De același autor
Ponta şi PSD n-au învățat nimic din eșecul de acum șase luni. Vor pierde, iarăși, pe mâna lor. Până atunci însă, nu trebuie lăsați să demoleze justiția.
Se zbate, dă din mâini și din picioare, toacă din gură, minte, se apără de acuzele procurorilor cu documente care se contrazic singure, izbeşte în justiție, vorbește de dictatură și lovitură de stat, trimite scrisori ambasadelor, își pune, ca și altă dată, familia scut, doar, doar or lăcrima babele cu inima slabă, scarmănă interesul național și de ultimul fulg, proorocește apocalipsa în lipsa lui, Marele Penal. Amenință cu represiunea protestelor de stradă. Va mai face, bezmetic, valuri un timp, va încerca să pârjolească totul în urma lui, dar fiecare mișcare îi mai bate un cui în coșciug. E deja mort. Mai speră însă. Se consideră un supraviețuitor, dacă nu chiar un învingător. A traversat deșertul plagiatului și noaptea neagră a prezidențialelor. Crede că se va descurca și în continuare, că poate face damage control.
Beția puterii i-a luat mințile. Desigur, parlamentul, la care se raportează precum Ceaușescu la Marea Adunare Națională, îl va salva, așa cum l-a salvat și pe amicul Șova, mașina de propagandă va împroșca rahat cât e ziua de lungă, Partidul va fi strâins unit în juru-i. Susținerile se revarsă, limbile mătăsoase și pumnii ridicați proletar „să moară dușmanii“ se împletesc într-o plasă care să-l mai țină spânzurat la putere o vreme. Cu toate astea, ieșirea-i din scenă e doar o chestie de timp. Și nu va fi una frumoasă, Ponta are șanse mari să plece urât de tot din arena politică, oricâte petale de trandafir i se vor presăra pe drumul spre DNA. Întrebarea e, va crăpa și PSD odată cu el? Ce va urma și cum va arăta această criză politică fără precedent?
Semnele ei apăruseră cam de prin primăvară, din momentul în care Șova a fost pus sub acuzare. Retrospectiv, înțelegem mai bine că tot ce s-a întâmplat în acest interval a fost o pregătire a terenului legislativ și a opiniei publice pentru marele eveniment la care asistăm: premierul penal care se cramponează de funcție. Dovezile noi strânse de procurori în dosarul Șova - documentele găsite la percheziții, declarațiile unor avocați de la cabinetul acestuia - au strâns lațul în jurul lui Ponta. Atunci premierul și-a dat jos masca reformistului și democratului. Îl apără cu dinții pe Șova de DNA, reîncepe să-i atace pe procurori ca în vremurile sale de glorie, în parlament se aglomerează proiectele pesediste de modificare a codurilor penale, peste 20 la număr. Campania antijustiție - plecată inițial de la cazul Udrea, arestările preventive sunt un abuz, „binomul DNA-SRI“ e singura putere în stat (teorie susținută de tripleta Udrea-Băsescu-Cristoiu) – se amplifică și capătă accente feroce, fiind redirecționată în apărarea lui Ponta. „Doar DNA mă poate da jos“, prevestește acesta nervos printre măsele strânse.
Era evident că Ponta nu va demisiona. N-are rost să vorbim de onoare, bun-simț, de imaginea României sau de alte lucruri din zona asta, care pur și simplu nu intră în ADN-ul individului. Nu putea să demisioneze - în primul rând, își apără pielea, în al doilea, partidul și alianța corupților pierdeau puterea. PSD și Ponta își fac calculul că: 1) până la alegeri vor reuși cumva să acopere și manipuleze scandalul, 2) prin amenințări și măsuri de forță vor opri protestele de stradă, de care le este cel mai teamă și 3) vor pune cu botul pe labe justiția prin modificarea codurilor penale.
Pe termen scurt, socoteala poate fi corectă, oricum, PSD nu are alternativă la Ponta și nici timp s-o găsească. Plus că partidul este profund cangrenat, o mașinărie care nu poate funcționa decât prin spolierea banului public și în logica haitei. Acest comportament - numit pompos solidaritate și unitate -, strategia PSD în momentele dificile, este mai pregnant ca niciodată acum, când protecția în fața justiției nu mai funcționează, ajungând, iată, chiar la capul haitei. Penalii empatizează sincer cu Ponta. Este o reacție de apărare. Pe de altă parte, PSD este, de fapt, într-o situație imposibilă, pe care, probabil, câțiva o și conștientizează. Partidul are legat de gât un bolovan, Ponta, de care nu se poate debarasa, chiar dacă ar vrea, pentru că le zboară guvernarea de sub picioare. A fost situația de după fabulosul eșec în alegeri, datorat în mare parte lui Ponta, va fi cea de la viitoarele alegeri. Din motive care merită o analiză separată, PSD a ajuns dependent de propriu-i gropar.
