De același autor
Nu e clar în ce măsură Ponta e conștient de responsabilitatea care îi apasă pe umeri, bășcălia și antibăsismul fiind o armă de apărare cu viață scurtă. Tot mai scurtă.
Convins că memoria occidentalilor e la fel de scurtă ca a românilor, că lobby-ul și turneele au reușit să-l metamorfozeze din pucist în om de stat european, premierul Ponta a crezut că poate organiza un desant asupra DNA fără să i se împotrivească nimeni. Cu ministrul Justiției și procurorul șef pe post de țuțeri, de la înălțimea celor 70%, ce-l putea împiedica? Răspunsul e simplu: nenorociți de „băsiști“, sintagma atât de dragă premierului. Aceiași care i-au tăiat macaroana și în vara lui 2012. Adică americanii care continuă să țină cu dinții de procurorii onești și cu rezultate la rechini, care i-au transmis imediat lui Ponta că vizita în State și întâlnirea cu Biden la Casa Albă se poate amâna sine die, în condițiile în care nu-și re-bagă mințile în cap. Europenii care se încăpățânează să lege Schengenul de justiție și statul de drept. O mână de jurnaliști și ONG-iști „trădători“. Plus, extrem de important, câțiva oameni din sistem, în cazul de față DNA, care refuză să mai fie la discreția politicului și care au înțeles că cerințele stabilite prin MCV, parteneriatele externe sunt singurul lor sprijin și unica modalitate spre modernizarea țării. Reacția exemplară a Laurei Codruța Kövesi, susținută de procurorii din subordine, a contat mult în ecuație. E o linie roșie pe care Ponta nu pricepe că nu o mai poate trece decât cu riscuri enorme pentru cariera sa politică. Din câte vedem, nu este încă dispus să și le asume până la capăt. Asta nu înseamnă însă că va abandona lupta pentru controlul justiției, ci doar că își va sofistica metodele, își va diversifica șmecheriile.
Chiar dacă a făcut pasul înapoi, fiecare blitzkrieg de genul mătrășirii procurorilor Papici și Alexandru nu rămâne fără urmări, se dă un semnal care șubrezește puțin câte puțin rezistența sistemului. În fond, până la urmă, Ponta și locotenenții tot au obținut ceva: îndepărtarea lui Papici de la șefia secției. Desigur, Popovici și Volintiru sunt procurori care au lucrat dosare grele, dar nu au experiența lui Papici și Alexandru în a rezista presiunilor politice, vor trebui sprijiniți permanent de Kövesi, de ambasade și de restul „băsiștilor“. Realizând tardiv greșeala acceptării unuia ca Tiberiu Nițu, președintele a dat la rândul său un semnal dur, nici nu putea face altceva dacă nu voia să fie taxat și mai aspru de către propriul electorat, pentru care limitele coabitării sunt clar cele ale justiției. Amenințarea că va notifica Bruxellesul pe tema asta și că va denunța pactul de coabitare a atârnat și ea destul de greu în replierea lui Ponta. Oricât ar încerca acesta să arunce în derizoriu pactul, el a constituit o garanție în ochii partenerilor occidentali, să ne aducem aminte că la fiecare întâlnire importantă lui Ponta i s-a reamintit apăsat de documentul cu pricina.
Este însă doar o victorie de etapă, care nu anunță vremuri prea bune. Demonstrația de forță a lui Ponta în fața partidului s-a spulberat în cele patru vânturi. Nici n-a putut să-l apere pe Dragnea de tribunal, nici să dea garanții baronilor că nimeni nu se va mai atinge de ei, că le poate asigura imunitatea la corupție, el ținând de acum în mâini hățurile procurorilor. Înfrângerea este un dezastru pentru imaginea și poziția sa în partid, mai ales din perspectiva viitoarelor confruntări electorale. Strategia de contraofensivă adoptată este veche: resuscitarea antibăsismului, la care renunțase în perioada de miere a pactului, și transformarea președintelui în țapul ispășitor al tuturor eșecurilor guvernamentale.
Ponta încearcă, nu este prima dată, să arunce dezastrul privatizării CFR Marfă, oficial de acum, în cârca președintelui. Vezi Doamne, funcționarii din Ministerul Transporturilor s-ar „teme“ să prelungească termenul până la care Gruia Stoica poate aduce banii, din cauză că „președintele a dat ordin să fie toți luați de DNA“. Astfel de mesaje ar putea constitui poate o scuză în ochii celor certați cu legea sau maleabili la tot felul de presiuni, dar e puțin probabil ca electoratul, chiar și cel uselist, să fie atât de ușor de prostit. În ce privește vandabilitatea la export a acestor semnale, ea este zero, efectul fiind exact pe dos. Așadar, guvernul favorizează în mod vădit un afacerist autohton, șterge datoriile în timpul privatizării, transferă din capitalul CFR Marfă în cel al CFR, schimbă condițiile din mers, e generos cu personajul aflat în căutare disperată de bani, dă o hotărâre de guvern care nu respectă contractul, o bâlbâie cu avizul Consiliului Concurenței, iar când vede că treaba se îngroașă și afacerea capătă accente grotești, nu găsește altceva mai inteligent decât să dea vina pe Băsescu, pe procurorii și jurnaliștii „băsiști“. E noaptea minții! S-o fi gândit Ponta ce mesaj se transmite în afară, celorlalți investitori, mai ales că circoteca e cu repetiție, Oltchim fiind acum bun de dat la fiare vechi, iar Roșia Montană se prefigurează a se transforma într-un proces pe cinste?
Nu e clar în ce măsură Ponta e conștient de responsabilitatea care îi apasă pe umeri, bășcălia și antibăsismul fiind o armă de apărare cu viață scurtă. Tot mai scurtă. Eșecurile politicii Guvernului Ponta sunt majore, nu mai țin de finețuri și de scăpări. Oricât va încerca să le împacheteze mediatic, CFR și Roșia Montană vor rămâne de referință ale incompetenței și corupției. Ele sunt punctul de inflexiune, de la care USL va începe să alunece pe toboganul sondajelor. În acest context, trebuie remarcat că degeaba stă PNL în umbră, frecându-și mâinile, decontul eșecului privatizării CFR Marfă va fi plătit la comun. Căci, Fenechiu, selecționerul lui Gruia Stoica, al lor este. Deocamdată, singura politică guvernamentală coerentă și de succes se reduce la decredibilizarea justiției. //