De același autor
Arestarea procurorului sef DIICOT, Alina Bica, sub grave acuze de coruptie a caror increngatura politica si de afaceri de abia incepe sa iasa la iveala, redeschide discutia despre trocul pe justie dintre Ponta si Basescu, despre relatiile de “prietenie” dintre un politician- Udrea- si un magistrat- Bica. Am facut parte din “tribul” celor care au sustinut inca din mai 2013 ca in subteranele acelei intelegeri se ascund lucruri nu tocmai curate, in esalonul doi al numirilor erau personaje dubioase, ca Alina Bica. Prietenia dintre aceasta si influenta doamna Elena Udrea era cunoscuta, iar faptul ca reusea sa-si impuna omul la virful DIICOT era scandalos. Dezvoltarea spectaculoasa a cazului Alina Bica trebuie sa repuna urgent pe tapet chestiunea numirilor la virful parchetelor-una transparenta, pe proceduri clare, exclusiv pe baza de profesionalism si onestitate.
Sa facem putina istorie contrafactuala. In plina campanie electorala, in contextul dosarului Micrsoft in care Dorin Cocos este acuzat de o spaga de vreo 9 milioane de dolari, apar, pe un blog anonim, fotografiile cu Alina Bica si Elena Udrea la Paris. Scena politica ia foc. Presedintele Basescu iese seara la televizor si are una dintre cele controversate interventii in apararea candidatei favorite. Acuza serviciile secrete romanesti, mai exact SIE, si “un serviciu francez” ca au filat-o pe Udrea. “Ce s-a intamplat azi e din nou o proba ca serviciile secrete sunt implicate si va asigur ca voi analiza cu toata seriozitatea, iar cine crede ca m-am culcat acasa si astept finalul mandatului se inseala (....)· Aceasta e o operatiune pe care un serviciu romanesc si unul francez le-au facut intre ele. E vorba de procentele Elenei Udrea”. Sustine ca serviciile au devenit prea puternice, ca se implica in favoarea unuia dintre principalii candidati (“amandoi vor fi niste marionete”) si promite ca nu va lasa lucrurile asa. “Serviciile au devenit extrem de puternice si nu avem un sistem de control al lor. Tentatia serviciilor e sa iasa din statutul de instrument. De mai bine de o luna spun ca avem o legislatie slaba, trebuiesc puse serviciile sub control. Astept sa se termine turul I. Povestea aceasta e una urata. Eu le recunosc stilul, stiu cine e implicat, discutam de luni incolo.”(Vezi AICI declaratiile complete din emisiunea de la B1Tv.) Revine pe subiect seara urmatoare, cind insa o lasa mai moale cu serviciul francez si admite sa filajul ar putea-o viza pe sefa DIICOT, spune ca le-a dat tema sefiilor SRI si SIE sa lamureasca cine a facut filajul, si sa prezinte un raport.“E prea profesionista ca sa fie facuta de paparazzi si atunci aceste servicii trebuie sa lamureasca opinia publica cine a facut filajul. Eu vreau sa stiu si oricine vrea sa stie”. (AICI si AICI ). Ati mai auzit ceva?
Elena Udrea s-a aparat atunci spunind ca nu vede nicio problema in “prietenia” cu Alina Bica, confirma ca aceasta dateaza de vreo cinci ani (“mergem impreuna la teatru si la film”) si ataca la rindul ei serviciile in termeni cel putin la fel de duri. Sefa DIICOT sesizeaza CSM pentru a-i apara reputatia ofilita. Discutia publica a fost halucinanta, diversi spalatori de cadavre si jurnalisti-tuteri se lupta sa acrediteze ideea ca nimic nu-i mai inaltator si mai frumos pe lumea asta decit prietenia dintre un politician si seful Directiei de Crima Organizata. Subiectul se stinge sub tavalugul campaniei si al porcariilor facute de Ponta si PSD.
Pina acum trei zile, cind Alina Bica este saltata de pe strada, dusa la audieri la DNA sub acuze de coruptie cit casa. In perioada 2011, cind era sectetar de stat la Ministerul Justitiei a facut parte din Comisia de retrocedari de la ANRP, unde a aprobat restituirea unui teren de 13 ha, supraevaluat cu 68 miliioane de euro, catre controversatul om de afaceri Gheorghe Stelian, apropiat de Dorin Cocos. (AICI, AICIsiAICI) Este arestata pentru 30 de zile. Noi informatii apar: la scurt timp dupa rezolvarea dosarului in favoarea lui Ghe. Stelian, Bica ar fi primit prin interpusi un teren in Snagov, pe care l-a vindut, parte din bani ajungind la Cocos; mai mult, Cocos ar fi primit, in contrapartida pentru sprijinul acordat la ANRP, aproximativ 10 milioane de euro din cele 68 milioane supraevaluate (AICI). Numele Elenei Udrea apare si el in dosar. Pina la finalizarea anchetei vom afla probabil mult mai multe, arestatii dau de zor cu subsemnatul la DNA.
