Ponta şi rectificarea bugetară a șpăgilor

Andreea Pora 29.10.2013

De același autor

Problema de căpătâi a celui mai cinstit guvern este hoția. Ea îi va veni de hac mai devreme decât se așteaptă mai marii USL.

„Cu 20.000 de euro se rezolvă un contract de 3.370.000 euro“, se lăuda Adrian Mîndroiu, fost director general la Autoritatea de Management, arestat și trimis în judecată pentru corupție. Cu 1,5 milioane se rezolvă un contract baban de 260 milioane euro la Hidroelectrica. Dacă n-ar fi fost surpriza cu denunțătorul Remus Vulpescu - in­di­vidul care a organizat pentru FMI „sceneta“ cu privatizarea Oltchim și a ratat, zice-se cu sche­p­sis, programul „minimis“, fiind dat în gât de diverse companii rămase cu buza umflată că nu au fost și ele introduse preferențial în sistemul on­line -, șpăgoaia ar fi fost împărțită tovărășește, iar prejudiciul Hidroelectrica s-ar fi ridicat la 37 de milioane de euro. Un mizilic, s-ar zice, în com­parație cu găurile date ani buni de băieții deș­tepți. Fostul consilier al Secretariatului Ge­neral, Marcel Păvăleanu, un artist al evaziunii, îm­pins acolo de baronul de Prahova Mircea Cos­ma, a dat un tun de vreo 35 de milioane de eu­ro. Sistemul era simplu: 60 de societăți co­mer­ciale aveau un „comportament tip fantomă“, adi­că simulau operațiuni pentru a-și reduce baza de impozitare. Tot cu fantome s-a dat și lovitura de 50 de milioane de euro la evaziunea cu pro­duse din carne, din care se ospătau, printre alții, ditamai senatorul PSD (Nicolae Bădălau), ținut de șase chiar de un procuror șef din Parchetul General, Angela Nicolae.

Cele trei cazuri sunt doar din ultimele zile. Să facem o socoteală: lăsând șpăgile la o parte, pre­judiciul adus statului este de 122 de milioane de euro, adică 543 milioane lei, iar la rectificarea bugetară Ministerului Muncii i-au fost tăiate 520 de milioane. Aproape tanda pe manda. De fapt, analizând rectificarea bugetară, constatăm că aceste tunuri sunt mai mari decât sumele lu­a­te de la fiecare minister în parte. Agenția Na­țio­nală de Integritate (ANI) a pierdut la rectificare 1,1 milioane de lei, o parte infimă din ultimele trei țepe date bugetului de stat. Un alt exemplu: prejudiciul de 60 de milioane de euro din do­sarul ICA al lui Voiculescu este bugetul pe 30 de ani al Consiliului Național de Studiere a Ar­hi­velor Securității (CNSAS). La șpăgi situația de­vine de-a dreptul reconfortantă. Luând doar to­pul primilor 12 șpăgari ai nației (vezi numele lor în articolul din numărul acesta al revistei 22), ajungem la 12,3 milioane de euro, echivalentul a 54,49 milioane de lei. Adică, exact cât a pierdut Ministerul Sănătății la rectificare: 54,5 milioane de lei. E noaptea minții!

Am dat aceste cifre și exemple, care sunt doar o infimă parte a putregaiului, tocmai ca să ieșim din zona generalului sau a tristei moșteniri, lo­curile predilecte în care caută Guvernul Ponta să se ascundă. Problema de căpătâi a celui mai cins­tit guvern este hoția. Ea îi va veni de hac mai devreme decât se așteaptă mai marii USL. Vorba lui tata socru, Ilie Sârbu: „Mita de la Hidroelectrica e o tragedie pentru imaginea PSD“. Cred și eu! Pentru că e vorba exact de ceea ce acuza USL la fosta guvernare, corupție ge­neralizată, și a promis să nu repete niciodată. În fapt, acesta a fost an­gajamentul principal prin care a sucit mințile oamenilor și care făcea po­si­bile toate celelalte promisiuni: măriri de pensii și salarii, locuri de muncă etc.

Și nu e doar corupția baronilor locali, care sub bagheta maestrului Dragnea s-au organizat în adevărate rețele care căpușează județele mai abitir ca oricând, ci și de corupția ad­mi­nis­trației centrale. Ambele sunt mână în mână și se potențează reciproc. Înalți funcționari din ministere, con­silieri ai miniștrilor, dacă nu chiar mi­niștrii înșiși, practic cam tot ce mișcă la nivel de decizie pune umărul la țepuirea banului public, la ali­men­tarea pușculiței de partid pentru vii­toarele campanii sau pentru fi­de­li­zarea celor care au contribuit deja la ea. Unde vă imaginați că se ducea par­te din șpaga de la Hidroelectrica? Doar în buzunarele unora din Con­siliul de Supraveghere sau din mi­nister? Să fim serioși! Dar firmele ajutate la evaziune rămâneau ele ne­taxate în campanie? Haida-de! Elec­toratul a început deja să înțeleagă ce­ea ce a fost manipulat să nu priceapă: USL va fura pe rupte, așa cum s-a întâmplat în guvernarea Năstase. E doar chestie de timp până când fe­nomenul va fi conștientizat pe de­plin. Risc o predicție, furia pe­na­li­za­toare va fi enormă.

Întrebarea e cum vor reuși să ges­ti­o­neze Ponta, Antonescu și toți li­derii USL afacerea, pentru că, în mod evi­dent, scandalurile repetate de co­rup­ție îi vor lovi serios pe toți în pro­cen­tele electorale. E clar că acțiunile pro­curorilor DNA, cuplate cu cele ale ANI, le pică greu. Ce va urma? Pro­babil o răzmeriță în partide, un con­traatac al baronilor, parlamentarilor, activului de rang inferior, al clien­te­lei politice. Procurorii DNA par scă­pați de sub control, iar SRI lucrează la turație maximă, alimentând din plin dosarele, situație de netolerat pentru cei care se instalaseră con­for­tabil la furat. Greu de crezut că Ponta și Antonescu vor reuși să le mai dea peste mână, așa cum a făcut Băsescu la un moment dat cu PDL, motiv pen­tru care s-au și deteriorat relațiile. Mai degrabă vor da peste mâinile sin­gurelor instituții care le mai fac opo­ziție. E ori, ori. Dacă nu vor reuși să încalece procurorii și serviciile, vor pierde alegerile, pentru că din furat nu se pot opri. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22