De același autor
Ar mai putea fi un al patrulea, dar nu știm deocamdată finalul: căderea guvernului în plină campanie electorală. Toate la un loc fac din alegeri acel spectacol, unii zic de circ, care ține electoratul în fața televizoarelor sau pe rețelele de socializare.
Grosul celor acceptați de BEC în cursa prezidențială, chiar dacă semnăturile de susținere ale unora sunt susceptibile de fals, defilează sub deviza „candidez, deci exist“, deci nu merită atenție. Din cei 14, contează cu adevărat doar patru - Iohannis, Dăncilă, Barna și Diaconu, din care, în funcție de evoluțiile de pe scena politică, ultimii trei se vor lupta pentru intrarea în turul al doilea. Sondajele îi arată despărțiți de doar câteva procente – Dăncilă - 19%, Diaconu - 16%, Barna - 15% (Socio-Data, 16-20 septembrie). Teoretic, toți au potențial de creștere: Dăncilă prin activarea mașinăriei de partid, Diaconu prin eventuala cădere a guvernului, iar Barna prin creșterea notorietății și o campanie agresivă.
Jocurile pentru primul tur sunt departe de a fi făcute, dar un lucru e clar: dacă moțiunea de cenzură trece, Dăncilă va pierde masiv pentru că activul de partid și clientela aferentă vor înțelege că epoca pomenilor și a acesului la banii publici s-a încheiat (Guvernul Dăncilă va avea atribuții limitate), iar singura șansă de a mai rămâne la putere după prezidențiale ar putea fi formula propusă de Ponta - o nouă majoritate PSD-ALDE-Pro România, dar fără Dăncilă și acoliții. Așa că bună parte din baronii, activiștii și electoratul PSD își va direcționa voturile dinspre calul mort pe drum înspre cel care pare a avea suflu suficient să-i scoată din belea, adică Ponta și candidatul lui. Cât de fezabilă este strategia lui Ponta este o altă discuție, pentru că PSD nu va merge în bloc alături de el, se va scinda, iar președintele nu va da mandatul de premier unuia, n-are importanță cine va fi acela, care va readuce PSD, indiferent de formulă, la guvernare. Oricum, un nou guvern se va forma doar după alegeri, PNL are la dispoziție 45 de zile pentru negocierea unui cabinet. Iar președintele Iohannis are tot interesul să amâne consultările de la Cotroceni până în decembrie.
Cum spuneam, situația este atipică pentru alegerile prezidențiale, până acum lupta pentru primul tur se dădea doar între doi adversari, toți ceilalți aflându-se la mare distanță, chiar dacă în capul unora roiau tot felul de gărgăuni. De exemplu, în 2014, sondajele dinaintea scrutinului au prefațat, mai mult sau mai puțin exact, rezultatul de la primul tur: Ponta peste 40%, Iohannis peste 30%, urmați la mare distanță de plutonul looserilor: Tăriceanu - 5,35%, Udrea - 5,20%, Macovei - 4,44%. În 2009, doar Crin Antonescu a obținut un scor bun - 20,02%, la 11% în spatele lui Geoană, iar în 2004, al treilea clasat, Corneliu Vadim Tudor (PRM), a obținut doar 12,5%. De aceea, anul acesta cea mai interesantă bătălie electorală va fi în primul tur de scrutin.
Atipică pentru aceste alegeri este și prăbușirea PSD, care, realmente, se află în cel mai prost moment al său din perioada postrevoluționară și în fața unui dezastru. Cel mai slab rezultat obținut de PSD sub diversele lui denumiri a fost în 1996 - 23,08%, când însă partidul era contracandidat pe stânga de PD și PSDR, unite în USD, și în 1992, după ruptura de Petre Roman, când FDSN (actual PSD) a luat 29,29%. În rest, a sărit constant de 35%, maximum fiind obținut în 2016 - 45%. Așadar, rezultatul de la europarlamentarele de anul acesta, 22,5%, e un eșec istoric, mai ales în condițiile în care partidul n-a trecut printr-o fractură recentă. Mai rău, PSD nu a reușit să-și revină, sondajele arătându-l acum undeva în jurul a 23-24%, coaliția de guvernare s-a rupt, majoritatea parlamentară este pe ducă, iar candidata este mult sub scorul partidului. Intrat parcă în zodia morții, PSD și Dăncilă fac greșeli după greșeli și eșecurile se adună vraf - Kövesi și Plumb sunt doar ultimele două și arată degringolada, neconectarea la realitate și faima proastă de care se bucură în UE. Dar nu e zi în care să nu bubuie câte un caz de viol, crimă, corupție sau impostură - crimele de la Caracal fiind încununarea impotenței DIICOT, împănat la vârf cu neprofesioniști aduși de cozile de topor ale PSD. După 30 de ani, partidul e degradat și pe tobogan, dar, atenție, încă nu se poate vorbi de disoluția lui.
