in politica romaneasca: un congres la care si-a scris propriul necrolog. Putini au anticipat ca agonia, inceputa acum aproape un an, se va termina chiar asa. Cum s-a ajuns aici si, mai ales, ce urmeaza ? Orice analiza nu poate fi completa, pentru ca ramin inca necunoscute multe dintre piesele mici ale puzzle-ului, care se joaca la ora la care scriu.
Udrea
In primul rind, se poate concluziona ca strategia ruperii partidului a fost gandita de Traian Basescu inca de la lansarea in cursa a Elenei Udrea. Toate declaratiile si avertismentele despre neregulile in organizarea Conventiei au mers in aceasta directie. Dar ceea ce a atirnat in balanta a fost scorul. Presedintele avea nevoie sa-si cuantifice sustinerea de care beneficiaza in partid pentru a putea lua o decizie, iar cele 2014 voturi obtinute de Udrea au fost decisive. Desigur, fara umbra lui Basescu in spatele ei n-ar fi scos acest scor, dar trebuie admis ca energia campaniei, sumele investite, retusurile aduse comportamentului si prezenta scenica au contribuit si ele. In fond, misiunea Elenei Udrea nu a fost simpla : a trebuit sa lupte cu masinaria « organizatorica » a lui Blaga, cel cu piinea si cutitul in mina, cu propria imagine negativa. Rezultatul l-a facut pe Traian Basescu sa dea semnalul scindarii. Motivele au fost la indemnina : viciile de organizare, suspiciunea fraudei bine intretinuta, asa incit chiar daca afirmatia « hotiei » nu se sustine aritmetic, vorba lui Blaga, nici nu mai are importanta. Scindarea partidului s-a produs si mesajul transmis electoratului acesta este, indiferent de modalitatea si momentul ce vor fi alese pentru ruptura efectiva.
Blaga
Desi a cistigat sefia partidului, Vasile Blaga a suferit in fond o infringere. Cele doar 37 de voturi care il despart de fatidicul 50% nu-i ofera suficienta legitimitate chiar si in fata propriilor sustinatori. Alegerile intr-un partid nu sint similare celor parlamentare sau prezidentiale, unde printr-un singur vot diferenta, indiferent de ce spun adversarii, esti legitimat de lege. Intr-o organizatie, cum este un partid, daca nu ai o majoritate confortabila poti fi contestat si inlaturat oricind, mai mult, nu ai controlul efectiv. Altfel spus, Blaga va avea o mare problema in propriul partid. La scorul sub asteptari au mai contribuit si discursul autoritarist tinut de Blaga, sentimentul unor aranjamente pe sub masa si, de ce nu, mesajul lansat de presedinte in debutul Conventiei.
Mai e ceva, echipa lui Blaga nu a stiut sa gestioneze situatia. Refuzul de a discuta contestatia a marit suspiciunile, anuntul victoriei pe fondul acestora a parut unfair : Prost a dat si faptul ca au plecat rapid cu buletinele de vot in Modrogan. Se simtea nelinistea in fata alternativei unui tur doi. In fond, acesta a depins de doar 37 de voturi. La prima vedere, neregulile depasesc aceste voturi. Incrincenarea din final al lui Blaga, iesirea necontrolata, limbajul nepotrivit au dat dimensiunea dezastrului cu care se confrunta.
Reformistii
Unul dintre mesajele cele mai triste dat de PDL este scorul obtinut de reformisiti. Integritatea, valorile, consistenta, schimbarea- au fost refuzate, dovedind incapacitatea partidului de intelege astfel de mesaje. Dezinteresul total fata de electorat in ultima instanta. Macovei si reformistii au fost practic striviti intre doua tancuri care s-au ciocnit frontal. Cele doar 209 voturi sunt semnul clar ca PDL a fost si a ramas un partid nereformabil. Ba mai rau, ostil reformei. Acesta este singurul subiect intr-adevar inchis.
Scenarii pentru ce urmeaza
PDL-Blaga, viitorul suna liberal
Sciziunea va arunca PDL-Blaga direct si cu mult mai multa rapiditate in bratele PNL. Deja Crin Antonescu a iesit sa-si anunte multumirea fata de « debarasarea de Basescu » si sa deschida portile pentru « discutii ». Se profileaza o alianta intre cele doua forte, macar la nivel parlamentar intr-o prima faza. Motiv pentru care prin capul liberalilor a inceput sa zumzaie iarasi ideea suspendarii.
Apropierea de PNL pare inevitabila in noile conditii. Blaga a promis partidului ca il va aduce la putere, ceea ce pe termen mediu poate insemna foarte bine mici sinecuri, dezghetarea unor contracte cu statul, functii prin administratie. Este metoda cea mai sigura pentru Blaga sa-si tina aproape soldatii. In acelasi timp insa, sciziunea opreste potentialul de crestere electorala al PDL- Blaga. Ce mai poate oferi acesta ? Si asa discretia cu care facea opozitie incepea sa miroasa a blat. Singura formula pentru PDL-Blaga ar fi fost opozitia dura, devenita insa imposibila in formula amoroasa cu PNL.