Cazul capata noi conotatii si implicatii. Faptele din actualul dosar de coruptie s-au petrecut in 2010-2011, numirea Alinei Bica in functia de sef DIICOT in 2013 putind fi interpretata si drept o recompensa pentru rolul jucat in banoasa afacere, din care Dorin Cocos ( la vremea respectiva sot in functie al doamnei Udrea) pare ca si-a tras o bucata consistenta. Calatoria de placere la Paris, in luna februarie 2014, a celor doua doamne a avut loc in contextul in care incepusera cercetarile in dosar, filajul serviciilor avind cu totul alt sens acum. Sa fim atit de naivi incit sa credem ca Bica si Udrea au discutat doar despre shoping si haine, cind amindoua, direct sau indirect, erau bagate pina in git? Elena Udrea sustine ca deplasarea la Paris si relatia ei cu Bica sunt dintre cele mai inocente “ Nu stiu nimic despre cazul retrocedarilor supraevaluate in care ar fi implicati doamna Alina Bica si fostul meu sot, Dorin Cocos. Nu am nicio legatura cu acest subiect si niciun fel de implicare in acest caz (...) Precizez ca nu am discutat niciodata cu doamna Bica despre activitatea ei la ANRP, nici cand era acolo, nici dupa ce a plecat din respectiva Comisie” (postarea completa de pe facebooka Elenei Udrea). La fel a spus si in ce priveste implicarea fostului sau sot (acum arestat) in dosarul Microsoft, n-a vazut, n-a auzit, totul e o tentativa de scoatere a ei din cursa. (Vezi AICI si AICI) Putin probabil insa ca Basescu sa nu fi stiut nimic despre cele doua dosare si implicarea lui Dorin Cocos in ele in momentul in care si-a pus mana protectoare pe candidatura Elenei Udrea- august 2014. Sau daca nu a stiut e pentru ca serviciile nu l-au tinut la curent fiind dosare in curs. Asa s-ar explica si iesirile furibunde in campanie si atacul la servicii.
Sa ne intoarcem in momentul 2013, cel al pactului pe justitie (pe care alaturi de alti jurnalisti, in special Dan Tapalaga), l-am criticat-o vehement, in special din cauza Alinei Bica. Numirea Laurei Codruta Kovesi a fost una fericita, DNA lucreaza ca niciodata, dar s-a “cedat” la schimb Parchetul General. Poate ca in privinta lui Tiberiu Nitu nu exista loc de negociere, dar in ce priveste esalonul doi, adica sefia DIICOT, cu certitudine exista. In fapt, a fost vorba de un compromis inacceptabil, doar pentru a satisface interesele protejatei sale, unele de-a dreptul penale, asa cum se vede mai clar acum. Cred ca in privinta Alinei Bica, interesele celor doua parti, presedinte-premier, au fost convergente. Presedintele s-a suparat atunci, a rupt relatiile cu Monica Macovei din cauza ca aceasta criticase trocul si scrisese la Comisia Europeana, s-a intors impotriva ei, mergind pina la o ataca abominabil in campania electorala. La fel a procedat si cu jurnalistii de dreapta (cei care l-au sustinut in 2012 si nu numai), acuzati ca nu l-au sprijinit intr-un moment greu, despre care a afirmat ca sunt mai rai si mai "mincinosi" decit cei de la Antena 3 (Vezi AICIsi AICI). Repet ceea ce am mai spus: cedarile pe axa Udrea-Cocos au fost punctul de inflexiune al celui de-al doilea mandat ( am scris AICI si AICI) punind in umbra si sub semnul intrebarii parte din reusitele sale incontestabile. E un subiect asupra caruia voi mai reveni in momentul bilantului epocii Basescu.
Problema de fond e insa alta, mai ales ca sub mandatul lui Klaus Iohannis se vor face noi numiri in functii-cheie la parchete, la ICCJ, la SRI si SIE. Este o zona in care trebuie, o data pentru totdeauna, sa existe reglementari legislative clare, neinterpretabile, nelasate la latitudinea politicienilor trecatori si intereselor acestora, indiferent de natura lor. Este necesara o dezbatere publica, in care sa fie implicati specialistii si societatea civila. Trebuie sa rezulte reglementari transparente, proceduri lipsite de echivoc, care sa scoata din ecuatie politicul. Rolul presedintelui Iohannis va fi determinat si ar trebui sa constituie o prioritate. Uritul caz Bica nu trebuie sa se mai repete.
P.S
. In 2006, Alina Bica aspira la acelasi post, sefia DIICOT, dar a fost respinsa de Monica Macovei. Vezi AICI de ce.
