De același autor
„Marea revoltă” din PNL împotriva adoptării măsurilor fiscale pritocite de PSD și a lui Ciucă, personificarea obedienței, s-a dovedit un mare fâs. Doar trei din cei 50 de lideri din BPN au votat împotrivă. Previzibil. Așa arată partidul care plutește în derivă pe apele tulburi ale statului eșuat. La cârma bărcii se află Marcel Ciolacu și veșnic relaxatul Klaus Iohannis.
Decizia liberalilor de a merge până la capăt pe mâna PSD prin asumarea răspunderii pentru așa-zisa „reformă” fiscală, în fapt măriri de taxe și impozite, oricum considerate insuficiente de Comisia Europeană pentru a reduce deficitul bugetar, vine în contextul succesivelor nenorociri care au lovit România în ultima perioadă. Dacă nu ar fi devenit un președinte pesedist, Iohannis ar fi putut spune caustic „Ghinion, Marcele”. Într-adevăr, de când Ciolacu a urcat treptele palatului Victoria, dezastrele se țin lanț, ai zice că astrele s-au aliniat ca să arate un stat corupt până la măduvă, aservit clanurilor mafioto-politice, cu instituții a căror menire e să slujească interesele șefimii și nu ale cetățeanului. E țara condusă peste 20 de ani de PDS și de acoliții săi, fie că s-au numit liberali, fie peremiști sau oameni ai securistului Dan Voiculescu. Cusăturile statului plesnesc acum mai mult ca oricând pentru că racilele s-au agravat de când coaliția PSD-PNL a venit la putere și a clientelizat, deprofesionalizat și prăduit statul.
Practic, prin decizia lor, liberalii se fac părtași la toate acestea și nu le mai rămâne cale de întors. Firavele critici de azi nu vor mai avea nicio relevanță, chiar dacă ele vor deveni mai apăsate în campania electorală. Dar nu vor deveni. De altfel, întrebat dacă s-a pus sau se va pune problema ieșirii de la guvernare, Nicolae Ciucă a pus placa stabilității și a interesului național în contextul războiului din Ucraina. În numele lor, țara poate fi spoliată și prost guvernată acum și în următorii patru ani pentru care PSD și PNL își fac planuri împreună.
PNL a ajuns într-o situație jalnică, sondajele îl dau undeva la 19%, dar există altele interne care arată și mai prost, iar șansele de redresare se îngustează cu fiecare zi care trece, cu fiecare atitudine care arată că nu există nicio diferență între el și PSD. Liberalii sunt, vorba unui vechi slogan „aceeași mizerie”. În tragedia de la 2 Mai, cea de la Crevedia sau scandalul azilelor groazei, nu au spus nimic despre faptul că în toate aceste cazuri au fost implicați primari PSD, în frunte cu Pandele și consoarta Firea, că șeful Poliției Române, căruia i se datorează prăbușirea instituției, faimosul Despescu, este prieten cu Ciolacu. Nu au spus pentru că, la rândul lor, liberalii au primari, șefi de instituții și de consilii județene care funcționează fix în aceeași paradigmă a incompetenței, a intereselor de clan și răspunsului comenzilor de partid.
Cei care încă își mai leagă, poate, onest iluziile de PNL, sperând într-o revenire a partidului, o desprindere de PSD, pot să-și ia adio. Chiar în ședința de duminică, cea dinaintea votului privind asumarea răspunderii pe măsurile fiscale, au ieșit la iveală socotelile ascunse ale partidului. Atunci când Lucian Bode, fostul ministru plagiator de interne, acolitul lui Ciucă și Iohannis, a pus pe tapet un pact de neagresiune cu PSD în alegeri, acesta a fost respins cu argumentul (adus de prim-vicepreședinții Iulian Dumitrescu și Rareș Bogdan) că nu se știe încă dacă PNL va merge sau nu pe liste comune cu social-democrații, dacă va negocia candidatul la prezidențiale. Ce mai poate fi de așteptat de la un partid în care până și antipesediștii de serviciu sunt gata oricând să stea ghiocel pentru niște locuri pe liste. Realist, Vasile Blaga le-a atras atenția că „o să ajungem să ne fie dor de 10% în ritmul ăsta”. Da, și? E partidul-balama, cel care asigură supraviețuirea liderilor și a clientelei, accesul la resurse. Nu le trebuie mai mult, cu cât statul e mai eșuat, cu atât le merge lor mai bine.
Mulți nu-și pot explica cum și de ce a ajuns PNL să devină un partid la fel de toxic ca PSD. E simplu: lideri de mucava, instalați de Iohannis, înlăturarea oamenilor cu principii autentic liberale, inflația de harbarniști, fripturiști și oameni fără caracter, care iau forma dictatelor de partid.
Să nu uităm că liberalii au fost nu o singură dată în barca PSD – au fost susținuți din umbră în timpul guvernării Tăriceanu și au format USL. Acum, lucrurile sunt însă mult mai grave, pentru că au înșelat electoratul luptând ipocrit cu „ciuma roșie”, pe care au ajuns să o pupe în bot, contribuie din plin la finalizarea eșecului unui stat aflat oricum pe butuci și sunt gata de orice pentru a mai fi încă patru ani la putere. Practic, retează orice speranță că PSD va putea fi tras pe tușă la următoarele alegeri. Alegând fără rest PSD, liberalii amanetează țara celor care au distrus-o după revoluție.
Să fim realiști, USR, chiar dacă va face alianțe cu PMP sau Forța Dreptei, nu va putea surclasa nici măcar AUR. De fapt, marea deziluzie nu este PNL, ci USR, care timp de trei ani a reușit să piardă cea mai mare parte din încrederea, speranțele și susținerea cu care a fost învestit.
Dacă nu va apărea vreuna dintre faimoasele lebede negre care au venit și altă dată de hac PSD, în 2024 România va fi împărțită între coaliția PSD-PNL, în care PNL va face figurație, și AUR. //