De același autor
Arestarea lui Sorin Alexandrescu, omul de casă şi specialistul în afacerile tele-şantajiste ale casei Voiculescu, nu poate fi scoasă din contextul tensiunilor din USL, al luptei pentru anihilarea principalei guri de foc a adversarilor PSD şi al deal-ului pe justiţie.
Asaltul asupra Antenelor, cu toate armele din dotare şi exact în miezul corupt al afacerilor, clarifică lucrurile: Ponta s-a decis să scape de Voiculescu şi, prin ricoşeu, să aducă PNL şi pe Antonescu la picioarele lui. Fără Antene, din PNL, vorba unui contemporan, „se alege praful şi pulberea“. Un argument, dar nu cel de forţă, este presiunea occidentală; deşi aveau informaţii de ani buni asupra rolului nefast jucat de Voiculescu şi trustul lui, marilor cancelarii le-a fost clar de abia vara trecută, la referendumul pentru suspendarea preşedintelui, că individul are capacitatea, prin campaniile media purtate cu sprijin politic, să schimbe parcursul prooccidental şi democratic al României şi să pună statul de drept pe butuci. Astfel, Voiculescu nu doar că nu a fost parte a pactului de coabitare, dar în discuţiile prealabile acestuia s-a pus condiţia îndepărtării lui. Pentru a nu lăsa loc îndoielii, Intactul a şi fost trecut în MCV. La curent cu situaţia, bătrânul securist a încercat să schimbe macazul - steaguri ale UE de Guinness Book, papioane, emisari la Bruxelles, retorică europeană. Zadarnic.
A doua motivaţie, principală, care l-a determinat pe Ponta să ia taurul de coarne este electorală. Folosindu-se ei înşişi de imensa putere propagandistică şi de spălat pe creier a Antenelor, Ponta şi PSD ştiu că este greu, dacă nu chiar imposibil să câştige împotriva acestei maşinării. Ba mai rău, cu experienţa lui Băsescu şi a PDL sub ochi, pe fondul propriei guvernări mizerabile, bazate exclusiv pe ambalare mediatică, pot fi aduşi în postura de looseri în doar 1 an. Au început s-o simtă pe pielea lor după numirea procurorilor, când Antenele au declanşat contraofensiva, în scandalul Roşca Stănescu, o simt zilele acestea, după arestarea lui Alexandrescu. Lupta va fi crâncenă, dar, totuşi, Ponta, susţinut probabil de Băsescu, îşi asumă riscul.
Pe ce se bazează? Pe precedentul Vântu, băgat la puşcărie tot pentru şantaj, făcut să-şi cedeze televiziunea unor interpuşi, cuminţit cel puţin pentru moment cu dosarele. Desigur, Vântu prin comparaţie cu Voiculescu este un amator, n-a avut niciodată un partid doar la discreţia lui, a cumpărat la bucată, şi nu la pauşal, ca putere financiară a fost mult inferior, nu şi-a trecut în timp util averea pe numele copiilor, imperiul media nu avea dimensiunile celui voiculescian. Amândoi însă suferă de aceleaşi metehne: vor să controleze România direct şi prin oameni în funcţii-cheie, li s-a urcat la cap, sunt agresivi, şantajează şi manipulează. Sunt generaţia, ca şi SRS de altfel, a securismului de şcoală veche. O diferenţă: Voiculescu depinde mult mai mult de contractele cu statul, punct nevralgic în care, surprinzător, a fost atins destul de dur de PSD. Deşi încă solid, imperiul său media va începe să se clatine fără banii statului, şantajul nefiind suficient pentru ţinerea acestuia în viaţă. Acţiunea e de durată, ca şi dosarul ICA, întors acum la tribunal. Tiparul Vântu ar putea însă să funcţioneze. Mai greu, dar ar putea.
La prima vedere se merge pe două direcţii: slăbirea financiară, combinată cu decredibilizarea trustului pentru a-i diminua capacitatea manipulatoare şi ameninţarea libertăţii lui Voiculescu în scopul de a-l determina fie să renunţe la afacerea media, fie să trădeze PNL. Voiculescu nu mai are imunitate parlamentară, implicarea fiicei sale în dosarul de şantaj reiese din stenograme, iar o anchetă în măţăraia de contracte de publicitate dubioase sau în falsificarea datelor din sondajele de opinie ar putea avea un efect devastator. Va sacrifica mogulul libertatea familiei sau chiar a sa? După disperarea cu care a fugit de justiţie s-ar spune că nu. Îşi va pune afacerile în pericol sau va prefera metoda Vântu? Greu de spus acum, dar asaltul a început şi miza este enormă pentru ambele părţi.
Nu e clar dacă totul este o comandă politică, putem specula la infinit pe tema asta, dar e puţin probabil ca Ponta să nu fi ştiut de acţiunea procurorilor, aşa cum probabil a ştiut şi Băsescu despre cea împotriva lui Vântu. În contextul disputelor pe numirea procurorilor şefi, ar avea desigur importanţă dacă DNA, sub Kövesi şi Călin Nistor, acţionează independent sau se supun unor dictate. Dincolo de asta, dacă ancheta va fi dusă până la capăt, în pofida linşajului la care sunt supuşi procurorii DNA de Antena 3, efectul va fi benefic în primul rând pentru peisajul media. Ca să citez din securistul Roşca Stănescu, e vorba de „un cancer“ care a antenizat, prin metastază, parte din presă. Extirparea lui, chiar şi prin modalităţi mai puţin ortodoxe, ar fi de salutat. O şansă pentru igiena societăţii şi pentru revenirea presei la menirea ei.
Care va fi însă efectul asupra PNL şi a lui Antonescu, rămas până una-alta singura carte valabilă pe care o mai are Voiculescu în manşetă? După cum decurge campania de demonizare a lui Ponta, relaţiile din USL se vor înrăutăţi. Protocolul va fi supus unor crâncene suferinţe. În funcţie de cum va evolua ancheta, este de aşteptat fie ca Voiculescu să se radicalizeze, putând merge până acolo încât să împingă spre ruperea USL şi intrarea PNL în opoziţie, situaţie în care Ponta şi PSD vor avea zile grele, deşi campania brutală împotriva Antenei 3 declanşată de RTV-Ghiţă ar putea să le mai îndulcească. Fie să cedeze şi să pună batista pe ţambal, abandonând jocul politic sau dezertând, la o adică, în tabăra PSD. În tot cazul, în final, dependenţa lui Antonescu de acest personaj îi va fi fatală. E doar chestie de timp. Nu şi-a dat niciodată seama, orbit fiind de ura împotriva lui Băsescu, dar a tras cartea greşită. Din cauza lui, PNL are şanse bune să rămână izolat şi pe scena politică, şi pe cea mediatică. Pe termen nu prea lung, PSD şi Ponta vor câştiga exact pe mâna Voiculescu.