Gheorghe Stelian este parte a gruparii Bittner-Cocos, vezi AICI o investigatie Rise Project.
Comentarii 37
Eugen - 12-02-2014
Astazi, dupa receptia de la Cotroceni, Traian Basescu se retrage la discutii cu Dragnea. Ce-ar fi sa intre Basescu in PSD in loc de PMP si sa-l inlocuiasca pe Ponta? Zic si eu...
Răspundegica - 11-27-2014
D-na Pora,chiar nu intelegeti ca s-a ajuns la acel Pact de coabitare si intelegeri cu numirile procurorilor din cauza D-nei Monica Macovei?Daca nu se facea acea intelegere la numirile procurorilor,Codruta noastra nu ajungea sef la DNA,dintr-un motiv simplu:Min.Justitiei face numirile,adica la acea ora,Ponta si asta pentru ca M.Macovei a dat puterea numirilor,Politicului.Inainte de a aparea aceasta D-na M.M. numirile erau facute de C.S.M. Prin negociere si cu ajutorul U.E.Basescu a reusit s-o impuna pe C.K.desi a incercat sa-l impuna si pe Morar,insa Ponta si Haznalele,NU sI NU.Va rog sa nu mai mintiti Poporul cu televizorul si cu aceasta Monica Macovei care,a dat pe mana Politicului Justitia romana.Pentru ultima data VA ROG sa lasati minciuna deoparte si sa fiti GAZETAR ECHIDISTANT.Monica Macovei a dat Justitia pe MANA POLITICULUI si Punct.
Răspundemircea - 11-26-2014
Pt dl din popor: nu vad nimic marxist in comentariul meu, daca-l citeati in intregime ati fi putut remarca ca ar fi de dorit ca TB sa clarifice numirea dnei Bica. Pt @mircea: chiar daca dna MM a propus intr-o etapa istorica numirea procurorilor de catre dinsa, a fost si a trecut, a fost o etapa istorica in care CSM era plin de obedienti. Acum CSMul are alta structura si a existat contra-exemplul Pivniceru. Statul de drept in Rom. este inca in definire, nimic nu opreste pe NIMENI sa schimbe LEGAL legea de numire a procurorilor pornind de la exemplele altor tari cu democratie solida si propria experienta romaneasca si dupa o dezbatere transparenta.
RăspundeProf - 11-25-2014
Poate slujbe de multzumire!
Răspundegigi - 11-25-2014
domnule Io, cred ca ati vrut sa spuneti in postare ca ar fi fost bine ca inainte de a face mari manifestatii de tip coreean in marile capitale europene, asa cum cere doamna Cami, prin care sa ne aducem prinosul de multumire si recunostinta celui mai important barbat politic de la Burebista incoace, e vorba de domnul presedinte Basescu, sa producem manifestatii coreene in fiecare capitala de judet! abia dupa aceea sa facem manifestatii in fiecare capitala europeana si dupa aceea sa mergem in Africa si in Caraibe! intai local, apoi european si apoi mondial! cum, ne aruncam fara o pregatire prelabila direct pe Europa, asa cum vrea doamna Cami? oare e corect ce crede doamna Cami, ca cei care au protestat la vot vor putea fi adusi la manifestatii de tip coreean de multumire si recunostinta pentru domnul Basescu?
RăspundeCami - 11-25-2014
@FLORIAN D. MIREA Inca ceva : zici ca se constata inconsecventa in programul pe care si l-a asumat Basescu cind l-ai votat. Ce inconsescventa ? Ti-a promis tepe in Piata Victoriei ? Exact asta s-a intimplat ! Chestia cu traitul bine nu a depins de el. Criza nu a adus-o el. N-a avut el un sac de bani in spate si nu a vrut sa va dea pensii si salarii mari. Nu vreti sa intelegeti ca nu se poate trai bine, daca nu se scapa de coruptie ? Exact asta a facut Basescu. A inceput sa puna bazele traiului bun. S-a dovedit ca nu se poate in 10 ani, oricit de mina forte esti, pentru ca mizeria era prea mare. Chiar tara asta a avut noroc cu un om forte ca el !
Răspunde@mircea - 11-25-2014
Numirea procurorilor sefi la propunerea ministrului justitiei - care este un politician - dateaza din 2005 si a fost initiativa Monicai Macovei. Anterior - in perioada 2004 - 2005 legea adoptata la propunerea lui Cristian Diaconescu - care era ministru al justitiei in ultimele luni ale Guvernului Nastase - prevedea ca PROPUNEREA PROCURORILOR SEFI O FACE CSM ul. In 2005 insa Macovei a cantat pentru prima oara hit ul CINE NU SARE - NU VREA SCHIMBARE si a reusit chestia cu politica care allege sefii de parchete. Bine - o fi fost o scapare ai zice - deoarece ministrul din acel moment - insasi doamna Macovei - era inca ne membra de partid si mai mult reprezentanta a societatii civile. Uite insa ca ACUM MM ARE SI CEVA STAGIU DE POLITICIAN . Iar in lista pe care Macovei I-a trimis-o lui Iohannis - si pe care Iohannis a semnat-o ca garantie a colaborarii in Turul 2 cerinta ca procurorii sefi sa fie propusi in continuare numiti de ministrul politician al justitiei este prevazuta EXPLICIT - deci ramane.
