Politicianism la catafalc

Nicio tragedie, oricât de mare și oribilă, nu poate schimba ceva fundamental în România. O cadență a morții de neoprit: oameni arși în incendii, sfârtecați de câini, uciși de infecțiile din spitale.

Andreea Pora 24.01.2023

De același autor

Nicio tragedie, oricât de mare și oribilă, nu poate schimba ceva fundamental în România. O cadență a morții de neoprit: oameni arși în incendii, sfârtecați de câini, uciși de infecțiile din spitale sau striviți de camioanele vechi de zeci de ani.

În fața furiei și a emoției colective, politicienii sunt ca stânca, fac ce știu ei mai bine, ceea ce au înscris în ADN-ul politic: pasează vinovățiile de la unii la alții și așteaptă să treacă momentul. Morții cu morții, viii cu viii, noi să fim sănătoși și să rezistăm la putere!

Moartea Anei Oros, femeia de 43 de ani sfâșiată de o haită de câini în zona Lacul Morii, s-a transformat într-un festival al politicianismului. Nimeni nu și-a cerut iertare, nu a admis o cât de mică vinovăție, nu a făcut o conferință de presă. Nu-i preocupă decât să se spele pe mâini și să se derobeze de eventualele consecințe politice. Dar la ce să ne așteptăm? Indiferent de generație, de educație sau de anii de școală, prostul caracter are ultimul cuvânt, el este criteriul care garantează accesul și perenitatea la putere.

Peste cadavrul Anei Oros s-a declanșat războiul politic: PNL, prin Ciprian Ciucu, și PSD, prin Gabriela Firea, au sărit la Nicușor Dan, cel căruia ambii vor să-i ia locul la primăria Bucureștiului, căci, nu-i așa, morțile pot aduce avantaje politice. Uită însă că pot fi și lebede negre, atunci când sunt gestionate fără scrupule, fără pic de decență sau umanitate.

Este doar începutul marii răfuieli care urmează anul acesta, semnalul că protagoniștii intră în ring. Miza PNL e să-l scoată din cursă pe Nicușor Dan, mai exact să-l determine să nu mai candideze. Motivul? Cel folosit și la precedentele alegeri: voturile anti-Firea se împart între cei doi candidați din (aproximativ) același spectru politic și cum alegerile sunt într-un singur tur, prin complicitatea PSD și PNL, câștigă Firea. Nu va mai dura mult până când PNL va anunța retragerea sprijinului politic pentru N. Dan, despre care Ciucu vorbește de ceva timp. Ciucu se simte pe cai mari, e bine cotat în sondajele interne, se pricepe să se autopromoveze și să promită marea cu sarea (stau în sectorul 6 și urmăresc îndeaproape „realizările”). Una peste alta, PNL nu are alt candidat viabil pentru Primăria Generală, iar Ciucu va juca dur. E chestie doar de timp până când PNL va pune artileria grea pe Nicușor Dan.

Teoretic, Firea ar trebui să aibă interesul ca Dan să rămână în cursă, exact din motivul de mai sus, doar că umorile și frica bat rațiunea. Pentru că Gabrielei Firea, care știe bine ce dezastru a lăsat în urmă la primărie, îi este teamă de orice reușită a lui Nicușor Dan. Plus că nu-l poate înghiți, fiind exact opusul mahalagismului și hoțomăniei ridicate de ea la rang de politică publică.

Dar și Ciucu, și Firea își fac iluzii, Nicușor Dan probabil nu va renunța la candidatură, a și declarat-o de altfel, chiar dacă va fi conștient că nu are șanse reale și va divide voturile. Încăpățânarea, proasta comunicare, lipsa empatiei, faptul că s-a înconjurat de tot felul de oportuniști și supraevaluarea propriilor forțe sunt principalele probleme ale mandatului. Care i se vor întoarce în față, chiar și fără ajutorul PSD și PNL.

 Tragedia de la Lacul Morii le-a dat social-democraților ocazia să puncteze: cer „anchete extinse” la primăria Capitalei și la cea a sectorului 6. „Prin indiferența și inactivitatea lor, au permis producerea acestei tragedii”, este „o gravă neglijență în serviciu care trebuie sancționată dur, conform prevederilor Codului Penal”, „este revoltător că nu există nicio demisie”, spune partidul lui Ciolacu. Este fix ceea ce ar fi spus și liberalii dacă respectivii primari ar fi fost pesediști.

Constatarea care se impune este că, până acum, guvernarea i-a erodat mult mai mult pe liberali decât pe pesediști. Trei miniștri, printre care și premierul, se confruntă cu acuze de plagiat, iar comportamentul lor reprobabil a ofilit și mai mult imaginea partidului, care, iată, a ridicat un zid al tăcerii în jurul lor. Ca un făcut, marile gafe și rateuri care au inflamat opinia publică au venit tot din tabăra liberală. Legile educației puse la secret de ministra Ligia Deca sunt încununarea eșecului României Educate, iar declarația iresponsabilă a lui Cătălin Predoiu privind viitoarea achitare a soțului protejatei sale, fosta șefă a DIICOT, Giorgiana Hosu, arată cum funcționează de fapt mecanismele ingerinței politicului în justiție.

Nu-i deci de mirare că PSD a început să-și arate colții, cerând demisia acestor personaje. Sunt, culmea, chiar în asentimentul electoratului de dreapta. Să nu uităm că exact liberalii erau marii luptători împotriva plagiatului, cei care săreau ca arși când diverși politicieni vorbeau de dosare aflate pe rolul instanțelor, tot ei fiind cei care au pus PSD la stâlpul infamiei (pe bună dreptate) pentru felul în care au gestionat tragedia de la Colectiv. Iată că roata s-a întors și PNL se comportă exact ca PSD, oferindu-i pe tavă muniție de atac. Până la urmă, d-aia au și ajuns împreună la guvernare. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22