Politizarea roşie

Metamorfozarea lui Victor Ponta din lider de opoziţie, Che Guevara şi luptător în spilhozen împotriva dictaturii în premier USL, nu este deplină. Antrenat ani de zile în trosnirea adversarului cu măciuca vorbelor grele, adaptarea la înaltele rigori ale funcţiei este greoaie şi nimereşte adesea în decor. De sub haina sobră a premierului Ponta se iţeşte tricoul inscripţionat, iar vorbele măsurate cu şublerul prudenţei prind pe neaşteptate să ţopăie şmechereşte şi ofensator.

Andreea Pora 22.05.2012

De același autor

Metamorfozarea lui Victor Ponta din lider de opoziţie, Che Guevara şi luptător în spilhozen împotriva dictaturii în premier USL, nu este deplină. Antrenat ani de zile în trosnirea adversarului cu măciuca vorbelor grele, adaptarea la înaltele rigori ale funcţiei este greoaie şi nimereşte adesea în decor. De sub haina sobră a premierului Ponta se iţeşte tricoul inscripţionat, iar vorbele măsurate cu şublerul prudenţei prind pe neaşteptate să ţopăie şmechereşte şi ofensator.

Blocat între greaua moştenire şi viitorul lu­mi­nos, cărând povara proastelor obişnuinţe, cu egoul brusc dilatat la dimensiuni mesianice, Vic­tor Ponta nu are deocamdată exerciţiul stă­pânirii de sine. Răbufnirile la adresa preşedintelui, de ge­nul „Traian Băsescu se re­pre­zintă pe sine la Chicago“ sau „preşedintele va merge la Bru­xelles ca să mănânce şi să glumească“, sunt din ace­laşi registru cu „dacă Ro­mâ­nia fa­ce un serviciu im­por­tant SUA prin amplasarea scu­tului, si­gur că poţi să ceri măcar o cafea să-ţi dea domnul Barack Oba­ma“. Da­că în opoziţie mai puteai s-o iei pe arătura mitocăniilor afirmând că „Sarkozy e un bu­fon“, în ideea că nu te aude şi nu te ia nimeni în seamă, când eşti prim-ministru e grav să sugerezi că la Bruxelles, la Consiliul Eu­ropean, e un soi de chermeză cu muzică, dans şi voie bună. Mai ales când te baţi cons­tituţional să fii tu reprezentantul en-titre al României.

Dar retorica inflamată izbeşte mai ales în grea­ua moştenire, un capital electoral care tre­buie muls până la ultima picătură. Dezastru, mizerie, hoţie, jaf, fraudă, incompetenţă sunt cuvintele de ordine. Aşa o fi, PDL nu are ari­pioare de îngeraş, dar senzaţia e că acuzele, multe justificate, cum e cazul suspendatului POSDRU, sunt, în unele cazuri, argumentele ide­ale pentru a întoarce căruţa din drum. Mi­nisterul Educaţiei e cap de listă. Premierul şi ministrul anunţă senini că „licitaţiile pentru clasa pre­gă­titoare vor fi retrase“ şi „anul acesta facem o improvizaţie“, în vederea eliminării acesteia din 2013. Evident, licitaţiile, acel „tun de 50 de milioane de lei“, se vor transforma în în­credinţări directe, unde trans­­parenţa este zero, care vor umfla buzunarele noilor abo­naţi. În privinţa absolvenţilor de la uni­ver­si­tă­ţile particulare cărora nu li s-au recunoscut di­plomele „se va lua o decizie politică, în mai-iu­nie, pentru că, dacă avem 300.000 de ab­sol­venţi şi primii 100 au început să câştige, atunci nu pot să aştept până mă dau toţi în ju­decată şi să blochez activitatea“. E un alt pas în acţiunea măririi turaţiei la fabricile de di­plome.

 

În schimb, politizarea cea criticată din sca­u­nul de opozant în termeni care scoteau scân­tei de mânie principială este acum tăcută, dar activă. Aici, discreţia este cuvântul de or­dine. Prefecţi, secretari de stat, consilii de ad­ministraţie la deconcentrate, directori de toa­te rangurile sunt schimbaţi cu o rapiditate că­reia nu-i mai poţi ţine scorul. Cine sunt în­lo­cuitorii? Desigur, doar profesionişti aleşi pe sprânceană, cum sunt Victor Opaschi, fostul consilier al lui Iliescu, numit secretar de stat la Cultură, fiul doamnei Zoe Petre, pus la Ex­terne, sau Eugen Ciorici, la Finanţe, fost vice­preşedinte ANAF, remunerat în 2008 cu 79.000 euro şi fost membru în şase AGA şi CA. Pe valul depolitizării pe stil nou a poposit ca secretar de stat la Mediu şi Mugurel Coz­manciuc (din feuda lui Relu Fenechiu), cu o carieră scorojită de achiziţia, rămasă faimoasă în istoria Iaşiului, a clădirii pentru sediul Ofi­ciului de Cadastru, al cărui şef era, la preţul modic de 2,4 milioane euro oferit unui no­rocos vânzător, apropiat al lui Fenechiu, după cum scrie presa locală. Cadastrul n-a pus pi­cio­rul nici până în zilele noastre în imobil, i s-ar fi îngropat arhiva în moloz, starea de de­gradare fiind direct proporţională cu preţul. Un alt profesionist nepătat este şi Gheorghe Al­bu, actual şi fost secretar de stat la Agri­cultură, care a fost acuzat că „a intrat prin in­ginerii financiare în posesia a 560 ha de pod­gorie în judeţul Constanţa, în detrimentul foş­tilor proprietari“, după cum spunea Asociaţia Pro Democraţia în 2008, pe când Albu can­dida la parlament. La Hidroelectrica, mulsă de odioşii „băieţi deştepţi“, care şi-au păstrat con­tractele şi în noul regim, CA a fost de­po­litizat cu un vechi client penelist, Iulian But­naru, fostul şef al Corpului de Control al Vă­milor sub Nini Săpunaru, de care îl lega nu doar partidul, ci şi firma de consultanţă fi­nanciară F&C CONSULTING CONT SRL, unde era partener chiar cu soţia acestuia, după cum ne informa un raport al lui Mugur Ciu­vică, din vremea în care nu trecuse în solda lui Voiculescu. Ministrul Ovidiu Silaghi a redus bugetul Transporturilor, angajându-şi 11 con­silieri personali, printre care Antonel Tănase, care a prestat în 6 consilii de administraţie contra sumei de 86.000 de lei anual, dublul salariului de secretar de stat, tot la Trans­porturi, în vremea lui Ludovic Orban.

Derapajele retorico-revanşarde ale lui Ponta şi băţul băgat prin gardul preşedintelui în ma­terie de politică externă, în vederea unui pre­text pentru suspendare, erau previzibile. Ca şi politizarea. Ce surprinde şi face diferenţa este rapiditatea. Ferocitatea acţiunii. Acolo unde fosta putere a avut nevoie de luni de zile - tocmeli, procese, proteste mediatice, jus­ti­ficări, retractări, în sfârşit, tot tacâmul -, USL a reuşit în doar două săptămâni. Pe neştiute, ţinând agenda cu greaua moştenire, îşi înfige clientela „până la femeia de serviciu“, ca să-l citez pe maestrul bunului simţ. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22