PNL și PSD, aceeași mizerie

Pe fond, în problemele esențiale, nu există nicio diferență notabilă de valori și principii între PSD și PNL.

Andreea Pora 07.12.2021

De același autor

Născută din orgoliul, prostia și lipsa de responsabilitate ale președintelui Iohannis și ale liberalilor, în frunte cu Florin Cîțu și camarila, coaliția PSD-PNL-UDMR are un singur obiectiv pe termen scurt: liniștea. Teoretic, poate fi asigurată doar cu prețul piperat al compromisurilor făcute de PNL. Pe fond însă, lucrurile sunt departe de a sta așa. Sunt, de fapt, cele două partide despărțite de principii și valori autentice?

Laura Vicol, avocata-slugă a interlopilor și luptătoare anti-DNA la televiziunile securiștilor, a fost plantată în fruntea Comisiei juridice, iar penalul Marian Neacșu a fost uns șeful Secretariatului General al Guvernului. Dinspre partea liberală nu s-a auzit nici măcar o șoaptă. Dar chiar dacă s-ar fi auzit, ar fi fost aceasta sinceră? Nu, pentru că, la rândul său, PNL și-a înfipt de-a lungul timpului clientela, compromișii și penalii în diverse funcții publice.

Desființarea pensiilor speciale ale primarilor este refuzată de PSD, indiferent de riscul ratării unui obiectiv important din PNRR. Singura luare de poziție a venit de la Florin Cîțu, care continuă să pozeze în reformist ca să-și salveze propria imagine. Atunci când „mersul reformelor va fi afectat, voi merge în PNL și voi avea o discuție să vedem dacă este momentul să mergem mai departe”. Cai verzi pe pereți. Nici el nu crede ce spune. Căci PNL este cel care a refuzat desființarea acestor pensii speciale la presiunile făcute de propriii primari în cap cu Emil Boc și a prorogat intrarea lor în vigoare cu un an. Deci, gând la gând cu PSD, nici vorbă de vreun compromis.

Dar certificatul verde, amânat sine die încă dinainte să ajungă PSD la guvernare? Ba că să-i zicem certificat Covid, ba că e discriminatoriu și nu-i putem „constrânge” pe oameni să se vaccineze. Toată Europa o face, dar noi suntem mai cu moț. Cât despre certificatul verde în Biserică sau la pupat de moaște? „Nu se pune această problemă”, a întărit Rafila. Normal, BOR e stat în stat și biserica nu-i mall: stau mai mulți înghesuiți pe metru pătrat.

Vaccinarea e prăbușită de când românul s-a prins că PSD e la fel de ahtiat după imagine ca și PNL, că toate aserțiunile cu „eșecul vaccinării” din vremea lui Cîțu erau simplă demagogie. Ce contează că vine valul 5 cu Omicron și vor mai muri câteva mii de oameni, că secțiile ATI se vor umple iar până la refuz și pacienții vor fi tratați pe scaune, în ambulanțe sau chiar în stradă. Responsabilitate, conștiință? Aiureli! După ce a ajuns ministru, Rafila, unul din pesediștii acuzatori de acum 3 luni, îndeamnă din vârful buzelor ca lumea să se vaccineze. De vreo campanie, nici vorbă. Asta ca să nu li se reproșeze că nu au zis chiar nimic când se vor umple morgile.

În ce privește justiția, mucles. Subiectul a devenit unul tabu, Iohannis, PNL și PSD au scos-o complet de pe agendă. Au bătut palma pe Secția Specială: o desființează și apoi o reînființează cu nume schimbat și cu asta basta. Să fie liniște și pace, să poată hoțomăni în voie banii din PNRR, buget, Anghel Saligny sau ce alte proiecte de sifonat vor mai inventa. Strategia anticorupție, unul dintre cele 20 de obiective din PNRR ce trebuie făcute până la finele anului, a fost lăsată la cheie de Stelian Ion, dar Predoiu nu se grăbește să dea un HG. Căci, nu-i așa, trebuie ajustată pe ici, pe colo, prin părțile esențiale, ca să fie pe gustul noii coaliții.

Aceste câteva exemple arată că pe fond, în problemele esențiale, nu există nicio diferență notabilă de valori și principii între PSD și PNL. Asta nu înseamnă însă că va curge lapte și miere între ele. Se vor certa de la bani, în special cei din PNRR, singurii care îi interesează și pentru care s-au așezat la aceeași masă. Există convingerea în societate că aici va fi marea hoție.

Dar nu vor putea să fure prin metodele clasice, brutale a la Dragnea @comp, fără să-și asume riscul major să ajungă în pușcărie. Acești bani vor fi extrem de atent monitorizați și Parchetul European condus de Kovesi îi așteaptă la cotitură. Și atunci? Prin metoda acordării de contracte clienților politici care nu vor face mai nimic de banii primiți. Sunt multe zone în care rezultatele concrete sunt greu măsurabile și nici Comisia nu excelează la capitolul acesta. Să ne amintim de sacii cu bani dați pe diferite proiecte pentru prevenirea abandonului școlar, pentru minorități, reinserția pe piața muncii etc, proiecte din care nu s-a ales nimic. Cel mai bun exemplu este proiectul pentru care este cercetat Dan Barna.

De aici se vor încăiera PSD și PNL: la ce firme de partid vor ajunge contractele, nu pe mărețele principii. Să ne uităm doar cum au fost împărțiți banii din Anghel Saligny și vom avea răspunsul. Am o singură curiozitate în privința PNRR-ului: vor folosi algoritmul politic sau vor inventa altceva?

În tot acest context, dezamăgirea, frustrarea, chiar furia electoratului anti-PSD sunt ușor observabile. Luminița de la capătul tunelului ar putea fi USR, singurul partid rămas să mai facă opoziție, să penalizeze derapajele, înșelătoriile și hoțiile guvernului și ale majorității parlamentare. Este însă capabil de asta? Răspunsul e complicat și, obiectiv vorbind, a făcut greșeli majore în ultimii doi ani. Care l-au costat și în alegeri, și acum în criza politică. A fi realmente în opoziție nu înseamnă antisistem, nu înseamnă să te mulțumești cu apariții la televizor sau postări pe Facebook. Înseamnă să monitorizezi profesionist, să atragi de partea ta în proiecte societatea civilă, să-ți pui comunicatori talentați, nu gargaragii. Înseamnă să ieși din adolescență. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22