De același autor
Cazul Boldea este unul scoala. Ar trebui bagat in manuale. E chiar mai graitor decit cazul Catalin Voicu, pentru ca acum vorbim de noua generatie, de “singele proaspat”.
Dupa ce a facut turul televiziunilor, anuntindu-i in gura mare pe procurorii DIICOT si pe comisarii europeni pe justitie, aflati in misiune in Romania, ca va pleca din tara, Boldea s-a suit fain frumos in masina si dus a fost. In fond, pina in Turcia nu-s decit vreo 8 ore de mers intins, iar de acolo pina intr-o tara africana, Kenya sau alta, inca vreo 4 cu avionul. Conturile l-au asteaptat nerabdatoare sa-i verse cei 180.000 de euro transferati cu o zi inainte de turneul televizat, dar de care preocurorii au prins de veste dupa o saptamina, probabil ca sa-i dea timp sa ii bage la fiset. Oricum, cockteilurile sint reci, piscinele si hotelurile pe gustul oricarui muritor, iar prin ochelarii de soare lumea se vede parca mai frumoasa si prostia mai ademenitoare. Sistemul care te-a facut interlop cu imunitate devine obiect de fericita nostalgie.
Cazul Boldea este unul scoala. Ar trebui bagat in manuale. E chiar mai graitor decit cazul Catalin Voicu, pentru ca acum vorbim de noua generatie, de “singele proaspat”. Avocat al interlopilor (fratii Corduneanu judecati pentru santaj, Marian Ivan, asasinat in strada de gruparea adversa, clanul Lazarilor, traficanti de carne vie), Boldea are un principiu: “ Important este sa ai de la cine sa furi, iar cind nu ai de la cine, furi de peste tot”. Atras de politica “ma antreneaza, ma pune sa ma gindesc si la altceva decit la drept” si de PDL “sint oameni de actiune, nu am venit aici sa fac pe pisica”, are o ascensiune fulminanta: de la liderul tineretului din Galati, pina la deputat si vice-lider al grupului parlamentar PDL. Paralel cu activitatea care ii asigura pretioasa imunitate, Boldea si-a continuat meseria de baza, cea de interlop, pe care, cu ajutorul asa zisului “vid legislativ” si al autoritatilor romane o va putea presta si pe alte meleaguri. O privire superficiala aruncata in dosarul deputatului te lasa masca: trafic de carne, santaj, prejudiciu de 1 milion de lei, tepe cit vezi cu ochii.
Traseul tinarului Boldea exemplifica, iarasi si iarasi, marile probleme ale sistemului, racilele nevindecabile ale Romaniei: accederea in partide si obtinerea unor inalte functii, imunitatea parlamentara, pavaza pentru corupti, fragilitatea justitiei. Atita vreme cit criteriile de intrare in partide vor fi clientelismul, afacerile oneroase, tupeismul si descurcareala, politica romaneasca va fi plina de clonele lui Boldea. Degeaba il eticheteaza acum Mircea Toader drept “mirsav”, caci mirsav era si cind l-a sprijint sa intre in partid (“ un tinar de valoare”) si sa ajunga vice-lider al grupului parlamentar. Mai mult, afacerile deputatului erau cunoscute in partid, poate nu chiar in toate detaliile, din simplul motiv ca acesta facea parte dintr-o retea care implica “servicii”din administratia centrala si locala, ca a incercat sa-si tepuiasca propriii colegi si isi facea actele notariale la biroul lui Bogdan Ciuca (PC). O mina o spala pe cealalta, o “mirsavie” e acoperita de alta, un favor de un altul, afacerile se leaga intre ele cu odgoane trainice, prietenii, nevestele si clientii sint o mare si unita familie. Toate la un loc fac din partide si parlament un refugiu pentru incompetenti, afaceristi onerosi, oameni fara scrupule, oportunisti, reptilieni si golani de cartier. Asta, spre dezavantajul si jena parlamentarilor si politicienilor onesti si dedicati care sint bagati in aceeasi oala de opinia publica. O merita insa! Pentru ca nu am auzit voci apasate in acesti ani, cu exceptia Monicai Macovei si a lui Cristian Preda, care sa denunte public modalitatile prin care indivizi precum Boldea si altii ca el ajung in partide si pe listele de candidati. Voci care sa ceara schimbarea paradigmei si sa se alature Monicai Macovei astfel incit sa se creeze masa critica necesara reformarii.
