De același autor
Cu singe rece, Ponta a sunat goarna restauratiei in justitie aruncind o institutie a statului in lupta pentru salvarea lui Adrian Nastase de la condamanare. Mesajul lansat de retragerea intempestiva a Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC) din procesul “Trofeul Calitatii” si negarea oricarui prejudiciu, reprezinta o confirmare a tuturor temerilor ca una dintre principalele mize ale USL a fost bocancul in gura justitiei, reintoarcerea la anii de glorie ai guvernarii Nastase cind procurorii si judecatorii trebuiau sa treaca pe la Biroul 2 pentru unda verde. Actiunea a inceput in forta, fara menajamente si fara niciun efort de a salva macar aparentele, intr-un dispret la adresa Comisiei europene si a opiniei publice pentru care cazul Nastase este emblematic in ce priveste ireversibilitatea reformelor in justitie.
La a cincea aminare a recursului in dosarul in care Nastase a primit o condamnare de doi ani inchisoare cu executare si cu doar doua saptamini inaintea prescrierii, ISC a depus in instanta un document prin care anunta ca se retrage din proces ca parte civila, motivind ca prejudiciul pur si simplu nu exista. Adica, cele 64,8 de miliarde de lei pe care chiar ISC le-a reclamat in instanta, incepind din 2008, ca fiind prejudiciul adus de Nastase in urma operatiunii de stringere de fonduri pentru campania electorala din 2004, s-au volatilizat. Fenomenul este cu atit mai suspect cu cit acum o luna, la sfirsitul lui aprilie, intr-o adresa depusa in proces, insusi ISC sustinea ca prejudiciul este chiar mai mare, de 75 miliarde lei, si nu de 64,8 miliarde cum a constatase instanta. (Vezi articolul lui Dan Tapalaga de pe HotNews).
Explicatia razgindirii este simpla: Ponta a facut un gest sfidator in favoarea lui Nastase. A doua zi dupa depunerea juramintului de investire, Ponta a dispus trecerea ISC de la Ministerul Dezvoltarii in “subordinea guvernului si in coordonarea primului ministru”, seful institutiei fiind “numit si revocat din functie prin decizie a primului ministru”. Asta se intimpla pe 8 mai, trei zile mai tirziu era demisa sefa ISC, iar vinerea trecuta a fost uns Constantin Adrian Balaban Grajdan, personaj care mai ocupase postul in perioada martie – octombrie 2009, cand PSD a guvernat alaturi de PDL. Minat de “constiinta” si bintuit de memoria lui “ Alexandru Ioan Cuza, care a infiintat aceasta structura”, Balaban redacteaza documentul prin care ISC se retrage din proces cu prejudiciu cu tot si luni il depune la instanta. Faina lucratura, daca Balaban nu ar fi “uitat” sa inregistreze legal actul ISC si sa obtina avizele de la juridic si economic.
In fata scandalului cit casa, al patrulea de la venirea “cinstitului” guvern, Ponta a dat strategic inapoi si l-a revocat din functie pe Balaban. Incercarea de a drege busuiocul este insa ridicola, pentru ca faptele ramin si produc efecte in proces. Scopul a fost atins si mesajul transmis. In mod evident, Ponta incepe sa faca greseli grosolane- sustinatorii si sfatuitorii sai i-ar putea spune ca din “impecabil” se transforma vazind cu ochii in “restaurator”. Are sanse serioase sa devina "impecabilul restaurator".
Probabil ca Adrian Nastase chiar este o miza pentru PSD, circula din nou informatii ca ar putea fi candidatul partidului la prezidentiale, dar gosolania interventiei s-a transformat in cea mai concludenta proba a fricii de care este macinat acesta. A vinovatiei. In lunga si mizerabila suita de tertipuri utilizate in acest proces, actiunea ISC urmareste doua scopuri: sa lungesca circul, aminind decizia instantei dupa termenul de prescriere si sa se constituie argument pentru achitare. In oricare dintre variante, Nastase scapa definitiv. Chiar daca va fi gasit vinovat dupa data prescrierii, Nastase nu va mai putea fi condamnat, lucru pe care il stie foarte bine atunci cind cere ipocrit sa se continue procesul si dupa acest termen.
Interventia in proces in favoarea lui Nastase este insa in siajul brutalei politizari la care se deda USL in marsul fortat spre stapinirea Romaniei. In doar doua saptamini USL a epurat mai tot, armatele “eliberatoare” transformindu-se in armate de ocupatie. Nu vorbim aici doar de calitatea dubioasa a profesionistilor infipti in functii, de clientii scosi de la naftalina guvernarilor Nastase si Tariceanu, de dosariabili, de abonati la contractele cu statul si la faimoasele AGA si Spaga, de impatimiti in contestarea orgnismelor financiare internationale, ci de ceva mult mai grav: determinarea de a cotropi si de a restaura contra cronometru.
Daca mai existau naivi care spuneau ca, din cauza perioadei electorale, USL va fi mai precaut in a-si da arama pe fata, in a politiza si vopsi in rosu pina si musca din institutiile publice, iata ca s-au inselat. Lungile liste cu epuratii si inlocuitorii lor se succed intr-un ritm feroce, capetele cad pe banda rulanta, specialistii, cum este Adrian Streinu Cercel, sint inlocuiti cu anonimi agreati de Dan Voiculescu. Schemele si cheltuielile se dilata pina va refuz, toti cei care au salivat dupa un os de ros in administratie, birouri de ministri, institutii sau consilii de administratie sint serviti all inclusive. Este un debut in tromba care demonstreaza ca nimic nu va fi iertat, de la suspendarea presedintelui, la schimbarea procurorilor sefi de la DNA si Parchet, pina la aservirea televiziunii publice ( circula informatia ca se pregateste picarea raportului TVR in parlament si inlocuirea lui Alexandru Lazescu cu omul de afaceri Cristian Burci, cel caruia in “dosarul finatarilor de campanie” in care este implicat presedintele CJ Braila, Bunea Stancu, i se promitea un post important intr-o “agentie sau autoritate” ca rasplata pentru “contributia baneasca” la acoperirea datoriilor PSD).
Actiunea politizarea marca Ponta & Antonescu este unica pina si in analele celor 22 de ani desfasurati sub sloganul “pleaca ai vostri, vin ai nostri” prin forta si tempoul in care se petrece totul. Ceea ce s-a intimplat la precedentele schimbari de putere este parfum de tei. Tavalugul s-a pornit si nimic nu va mai sta in calea lui dupa parlamentarele uninominale din toamna.
P.S. Halucinanta rapiditatea cu care TVR a schimbat tabara. Raportul de monitorizare facut de CNA pe prima saptamina de campanie arata ca USL a "beneficiat" de 29 de apartiii si PDL de doar 3. Traiasca jurnalismul!