Alegerile din 2019 mai fac notă aparte și prin figura sinistră a lui Alexandru Cumpănașu. În 30 de ani, în cursa prezidențială s-au înscris tot felul de personaje-exotice, dubioase, cu idei fixe, impostori, neamuri proaste, grobieni, corupți etc. De la Gheorghe Funar, Corneliu Vadim Tudor, Gigi Becali, Mudava, prințul Paul, Dan Diaconescu (lista e mult mai lungă), am avut parte de toate. Și totuși, „unchiul“ Cumpănașu e un cumul al mizeriei la care am asistat până acum. Cocoțat pe moartea Alexandrei, tragedie folosită cu cinism ca vector electoral, impostor - a mințit că are facultate (Becali a fost mai onest) -, îmbogățit din bani publici prin legături oneroase cu instițuții ale statului, dar, mai ales, lipsit de orice rușine - lui Cumpănașu i s-au pus, pe bună dreptate, cele mai dure epitete. Este un caz aparte în panoplia figurilor triste care, din păcate, populează spațiul public. Partea bună a poveștii e că toți cei care l-au susținut și pompat cu bani se vor feri pe viitor de el ca de un ciumat. Altfel spus, este o candidatură care l-a omorât ca imagine. //
Comentarii 18
Vicentio B. - 10-08-2019
TREBUIE sa ai calitati de "acoperit dar ... nu suficient", "cameleon" aflanumeric, care se rasfata defaimator/instigator pe acest SITE, pentru a se substitui numelui meu; in realitate un FURT GROSOLAN/PRIMITIV, folosit in a compune mesajele stupide genul celor din 10-04-2019, 10-07-2019; Faptul ca medierea unor asemenea stupiditati functioneaza in format anti buna -credinta, denota lipsa elementarului respect fata de insusi Rev. 22. Asemenea auto-discreditari NU ar fi posibile, daca Andreea Pora ar respecta CODUL EUROPEAN DEONTOLOGIC. Orice alt comentariu contrar acestui COD, folosind DELICTUAL numele meu, reprezinta inclusiv un cras afront la adresa GDS. Motivul este simplu: DELICTELE NU POT FI SUSTINUTE in categoria DIALOG SOCIAL !
Răspundedumitru rizoaica - 10-07-2019
Ma UIMESTE prostia sau manipularea unor jurnalisti sau comentatori care spun ca daca PSD nu ia un scor bun la Prezidentiale adio locale si parlamentare in 2020! Mai ciudatilor! La ce i-ar folosi PSD-ului un un scor maxim posibil, daca plavanul Dezbinator ar primi un nou mandat??? Dancila nu va putea niciodata sa castige impotriva fratiei PNL, USR, PMP si STS! PSD-istii si simpatizantii lor, care sunt Responsabili, vor VOTA inca din primul tur pe Dan Barna, pentru ca in turul doi electoratele PSD si USR sa-l scoata pe plavnul Dezbinator din "grajdul" de la Cotroceni! Acum nu este vot pe partide si NIMENI nu trebuie sa faca asemenea speculatii! Nu este nici cel putin vot pe preferinte, ci un vot RATIONAL care trebuie sa vizeze scoaterea tradatorului Dezbinator din functia in care se afla din greseala! De ce trebuie votat Dna Barna? Pentru ca niciun alt candidat nu va fi votat de electoratul USR-ului, pentru a-l scoate pe plavan de la Cotroceni! Privitor la alegerile din 2020 niciun simpatizant PSD care l-a votat RATIONAL pe Barna in Nov.2019, nu va vota altceva decat PSD!
RăspundeVicentio B. - 10-07-2019
Textul din 10-06-2019 NU-MI apartine. Textul din 10-04-2019 imi apartine. Rog pe Andreea Pora sa gaseasca solutii in format de remediere, care in fond exista!
RăspundeCris - 10-07-2019
Cumpanasu imi aduce aminte a tot felul de candidati: Lucian Cornescu Ring, contele Iosipescu Zambra, Manzatu, Mazilu si alti escroci...
RăspundeVicentio B. - 10-06-2019
Textul din 10-04-2019 NU-MI apartine. Faptul ca, apar asemnea repetate substituiri ANTI- morala denota deficienta sistemului "posteaza comentariu", care - din pacate - functioneaza. Nici NU stiu cine este "dl Gabriel". Rog pe Andreea Pora sa gaseasca solutii de remediere, care in fond exista.
RăspundeXmas - 10-06-2019
Democrat ul. Baa, prost mai esti. Esenta! Lucru de prost! Bata'te draq de smintit!
Răspundec. florea - 10-05-2019
nu, democratule, cumpanasu iese presedinte, pe tine te va angaja consilierul lui la cotroceni, iar la masa de lemn a reginei maria vei face sedinte de spiritism care le va reda societatii pe cele doua disparute.
