Ponta, prins în capcana propriilor manipulări. Decontul gazelor de şist

Andreea Pora 22.10.2013

De același autor

Tăvălugul protestelor pornit de la Roșia Montană și ajuns, previzibil, la gazele de șist este consecința directă a incapacității guvernului de a gestiona trei dintre cele mai importante dosare ale momentului: energia, resursele și privatizările.

Prizonier al propriului modus ope­­­randi din perioada opoziției - minciuna, propaganda populistă și exacerbarea na­ționalismului eco­nomic -, Vic­tor Ponta și USL se confruntă cu o rapidă pierdere de credibilitate și cu perspectiva ra­tării unora dintre cele mai im­por­tante pro­iecte pen­tru Ro­­mânia. Cu un pal­­mares încărcat de eșecuri după doar un an de guvernare, gu­ver­nul pare incapabil să iasă din pa­radigma butaforiei, cazul CFR Mar­fă fiind exemplar, a jocului la două capete - proiectul Roșia Mon­tană este cosmetizat în par­lament în speranța că publicul va putea fi amețit și manipulat -, dar și a presiunii baronilor care îl îm­pinge să-și asume răspunderea într-o zonă esențială cum este descentralizarea. Prins între an­gajamentele externe și ne­mul­țu­mirea în creștere a populației, ca reacție la frauda masivă de în­credere (excelentă sintagma lui Dan Tăpălagă), pe fondul lipsei de investiții și a locurilor de mun­că, Cabinetul Ponta continuă stra­tegia diversiunilor și pare intrat în vrie. Obișnuita aroganță și teh­nica transformării străinilor și a lui Băsescu în țapi ispășitori (eșe­curile privatizărilor se datorează „presiunii FMI“ și „jocurilor po­litice ale președintelui“) a în­ceput să fie dublată de amenințări cu intervenția forțelor de ordine. Acuzele aduse protestatarilor – „extremism“, „forțe pa­ra­mi­li­tare“ și „legionarism ca în anii ´30“- sunt desprinse din retorica iliesciană. Scoaterea de la naf­ta­lină a acestor gogorițe – spar­ge­rea lunetei mașinii ministrului Barbu este departe de o „ma­ni­festare anarho-comunistă“ – ara­tă mai degrabă disperarea și frica. E primul guvern care în­registrează o astfel de per­for­man­ță într-un timp atât de scurt.

 

Drumul spre putere prin înfierarea gazelor de șist

De ce au fost aprobate acor­durile ce permit Chevron ex­ploa­tarea gazelor de şist, în con­di­țiile în care nu existau studii şi nici cadrul legislativ specific ca­re să reglementeze condițiile teh­nice de explorare-exploatare ca­re să evite riscurile geologice, de mediu, de poluare a apelor fre­atice?“ Este doar un fragment din moțiunea de cenzură Opriți Guvernul șantajabil. Așa nu, ni­ciodată, Partea 1, intitulată Pri­vatizări din care nu câștigă nici statul, nici economia, doar cli­entela politică. Așa a ajuns USL la guvernare și Ponta premier. Mo­țiunea prin care a căzut Ca­bi­netul Ungureanu a fost însă doar punctul culminant al unei cam­panii furibunde împotriva ga­ze­lor de șist și Roșiei Montane. La Bârlad (acordul pen­tru explorarea și exploatarea pe­rimetrelor, în­cheiat între ANRM și compania Regal Petroleum, fusese aprobat de Gu­ver­nul Năstase în 2004 - HG 2.283), deputatul PSD Adri­an Solomon și primarul Cons­tan­tin Cons­tan­tinescu au organizat mi­tinguri de protest și au trimis o scrisoare cu 2.000 de semnături pe ea prin care se cerea „oprirea imediată a ex­plorării“. În paralel, 11 par­la­men­tari USL au inițiat un proiect de lege în acest sens, toți liderii coa­liției întrecându-se în înfie­rarea gazelor de șist. A urmat celebrul moratoriu, prevăzut și în pro­gra­mul de guvernare, pre­zentat de Victor Ponta la insta­larea în func­ție. Era perioada în care trustul lui Voiculescu pupa pe toate păr­țile politica anti-gaze de șist a guvernului, Antena 3 dedicând o serie de emisiuni pe­ricolului și nenorocirilor derivate din gazele de șist, mediatizând în exces con­troversatul caz din Pavillion, Wy­o­ming, Statele Uni­te.

 