RăspundeIo din popor - 11-25-2014
Cami: domnul Basescu a fost ca un haiduc care s-a luptat cu boierii hrapareti! domnul Basescu a reprezentat poporul si nu s-a lasat pana nu a bagat la zdup cativa dintre boierii astia hrapareti! domnul Basescu a reprezentat ce este mai bun in poporul roman si a dus Romania pe cele mai inalte culmi de progres si civilizatie! daca domnul Basescu nu a putut mai mult de vina au fost boierii si slujile lor! ar trebui ca in toate marile capitale ale tarii sa se faca mitinguri de multumire, ca o etapa de depasire a celebrelor mitinguri ale lui Ceausescu care le facea doar in capitala! am o intrebare, oare nu credeti ca ar trebui incepute cu mitinguri de multumire in toate capitalele de judet?
RăspundeIo din popor - 11-25-2014
mircea: din punct de vedere marxist aveti, dreptate, traim din punct de vedere istoric in etapa istorica a *acumularii primitive a capitalului*! si din punctul de vedere al lui Proudhon aveti dreptate ca * proprietatea inseamna furt*! cand ii ai pe acestia doi in spate, cum sa aiba vreo vina domnul Basescu? el a luptat in permanenta pentru *stat de drept preferential*, vorba lui Dorin Tudoran, care este o batalie a constiintei dusa pana la sacrificiul suprem, care inseamna saracia totala a presedintelui nostru!
Răspundemircea - 11-25-2014
Dna Pora, absolut de acord cu concluzia articolului dvs. Personal gasesc ca procurorii sefi nu trebuie desemnati de catre ministrul justitiei, s-a vazut in ce hal era sa o faca dna Pivniceru, cu proceduri de selectie cu tot. Nu trebuie lasate aceste numiri pe mina politicienilor. Cred de asemenea ca mult hulitul pact pe justitie a fost benefic: fara rezultatele DNA din acest an nici nu ar fi iesit atita lume la vot, nu ar fi avut ce sa apere. Momentul pactului a fost o etapa istorica, asa cum tot o etapa istorica a fost si legea de numire a procurorilor de catre mistrul de justitie. Desigur ar fi fost bine sa nu existe propuneri ca Nitu, dar in acea etapa istorica USL avea 70%. Cazul Bica este insa grav, si aici trebuie sa aflam ce se stia la acea data. Dna Ondine G. de la RL a spus ca SRI nu putea comunica nimic nici macar decidentilor. Asteptam clarificarile dlui TB, Ponta nu mai conteaza deloc si si asa trebuie schimbat urgent.
RăspundeCami - 11-25-2014
Ca sa te apuci sa faci ceva, mai intii trebuie sa defrisezi terenul. Si exact asta a facut Basescu ! Daca terenul este o jungla virgina, plina de puroi, serpi, varani si tot felul de alte lighioane care mai de care mai hidoase si perfide, adunate timp de 50 de ani, atunci nu stiu daca 10 ani sunt de ajuns sa faci curatenie si sa si construiesti in loc un Central Park ! Asa ca, sa fim recunoscatori Presedintelui Basescu ca a pregatit terenul si sa vedem ce o sa faca Iohannis cu acesta. Daca nu lupta Basescu de 4 ori ca un leu, acum erati captusiti cu Nastase, Geoana, Voiculescu, Ponta si nu ai mai fi scris in Revista 22. Asa ca sa nu minimalizam ce-i datoreaza romanii lui Traian Basescu, ca ar fi pacat de Dumnezeu ! Basescu nu este un om al inconsescventelor. Nu este un om care se clatina cum bate vintul. Vorbesti de parca Basescu ar fi condus tara singur. Uiti de faptul ca din 10 ani a avut guvern favorabil numai vreo 3 ani. A avut si scapari, dar a adus vasul in port. Sa vedem ce se va intimpla dupa, caci daca dupa parerea ta, Basescu n-a facut prea multe, sa vedem ce-o sa faca Iohannis. Dar parerea mea este ca va fi foarte greu sa fii presedinte dupa Presedintele Basescu ! Noi, cei din afara tarii am inteles f bine ce-i datoram lui Basescu si probabil ca se vor face mai multe mitinguri de multumire in diverse tari.
