Prietenia penala Bica-Udrea si trocul pe justitie

Andreea Pora 23.11.2014

De același autor

Arestarea procurorului sef DIICOT, Alina Bica, sub grave acuze de coruptie a caror increngatura politica si de afaceri de abia incepe sa iasa la iveala, redeschide discutia despre trocul pe justie dintre Ponta si Basescu, despre relatiile de “prietenie” dintre un politician- Udrea- si  un magistrat- Bica. Am facut parte din “tribul” celor care au sustinut inca din mai 2013 ca in subteranele acelei intelegeri se ascund lucruri nu tocmai curate, in esalonul doi al numirilor erau personaje dubioase, ca Alina Bica. Prietenia dintre aceasta si influenta doamna Elena Udrea era cunoscuta, iar faptul ca reusea sa-si impuna omul la virful DIICOT era scandalos. Dezvoltarea spectaculoasa a cazului Alina Bica trebuie sa repuna urgent pe tapet chestiunea numirilor la virful parchetelor-una transparenta, pe proceduri clare, exclusiv pe baza de profesionalism si onestitate.

 

Sa facem putina istorie contrafactuala. In plina campanie electorala, in contextul dosarului Micrsoft in care Dorin Cocos este acuzat de o spaga de vreo 9 milioane de dolari, apar, pe un blog anonim, fotografiile cu Alina Bica si Elena Udrea la Paris. Scena politica ia foc. Presedintele Basescu iese seara la televizor si are una dintre cele controversate interventii in apararea candidatei favorite. Acuza serviciile secrete romanesti, mai exact SIE, si “un serviciu francez” ca au filat-o pe Udrea. Ce s-a intamplat azi e din nou o proba ca serviciile secrete sunt implicate si va asigur ca voi analiza cu toata seriozitatea, iar cine crede ca m-am culcat acasa si astept finalul mandatului se inseala (....)·  Aceasta e o operatiune pe care un serviciu romanesc si unul francez le-au facut intre ele.  E vorba de procentele Elenei Udrea”. Sustine ca serviciile au devenit prea puternice, ca se implica in favoarea unuia dintre principalii candidati (“amandoi vor fi niste marionete”) si promite ca nu va lasa lucrurile asa. “Serviciile au devenit extrem de puternice si nu avem un sistem de control al lor.  Tentatia serviciilor e sa iasa din statutul de instrument.  De mai bine de o luna spun ca avem o legislatie slaba, trebuiesc puse serviciile sub control. Astept sa se termine turul I.  Povestea aceasta e una urata. Eu le recunosc stilul, stiu cine e implicat, discutam de luni incolo.” (Vezi AICI declaratiile complete din emisiunea de la B1Tv.) Revine pe subiect seara urmatoare, cind insa o lasa mai moale cu serviciul francez si admite sa filajul ar putea-o viza pe sefa DIICOT, spune ca le-a dat tema sefiilor SRI si SIE sa lamureasca cine a facut filajul, si sa prezinte un raport.“E prea profesionista ca sa fie facuta de paparazzi si atunci aceste servicii trebuie sa lamureasca opinia publica cine a facut filajul. Eu vreau sa stiu si oricine vrea sa stie”. (AICI si AICI ). Ati mai auzit ceva?

 

Elena Udrea s-a aparat atunci spunind ca nu vede nicio problema in “prietenia” cu Alina Bica, confirma ca aceasta dateaza de vreo cinci ani (“mergem impreuna la teatru si la film”) si ataca la rindul ei serviciile in termeni cel putin la fel de duri. Sefa DIICOT sesizeaza CSM pentru a-i apara reputatia ofilita. Discutia publica a fost halucinanta, diversi spalatori de cadavre si jurnalisti-tuteri se lupta sa acrediteze ideea ca nimic nu-i mai inaltator si mai frumos pe lumea asta decit prietenia dintre un politician si seful Directiei de Crima Organizata. Subiectul se stinge sub tavalugul campaniei si al porcariilor facute de Ponta si PSD.

 

Pina acum trei zile, cind Alina Bica este saltata de pe strada, dusa la audieri la DNA sub acuze de coruptie cit casa. In perioada 2011, cind era sectetar de stat la Ministerul Justitiei a facut parte din Comisia de retrocedari de la ANRP, unde a aprobat restituirea unui teren de 13 ha, supraevaluat cu 68 miliioane de euro, catre controversatul om de afaceri Gheorghe Stelian, apropiat de Dorin Cocos. (AICI, AICI si AICI)  Este arestata pentru 30 de zile. Noi informatii apar: la scurt timp dupa rezolvarea dosarului in favoarea lui Ghe. Stelian, Bica ar fi primit prin interpusi un teren in Snagov, pe care l-a vindut, parte din bani ajungind la Cocos; mai mult, Cocos ar fi primit, in contrapartida pentru sprijinul acordat la ANRP, aproximativ 10 milioane de euro din cele 68 milioane supraevaluate (AICI). Numele Elenei Udrea apare si el in dosar. Pina la finalizarea anchetei vom afla probabil mult mai multe, arestatii dau de zor cu subsemnatul la DNA.

