Plagiatul ca virtute şi puciul ca exerciţiu democratic

Andreea Pora 24.07.2012

De același autor

Dacă vrea cvorum, USL ar trebui să fure echivalentul electoratului care stă acasă nevrând să cauţioneze acţiunile puciştilor de şcoală nouă.

După ce Ponta „Plagiatorul“ şi-a depus ju­ră­mintele de bună purtare la Bruxelles şi a dat cu subsemnatul în faţa „politrucului“ Barroso şi a întregii Comisii Europene, aia care „îşi de­păşeşte atribuţiile“ şi îşi bagă nasul în puciul dat cu ar­ticolul de lege, USL se dă de ceasul morţii să găsească o portiţă de scăpare din clen­ciul european. În primul mo­ment, turbaţi de oftică, use­liştii şi-au vărsat năduful cu mânie proletar-naţionalistă, lovind împrăştiat şi golăneşte în Comisie, apoi s-au repliat. Adică, au început să gân­deas­că şmecheriile care le-ar putea aduce totuşi succesul pe cele două fronturi de luptă: re­ferendumul şi plagiatul.

Pentru referendum au scos la bătaie deja tra­diţionalele modificări legislative din timpul jo­cului: listele suplimentare au dispărut din ta­belul final în care se fac raportările, împreună cu ştampilele de vot, astfel încât nici vântul, nici pământul şi cu atât mai puţin PDL să nu poată controla votul multiplu, traseismul, dis­pariţia ştampilelor sau acţiunea „autobuzul“ din cele patru ore de prelungire. Cum softul „întârzie“, fiind pe drumuri, şi, probabil, acolo va rămâne, toate astea vor căpăta un nume: fraudă. Una care, ştiu şi useliştii asta, trebuie să fie masivă, peste standardele româneşti obişnuite, pentru că boicotul le strică soco­telile. Altfel spus, dacă vrea cvorum, USL ar trebui să fure echivalentul electoratului care stă acasă nevrând să cauţioneze acţiunile tre­cute şi viitoare ale puciştilor de şcoală nouă. Complicat, dar nu imposibil pentru maşinăria care s-a pus în mişcare.

USL a înţeles că, deocamdată, un important front de luptă este cel mediatic şi european. Electoratului i se bagă frica-n oase că, dacă Băsescu se în­toarce, le vor fi tăiate din nou, de-a valma, pensii, sa­larii şi ajutoare. De pe pa­nourile cât casa (din ce bani, oare?) străjuind şoselele şi intersecţiile patriei, oameni ne­căjiţi, cu durerea foto­gra­fiată artistic, stau dovadă a nenorocirii care va veni. Tot pe zona „nemernicului“ de Bă­sescu este utilizată şi vechea armă numită Marius Oprea, care, iată, a pândit şi a găsit un moment şi mai propice ca să-şi scoată cartea cu care ame­ninţa-şantaja prin cam­pania din 2009. Fostul „vânător de securişti“, victimă reală sau in­ventată a tuturor dic­ta­turilor existente şi inexistente, repus în func­ţie imediat după venirea USL la putere, s-a reabilitat politic într-un aşa hal, încât acum îşi scoate cartea cu banii turnătorului „Felix“, via Jurnalul Naţional.

Pe frontul credibilităţii făcute zob de cuplul Pon­ta-Antonescu, au mai fost scoşi la îna­intare şi intelectualii care văd în copy-paste-ul de 115 pagini din 297 doar o neadaptare la nişte vremuri în care toţi fură ce le cade sub mână sau sub ochi. O tăcere asurzitoare vine pe subiect din zona asta. În schimb, într-o scrisoare deschisă adresată lui Barroso este pusă la zid epoca Băsescu, în subtext fiind mirarea/oroarea că, la actele acestuia de dic­tatură, Bruxelles a rămas insensibil şi nu a dat cu barda ca acum. Noua putere nu a în­călcat nici Constituţia, nici separaţia puterilor în stat, iar Curtea Constituţională „nu este par­te a sistemului judiciar independent“, se explică în scrisoare, folosindu-se, întâmplător sau nu, exact argumentele şi minciunile USL. Semnături celebre, de la Zoe Petre, Stelian Tănase, întreaga redacţie a Observatorului Cul­tural, în frunte cu Carmen Muşat, la Vlad Nistor, Liviu Antonesei, Vasile Astărăstoaie, plus mulţi dintre cei care l-au susţinut pe Crin Antonescu în 2009. Barroso trebuie să înţeleagă, spun semnatarii, că de abia acum e democraţie în adevăratul sens al cuvântului, prin comparaţie cu „forma brutală de dar­wi­nism social“ practicată de Băsescu. Sunt con­vinsă că această scrisoare nu se va lăsa cu o plângere penală pentru „defăimarea ţării“, pentru că, nu-i aşa, e o „defăimare“ care mer­ge direct la inima „noii democraţii“ marca Ponta şi Antonescu. „Defăimarea“ ailaltă, pe principiul „dai în mine (USL), dai în fabrici şi uzine“, e însă vecină cu înalta trădare şi tre­buie pedepsită cu pumnul în gură. Joseph Daul se declară, iarăşi şi iarăşi, „îngrozit“ şi se vede treaba că e manipulat, din moment ce strigă „libertatea de expresie e în pericol“, tocmai acum, când statul de drept e mai solid ca oricând.

Cu plagiatul, USL încearcă s-o rezolve prin tehnica înmormântării fără lumânare. După ce Universitatea Bucureşti a dat verdictul, ilus­trând copy-paste-ul cu fotografii şi ex­plicaţii detaliate pe înţelesul tuturor rino­cerilor dispuşi să-l spele pe „dottore“, mi­nistra Andronescu a tranşat problema: „cazul e închis“. Comisia de „Etică Victor Ponta“ e unica instanţă, bolovanul de care se pot da cu capul toţi cei care nu vor să accepte că ghilimeaua şi nota de subsol n-au fost in­ventate în timpul regimului Năstase. Pentru aceştia, recomandarea Andronescu e simplă şi eficientă: „la tribunal, cu voi“, asta pentru că acolo se pot plânge doar „persoanele gă­site vinovate“, adică Ponta însuşi. Oricât de bine ar fi ferecat însă Andronescu poarta pla­giatului, sperând că lacătul va rugini sub uitare, iată că pe sub uşă au dat năvală alte reclamaţii. Grozăvia pare şi mai mare: Ponta a „plagiat în formă continuată“, cum ar zice procurorii care, potrivit Codului Penal, ar tre­bui să se sesizeze (plagiatul e infracţiune, cel puţin până când se prinde USL şi-l modifică prin or­donanţă), mai exact şi-a autoplagiat cărţile (două la număr) ulterioare tezei. De râsul curcilor e însă faptul că a uitat să-l îngroape pe dictatorul Augusto Pinochet, care în 2010, pe când Ponta copia din cărţi scrise în 2006, era pe lumea ailaltă de vreo patru ani. Dar ce contează? Nimic nu poate fisura crusta groasă de rea-credinţă a celor care trans­formă plagiatul în virtute, iar puciul în exer­ciţiu democratic. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22