Pe de alta parte, e complicat doar cu Statutul si Codul Etic sa opresti ascensiunea acestor indivizi. Partidele trebuie penalizate electoral. Doar de asta stiu, restul sint vorbe in vint. Listele pentru alegerile locale 2012 sint impanate, ca si alta data, cu clonele lui Boldea. Penalii, lotul DNA si ANI, dupa cum i-a numit Romania libera, baronii invirtitori de afaceri profitabile din banul public, oameni care tin de ani de zile capul de afis al tuturor monitorizarilor facute de Romania Curata, au fost pusi din nou pe liste. Pina cind sanctiunea electorala nu va veni, indivizii pentru care integritatea este o chestie desucheata vor face listele si legea. Abia atunci cind macar citiva dintre marii penali ai neamului, eternizati in functii si dosare, vor pierde alegerile, partidele vor primi un prim semnal. Pina atunci nu ramine decit revolta unei minoritati, dispretuita, batjocorita si pusa pe linie moarta.
Imunitatea parlamentara este o alta explicatie a proastei calitati a clasei politice. Fara acest miraj, fara certitudinea ca la adapostul ei iti poti permite lucruri asupra carora un borfas obisnuit s-ar gindi de doua ori inainte sa le faca, lui Boldea nu i-ar fi dat in cap sa se faca parlamentar. Imunitatea transforma parlamentul intr-o sursa de coruptie, un refugiu pentru eventualele infractiuni pe care le comiti si, la o adica, in drumul cel mai scurt pe care poti sa scapi prin fuga. Ca sa nu mai discutam ca ai unica si invidiata posibitate sa legiferezi exact in domeniile in care iti invirti afacerile si potlogariile. Desi imunitatea a fost restrinsa la arestare si perchezitie, realitatea romaneasca dovedeste ca ar trebui limitata exclusiv la declaratiile politice. Ba chiar, asa cum a sugerat ambasadorul Statelor Unite, Mark Gitenstein, doar la declaratiile facute in parlament, congressmenii americani pot raspunde penal inclusiv pentru declaratiile facute in media.
Ineficienta justitiei, mai exact a procurorilor DIICOT, a dat in cazul Boldea examenul de maturitate. Degeaba incearca procurorul general, Laura Kovesi si seful DIICOT, procurorul Codrut Olaru sa justifice prostia si greseala care au permis fuga lui Boldea. “Vidul legislativ” sau argumentul ca “nu poti sa impui doua masuri preventive pentru aceeasi fapta" invocate de Kovesi, nu stau pur si simplu in picioare. Nimic nu-i impiedica pe procurori sa introduca interdictia de a parasi tara inaintea celei de ridicare a imunitatii ( nu erau in acelasi timp, din moment ce solicitarea de retinere si perchezitie inca nu primise verdictul parlamentului) sau sa disjunga din dosarul mare, cu 12 capete de acuzare, un alt dosar penal, deci alta fapta, pe care sa ceara interdictia de a parasi tara. In sfirsit, solutii juridice ar fi fost destule, minte sa ai. Procurorii DIICOT au facut-o lata si pata va ramine. Va fi cu atit mai mare daca procurorul de caz nu va fi demis, tot pe criteriul incetatenit in Romania: cine greseste nu plateste. Cit despre povestea lui Traian Basescu ca Boldea va fi urmarit “pina in pinzele albe”si gasit si in “gaura de sarpe”, sa fim seriosi! In cazul Hayssam filmul a durat pina la prescrierea faptelor.
Tragind linie, Boldea a reusit sa repuna in discutie tare vechi si sa demonstreze direct sub ochii comisarilor europeni nu doar cit de necesara este mentinerea Mecanismului de Monitorizare si Verificare, ci si cit de profunda este alterarea clasei politice. Altfel spus, sa ridice un subiect de dezbatere exact in campania electorala, unul care ar putea atirna ca un bolovan de picioarele partidelor care continua dispretuitoare si sigure pe ele sa-si impaneze listele electorale cu indivizi din categoria Boldea.