Pe termen mediu însă, strategia cramponării de un premier penal se va dovedi o fundătură. Chiar dacă episodul votului din parlament se va termina rapid, în doar două zile, subiectul va fi departe de a se încheia. Chemări și declarații la DNA, presă, întrebări, justificări, noi probe, alte minciuni. Nu va fi zi de la Dumnezeu în care să nu i se ceară demisia, Ponta Penalul va deveni slogan. O trimitere, probabil destul de rapidă, în judecată pentru faptele, extrem de grave, care n-au legătură cu activitatea de premier va amplifica scandalul. I se va cere din nou demisia, se poate ajunge chiar la suspendare, la intervenția Curții Constituționale. Iarăși, război pe toate fronturile! Pe măsură ce se vor apropia alegerile, problema se va transfera însă din ce mai mult dinspre Ponta spre PSD, deficitul său de imagine va deveni al partidului. Își fac iluzii dacă mizează că prin mașinăria de propagandă, cu ajutorul unor giruete mecanice precum Cristoiu, ciracii lui Voiculescu și Ghiță, care deja cucurigesc la unison cu Ponta „lovitura de stat a DNA“, „dosar politic“, „dictatura binomului“, vor reuși să denatureze subiectul, să-l îngroape în minciuni. Sau că prin amenințări de genul celor proferate luni de Ponta și Cazanciuc vor împiedica protestele de stradă și vor intimida opoziția. Cei doi au făcut apel la articolul 397 din CP, care vorbește de „schimbarea ordinii constituționale“, „împiedicarea exercitării puterii de stat“, „punerea în pericol a securității naționale“ și de ani grei de pușcărie, de până la 25. Fapt extrem de grav și care dă o perspectivă asupra a ceea ce ar putea urma.
Pericolul major în următoarea perioadă este ca PSD, sub presiunea acestei duble dependențe de Ponta și de putere, din teamă și inconștiență, să nu mai țină cont de nimic: imagine în Occident, relații cu partenerii, reguli democratice, stat de drept etc. Să facă pârjol și să declanșeze un război total, în primul rând pentru încălecarea definitivă a justiției. Știm deja, din 2012, de tot ce sunt capabili PSD și Ponta, iar situația de acum este chiar mai pe muchie decât cea de atunci. Ponta e periculos, complet amoral, nu trebuie subestimat! La fel, PSD aflat în criză, pierdere de popularitate, cuprins de disperare, căzut în capcană, dispus de orice pentru a păstra puterea. Deja reacțiile sunt incredibil de nervoase și agresive pe mai toate planurile.
Rolul președintelui Iohannis va fi decisiv. Este personajul politic cu cea mai bună imagine, cea mai mare încredere și popularitate. Depinde de fermitatea intervenției sale pentru a pune stavilă exceselor PSD. Nu mai are niciun motiv să-l menajeze pe Ponta, i-a cerut deja demisia, a primit în schimb promisiuni mincinoase și o imensă sfidare. Parlamentul, față de care s-a arătat, strategic presupun, indulgent și optimist, l-a sfidat și el. Nu o singură dată. Reacțiile sale trebuie să fie ferme, mai ales că nu este vorba de clasicul război între palate (nu cred în gogorița suspendării președintelui, nici chiar PSD nu este atât de tâmpit încât s-o caute cu lumânarea și să forțeze pierderea alegerilor avant la lettre), ci de un război PSD-justiție. Care va fi fioros. N-am văzut nimic în 2012.
Iohannis, ca și PNL, de altfel, au primit un balon de oxigen. Totul e să știe să profite de el. Miza nu e atât plecarea actualului guvern, cât apărarea instituțiilor statului, a DNA și ÎCCJ în principal, și câștigarea viitoarelor alegeri. Șansele sunt mari. Memoria, ura electoratului anti-Ponta, cea care i-a adus un milion de voturi în plus lui Iohannis, a fost resuscitată. După o perioadă de acalmie, în care premierul părea că se reinventase, iar Iohannis începuse să producă nemulțumire (din motive pe care le-am mai analizat), episodul Ponta Penalul a inversat lucrurile. Detestatul personaj reapare în toată splendoarea lui, însoțit de cohorta de pesediști care îi poartă trena. S-a produs declicul nu atât din cauza urmăririi penale în sine, cât a modului în care PSD și Ponta gestionează subiectul. Obraznic, tupeist, amenințător, lipsit de scrupule și de bun-simț. Dispuși la orice ticăloșie. N-au învățat nimic din eșecul de acum șase luni. Vor pierde, iarăși, pe mâna lor. Până atunci însă, nu trebuie lăsați să demoleze justiția.