Prea supusul Tudorel și stăpânul său

Cu visteria goală, pe care ar vrea s-o umple cu rezerva de aur, și „derbedeii securiști“ în stradă, lui Dragnea nu-i mai rămâne decât să strige disperat: Nu mă lăsați singur, fraților!

Andreea Pora 05.03.2019

De același autor

Cele două ordonanțe - lăcomia și Secția Specială -, dosarele penale făcute lui Kövesi și Timmermans, campania de denigrare a fostei șefe a DNA, cu momentul ei culminat marca Grapini de la audieri, parascovenia cu repatrierea aurului pe plaiurile pese­dis­te sunt bomboanele pe coliva României la care muncește de doi ani Dragnea. Va fi probabil gata de alegeri, moment cam prost ales.

Nu e clar dacă Ordonanța 7 e ieșită direct din mintea și gudureala lui Toader sau dacă a fost concepută în biroul lui Dragnea, cu Nicolicea, Nicolae și Luju pe post de consultanți, dar finalul nu e chiar cel așteptat. Ministrul a călcat ca elefantul în vitrina cu bibelouri a Irinei și a reușit să-și pună în cap până și locotenenții care-i pupă în dos legislația, scriu plângerile la Inspecția Judiciară și înfierează trădătorii și deviaționiștii. Dar tot răul spre bine. Doar așa s-a putut vedea că magistrații n-au coloana vertebrală ca macaroana fiartă și că europenii nu sunt chiar așa de ușor de prostit. Mai ales când nimeni nu a avut bunul simț să tragă perdeaua. Dragnea și ai lui uită iar că istoria se repetă când te ia valul și ți se suie la cap: pe măsură ce se apropie alegerile, PSD are obiceiul (prost sau bun, depinde de perspectivă) să încerce un salt de cangur peste „linia roșie“. Nu o singură dată și-a rupt picioarele și a avut nevoie de tije.

Așa că Toader, ca să salveze Secția Specială, a fost nevoit să abroge câteva articole cu ochi și cu sprâncene din OUG 7. Scrâșnind din dinți, probabil că d-aia nici n-a mai ieșit la declarații, a renunțat să le mai facă pârtie spre șefia parchetelor judecătoarelor pe care pusese ochii și pixul, a lăsat baltă excluderea din magistratură pe chestie de „proastă reputație“ (i-or fi desenat unii proverbul cu „unde dai și unde crapă“), a abandonat și găselnița cu delegările de doar 45 de zile.

Tevatura creată de bu­clucașa ordonanță nu a priit nici măcar Secției Speciale, al cărei prost renume a făcut înconjurul Parlamentului Euro­pean după faza cu dosarele lui Kövesi și Timmermans și i-a făcut pe magistrații români să înțeleagă că noul braț înarmat al PSD va lovi cu program de la Dragnea. Așa că la CCR, unde trebuia să se judece sesizarea PNL-USR împotriva ordonanței de operaționalizare a Secției, Daniel Morar, care e raportor, a schimbat peste noapte raportul de admitere în unul de respingere (încurcate sunt căile intereselor!), motiv pentru care Dorneanu a cerut amânarea ședinței cu două săptămâni. Colac peste pupăză, cei doi șefi ai Secției au demonstrat în direct ce se întâmplă când: 1) cineva încurcă firele marionetelor, 2) aritmetica nu se învață la școala primară și nici la cea de partid și 3) minciuna are picioare de broască țestoasă. După ce a devenit evident că nu poți să preiei 1.400 de dosare și să închizi 3.000 și că cele 70% dosare deschise prin „sesizări din oficiu“ sunt de fapt doar 2%, Secția Specială s-a trezit cu plângere la Inspecția Judiciară pentru mai multe capete de acuzare, printre ca­re și „scurgerile“ de informații către Q Maga­zine, posedat în comun de Jucan și PSD.

Dar astea nu sunt singurele semne care arată că puterea a început să creadă că arătura pe care zburdă e autostradă cu sens unic pentru ea. Cum poate fi altfel explicată schimbarea agentului guvernamental de la CEDO, unde recent au fost admise două dosare cu miză mare: Dragnea și Kövesi, în ambele fiind așteptată poziția statului român. Dacă, în cazul Kövesi, aceasta e clară, în cel al lui Dragnea - care contestă faptul că judecătorul care a pronunțat sentința în dosarul „referendumul“ (Livia Stanciu) nu este același care a semnat motivarea - lucrurile sunt mai încurcate. Catrinel Brumar, agentul schimbat, a trimis o poziție favorabilă României și nu lui Dragnea, ceea ce, evident, i-a înfuriat la culme pe Daddy și supusul său Toader, care l-au plantat la CEDO pe Viorel Mocanu (avocat al lui Sorin Oprescu și Florin Salam) ca să schimbe raportul cu unul pe gustul șefului. Problema e că procedurile nu permit una ca asta, totuși CEDO nu e pe moșia lor. Tot la categoria pupat pantoful cu scârț al șefului intră și cererea făcută de Lia Savonea, șefa CSM, ca Înalta Curte să anuleze sesizarea făcută de Forumul Magistraților către Curtea Europeană de Justiție.

În rest, Dragnea, Tăriceanu și gașca par că au rămas, toți, într-un singur neuron și ăla cu probleme. Fac gălăgie că, vezi doamne, procurorul-șef european ar fi numit prin negocieri politice. Păi, dacă s-ar fi rămas la etapa comisiei de experți, Kövesi era de mult desemnată! Pe când așa, doar la negocieri mai pot trage și ei niscaiva speranțe și sfori, deși, în afară de Ungaria, Bulgaria, Polonia și alte țări în siajul iliberal, nu-i mai bagă nimeni în seamă. Celelalte s-au lămurit de mult, iar proasta faimă le-o va lua mereu înainte cu trei pași.

Deși campania pentru europarlamentare nu și-a intrat încă în pâine, Daddy a început să pregătească terenul: Europa și străinii sunt nasoale - ne trimit doar mâncare otrăvită, se înțeleg să pună dobânzi mari, ne iau resursele și pleacă, măresc facturile de ajung românii sclavi. Se gândește desigur că, în fața atâtor nenorociri aduse de UE, prezența la urne va fi mică și mașinăria de vot & fraudă a PSD va putea funcționa nestingherită. Proastă socoteală, toate sondajele arată că românii au de trei ori mai multă încredere în UE decât în guvernul Dăncilă. Cât despre Dragnea, acesta în curând va ajunge la „și alții“. Cu visteria goală, pe care ar vrea s-o umple cu rezerva de aur, cu „derbedeii securiști“ în stradă și socialiștii huiduindu-l la congres, lui Dragnea chiar nu-i mai rămâne altceva de făcut decât să strige disperat: Nu mă lăsați singur, fraților!

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22