Ponta, intre Johannis si Voiculescu. USL, in coma indusa

Andreea Pora 13.02.2014

De același autor

Zanganitul catuselor ascunse sub fulare - noua moda in materie de coruptie - de la bratele baronilor este acompaniat de suieratul serpesc scos de fostii prieteni Ponta si Antonescu si de clantanitul coltilor uselisti sfirtecind mainile care pina mai ieri semnau protocoale si contracte cu statul. O adevarata simfonie. Un regal al injuraturilor scuipate printre masele si al artimeticii seci. Prin comparatie, precedentul scandal, cel din decembrie, pare o sfada de mahalagioaice pacalite la rest. Nu se trecuse de agitatul maturoaielor. Acum baietii au scos artileria grea: PNL pe Johannis, PSD noua majoritate numita USD. Lupta este deocamdata echilibrata si deznodamintul greu de prezis pe termen scurt. Sandramaua ar putea sa mai reziste un timp, dar logica electorala nu prea lasa loc de intors.

 

Aparitia tandemului Antonescu-Johannis, presedinte-premier, indepartarea ministrilor “pontisti” din guvern, ostili plecarii de la putere, dezicerea oficiala de Voiculescu, in paralel cu incercarea de a securiza Ministerul de Interne in vederea alegerilor, demonstreaza ca liderul PNL forteaza pe doua fronturi. Prin tandemul cu Johannis, care, ca si Arafat, intra in categoria miturilor populare, Antonescu arata PSD pisica, se va repozitiona probabil in sondaje si incearca sa devina mai digerabil pentru electoratul de dreapta. O mutare buna. Refuzul clar si reiterat de a accepta propunerea perfida a PSD ca PC, prin Daniel Constantin, sa devina al patrulea vicepremier, iar micul partid antenist sa fie pus de facto pe picior de egalitate cu liberalii, este clar un sah dat PSD si lui Ponta. Mesajul este clar si cu priza la public: ori noi si Johannis, ori Voiculescu si PC. Daca PSD cedeaza, ar fi o recunoastere oficiala a statutului de “anexa” a PC si asumarea bascaliei lui Antonescu “ne facem ca va credem ca sunteti partid, va zicem chiar Partid Conservator”. Nu cred ca Felix va fi prea fericit intr-o asemena perspectiva si va ramine impasibil. Antena 3 vegheaza ca asta sa nu se intimple! Daca PSD inghite galusca si afrontul PNL, demonstreaza ca nu este pregatit deocamdata sa guverneze singur si nu are un candidat la start pentru prezidentiale, in pofida amenintarilor lui Dragnea si tata socru ca exista deja o alta majoritate parlamentara si Oprescu bate din pinteni pentru Cotroceni. Oricum, Constitutia nu poate trece fara PNL (nu ca PSD ar muri de grija asta), iar anumite legi, cum ar fi mutarea STS sub patronajul premierului, vor fi pe muchie de cutit. Din punctul de vedere al PSD, ruperea USL este prematura, ar fi preferat sa se produca dupa europarlamentare, cind ar fi putut demonstra ca PNL este cu adevarat un partid de rang doi.

 

Pe de alta parte, pentru PNL este momentul propice, nu mai putea trage targa pe uscat, asteptind sa fie dat afara cu coada intre picioare. Mai devreme sau mai tirziu, asta s-ar fi intimplat. Infiintarea USD a fost o palma si un avertisment. Hotia de sigla nu putea fi acceptata, iar pentru liberali consecintele ar fi fost un dezastru, pentru ca in mod clar confuzia creata ar fi ciugulit mult din procentele PNL, care ar fi iesit din europarlamentare subtiat rau de tot si pe pozitii dezavantajoase in negocierea pentru prezidentiale. Intrarea in opozitie, reasumarea din aceasta postura a identitatii PNL ar putea reduce prejudiciile generate de abureala cu sigla USD, prejudicii care oricum vor exista datorita timpului scurt. Chiar daca PNL va fi facut vinovat de ruperea USL, pretextul este bun (Johannis vs. Voiculescu), mai ales din perspectiva electoratului de dreapta, catre care Antonescu face tot mai multe bezele.

 

Jocurile nu sint insa facute. In ecuatie intervin baronii si clientela liberala, care nu cred ca se va da dusa prea usor de la macelarie. Plus, riscul ca PSD sa organizeze de unul singur alegerile si sa inhate puterea totala. Toate astea vor atirna in balanta si ar putea tempera avintul lui Antonescu. Nici Ponta nu pare parea incintat de situatie, lasind obisnuitele mesaje: vreau unitate, nu noi sintem vinovati. Un compromis pe termen scurt nu poate fi scos din ecuatie. Va fi interesant de vazut cine va ceda, daca va ceda. De data asta, cineva trebuie sa faca un pas inapoi, cum spuneam maturoaiele au fost inlocuite cu tunuri. Daca nu, saptamina viitoare vom asista la decesul USL si intreaga scena politica se va reconfigura.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22