Răspundejeans - 11-24-2014
Fara sa fiu rautacios ,observ la dvs. un pic de rautate la adresa doamnelor care pot fi mai frumoase si destepte insa ca jurnalist nu am nimic a va reprosa,sunteti de partea baricadei care apara democratia si statul de drept si meritati cu prisosinta toate aprecierile cititorior dvs.Daca Bsescu a facut troc cu Ponta pentru Bica sa plateasca dar nu insinuati o relatie intre cei doi fara sa aveti probe suficiente.
RăspundeG.C. - 11-24-2014
Si uite asa incepe sa se devoaleze adevarata fata a celui "mai cinstit", dar controversat politician : Elena Udrea! Nu asa suna caracterizarea facuta chiar de Traian Basescu?!
RăspundeIo din popor - 11-24-2014
Ronea: esti adorabil! pe frigul asta sa-ti dai jos toate toalele si sa ramai la bustul gol pentru a lupta pe baricade intru apararea idolului? merita idolul un asemenea sacrificiu? citez din articol: *Faptele din actualul dosar de coruptie s-au petrecut in 2010-2011, numirea Alinei Bica in functia de sef DIICOT in 2013 putind fi interpretata si drept o recompensa pentru rolul jucat in banoasa afacere*! atunci, doamna Bica reprezenta Ministerul justitiei ( parca era secretar de stat! ) in ANPR si uite ce declara un martor: *In cadrul acestei sedinte, Bica Alina a facut un elogiu profesionalismului evaluatorului, considerand ca raportul de evaluare este corect intocmit, iar suma stabilita era justificata* ! e clar! maurul si-a facut datoria si prin urmare, putea fi numita sefa la DIICOT, si-a luat examenul! in tot acest timp doamna Udrea il tot certa pe domnul Dorin Cocos ca nu respecta codul moralei portocalii si ameninta cu greva foamei! nu te mai agita, acum iese la iveala * statul de drept preferential*, vorba lui Dorin Tudoran!
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 11-24-2014
Andreea Pora nu acuza in acest articol, ci constata inconsecventa lui Traian Basescu fata de programul pe care care si l-a asumat in mod public si pentru care l-am votat in doua randuri, ca sa ne fie presedinte. Traian Basescu a vorbit foarte mult si a realizat foarte putin, in raport cu ce astepta de la el tara.
RăspundeLUANA - 11-24-2014
Andreea Pora! Incep cu o concluzie (de doi bani,ce-i drept!) si spun ca eu,desi v-am auzit (si) ieri si de multe alte ori la ROMANIATv,nu va suspectez ca ati facut un pact (nescris) cu Ghita Sebastian si vioreaua lui de premier. Revenind la articolul dvs...am scris in multe dintre comentariile mele anterioare ca,pana la proba contrara,departe de mine gandul de a o...zeifica pe Elena Udrea,nu pot totusi sa pun verdicte,asa cum faceti dvs. de multa vreme. Daca itele vor duce la ea,atunci SA PLATEASCA alaturi de toti ceilalti. Ceea ce scrieti dvs. suna a CERTITUDINE si atunci va intreb: chiar SUNTETI SIGURA? Il ,,aruncati" si pe Traian Basescu,cu aceeasi incrancenare dovedita contra Udrei,in cloaca asta? Aseara,Presedintele a intrat in direct la B1tv,pentru a-i da o replica lui A.Moraru.Nu cred ca v-a scapat!Presedintele ar trebui sa dea astfel de replici in fiecare...fractiune de secunda,inclusiv dumneavoastra.Pana una...alta,il CRED pe TRAIAN BASESCU! Si,tot pana una...alta,in timp ce va bateti capu` cu Udrea,dragalasul de Ponta este tot premier si proaspat intors din ,,pelerinaj". Sa nu-l deranjati cu vreun articol sau vreo parere!
RăspundeCami - 11-24-2014
D-na Pora, am o singura intrebare la dvs : IL ACUZATI PE PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU DE CORUPTIE SI TRAFIC DE INFLUENTA ? caci cam acolo intelg eu ca bateti, asa, serpuitor, in acest articol.
RăspundeRaza x - 11-24-2014
Da,da si te-ai trezit cu mana-n soba!!!
RăspundeFibonacci - 11-24-2014
As fi foarte recunosctor D-ei autoare daca mi-ar putea indica materialele din 2013 cu atitudinile d-sale si ale "tribului" respectiv despre care se face vorbire in frazele de inceput ale articolului. P.S. Daca autoarea si d-l Tapalaga au atata fler si competenta in alegerea persoanelor potrivite pentru a conduce parchetele si serviciile, n-ar fi bine sa faca publice propunerile d-lor lor, spre salvarea tarii ? Si inca ceva: de unde stie autoarea ca Elena Udrea este "bagata pina in git" ?
