De același autor
Încrâncenarea puterii de a-l păstra pe Victor Ponta şi premier, şi cu plagiatul prins la butonieră, tentativa de a-l dezcondamna pe Năstase cu ajutorul unei sinucideri controlate de cuplul Rus-Brădişteanu, atacurile la judecători, CSM, CCR, procurori, adică la mai tot ce înseamnă justiţie, arată că statul de drept intră în derapaj şi riscă să iasă în decorul pregătit de USL.
După ce o să desfiinţeze toate comisiile şi instituţiile care i-ar putea pune ştampila de primul plagiator al ţării, după ce o să-i ungă cu smoală şi o să-i tăvălească prin pene pe toţi intelectualii care nu înţeleg cum devine copy-paste-ul muncă originală şi cinstită, lui Victor Ponta nu-i va mai rămâne decât să răspundă în faţa Marii Adunări Naţionale a USL. Acolo se vor înghesui toţi pesediştii şi liberalii de bun-simţ, dispuşi oricând să argumenteze înţelept că timp de 2.000 de ani, de la Platon, Aristotel şi până la Einstein, s-a plagiat de s-a rupt, căci, nu-i aşa?, omul e o fiinţă plagiatoare. Soluţia: sau un referendum pentru stabilirea copy-paste-ului, sau înfiinţarea Ministerului Plagiatului, unde şef de necontestat nu poate fi decât Liviu Pop. Ultima lui tiribombă cu „masteratul din Norvegia“ al preşedintelui, care trebuie că e „vreun plagiat“, a fost de tot haiul. „N-am masterat, nu sunt nici doctor, nici dottore şi n-am nevoie de masterate şi doctorate furate, că pe mare ca să conduci o navă de 360 de metri nu-ţi trebuia aşa ceva“, a grăit Băsescu. Cert e că, dacă Pop nu exista, PDL şi Cotroceniul ar fi trebuit să-l inventeze, căci aşa pleaşcă mai rar! Cât despre nenorocita de presă internaţională, îl aleargă la Bruxelles pe „Dottore Victoraş“ cu întrebări neplăcute care conţineau doar două idei: plagiat şi demisie. În ordinea asta. Răspunsul s-a impus: „demisionez dacă se dovedeşte…“, urmat de un telefon la Pop: „lichidează Comisia!“. Pentru uz intern, răstălmăcirea, răzgândirea: „nu demisionez, îl suspend pe Băsescu, totul e în blocaj“. Vestea proastă pentru Ponta e că declaraţiile româneşti sunt traduse în toate limbile şi se pun în ghilimele.
Încrâncenarea puterii de a-l păstra pe Victor Ponta şi premier, şi cu plagiatul prins la butonieră, tentativa de a-l dezcondamna pe Năstase cu ajutorul unei sinucideri controlate de cuplul Rus-Brădişteanu, atacurile la judecători, CSM, CCR, procurori, adică la mai tot ce înseamnă justiţie, arată că statul de drept intră în derapaj şi riscă să iasă în decorul pregătit de USL. Nimic nu a fost omis zilele acestea: bâta, linşajul mediatic, odonanţa simplă şi de urgenţă, legea, majoritatea parlamentară, Monitorul Oficial, ameninţarea pe faţă, intimidarea cu telefonul şi calomnia pe surse. A fost trimisă artileria grea, miniştri trecuţi şi viitori, ţuţeri şopârloşi, analişti cu portofelul, universitari dispuşi să leorpăie zoaiele căzute de la festinul noii puteri, politruci de toate gradele, Corlăţean, Andronescu, Marga, Gâdea, Ciutacu, Radu Tudor, Roşca Stănescu sau alte spirite care îşi iau lumină din broşura de luptă editată de partid. Atacul concertat la tot ce s-a împotrivit voinţei USL de a îngenunchea instituţii-cheie a fost fără precedent. La fel însă şi reacţia acestora, surpriză extrem de neplăcută pentru USL. E prima oară când Curtea Constituţională vorbeşte răspicat şi la unison de presiuni politice, când CSM cere menţinerea MCV şi acuză ingerinţe în justiţie, societatea civilă a ripostat vehement, protestele diferitelor asociaţii profesionale şi universitare au curs. Pentru demisia premierului lui copy-paste s-au strâns peste 10.000 de semnături! Nu-mi fac iluzii că Ponta îşi va spăla obrazul de copiator, ba din contră, cred că se va afunda în fiecare zi în penibil, în noi şi noi presiuni şi decizii incalificabile.
USL nu are prea multe variante pentru a nu scăpa găina cu ouă de aur a puterii printre degete, mai ales după decizia de respingere a votului uninominal într-un tur. Fie să se mişte repede şi să-l suspende pe Băsescu, fie să se debaraseze de Ponta şi să-şi schimbe stilul care aminteşte de anii ‘90. Prima soluţie i-ar rezolva problema şefilor de la DNA şi de la Parchetul General, care depind de semnătura preşedintelui, dar şi functia de premier după parlamentarele în care nu mai există certitudinea majorităţii zdrobitoare dată de uninominal. Sesiunea extraordinară prelungită ar putea avea acest scop. „Guvernul este obstrucţionat de preşedintele României, batjocura continuă, campania internă şi internaţională, orchestrată direct de preşedinte şi de instituţii aflate sub comanda sa, e într-un permanent crescendo. Problema e dacă majoritatea parlamentară îşi asumă rolul de a pune ordine“, a spus Antonescu. Din punct de vedere al imaginii, suspendarea va confirma tendinţele de putere discreţionară, dar, deocamdată, USL nu pare preocupat decât de a acapara totul, considerând riscul de imagine minor în comparaţie cu beneficiile controlului absolut.
Debarasarea de Ponta nu pare posibilă, dar e singura onorabilă şi evită scandalurile viitoare, exact în campanie. USL nu are însă premier de rezervă, iar lucrurile au fost împinse prea departe. Ar însemna acceptarea tuturor acuzelor care i s-au adus şi lui, şi USL. Ar mai însemna declanşarea unui război şi în interiorul PSD, şi în USL, echilibrul s-ar rupe. Cu toate acestea, sunt voci în USL care vorbesc deja despre costul electoral ce va fi plătit. Mai ales că scandalul este departe de a se fi încheiat, zbaterile lui Ponta, trădând, de fapt, spaima de ieşirea pe uşa de serviciu.
Deşi preocupată de criză, Europei nu-i plac nici plagiatorii, în special cei cu obrăznicia dublului limbaj, nici nu-i convine restauraţia agresivă care se conturează. Europa nu poate însă opri tăvălugul, societatea civilă, da. Demisia „dottore Victoraş“ este mottoul acestor zile. România anilor 2012 diferă totuşi esenţial de cea în care Iliescu ordona plantarea florilor în Piaţa Universităţii şi ologirea studenţilor, sau de cea în care Năstase juca pe degete justiţia şi comisioanele marilor afaceri. E ceva ce USL nu poate înţelege şi accepta. De aceea, crede că va reuşi să se menţină la putere nu producând schimbarea promisă, nu făcând diferenţa faţă de PDL, ci organizând mineriade marca Ponta. //