 

Cazul capata noi conotatii si implicatii. Faptele din actualul dosar de coruptie s-au petrecut in 2010-2011, numirea Alinei Bica in functia de sef DIICOT in 2013 putind fi interpretata si drept o recompensa pentru rolul jucat in banoasa afacere, din care Dorin Cocos ( la vremea respectiva sot in functie al doamnei Udrea) pare ca si-a tras o bucata consistenta. Calatoria de placere la Paris, in luna februarie 2014, a celor doua doamne a avut loc in contextul in care incepusera cercetarile in dosar, filajul serviciilor avind cu totul alt sens acum. Sa fim atit de naivi incit sa credem ca Bica si Udrea au discutat doar despre shoping si haine, cind amindoua, direct sau indirect, erau bagate pina in git? Elena Udrea sustine ca deplasarea la Paris si relatia ei cu Bica sunt dintre cele mai inocente “ Nu stiu nimic despre cazul retrocedarilor supraevaluate in care ar fi implicati doamna Alina Bica si fostul meu sot, Dorin Cocos. Nu am nicio legatura cu acest subiect si niciun fel de implicare in acest caz (...) Precizez ca nu am discutat niciodata cu doamna Bica despre activitatea ei la ANRP, nici cand era acolo, nici dupa ce a plecat din respectiva Comisie” (postarea completa de pe facebook a Elenei Udrea). La fel a spus si in ce priveste implicarea fostului sau sot (acum arestat) in dosarul Microsoft, n-a vazut, n-a auzit, totul e o tentativa de scoatere a ei din cursa. (Vezi AICI si AICI) Putin probabil insa ca Basescu sa nu fi stiut nimic despre cele doua dosare si implicarea lui Dorin Cocos in ele in momentul in care si-a pus mana protectoare pe candidatura Elenei Udrea- august 2014. Sau daca nu a stiut e pentru ca serviciile nu l-au tinut la curent fiind dosare in curs. Asa s-ar explica si iesirile furibunde in campanie si atacul la servicii.

 

Sa ne intoarcem in momentul 2013, cel al pactului pe justitie (pe care alaturi de alti jurnalisti, in special Dan Tapalaga), l-am criticat-o vehement, in special din cauza Alinei Bica. Numirea Laurei Codruta Kovesi a fost una fericita, DNA lucreaza ca niciodata, dar s-a “cedat” la schimb Parchetul General. Poate ca in privinta lui Tiberiu Nitu nu exista loc de negociere, dar in ce priveste esalonul doi, adica sefia DIICOT, cu certitudine exista. In fapt, a fost vorba de un compromis inacceptabil, doar pentru a satisface interesele protejatei sale, unele de-a dreptul penale, asa cum se vede mai clar acum. Cred ca in privinta Alinei Bica, interesele celor doua parti, presedinte-premier, au fost convergente. Presedintele s-a suparat atunci, a rupt relatiile cu Monica Macovei din cauza ca aceasta criticase trocul si scrisese la Comisia Europeana, s-a intors impotriva ei, mergind pina la o ataca abominabil in campania electorala. La fel a procedat si cu jurnalistii de dreapta (cei care l-au sustinut in 2012 si nu numai), acuzati ca nu l-au sprijinit intr-un moment greu, despre care a afirmat ca sunt mai rai si mai "mincinosi" decit cei de la Antena 3 (Vezi AICI si AICI). Repet ceea ce am mai spus: cedarile pe axa Udrea-Cocos au fost punctul de inflexiune al celui de-al doilea mandat ( am scris AICI si AICI) punind in umbra si sub semnul intrebarii parte din reusitele sale incontestabile. E un subiect asupra caruia voi mai reveni in momentul bilantului epocii Basescu.

 

Problema de fond e insa alta, mai ales ca sub mandatul lui Klaus Iohannis se vor face noi numiri in functii-cheie la parchete, la ICCJ, la SRI si SIE. Este o zona in care trebuie, o data pentru totdeauna, sa existe reglementari legislative clare, neinterpretabile, nelasate la latitudinea politicienilor trecatori si intereselor acestora, indiferent de natura lor. Este necesara o dezbatere publica, in care sa fie implicati specialistii si societatea civila. Trebuie sa rezulte reglementari transparente, proceduri lipsite de echivoc, care sa scoata din ecuatie politicul. Rolul presedintelui Iohannis va fi determinat si ar trebui sa constituie o prioritate. Uritul caz Bica nu trebuie sa se mai repete.

P.S

. In 2006, Alina Bica aspira la acelasi post, sefia DIICOT, dar a fost respinsa de Monica Macovei. Vezi AICI de ce.

Gheorghe Stelian este parte a gruparii Bittner-Cocos, vezi AICI o investigatie Rise Project.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22