Răspundeconstantza - 11-24-2014
Cum ar fi fost daca, ipotetic, d-na Udrea ajungea presedinte? Ce s-ar fi intamplat cu dosaru/dosarele de mare coruptie in care este bagata pana in gat d-na Udrea? Ar fi fost bagate in dulap, li s-ar fi dat nup dupa retete deja cunoscute prin anii dupa 2005? Ar mai fi continuat asa cum au continuat, cu arestarea procurorului sef dicot si devoalarea unui mechanism urias prin care insasi siguranta nationala a fost pusa in pericol? Deloc probabil. Dar mecanismul ar fi continuat nestingherit, revigorat, cu Udrea presedinte si Bica trecuta la dna, de ce nu? "Sifonarea" asta in presa, pe care o acuzati, a avut, spre supararea maxima a presedintelui, un rol de igiena sociala, scopul scuzand mijloacele. Serviciile au oferit probabil tone de informatii sensibile dar beneficiarul n-a tinut cont de ele. A fost, la urma, rabufnirea neinstitutionala a serviciilor, in ultima instant, toate solutiile fiind epuizate. Caci, nu-i asa, serviciile nu deservesc o persoana, servesc interesul national.
RăspundeVaranu - 11-24-2014
Toatel ziarela,posturile TV.si deontologii portocalii se arunca acum(si descopera) asupra subiectelor pe care Antena3 le-a dezvaluit de ani buni, corpul de control al guvernului le-a inaintat la DNAiar primul ministru a facut public cazul Stelu(Bica) la TVR1.Dupa razboi multi viteji se arata.Portocalii ,chiar daca s-au camunflat in albastru nu vor scaoa de bratul legii.Bulgarele se rostogoleste.
Răspundeella - 11-24-2014
Orice interventie a Dlui Basescu la vremea respectiva ar fi putut compromite toata munca DNA si SRI, astfel incat astazi nu ar mai fi existat acest deznodamant ( arestarea preventiva a Alinei Bica ) .
Răspunderevista22fil - 11-24-2014
Fortarea limitelor, diferita la politicieni! (Duminică, 23 noiembrie 2014, 6:43) Sub imperiul firii sale si a formarii ca marinar de mare succes - profesie in care 'a fortat limitele curajului extrem, si care l-a modelat, i-a forjat mentalitatea-, Traian Basescu, asa cum a subliniat deschis la ceremonia de depunere a juramantului de catre Klaus Werner Johannis, a fortat limitele actualei constitutii 'infirme' - 'Constitutia Echivoc' (ECHIVÓC - Care se poate interpreta în mai multe feluri, cu două înțelesuri; neclar, confuz, ambiguu), conceputa anume de catre echipa Iorgovan pentru a-l servi pe sefu' Iliescu, amendata alterior si in folosul lui Adrian Nastase -. Presedintele Traian Basescu a fortat limitele constitutiei (n-a incalcat-o, n-a comis fapte grave care sa fi justificat demiterea sa din functie!), fiindca, daca n-ar fi 'batut' granitele acesteia, nu ar fi putut pune in practica programul sau de 'reformator remarcabil al tarii', justitia nu ar fi fost unde este azi, nu ne-am fi mandrit cu succesele DNA, am fi fost naclaiti in 'Justitia Rodica Stanoiu - Adrian Nastase', cea care isi facea de cap in 'interiorul' confuz conceput de Iorgovan, lucrativ pentru borfasi. Cu toate 'relele' lui, Traian Basescu va ramane in memoria poporului cu o imaginea pozitiva, de om bine-intentionat, cinstit, poporul ii va intelege masurile radicale - benefice pentru tara-, care i-au facut sa sufere tocmai pe cei saraci. Si Elena Udrea- admiratoare a lui Traian Basescu-, care a preluat integral conceptul politic al acestuia, dar nedotata, nativ si educational (in scoala vietii), a fortat unele granite : pe cele ale exhibitiei vestimentare si ale expunerii lucrative pentru ea in proximitatea politicianului Basescu Elena s-a dovedit a nu fi fortat limitele adevarului (nu a navigat in mocirla minciunilor, ca Ponta!), a demonstrat inteligenta sa, calitate care, insa, nu a stralucit in relatia cu suspecta Bica, nu i-a sugerat acesteia sa nu se afiseze cu politicieni. Afirmatia Elenei ca nu stia nimic despre nelegiuirile Alinei, nu o absolva de banuielile populatiei. Asemenea scuze, explicatii, tentative de iesire ieftina din 'busculadele DNA', am auzit si de la mai toti 'colegii' de partid ai penalilor. Romanii au preluat de la francezi ceea ce se cam potriveste si in cazul 'Blondei de la Cotroceni' : 'cine se scuza, se acuza!'. Deocamdata, nu este acredidat un rasouns la nedumerirea : cum a intrat Traian Basescu, altfel politician realist, in mrejele sirenei Elena? Cum a ajuns la 'fixatia Elena'? Ea trebuia sa ii apara suspecta chiar si numai prin cerbicia de 'adeziv perfect' cu care i-a ramas nedeslipita, de capusa intrata si fixata sub pielea victimei. Asta, dupa ce o serie de personalitati esuasera in tentativa de a-i fi consilieri marinarului. Prin cateva decizii luate, Traian Basescu, din nefericire pentru el, si-a risipit stupid, cu o inconstienta 'generozitate', o parte semnificativa din prestigiul politic consistent pe care si-l castigase pe merit,
