Pro si contra caderii guvernului Ungureanu

Aflat in fata primului test major de la instalarea in functie, cabinetul Ungureanu atirna de un fir de ata. Care sint argumentele pro si contra caderii Guvernului, care sint jocurile de pe scena politica? Revista 22 isi invita cititorii sa participe la dezbatere.

Andreea Pora 27.04.2012

De același autor

Aflat in fata primului test major de la instalarea in functie, cabinetul Ungureanu atirna de un fir de ata. Care sint argumentele pro si contra caderii Guvernului, care sint jocurile de pe scena politica? Revista 22 isi invita cititorii sa participe la dezbatere.
 

1. Guvernul Ungureanu cade. Argumente

PDL

Slabita si macinata de confuzie, fara o strategie coerenta, coalitia majoritara pare macinata de tradari. Chiar si in tabara PDL sint voci, in special din zona "greilor" care ar dori caderea cabinetului Ungureanu, in ideea de a nu-i intari premierului pozitia. In acest sens, semnificativ este ca multi dintre dezertori sint din tabara Blaga.

Intrarea in opozitie ar da PDL ocazia sa se reinventeze, fie si prin lansarea "Miscarii MRU"  si, in tot cazul, sa capete un respiro in care sa faca rocada in sensul criticilor cu USL. Avantajele opozitiei ar fi clare in aceasta situatie: timp de 6 luni pina la alegeri, PDL ar putea penaliza fiecare actiune a unui guvern USL, in special din perspectiva promisiunilor electorale ale aliantei.

Insusi premierul Ungureanu ar avea interesul sa cada, a pierdut majoritatea in Senat, initiativele legislative atirna in citeva voturi, imaginea se erodeaza cu fiecare zi care trece sub tirul USL. Mai mult, problemele lasate mostenire de Emil Boc, proprietatile, privatizarile nefinalizate in cadrul acordului cu FMI, pensiile, ii afecteaza serios credibilitatea.

Intrat in opozitie, Ungureanu ar avea spatiu de manevra pentru a-si lansa miscarea si ar putea forta si PDL sa acheseze la ideile sale, reusind sa impuna mai rapid o constructie politica.

Dar cel mai important argument ar fi fortarea USL si a lui Victor Ponta sa preia guvernarea, cu prejudiciile de imagine si electorale care deriva de aici.

USL

Pozitiile PSD si PNL sint divergente. Liberalii au tot interesul pentru a forta caderea cabientului si in acest sens este interesant faptul ca intreaga campanie "racolarea" a fost intitiativa PNL, aceasta fiind principalul beneficiar al traseistilor.

Pozitia divergenta a celor doi lideri, Ponta si Antonescu, s-a vazut limpede chiar si cu o zi inaintea motiunii. In timp ce Ponta era reticent, spunind ca "nu vindem pielea ursului din padure" si ca intr-un minut vom anunta "variantele", Antonescu vorbea raspicat despre obligatia USL de a prelua puterea, anuntind ca nu cunoaste "un alt prim ministru mai bun decit Ponta".

Interesul PNL si al lui Crin Antonescu este limpede. Preluarea puterii ACUM este esentiala, pentru ca nimic nu-i garanteaza ca dupa alegerile parlamentare va ramine candidatul USL la prezidentiale. Antonescu si Voiculescu, intr-o strategie mai veche, urmaresc sa forteze suspendarea presedintelui Basescu pina in toamna, exact pentru a se putea organiza alegerile parlametare si prezidentiale simultan, singura modalitate pentru Antonescu de a-si conserva postura de candidat.

PSD stie ca, daca va fi chemat sa formeze Guvernul, risca sa piarda puncte importante din cauza scandalurilor inevitabile la impartirea functiilor. In acest fel risca sa-si scada singuri sansele obtinerii unei majoritati confortabile la alegerile generale. Cu alte cuvinte, castigul iluzoriu pe termen scurt risca sa compromita sansele pe termen lung.

Dar nu e numai atit, Opozitia stie ca prin caderea Guvernului disolutia PDL se va accelera, exodul primarilor, consilierilor si parlamentarilor se va accentua, miza fiind alegerile locale. Un scor prost al PDL la locale va fi vint in pupa USL. In plus, public se va transmite un mesaj de forta, care va da incredere pentru parlamentarele din iarna, intarind ideea ca alegerile sint ca si cistigate, ceea ce va demobiliza electoratul PDL.

In interiorul PSD exista o aripa, cea a penalilor, cu Nastase si Voiculescu in frunte, care pledeaza pentru caderea guvernului si in scopul de a-si conserva dosarele. Miza economica, in sensul conectarii la contractele cu statul si la marile privatizari, este si ea un argument pentru multi pesedisti care doresc sa ajunga la guvernare.

 Guvernul Ungureanu ramane. Argumente

Mesajul lansat de prabusirea cabinetului Ungureanu la nici trei luni de la instalare va fi semnalul lansat in electorat ca epoca Basescu- PDL se apropie de final. Aflati in opozitie, toti cei care au profitat de contracte cu statul se vor trezi deconectati, iar politizarea va intra in priza, USL urmind sa-si instaleze oamenii in functiile ocupate pina acum de PDL.

Acesta este principalul argument pentru care PDL isi doreste raminerea la putere pina in ultima secunda.

Pe de alta parte, supravietuirea cabinetului cu doar citeva voturi ar fi un dezastru in planul imaginii. USL ar profita mediatic pentru a acuza guvernul si PDL ca se agata de putere. Ar continua intr-un ritm si mai accelerat demonizarea puterii "ilegitime", acuzind-o de toate relele de lume.

Chiar si mentinerea cabientului nu ar opri valul de dezertari. In plus, PDL ar putea amina luarea unor decizii in ce priveste conducerea partidului si lansarea "Miscarii Ungureanu".

Nu este exclus ca disensiunile dintre "greii" PDL si Ungureanu sa se accentueze.

Daca motiunea nu trece, pe scena politica vom asista la acelasi circ, aceleasi acuze si lovituri dure sub centura.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22