Guvernul Ponta, avize pe șest

Deși oficial răsucirea cu 180 de grade s-a produs după alegerile parlamentare, când USL și-a tre­cut în program „demararea ac­țiunilor de explorare pentru iden­tificarea gazelor de șist“, iar Victor Ponta a început să-și nuanțeze poziția, în fapt, aproape imediat după căderea lui Un­gureanu, guvernul nou instalat a început să dea avize peste avize. Dacă în timpul lui MRU, Chevron obținuse concesiunea unor pe­ri­metre pentru care avea avize de explorare, Guvernul Ponta a mers mult mai departe. În 18 iu­lie 2012, Ministerul Mediului a dat 3 avize de „amenajare și fo­raj pentru sonde de explorare“ în comunele Pungești, Băcești și Găești, județul Vaslui, în de­cem­brie 2012 și ianuarie 2013 Con­siliul Județean Vaslui a emis 3 certificate de urbanism pentru pe­rimetrele Băcești, Popeni și Pun­gești, iar în iulie 2013 Mi­nisterul Mediului a dat acor­durile de mediu pentru aceste zo­ne, pentru ca în 3 octombrie 2013 CJ Vaslui să elibereze au­torizarea de construire a primei sonde. Scenariul s-a repetat iden­tic pentru zona Constanța. Ce era doar acord de explorare în Gu­vernul Ungureanu s-a trans­for­mat la Ponta în aviz de „pros­pecțiune seismică bidimen­sio­nală“, în aprilie 2013, pentru pe­rimetrele Pietreni (Deleni) – Po­târnichea (Topraisar) – Vânători (Pecineaga) – Tufani (In­depen­den­ța) – Șipote (Deleni) și Vama Ve­che (Limanu), până la Furnica (Dumbrăveni). Firma lui Frank Timiș, Prospecțiuni SA, care lu­crează pentru Chevron, a adus în zonă, acum o săptămână, primele sonde de explorare. În Bihor, Gu­vernul Ponta este însă un ade­vărat deschizător de drumuri. În ședința de guvern din 4 de­cem­­brie 2012 s-au aprobat prin două hotărâri acordurile petroliere de concesiune pentru „explorare, dez­voltare, exploatare“ între ANRM și firmele East West Pe­troleum și, respectiv, Clara Pe­troleum pentru perimetrele din satele bihorene Tria, Voivozi, Săla­cea, Otomani, Șilindru, Bogei, Misca, Chislaz, Sâniob, Ciocaia, Bu­doi, Sânmartin și Tulca.

 

Naționalismul izolaționist își arată roadele

Opinia publică nu doar că nu a știut nimic despre avizele date de Cabinetul Ponta, dar nu a primit nici explicații coerente pentru schimbarea de atitudine, care să justifice trecerea de la campaniile anti-gaze de șist la susținerea ne­condiționată. Nu-i de mirare că ță­ranii din Pungești utilizează acum argumentele USL și ale vec­torilor de opinie locali - primarul dis­părut în ceață, șeful Con­si­liului Ju­dețean, Dumitru Buzatu, uns în funcție de însuși Liviu Dragnea venit special cu elicopterul, pro­topopul de Bârlad, Petru Lăiu, ca­re se pare că are și interese imo­biliare directe acolo, sau pă­rin­tele Iustin Pârvu, unul dintre du­hovnicii importanți ai Moldovei, de un obscurantism medieval ca­re dă frisoane. Într-un fel sau altul, aceștia erau vârful de lance al „răscoalelor“ împotriva ga­ze­lor de șist instrumentate, în 2012, de USL în goana disperată pentru acapararea puterii. E, deci, de mirare că discursul an­tiamerican, cel împotriva străi­ni­lor de tot soiul care vor să ne cum­pere bogățiile și țara sau ura împotriva capitalismului și a cor­porațiilor, într-un cuvânt na­țio­nalismul izolaționist, promovat de liderii USL, de Antena 3 și, mai nou, de Realitatea TV, a fost preluat mot à mot și dus pe culmi periculoase pentru Ro­mâ­nia? Este un discurs ușor de spe­culat și manipulat de corifeii eco­logismului fanatic din București sau de interesele rusești în zonă.

 

Prețul fraudei de încredere

Cum o dă, cum o sucește cu ga­zele de șist și Roșia Montană, vii­torul nu va suna bine pentru gu­vernarea Ponta. Vizita în Statele Unite, unde se întâlnește nu doar cu Joe Biden, ci și cu re­pre­zen­tanții Chevron, îl va obliga pe Ponta la noi și solide angajamente în privința exploatărilor, mai ales după ce debutul - suspendarea lu­crărilor la Pungești - nu a fost de bun augur. După cum bine re­marca Dan Turturică, acest lu­cru va da apă la moară teoriilor conspiraționiste, xenofobe și co­lonialiste. Se prefigurează o po­tențare a protestelor, iar gu­ver­nului nu-i va mai rămâne decât să treacă la măsuri de forță. E prea târziu pen­tru alte acțiuni, pro­pria cap­cană se dovedește efi­cientă.

Cianurile vor continua să fie ele­mentul coagulant și pentru pro­testele împotriva șisturilor. In­di­ferent dacă strategia PSD de eli­minare a Roșiei Montane din pro­iectul moșmondit acum în par­lament, legea tot cu dedicație pentru Gold Cor­poration va ieși, lucru pe care pro­testarii deja dau semne că l-au înțeles și care e departe de a-i bu­cura. În final, lui Ponta nu-i va mai rămâne decât să dea avizul de mediu și să-și asume direct răspunderea. Asta dacă nu vrea să fie târât, cu România la pa­chet, într-un pro­ces care s-ar pu­tea să-l coste mult mai mult de­cât niște pro­cente electorale. Așa­dar, sunt pu­ține șanse ca cele do­uă subiecte să se închidă fără con­vulsii. Cam la fel de puține cât au Ponta și USL să devină res­pon­sabili, se­rioși și aplicați spre bună gu­ver­nare, și nu spre duplicitate, min­ciună și hoție. Guvernul va afla într-un viitor nu prea în­de­părtat cât de mari pot fi costurile elec­torale pentru cea mai gro­so­lană fraudă de încredere prin ca­re o forță politică a ajuns la pu­tere din anii ´90 încoace. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22