RăspundeAdrian Merfu - 11-24-2014
Nu trebuie sa fii, doamna Pora, nici cine stie ce de inteligent si nici macar jurnalist de ancheta sa-ti dai seama ca SIE nu fila pe madame Udrea. Nu asta a fost problema si nici Basescu n-a exprimat-o in acest fel. Ceea ce a fost grav este faptul ca SIE sau cei ce au dosarul in lucru sifoneaza in presa pozele cu pricina dintr-un dosar evident secret cu scopul vadit al manipularii. Aici e problema majora. Ca Udrea o fi implicata, ca o fi profitat de spaga in cauza vom vedea ce zice DNA-ul si la sfarsit instantele. Daca e vinovata sa se duca langa Becalli si Ridzi. Ca personajul Udrea este ridicol si nul politic este o cu totul alta problema ca nu degeaba am votat cu Macovei.
Răspundetintin - 11-24-2014
Da, si Cocos a profitat de faptul ca Udrea l-a parasit pentru Cotroceni si s-a insurat peste o luna cu o sirena, ca sa-i faca in ciuda.
RăspundeMihai - 11-24-2014
Eu cred ca Basescu n-ar fi sustinut-o pe Udrea atat de vehement daca aceasta ar fi fost real implicata. Desi, in opinia mea, oricum Base si-a tras o palma singur cu aceasta cocoana. Pe de alta parte, acum cred ca inteleg si de ce au aparut acele poze in acele zile de campanie. Probabil, posesorul acestora avea informatii ca madam Bica urmeaza sa fie arestata in cateva zile. Va inchipuiti ce efect deveastator ar fi fost pentru Udrea si prin ricoseu si pentru Iohannis, daca azi apareau pozele si maine DNA o aresta pe Bica, in plina campanie electorala ? Aici cred ca a fost un joc in care s-a implicat si DNA care n-a purces la arestare decat dupa campanie. Efectul pozelor s-a produs, dar mult diminuat fata de situatia in care s-ar fi devoalat ca prietena de cumparaturi fostei doamne Cocos e de fapt o posibil infractoare cuplata cu Cocos. O Udrea anulata, o Macovei furata la sectii si un Iohannis aparent lesinat, intr-un cuvant o drepata care nu mai putea clama lupta impotriva coruptiei.
Răspunderonea - 11-23-2014
Daca nu ma insel, negocierile au privit doar deful DNA si procurorul general. Acolo unde Basescu nu trebuia sa semneze, nu avea nici ce sa negocieze. Numirea procuroarei Bica in functie este sub semnatura unica a lui Ponta si deci sub responsabilitatea lui integrala. Nu-l mai amestecati iar pe Basescu in tot ceea ce se intimpla rau de la femeia de servici pana la sefa DIICOT. Chestia cu numirea prin concurs a procurorilor este idilica, chiar riscanta. In Romania orice concurs este trucat, si castigatorul este cunoscut de dinainte. Concursul nu face decit sa deresponsabilizeze pe adevaratul politician care a stabilit cine va castiga concursul. Daca Bica ajungea in acest post prin concurs, acuma era vinovat cine? - ca doar la concurs daca raspundea bine la intrebari etc... era OK, nu avea nimeni cum sa banuiasca afacerile ei trevute sau viitoare...
Răspundesilviana - 11-23-2014
ce ar fi sa fie focalizata atentia pe iohannis,prezent,maxim interes public,decalajul de timp al interesului profesional in media,cu atit mai mult in cea sapataminala,dauneaza grav interesului public.
Răspundesilviana - 11-23-2014
rezultatul conteaza,iar el arata ca totul e pus in lumina si cu semnul exclamarii,de o singura numire/alegere facuta de presedintele basescu,dar cind lumina e prea puternica,unii isi pun mina streasina la ochi si vad umbre,semne de intrebare la care sa se intoarca,pe care sa se concentreze contabilistic intr'un bilant eronat,din care lipseste lumina,exact alegerea de baza-dna/independenta justitiei si conceptul reafirmat-nimeni nu e mai presus de lege-prin care au fost clarificate semnele de intrebare,luminate umbrele celui de'al 2lea mandat-s/a spus tot.
