Ponta aruncă în luptă linia dură pentru continuarea puciului

Andreea Pora 07.08.2012

De același autor

Ponta şi tovarăşii au în faţă două coşmaruri: sondajele de opinie şi revenirea lui Băsescu la Cotroceni.

Noul puci pus la cale de Ponta, Antonescu şi acoliţii uselişti, decişi să dărâme până la ultima cărămidă statul de drept, a primit o dublă lovitură prin demisia miniştrilor de Interne şi Administraţiei, Ioan Rus şi Victor Paul Dobre, şi prin comunicatul Curţii Constituţionale către guvern, prin care Curtea atrage atenţia că a cerut „listele electorale permanente, în baza căror s-a desfăşurat referendumul din 29 iulie“, şi nu liste noi, actualizate printr-un aşa-zis mini-recensământ. Lovitura a fost atât de dură, încât Ponta şi Antonescu au fost obligaţi să remanieze guvernul pentru a-şi asigura continuitatea acţiunii „cum să nu ratăm demiterea“. Numele noilor miniştri arată că e vorba de linia dură, oameni care vor împinge ilegalităţile mai departe, căutând noi şi noi soluţii pentru a duce puciul la bun sfârşit. Dan Şova - Relaţia cu parlamentul, Mircea Duşa - Interne, Radu Stroe - Administraţie, dar mai ales judecătoarea Mona Pivniceru - la Justiţie sunt personaje care denotă nevoia unei strategii şi mai agresive, cu oameni capabili să ia acele decizii pe care remaniaţii le-au refuzat. Noii miniştri sunt piesele aruncate în ultima mare bătălie care se va purta luna aceasta.

Mina sumbră a lui Ponta din momentul anunţului remanierii arată că şi-a văzut şmecheriile şi planurile devoalate şi că are la îndemână din ce în ce mai puţini oameni de nădejde, că susţinerea acordată de USL începe să se ofilească. Fiecare pas şi fiecare ilegalitate au atras după sine altele, acţiunea de demitere intrând acum într-un punct critic. În mod evident, tentativa de a modela listele electorale după nevoile USL de cvorum, adică ştergerea a 1,3 milioane de cetăţeni, a devenit infinit mai complicată de acum înainte. Aşa-zisul recensământ, renumărarea post-factum va fi taxată de Comisia Europeană şi  de societatea civilă drept un alt abuz, o nouă lovitură de stat, o mostră a inapetenţei pentru democraţie şi lege a liderilor USL. Din nou, este vorba despre o decizie a CCR (prezentaţi listele permanente de la referendum!) şi ignorarea ei le va fi, de data aceasta, fatală lui Ponta şi Antonescu.

Abandonarea acestei curse a ilegalităţilor, expusă clar de Ioan Rus – „nu vreau să fiu părtaş la încălcarea legilor“ –, arată, pe de o parte, că în PSD sunt disensiuni majore în legătură cu aventura în care a fost aruncat partidul, iar, pe de alta, pune sub semnul întrebării, chiar în faţa propriului electorat, acţiunile viitoare. Rus  – membru al grupării mai ponderate de la Cluj – şi-a aruncat la gunoi credibilitatea şi imaginea prin răzgândirea asupra cifrelor de la referendum şi prin declaraţia penibilă despre mini-recensământul pe sistemul „eşti acasă, vecine Vasile?“. El a înţeles că se pregăteşte cea mai mare ilegalitate de la declanşarea puciului: refacerea listelor electorale post-referendum, care îi va arunca în aer întreaga carieră. Prin demisie, creează prima şi cea mai importantă breşă în PSD şi acţiunile grupului Ponta, iar alegerea în locul lui a unui soldat mereu credincios precum Duşă este semnalul că se mizează că ordinele vor fi executate fără a mai fi nevoie de presiuni, precum în cazul lui Rus. Cu toate acestea, chiar şi useliştii fanatici vor avea de acum înainte o problemă în a mai aplauda fără reţinere acţiunile USL. Demisia lui Victor Paul Dobre este în aceeaşi logică. Iată că până şi în PNL-ul condus cu mână de dictator de Antonescu încep să apară disidenţe. Victor Paul Dobre, şi el un personaj mai ponderat, a fost înlocuit cu Radu Stroe, din categoria fanatizată anti-Băsescu, dispus să calce şi peste legi, şi peste decizii ale Curţii sau angajamente faţă de Comisia Europeană, numai pentru a-l vedea demis. Duşă şi Stroe au misiunea să ignore cerinţele Curţii şi să continue coafarea listelor electorale prin radiere până la cifra necesară USL, punând astfel din nou presiune pe judecătorii CCR. Presiuni care, circulă informaţii, sunt şi vor deveni tot mai agresive. Sper doar, spre binele României, să nu aflăm că vreunuia i s-au stricat frânele de la maşină pe când se afla în concediu.

Dar cea mai importantă mişcare este aceea a nominalizării Monei Pivniceru la Justiţie. Judecătoarea de la ÎCCJ, membră a CSM, adversară declarată a lui Daniel Morar, prietenă cu penalul magistrat Florin Costiniu, cu apetenţă pentru reforma justiţiei cât cea a răposatului Pleşiţă, este doamna cu obraz de fier care nu va avea sensibilităţile lui Corlăţean să râdă în nasul Comisiei Europene şi al lui Viviane Reding. Lui Pivniceru i s-a trasat sarcina de a scăpa guvernarea USL de Kövesi şi Morar. De altfel, interimarul Antonescu, într-o revărsare paranoidă, în care anunţă cu violenţe de stradă în toamnă dacă Traian Băsescu nu este demis, a avansat schimbarea procurorului general Codruţa Kövesi. „Dacă acest proces porneşte de la Ministerul Justiţiei, evident că nu-l voi obstrucţiona.“ Diverse surse susţin că Antonescu şi Ponta i-au pus în vedere lui Corlăţean să treacă la soluţia finală a decapitărilor, acesta protestând feciorelnic cu angajamentele luate faţă de Comisie că pe perioada interimatului antonescian nu se vor face înlocuiri de procurori şefi. Mona Pivniceru este însă omul potrivit, pentru care nici întreruperea delegării lui Daniel Morar la DNA, din nefericire pentru USL proaspăt prelungită cu încă 6 luni, nici schimbarea lui Kövesi nu vor constitui probleme. E omul faptelor justificate de o logoree care nu o dată a făcut deliciul tabloidelor. După ce Parchetul General a ridicat listele electorale şi procesele verbale de la referendum cu suspiciunea întemeiată că anumite probe urmau să fie distruse, iar procurorii vor verifica votul multiplu şi eventualele radieri, a devenit stringent ca această ultimă redută să fie şi ea cucerită.

Va urma o perioadă crâncenă, decisivă pentru existenţa statului de drept. O veste proastă pentru USL: până acum instituţiile au rezistat, greu, dar au rezistat, dejucând parte din puci, iar oamenii, mă refer la cele 7,4 milioane pe care încearcă să le tragă pe propria turtă, încep să înţeleagă. Ponta şi tovarăşii au în faţă două coşmaruri: sondajele de opinie şi revenirea lui Băsescu la Cotroceni.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22