De același autor
Atacul furibund asupra unor institutii fundamentale, cum sint Curtea Constitutionala si Consiliul Superior al Magistraturii, amenintarile cu revocarea unor judecatori din functie, nerespectarea sfidatoare a deciziilor CCR si presiunile politice puse pe magistrati si procurori, arata ca actuala putere USL se indreapta in galop spre desfiintarea statului de drept. Daca Basescu sau oricare lider, ministru PDL si-ar fi permis sa lanseze acuze de genul celor facute ieri de premierul Victor Ponta si ministrul Justitiei, Titus Corlatean, secondati de politicieni marcanti ai USL, s-ar fi declansat suspendarea presedintelui si am fi asistat la un linsaj mediatic in care s-ar fi cerut demisii, capete insingerate si s-ar fi urlat despre dictatura. Nici chiar Iliescu si Nastase nu au indraznit pina acum sa ameninte cu revocarea unor judecatori de la Curtea Constitutionala si cu "schimbarea structurii" acesteia doar pentru ca nu le conveneau niste decizii. Nimeni pina la Victor Ponta nu si-a permis sa anunte cu subiect si predicat ca nu respecta deciziile CCR. Cind "dictatorul" Basescu a spus ca "indiferent ce va zice Curtea Constitutionala, bani nu exista"(pentru majorarea pensiilor si a salariilor - n.red.), Ponta si Antonescu l-au facut "iresponsabil" si au anuntat ca declanseaza actiunea de suspendare.
Ponta si Corlatean, iata la ce e bun un ministru de justitie pe post de marioneta, au descoperit ca CCR e "politizata" si "5 judecatori sint numiti de Basescu ca sa-i execute ordinele". Nu era Curtea la fel de politizata atunci cind respingea taierea pensiilor, CAS-ul sau comasarea alegerilor, dind dreptate USL? Atunci judecatorii nu mai erau slugile lui Basescu? Dar Curtea din 2007, care a modificat legea referendumului (de vreo doua ori) pe voia PNL si a PSD, facind mai usoara suspendarea presedintelui (ca si acum, de altfel) era a lui Tariceanu sau a lui Basescu? Aceeasi Curte, in care PSD si PNL aveau majoritatea, deci era a lor in aceasta logica, a respins initiativa lui Chiuariu de a-i lua presedintelui Comisia care dadea unda verde urmaririi penale a ministrilor.
Dar nu are rost sa intram in argumentatii de bun simt, pentru ca nu la ele se raporteaza Ponta si USL. Ei isi dau seama ca singurele obstacole ramase in fata puterii discretionare, a dictaturii majoritatii pe care vor s-o instituie contra cronometru sint CCR, Justitia si presedintele. Razboiul total impotriva lor a fost declansat fara mila, fara nicio retinere. Deja prerogativele Curtii au fost reduse de parlament (si vor mai fi), dar se vede treaba ca nu este suficient. Ultimatumul lansat de Corlatean pentru revocarea judecatorilor Augustin Zegrean si Iulia Motoc este fara precedent. Nici nu mai conteaza ca acuza de incompatibilitate la adresa Iuliei Motoc este o facatura, ci intentia si abuzul. Corlatean, ditamai ministrul de Justitie, nu a fost capabil sa verifice ca judecatoarea cu "trei angajamente pe langa functia de judecator la CCR " este expert neremunerat la Comitetul Drepturile Omului, O.N.U si Agentia pentru Drepturi Fundamentale a UE, asa cum au aratat Motoc si ANI. Ce sa mai discutam de "cei 5 judecatori" ai lui Basescu, in fapt doar "2 ai lui Basescu"- Augustin Zegrean si Petre Lazaroiu-, si 2 ai PDL- Mircea Minea si Iulia Motoc, ceilalti fiind ai lui Iliescu- Acsinte Gaspar, si ai PSD, PNL si UDMR. Curtea Constitutionala este la fel de "politizata" ca intotdeauna, diferenta fiind ca acum se vrea "uselizarea" ei.
Analizind tot de s-a intimplat in ultimele saptamini, vedem ca nici macar nu se mai poate vorbi de politizare, aia pe care Ponta se jura ca n-o va face niciodata ca sa nu fie ca "nenorocitii" dinainte, ci este o "uselizare". Fara limite si rusine, fara macar mimarea respectului legii. Ultimul exemplu: Consiliul de Administratie al TVR, unde USL a interzis PDL sa faca nominalizari. Legea 41, art 19 spune clar ca locurile in CA al TVR sint ocupate proportional cu ponderea partidelor in parlament, asa cum a rezultat din alegeri (cele trecute, nu viitoare!!!). Acest principiu (nenorocit din punctul meu de vedere) s-a aplicat "neabatut" de la revolutie incoace. E prima oara cind puterea acapareaza totul, refuzind sa acorde ceva opozitiei. La fel vrea, probabil, sa faca si la CCR.
Rabufnirea viscerala impotriva CCR, TVR si a presedintelui este doar o continuare apoteotica si in acelasi registru a atacului cu armele la vedere impotriva Inaltei Curti de Casatie si a judecatorilor care au cutezat sa-l condamne definitiv pe Nastase. Instrumentarea politica a sinuciderii ratate, cu tot cortegiul de "trucuri murdare", cum le-a numit presa straina- de la telefonul prietenesc dat de Ioan Rus, ambulanta asteptind dupa colt glontele, transformarea unei rani simple (“glontul doar l-a sters”, spun cei de la Ambulanta si politistul) in motiv de spitalizare indelungata si, eventual, de operatie pe cord, asa cum a anuntat Bradisteanu- a culminat cu un asalt asupra judecatorilor si contestarea unei decizii definitive a ICCJ. Un precedent periculos, ca si presiunile facute de Corlatean asupra CSM si a lui Kovesi. Ca si in cazul Grajdan-ISC, actuala putere nu s-a asteptat la interventia rapida a procurorilor, fara de care, potrivit scenariului, Nastase s-ar fi aflat si astazi la Floreasca, in rezerva de lux a lui Bradisteanu. Toate arata ca USL este decisa sa puna cu botul pe labe judecatorii si procurorii pe care nu-i pot controla. Riscul restauratiei complete este imens si atacul asupra statului de drept fara precedent. Ultimele redute, CCR, ICCJ, DNA, Parchetul general si presedintele Basescu, urmeaza sa fie luate cu asalt una cite una.
O logica electorala elementara ar fi trebuit sa indemne USL sa-si tina apetitul dictatorial in haturi macar pina la alegeri. Siguranta data de votul uninominal intr-un singur tur si perspectiva celor 70 de procente i-a determinat sa-si dea arama pe fata din primul moment al preluarii guvernarii. Semnalul pe care l-au lansat USL si, in special Ponta, in aceasta perioada ar putea insa schimba radical optiunile de vot. Prin comparatie cu tancul uselist, trecind cu senilele peste institutii, legi, principii, oameni si promisiuni de schimbare, hotomanii, arogantii si nesimtitii de la PDL par niste adolescenti atinsi de acnee.