De același autor
Cine câştigă şi cine pierde din moartea USL? Greu de spus deocamdată, pentru că jocul e în desfăşurare pe tot terenul.
E moartă, deja miroase, neamurile stau cu batista la nas şi cu ochii pe argintăria din bufet. Peste cadavru se aruncă vorbe grele. Nimeni nu cutează să cheme medicul legist pentru a oficializa decesul. E însă chestie de zile. USL va fi îmbălsămată şi îmbrăcată în hainele de mireasă spre a fi expusă în piaţa publică pentru un ultim adio. Au mai rămas doar de redactat ferparele. Ele vor fi, până la urmă, chestia cea mai interesantă.
Până la deschiderea testamentului, vedem că Ponta şi Antonescu se şantajează reciproc şi se ţin tari pe poziţie, sperând ca celălalt să fie acuzat de crimă. Deocamdată, premierul e în avantaj: are partidul unit în spatele lui, pixul cu care poate întârzia semnarea demisiilor miniştrilor liberali, noua construcţie USD şi, extrem de important, uzina de linşaj şi manipulare Antena a lui Voiculescu. Noua majoritate parlamentară nu este încă bine asamblată, dar Ponta, Hrebenciuc şi tata socru discută de zor cu minorităţile, cu resturile de la PP-DD şi UDMR. În câteva zile, o altă maşinărie de vot, mai fragilă, mai flămândă, mai fiţoasă şi cu pretenţii se va alinia la start. Până la urmă, deşi e clar că nici PSD, nici lui Ponta nu le convine momentul - ar fi preferat ca despărţirea să se producă după europarlamentare -, au hotărât să ia taurul de coarne. Antonescu le-a forţat mâna: ori Johannis, ori Voiculescu - alegere care nu intra în discuţie. Compromisul, la care Ponta părea dispus, nu putea depăşi anumite limite. Ponta ştia prea bine că Antonescu nu va fi candidatul USL, care oricum urma să se ducă de râpă, iar el va rămâne cu Voiculescu, fără de care nu are şanse reale în alegeri. În plus, cum să lase organizarea scrutinului pe mâna lui Johannis, pe care nu-l poate controla ca pe Stroe? Cum să-i lase pe mână STS şi „Doi şi-un sfert“? Aşa că zarurile au fost aruncate, poate şi în ideea că Antonescu va ceda, aşa cum a făcut până acum, doar în speranţa, alimentată mereu cu grijă de Ponta, că totuşi va fi candidatul USL la prezidenţiale. Sau că va fi obligat să cedeze de către propriul partid.
Aici ajungem la adevărata problemă a lui Antonescu. Evident că, din punct de vedere politic, rămânerea PNL în USL înseamnă sinucidere, în perspectiva europarlamentarelor şi a noii construcţii USD, confiscarea parţială a siglei fiind o mişcare bună şi neaşteptată făcută de PSD. Liberalii ar fi fost între ciocan şi nicovală, parte a unui USL inexistent şi în imposibilitatea de a-şi afirma identitatea şi a face opoziţie. Ar fi ieşit subţiaţi rău din aceste alegeri şi ar fi fost trimişi la plimbare cu coada între picioare. Acesta era planul PSD. Există însă în PNL baronii şi gruparea Chiţoiu-Ruşanu, cărora nu le pasă de strategii politice, dependenţi de accesul la resurse şi care se opun ferm ieşirii de la guvernare. Mircea Ionescu Quintus, venerabilul liberal-turnător, a dat glas acestui curent: „USL e mai importantă decât candidatura lui Antonescu“. Câtă influenţă şi putere în PNL au aceştia rămâne să vedem în zilele următoare, dar Antonescu pare să-şi asume riscul, împingând lucrurile înainte. Antonescu i-a transmis lui Ponta că e „responsabilitatea“ lui, că n-are decât să facă alt Cabinet fără miniştrii PNL, să pună acolo „oameni din PSD, din PC, din oraş“. În replică, Ponta s-a înţeles cu Pambuccian să ia STS sub înalta oblăduire a parlamentului şi le-a zburat liberalilor de sub nas Transelectrica, Transgaz şi ASF (unde e concentrată camarila PNL) şi le-a mutat la SGG. Noua USD s-a grăbit să îmbrăţişeze decizia CCR, care a făcut praf proiectul de revizuire a Constituţiei marca Antonescu (26 de articole declarate neconstituţionale, alte 80 cu recomandări de modificare), declarând că le vor introduce pe toate. Până la ultimul. Cred şi eu. Printre articolele neconstituţionale este şi cel care îl obliga pe preşedinte să numească premierul de la partidul sau alianţa cu cele mai multe mandate. Nebuni să fie pesediştii să-l lase candidat în condiţiile astea pe Antonescu!
Cine câştigă şi cine pierde din moartea USL? Greu de spus deocamdată, pentru că jocul e în desfăşurare pe tot terenul. PSD se reîntoarce parţial la combinaţia din 2004 (PSDR-PUR) şi intră, de pe poziţii mai bune decât atunci, în linie dreaptă în tentativa de a pune mâna pe toată puterea. Va avea însă în faţă o opoziţie semnificativă, va trebui să ofere şi să negocieze cu armata de strânsură şi este discutabil dacă miza pe teleguvernarea de la Antena-Voiculescu şi RTV-Ghiţă îi vor fi suficiente. Oricum, un PSD singur este mult mai puţin periculos decât monstrul USL de 70%! Ponta şi-ar putea juca marea şansă la prezidenţiale, deşi nici pentru el nu vor lipsi problemele din partid, în cap cu presiunea baronilor pe eliberarea de dosare. PNL este într-o poziţie mai complicată. Antonescu, dacă răzbeşte gruparea ostilă din partid şi scoate PNL de la guvernare, poate deveni cea mai apăsată voce din opoziţie, în condiţiile în care dreapta este scindată şi fără candidat viabil. Partidul va fi însă detubat de la alimentarea cu bani bugetari şi contracte, lucru fatal în alegeri, ceea ce ar putea provoca sciziuni. Repoziţionarea pe dreapta nu va fi nici ea uşoară, până una-alta PNL este părtaş la toate loviturile date justiţiei, statului de drept, la toate derapajele din aceşti ultimi doi ani. Simpla dezicere de Voiculescu este şi ea tardivă şi ipocrită. E greu de spus dacă Antonescu va reuşi să recupereze electoratul de dreapta (în lipsa unei penitenţe publice, puţin probabil), deşi premisele nu-i sunt ostile. PDL nu-şi găseşte suflul, liderul şi candidatul, Partidul Mişcarea Populară se conturează a fi o altă deziluzie, intrarea Elenei Udrea îşi produce, după cum era de aşteptat, efectul. Între „ciumă şi holeră“, dreapta s-ar putea orienta, în disperare de cauză, spre Antonescu. Pe asta mizează şi el. Până atunci însă, cineva trebuie să cheme legistul şi să redacteze testamentul. Pe zi ce trece, cadavrul USL miroase tot mai tare. //