PNL și sfidarea bunului-simț: Adio Coaliție, dar rămânem la punga cu bani

Felul în care PNL încearcă să împacheteze fractura logică și a bunului-simț a rămânerii la putere în timp ce atacă la baionetă PSD poate rămâne în antologia prostiei și ipocriziei politice.

Andreea Pora 10.10.2024

De același autor

Scandalul CCR- Șoșoacă este folosit de liberalii pentru a justifica ruperea Coaliției la nivel politic, de fapt, o strategie prin care încearcă să se delimiteze pe ultima sută de metri de PSD, pe care vrea să-l readucă la statutul de „ciumă roșie”. În mintea liderilor PNL aceasta ar fi metoda de a reactiva propriul electorat, dar și pe cel anti-PSD pentru a mări bietele procente ale lui Nicolae Ciucă.

Planul se împiedică însă în faptul că PNL rămâne la guvernare, deci întregul discurs este decredibilizat din start. Oricât ai subestima electoratul, el nu este chiar atât de prost încât să nu înțeleagă că nu poți să fii și cu sufletul în rai, și cu slana în pod, adică la resurse.

Explicațiile oferite de Nicolae Ciucă și alți lideri sunt pur și simplu ridicole. PNL rămâne la guvern pentru a apăra țara de „abuzurile” și pornirile dictatoriale ale PNL care vrea să acapareze tot statul. Câinele de pază în care se erijează liberalii nu se ezită însă să roadă tenace ciolanul puterii. Ca dovadă, în plin scandal a împărțit frățește cu PSD sinecurile de la BNR, unde au plantat-o pe mare specialistă în finanțe Roberta Anastase, ASF și CNA, unde i-au găsit un loc uneia dintre consilierele lui Klaus Iohannis. Ca să nu mai discutăm despre banii care curg din Frondul de Rezervă către primarii și șefii de CJ-uri liberali.

„PSD are în ADN-ul său abuzul de putere și comportamentul de partid-stat”, a citit Ciucă de pe prompter. Dar când a avut PNL revelația gravelor problemele de ADN ale colegilor de la PSD, căci timp de trei ani prietenia lor a mers ca pe roate, ca dovadă că au participat pe liste comune la europarlamentare și făceau planuri grandioase pe zece ani?

Prima defecțiune a avut loc în contextul stabilirii datei alegerilor prezidențiale, planificată în cadrul coaliției pentru septembrie, dar asupra căreia PNL a revenit pentru a-i da posilitatea lui Iohannis să vâneze o iluzorie funcție externă, NATO sau UE. Răzgândirea liberalilor a provocat primul conflict real în coaliție și rezultatul a fost actualul calendar electoral, care le e dezavantajos. Dar așa se întâmplă când poziția ghiocel la Cotroceni îți anchilozează coloana vertebrală.

Apoi a venit episodul din septembrie, când social- democrații au refuzat să voteze legea pe persoană fizică prin care Iohannis putea candida independent pe listele PNL. Acela a fost momentul în care Nicolae Ciucă a spus că nu mai vorbește cu Marcel Ciolacu nici măcar la telefon. Ar fi fost mai inteligent dacă n-ar mai fi vorbit cu prezidentul de la Cotroceni, care i-a făcut figura și a spus că n-ar nevoie nici de lege, nici de candidatură. Ciolacu și PNL au apărut atunci drept niște papagali, ceea ce și sunt.

Felul în care PNL încearcă să împacheteze fractura logică și a bunului-simț a rămânerii la putere în timp ce atacă la baionetă PSD poate rămâne în antologia prostiei și ipocriziei politice. Dar la ce să ne așteptăm de la un personaj ca Nicolae Ciucă, generalul nu înțelege ce citește, oferind răspunsuri a căror stupizenie dă fiori ( Mă refer la emisiunea lui Măruță). Ce pretenții poți să ai de la un partid care acceptă în fruntea lui un astfel de personaj și îl mai și pune candidat la prezidențiale. Pentru Ciucă nu există soluție în acest moment, omul nu intră în turul doi, indiferent de strategie. E fără speranță.