RăspundeMIHAI 2 - 10-05-2019
#Democratu // Daca Alexandra nu e moarta de ce frecam menta de atatea luni ? Subiectul e plicticos chiar si cu ea incinerata , darămite asa , ignifugată. Si in ce calitate mai candideaza Cumpănasu daca nu e nici macar unchiul unei moarte ? Ca nepoate vii avem cu totii, dar nu ne-am bagat ca musca in Cotroceni, desi foarte multi avem chiar si diploma de bacalaureat . Mai bine am gasi alt subiect decat Alexandra. De exemplu despre Luiza. Ca dupa cum performeaza fiica lui si el insusi as zice ca bunicul Luizei era cel care dadea chitanțele pentru ambele. Conform proverbului Capra sare masa, iada sare casa .
RăspundeMIHAI 2 - 10-05-2019
Dancila e salvatoarea lui Johannis și viceversa. Daca Dancila nu intra in al doilea tur , PSD ul va face implozie si va avea o evolutie imprevizibila. Ponta a jucat mult prea jegos - nu cred ca Renasterea PSD s-ar putea face cu el. DAR - daca Johannis intra in turul II cu altcineva de cat Dancila ....e-hei ... ...Cu Mircea Diaconu in special ....o REVANSA A MAHALALEI , combinata cu un mega dezgust al celor care au citit o carte .... poate genera un Scenariu Ukrainian ...cu actorul pe locul fruntas. Pentru ca ...evident ca persobajul Cumpanasu este arhetipal dezgustator...dar ce are Cumpanasu si nu regasim si la Johannis ?
RăspundeDemocratul - 10-04-2019
Pora , tu ai ce ai cu Cumpanasu ! Il simpatizezi cumva pe Dinca ? Si de unde stii tu ca Alexandra e moarta ? De la Dinca ?
Răspundehoodini - 10-04-2019
Se va reactiva "patrulaterul rosu" - împreună cu UDMR si alte cozi de topor (minorități, șantajabili, infiltrați, traseisti, etc...) vor da o ultima lovitura pentru păstrarea puterii. De ce sa pice guvernul PSD?! Ca sa se reîntoarcă cu tupeu nerușinat, ca acum trei ani?!
RăspundeVicentio B - 10-04-2019
Domna Andreea Pora, ce s-ar fi intamplat daca, in loc de a demisiona dl Gabriel ar fi intromisionat in format de revenire membru?
Răspundegica - 10-03-2019
Ai dreptate ca in primul tur se joaca Presedintia si daca pica Guvernul pica si Dancila,deci Iohannis va avea un adversar serios in turul II si eu il vad pierzand mai rau ca Ponta in 2014! Adica,toti se vor uni impotriva lui Iohannis,mai ales daca in turul doi va accede Paleologu sau chiar Barna,din motive lesne de inteles,cand toate Institutiile statului sunt la pamant,cand rezultatele Regimului Iohannis sunt un mare zero barat,mai mare ca a guvernarii Ciolos! Peste tot acest dezastru,nicio Institutie importanta a statului roman nu are sef stabil,ci toti interimari numai bine sa fie la mana Politicului,adica a lui Iohannis si a PNL-USR!
RăspundeVicentio B. - 10-02-2019
Domna Andreea Pora, ce s-ar fi intamplat daca, in loc de a spune/scrie TUR, indiferent primul sau al doilea, ati fi folosit RUNDA ?
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 10-02-2019
Cumpanasu este exponentul perfect al omului fesenist: morala - zero, scoala - aproape zero, bune maniere - ca la un cimpanzeu furios, teschereaua buzunarului - singura capacitate reala, singura tinta, singurul inalt ideal. Cat priveste sondajul Socio-Data, el foloseste doar cui l-a platit. De asta casele romanesti de sondaje si sondajele lor au gresit intotdeauna, atunci cand a fost vorba sa fie larg difuzate prin mass media, fiind nimic altceva decat incercari de influentare si manipulare a publicului. In turul doi vor intra Iohannis si Paleologu.
RăspundePolilogu - 10-01-2019
Nu vă impacientați, doamna PORA . Vine BREXIT- ul si tărăboiul va fi înzecit mai mare si generalizat dincolo de fruntariile acestui teritoriu numit ROMÂNIA.
Răspundeprofesoru - 10-01-2019
”în 1992, după ruptura de Petre Roman, când FDSN (actual PSD) a luat 20-22%” - vă înșelați, FDSN a obținut 28% din voturi în 1992, în fond a format atunci guvernul (Văcăroiu).
RăspundeCiprian Jugureanu - 10-01-2019
Nu " looseri" . LOSERI. Shakespeare asa scria.
Răspunde