Va urma o perioada extrem de tensionata. Cele doua tabere se vor lupta la baioneta pentru organizatii, primari, consilieri, dar mai ales pentru parlamentari. Se vorbeste deja de peste 30 de parlamentari care vor sa defecteze din PDL. In viitoarele negocieri cu liberalii, numarul acestora va conta mult pentru Blaga, asa cum vor conta si in ecuatia relatiilor din interiorul USL.
Viitorul acestui PDL se contureaza a fi unul indisolubil legat de PNL, fiind putin probabil sa poata rezista pe propriile picioare, chiar si in situatia in care si-ar dori asta. Nu are lideri, s-a vazut asta si la Conventie, Blaga nu-si poate depasi propria conditie de asa zis organizator, iar figuri luminoase si credibile nu prea are. Potentialul de crestere venea doar din capacitatea de a face opozitie. Subiect pare inchis, vorba lui Blaga.
Basescu, strategia de adio
Nu trebuie confundate cele 2000 de voturi ale gruparii Udrea cu sustinerea efectiva de care ar putea beneficia o factiune si o viitoare constructie. Organizatiile nu au votat bloc pentru ea si este greu de spus citi vor fi efectiv dispusi sa-si dea demisia din PDL. Desigur, sint filiale cum este cea a lui Pinalti, care este probabil sa o urmeze, insa altele se vor diviza. Va urma o perioada extrem de tensionata.
Orice viitoare constructie depinde de un lucru vital : infrastructura. Cel mai bine stie asta insusi Traian Basescu, de aceea strategia rupturii nu a fost pusa in aplicare decit dupa ce a avut garantia ca are la dispozitie o astfel de infrastructura. Precipitatul mesaj de adio a avut in primul rind rostul de a da oficial semnalul departirii, dar si de stopa previzibile intelegeri intre cele doua tabere. Existau lideri si sefi de filiala din tabara Udrea dispusi sa negocieze o paritate in viitoarea conducere a PDL. Iesirea presedintelui a inabusit din fasa apetitutul.
Intrebarea e, ce sanse are un partid sub asupiciile lui Udrea ? Mici, pentru ca una e partidul, alta credibilitatea in ochii electoratului. Sa fim seriosi, nu poti sa plasezi alternativa de dreapta, opozitia reala sub palaria lui Udrea. Presupun ca strategia lui Traian Basescu este in mai multi pasi. Misiunea lui Udrea s-ar putea incheia dupa momentul ruperii efective, urmind ca un viitor partid sau alianta, iata, se vorbeste din nou despre Miscarea Populara, sa fie condusa de o persoana de o alta anvergura. Ar putea fi Emil Boc, cel care a secondat-o permanent pe Udrea in aceasta campanie, cel care i-a ramas fidel lui Basescu si pe care acesta nu pridideste sa-l laude.
Solutia care se intrezareste este cea a unificarii factiunii PDL-Udrea cu Forta Civica, PNT, Noua Republica sau alte partidulete care ar putea sa rasara. Ca s-ar putea numi Miscarea Populara, Alianta DA (la fix formata de Ungureanu si Pavelescu) sau altcumva nu prea conteaza. Ceea ce e important in momentul acesta este ca posibilitatea unei astfel de constructii iese din zona utopicului si intra in cea a fezabilului. Cu infrastructura pusa la dispozitie de Udrea si credibilitatea altora, ca de exemplu cu reformistii ( desi ramine discutabil daca acestia pe termen scurt se vor alatura uneia sau alteia din tabere), cu Traian Basescu in spate si certitudinea ca acesta va deveni liderul de facto dupa 2014, constructia ar putea avea ceva sanse. Depinde insa cum va fi impachetata si cum va fi traversata perioada de conflict. Exista insa o asteptare electorala in sensul acesta, dar necunoscutele sunt multe.
Ar mai fi de remarcat ca Traian Basescu ramine factorul –cheie in ceea ce va urma si ca, iarasi, s-a dovedit un strateg cu trei capete peste adversari. Cel putin pina acum.
Raportul de forte din USL
Un PNL intarit cu aripa Blaga ar putea zdruncina serios stabilitatea USL. Sa ne aducem aminte de reactia agresiva lui Liviu Dragnea dupa dezertarea lui Stanisoara direct in functia de vicepresedinte al PNL. De avertismentele acestuia fata de posibilitatea cooptarii altor transfugi de la PDL. Nimic nu ar fi mai deranjant pentru PSD decit posibilitatea crearii unei contraponderi. Pe de alta parte, jocul liberalilor ar putea primi un raspuns pe masura : o apropiere de PSD a noii formatiuni anuntate de Basescu. Presedintele are interesul sa-si termine mandatul si sa destructureze o viitoare constructie pe dreapta PNL-PDL Blaga. La rindul sau, Ponta vrea o solutie pentru a controla mai usor rabufnirile de nemultumire ale PNL, iesirile antieuropene sau amenintarile din spatele usilor inchise. Se joaca pe multe fronturi, unele nici macar banuite acum. In tot cazul, sciziunea PDL si apartia unei alte formatiuni pe partea dreapta va influenta echilibrul de forte din USL. Resetarea scenei politice este dincolo de orice indoiala, neajunsul este ca resetarea se face pro sau contra Basescu.