RăspundeMihai_B - 11-23-2014
Interesant an a fost 2011 in justitie & politica romaneasca. Incepe cu un procuror oarecare (Iacobescu) care vorbeste prea mult si ramane fara dosar (Bercea Mondial) luat de sefa ierarhica, doamna Ponea. (ACEA doamna Ponea care reapare spectaculos in 2014 in cazul Duicu). Iocobescu este facut zob labe 1 TV de Turcescu, Cartianu si Cristoiu, cu ajutorul Monicai-Luisa Macovei. Prin vara lui 2011 Buda, Antonescu & Mircea Toader (toti membri PDL) baga un mic fitil la legea referendumului, pozitia "cum se demite presedintele RO". Mai spre toamna musiu Boc isi asuma comasare alegerilor locale cu cele parlamentare, abia dupa scandalul Legii sanatatii si conflictul Basescu vs Raed Arafat CCR binevoieste sa dea o solutie la speta (respingand porcaria). Dna Pora, ati venit acum de pe alta galaxie sau memoria selectiva va ajuta sa va indignati cu o sfanta manie proletara ? Magariile antemetionate sunt doar varful aisbergului la multe "relatii nepotrivite" intre politic & justitie. PS la data cand dorea sa ajunga sefa DIICOT (2006) dna Bica avea 32 de ani, Mme Macovei 47 .... a fost vorba de abilitatile profesionale sau de ceva mai "specific feminin" ?
Răspundesilenzio-stampa - 11-23-2014
reglementarile legislative sunt foarte clare si au fost facute de monica macovei pentru a sprijini folosirea justitiei in scopuri politice. bica a fost criticata de antena 3 inca din 2009, cand predoiu o punea secretar de stat la justitie. nu vad un AICI sa vedem ce scria pora pe vremea aceea. mi se pare interesanta si musamalizarea cazului ani-iohannis.
Răspundeprofesoru - 11-23-2014
Sper ca DNA sa reuseasca s-o prinda cu ceva pe Udrea. A fost abila, a facut magariile cu mana altora. Banii ii incasa Cocos. Ea o tine cu "nu stiu, nu cunosc".
RăspundeLee Betty - 11-23-2014
Bine scris !!! Dar acuma se dovedeste putregaiul din viata lui Basescu si a camarilei lui (Udrea ,Videanu ,Blaga Berceanu etc.) pe care i-ai cam sustinut.Se pare ca si Antena 3 avea de multe ori dreptate!!
RăspundeLucian - 11-23-2014
"Poate ca in privinta lui Tiberiu Nitu nu exista loc de negociere, dar in ce priveste esalonul doi, adica sefia DIICOT, cu certitudine exista. In fapt, a fost vorba de un compromis inacceptabil, doar pentru a satisface interesele protejatei sale, unele de-a dreptul penale, asa cum se vede mai clar acum" Marturisesc ca nu inteleg logica si mie nu mi-e clar unde exista locul de negociere. Dumneavoastra aveti informatii la care publicul larg nu are acces ca sa o indreptateasca la o astfel de afirmatie ? La momentul respectiv de ce era acuzata efectiv Bica?
Răspundeprostu satului - 11-23-2014
Avea Bica aviz negativ de la CSM ?? Cand va treziti din betia cu apa chioara poate ne raspundeti la intrebare doamna Pora.
Răspundemihailstanciu - 11-23-2014
NU EXISTA nici o dovada ca cel care a propus-o pe Bica a fost Basescu, cu atata mai putin la rugamintile Elenei Udrea.Consensul general este cel care a numit-o a fost Ponta.Insasi dna Macovei,care este un insider in problema il acuza pe Ponta ca a numit-o pe dna Bica desi avea sigur indicii sa nu o faca.Campania de ura a "ziaristei de dreapta" continua.Stati ca apare in curand si "consilierul" AMP.Deja Iohannis asterne,bineinteles mai subtil decat premierul,o campanie de debasificare a tarii fara deosebiri in principiu de cea a lui Ponta,la care se adauga corul pesedeilor(normal) plus,mai voalat, cel al liberalilor spalati prin tacerea sefului lor de lovitura de stat din 2012.Toti am uitat brusc ca momentul 2014 nu ar fi existat fara ultimii 10 ani.Ne asteapta vremuri interesante.
RăspundeGeorge Bariz - 11-23-2014
Sunt absolut convins ca dna Udrea facea parte din acest grup.Poate ca Basescu nu a stiut de grup dar de implicarea lui Cocos in Microsoft a stiut sigur.Divortul a fost o incercare de spalare a blondei pentru candidature.Pacat ca dl Basescu iese din scena in acest mod sustinand-o pe dna Udrea si atacand pe dna Monica Macovei si pe Johannis.
Răspunde