De același autor
“Si, am vorbit cu... i-am zis sa nu-i zica nimic lu' babaciunea aia si ...Pentru ca aia e o ciufuta si o nebuna si spune si peste tot si pune si niste intrebari idioate. N-are rost sa te complici cu proasta aia”. Cuvintele bine simtite sunt rostite de insasi sotia ministrului Chitoiu, Laura Chitoiu, care tragea sfori pentru ca un client politic agreat sa eludeze “intrebarile babaciunii” la un concurs pentru un post de director la ASF. Firele noului dosar Carpatica nu se opresc la omul de afaceri Carabulea, ci duc sus de tot, pina la Chitoiu, Rusanu, Marza si alti sefi de la Autoritatea de Supraveghere Financiara. O intreaga retea. Dar ce sa ne miram, inca de la inceput ASF a fost conceputa ca o vaca de muls bani si o pepiniera pentru clientela. Sumele cistigate de neveste, copii, fini si prieteni sunt ametitoare: Rusanu cistiga 18.500 euro/luna, Laura Chitoiu - 5.800 euro, sotul primaritei Olguta Vasilescu- 2560 euro, nevasta deputatului PNL, Dan Motreanu- 4120 euro, cea a deputatului liberal George Scutaru- 4720 euro, iar fiul ministrului Mariana Campeanu- 2000 euro si tot asa. ( Vezi lista completa AICI). Bugetul pentru salarii la ASF este de 1 milion de euro. Te ia ameteala.
Sa luam celalalt mare scandal de coruptie, Gruia Stoica, alesul statului roman pentru privatizarea esuata de la Oltchim, este arestat preventiv pentru 29 de zile. Patronul GFR a dat o mita de 3 milioane euro avocatului Bostinaru, care urma sa afle pretul cerut de CFR Marfa la o licitatie pentru transportul carbunelui, organizata de Complexul Energetic Oltenia. Va dati seama, daca Gruia ajungea sa cumpere CFR Marfa scapa de astfel de probleme, pentru ca ar fi detinut monopolul! Si aici apar niste stenograme interesante, mita se negocia in transe si se cautau contacte pina la virful Ministerului Transportului, la Fenechiu sau Gaurean. “ Eu va dau 3 milioane. Daca nu le ceri o data, ti le dau anual, 1 milion… 1 milion”. “ Pretul, sa stim tot, sa trimita ala acolo un om de-al meu… la partea asta suntem… spagile”. “Marţi este licitaţia! Vezi prima data dacă Găurean, dacă e sub mâna lui. Vezi cine-l ia de urechi şi cine-l controlează pe el”. In timp ce nevasta lui Chitoiu era pusa sub urmarire penala, iar Gruia Stoica arestat, Relu Fenechiu a fost condamnat definitiv la 5 ani de inchisoare cu executare. Si pentru ca lucrurile sa capete un sens, peste doar 1 zi intra in vigoare noile Coduri Penale, alt scandal monstru.
Daca intra in vigoare in forma actuala, multi politicieni corupti vor putea rasufla usurati, pentru ca dosare precum ultimele doua, ca sa ma limitez la aceste exemple, ar putea sa nu mai existe. Interceptarile nu vor mai fi posibile in anumite conditii, iar doamna Chitoiu si intreaga mafie de la ASF vor putea sa faca orice aranjamente vor, sa manevreze “babaciunile”, ordonantele, comisioanele si concursurile. La fel, Gruia sau altul din categoria asta vor avea liber la fraudat licitatii si dat mita chiar si in transe lunare, ca s-a mai vazut. Stenogramele au sanse bune sa devina obiecte de anticariat. Dar asta nu e tot.
Desi termenul limita este 1 februarie si semnale de avertisment asupra consecintelor generate de unele prevederi din Codul Penal, in special cea privind interceptarile si reducerea spectaculoasa a pedepselor in cazuri de inselaciune, au fost lansate de luni bune, puterea face pe mortul in papusoi. ICCJ, DNA, DIICOT au formulat puncte de vedere pe care le-au trimis Ministerului Justitiei inca din noiembrie 2013, dar Ponta a catadicsit sa ia aminte la ceea ce se intimpla doar cu doua zile inainte de termenul limita. Joi au iesit cu noi comunicate de presa toate institutiile implicate, iar Laura Cadruta Kovesi, Livia Stanciu, presedinta Inaltei Curti, si Oana Haineala, fosta presedinta a CSM, au dat declaratii si interviuri in care explicau ca daca CP si CPP intra in vigoare fie si doar 24 de ore multe dosare aflate in instanta sau la procurori vor fi puse pe butuci, iar diversi condamnati de lux vor putea fi eliberati din inchisori. Principiul legii mai favorabile functioneaza implacabil. Traian Basescu si-a pus (tardiv) cenusa in cap, recunoscind ca nu a inteles capcanele unor articole atunci cind a promulgat codurile si l-a acuzat pe Ponta ca se face frate cu penalii daca nu le modifica prin Ordonanata de Urgenta.
Evident ca Ponta stie care pot fi urmarile inactiunii sale. Plus, ca riscurile au fost explicate pe intelesul tuturor, chiar si al penalistilor plagiatori. Cu toate astea, premierul da semne ca intre riscul de a fi sanctionat de o parte a opiniei publice sensibile la chestiuni precum coruptia si justitia sau de Comisia Europeana si cel de a a da piept cu baronii, dosariabilii si puscariasii din USL, il alege pe primul. A spus clar ca proiectul de ordonanta va fi discutat in sedinta de guvern de miercuri 5 februarie! Ce va iesi de acolo este alta chestiune. Altfel spus, daca nu se razgindeste intre timp si emite o ordonanta de aminare a intrarii in vigoare a codurilor, da unda verde tuturor nenorocirilor asupra carora a fost avertizat. Joc mai murdar rar mi-a fost dat sa vad. Pe de o parte, va poza in baiatul cel bun care iata, a modificat codurile, pe de alta, va porni o vinatoare de tapi ispasitori care va ajunge, inevitabil, la Traian Basescu.