Degeaba le-a spus Valeriu Stoica să iasă rapid de la guvernare, mâine dacă se poate. „Singurul mod de a legitima discursul anti-PSD, în momentul de față, este ieșirea de la guvernare”. Da, dar pentru asta îți trebuie nu doar inteligență politică, ci și curajul de a deconecta baronii, primarii și clientela de la resursa de bani bugetară. În PNL nu mai există nici una, nici alta de prea mult timp.

 PNL va rămâne la guvernare cu PSD, iar după alegeri, în funcție de scor, va întoarce obrazul gros și va spune că sfânta „stabilitate” e încă în vigoare, deci coaliția trebuie refăcută. Parcă văd discursurile prin care liberalii vor susține că se sacrifică pentru a nu da țara pe mâna PSD-AUR și vor continua să stea de veche la ciolan.

Pe de altă parte, nici Marcel Ciolacu nu se simte prea bine. Decizia Curții Constituționale în cazul Șoșoacă are toate șansele să se transforme într-o lebădă neagră. Este greu să convingă pe cineva că patru din cei cinci judecători CCR numiți de PSD nu au acționat fie la comandă politică, fie din slugărnicie față de partidul care i-a pus în funcție. Indiferent ce a fost, a ieșit foarte prost. A scoate din cursă un candidat, fie el și unul ca Diana Șoșoacă, pe motive care exced atribuțiile Curții, care nu poate controla declarațiile, opiniile și conduita unui candidat fără ca acesta să se poată apăra. Este un „precedent periculos”, așa cum au spus la unison constituționaliști și juriști.

Diana Șoșoacă, o putinistă care urăște democrația, Uniunea Europeană, NATO și cam tot ce vine din „Occidentul putred”, nostalgic comunistă, legionară și feroce antisemită, care a exportat mahalaua în Parlamentul European, făcând să crape obrazul de rușine oricărui om de bun-simț, nu ar fi trebuit să fie posibilă în politică la 35 de ani de la Revoluție.

 Un astfel de personaj, care iese până și din tiparele altor extremiști europeni, este însă pe gustul unor concetățeni care au votat-o la europene și, probabil, ar fi votat-o și la prezidențiale. Șoșoacă nu este un accident, este produsul societății în care trăim.

Este produsul indiferenței, complicității politicienilor, care nu doar că nu au oprit-o niciodată să-și profereze enormitățile de la tribuna Senatului, dar nici nu i-au făcut vreo plângere penală. Ba din contră. Să ne aducem aminte cum a pupat-o Marcel Ciolacu la întâlnirea pentru stabilirea datei alegerilor.

Toxicitatea personajului și necesitatea ca societatea să aibă mecanisme de protecție împotriva ei, sunt argumentele pe care PSD le folosește în apărarea sa. Iar pentru a se delimita de acuza de implicare politică în decizia CCR, Robert Cazanciuc a depus un proiect de lege prin care Curtea este scoasă din circuitul aprobării candidaturilor la prezidențiale. Eventualele contestații împotriva unui candidat ar urma să fie depuse la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia de contencios administrativ, unde respectivul se poate apăra ca în orice proces, și nu la CCR.

Toate acestea nu sunt însă suficiente pentru a scoate PSD din ecuație și a-l pune la adăpost de acuzele că vrea să acapareze statul, așa cum a făcut în trecut.  S-ar putea ca împotriva lui Ciolacu să se ridice un val de nemulțumire, dar acesta nu va avea cine știe ce dimensiuni, așa cum speră PNL. Motivul este simplu: principiile și valorile democratice și ale statului de drept sunt greu de apărat când pe metereze tronează una ca Diana Șoșoacă.  Aceasta este de altfel încă una dintre verigile slabe ale strategiei liberale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22