Nu cred ca mai are vreun rost sa descilcim povestea acestor Coduri penale, totul fiind acum in mina lui Ponta, dar pentru ca prevad ca strategia USL si a Guvernului va fi aceea de a se disculpa aratind cu degetul spre autorii si semnatarii codurilor, citeva amanunte interesante merita mentionate. Victor Ponta a fost seful comisiei de redactare a CP, iar pe data de 5 mai 2009, in Biroul Permanent, declara: „acum o oră, am finalizat textul Codului penal şi vreau să vă asigur că nu am dat rasol, l-am lucrat serios, pe fiecare articol, cu sprijinul membrilor comisiei de la toate partidele”. Articolul 140, cel care spune ca interceptarile se fac doar in cursul urmaririi penale, a fost amendat de liberalul Tudor Chiuariu, cel condamnat acum la 3 ani si jumatate inchisoare cu suspendare. Bomboana pe coliva a fost insa pusa de majoritatea USL in august 2013 cind s-a discutat in parlament proiectul care modifica legea de punere in aplicare a Codului de Procedura Penala. Atunci, asa cum a declarat Laura Codruta Kovesi la B1 Tv, s-a modificat, printr-un amendament, articolul 305, al 3, care spune cind trebuie inceputa inceputa urmarirea penala fata de o persoana (in personam), chestiune care nu exista in forma legii plecata de la Ministerul de Justitiei. Prin coroborarea celor doua articole, 140 si 305, explica Kovesi, s-a ajuns la formula in care interceptarile in cazul unei persoane se pot face doar dupa inceperea urmaririi penale, cind respectiva persoana trebuie anuntata. Autorul acestui amendament ramine necunoscut, pentru ca majoritatea USL a votat legea la foc automat, dar merita precizat ca seful Comisiei juridice din Senat era acelasi domn Chiuariu. Asadar, cel putin in privinta interceptarilor, principalul vinovat este USL.
Si pentru a lamuri acesta chestiune a interceptarilor, care vad ca isi gaseste sustinatori chiar si in persoana lui Catalin Predoiu care spune ca “noul cod permite proba interceptării persoanei chiar în faza in rem”, trebuie facute citeva precizari. Da, sunt permise interceptarile in faza in rem (adica atunci cind cercetezi o fapta) daca faptasii sunt necunoscuti, iar procurorii pot cere aviz de la judecatori pentru mai multe numere de telefon in speranta ca le va cadea ceva in plasa. Dar cind faptasul este cunoscut (in pesonam) si exista o plingere penala care il indica clar ( de exemplu: Popescu il reclama pe Ponta ca a luat spaga- o utopie, bineinteles- sau ca Ionescu a rupt oasele cuiva), iar procurorii se duc la judecatori sa ceara aprobare de interceptare a telefonului lui Ponta/ Ionescu nu o vor capata daca nu incep urmarirea penala impotriva persoanei, care trebuie instiintata. Procurorii nu pot cere aviz de interceptare pentru fapta (in rem) daca din dosarul pe care il prezinta judecatorilor reiese ca faptasul este cunoscut.
Decit daca, asa cum sugereaza insusi ministrul Justitiei, se ajunge la un compromis intre judecatori si procurori. “Judecatorii si procurorii au maturitatea de a interpreta legea in asa fel incat ea sa fie aplicabila (…)Textele pot fi interpretate in asa fel incat sa poata fi utilizate si aceste mijloace tehnice in continuare”, spune Cazanciuc. Halucinant! Ce inseamna aceasta “interpretare”? Ca procurorii, ca sa-si salveze dosarul, cauta sa ascunda ca stiu clar persoana, iar judecatorii inchid ochii. Adica, insusi ministrul admite ca noul Cod Penal, in acest punct, obliga sistemul la eschive si nereguli. Dar cum avocatii nu au disparut din Romania, rolul lor este sa vineze exact astfel de lucruri si sa desfiinteze probele in instanta, mai ales ca exista un articol nou, 101, care vorbeste despre “loialitatea probelor”, in sensul in care daca o proba nu a fost administrata corect se anuleaza.
Intelegem acum mai bine miza celor intimplate in Martea Neagra. Vedem ca USL si guvernul Ponta nu au de gind sa abandoneze lupta pentru protectia penalilor. Cum altfel pot fi interpretate vorbele lui Cazanciuc: “Lucrurile nu se pot transa dintr-o data. Cert este ca din punctul nostru de vedere, al celor care au initiat codurile, nu sunt lucruri de natura a crea blocaje (…)Putem sa facem acest lucru printr-un proiect de lege, care sa necesite o dezbatere in Parlament, impreuna cu judecatorii si procurorii, unde sa explice foarte clar de ce au anumite opinii. Nu putem sa ne asumam acest lucru fara o dezbatere serioasa a unor chestiuni asumate de doua ori de Parlamentul Romaniei”.
Ce mesaj mai clar decit acesta vreti. Codurile penale nu doar ca nu vor fi oprite din drum, dar vor fi edulcorate cu tot felul de portite salvatoare. Penali, stati linistiti, Ponta e alaturi de voi.
P.S. Lecturati cu atentie interceptarile din dosarele ASF si Gruia- CFR, s-ar putea sa fie ultimele.