De același autor
S-a metamorfozat Ponta, devenind un democrat autentic, conştient de greşelile făcute şi, pe cale de consecinţă, de pericolul pe care îl reprezintă Voiculescu şi Antonescu pentru România şi poziţia ei în Europa?
O idee perfidă se insinuează, în comentarii sau discuţii: „the good guy“ Ponta se luptă, deocamdată pe muteşte şi prin sforării, cu tripleta nefastă Voiculescu-Antonescu-Dragnea, de care are de gând să se debaraseze după alegeri, într-un fel sau altul. Pe ce se bazează acest scenariu? În primul rând, se pleacă de la constatarea că Victor Ponta a devenit mult mai reticent în atacarea instituţiilor-cheie apreciate şi susţinute de Comisia Europeană, cancelarii europene şi Statele Unite, lăsându-l pe prietenul său Antonescu să evolueze la liber în spurcarea acestora. În al doilea rând, de la începutul de dialog cu preşedintele, care ar creiona o posibilă viitoare coabitare, cerută insistent de mediul de afaceri şi cancelarii. Şi, în al treilea rând, pe diferite informaţii, inclusiv din PSD, care spun că una dintre condiţiile acceptării lui Ponta ca partener de dialog al Occidentului este îndepărtarea de la putere a cuplului Voiculescu-Antonescu, văzut ca „răul cel mai mare“ în combinaţia numită USL.
Scenariul are însă logică doar din perspectiva celor care au considerat că în vară a avut loc o tentativă de puci, că separaţia puterilor în stat este în continuare pusă în discuţie, şi nu din perspectiva a USL şi a electoratului său, care deplâng că s-a umblat cu mănuşi şi că guvernul a avut comportament de „slugă“ a marilor puteri. Are logică doar plecând de la premisa că Victor Ponta a înţeles şi el aceste lucruri, fie sub presiunea externă, fie în urma unei revelaţii şi, deci, este de bună credinţă. Să fie, oare, aşa? S-a metamorfozat Ponta, devenind un democrat autentic, conştient de greşelile făcute şi, pe cale de consecinţă, de pericolul pe care îl reprezintă Voiculescu şi Antonescu pentru România şi poziţia ei în Europa?
Nu cred, ba mai mult, sunt convinsă de contrariul. Ponta nu este nici pe departe „băiatul bun“ al USL, este doar ceva mai abil, mai avid de recunoaştere externă şi cu o capacitate a duplicităţii mult mai mare decât ceilalţi doi. Faptul că şi-a moderat discursul este doar o continuare, cu o volută de 8 luni, a discursului de la învestirea Guvernului Ungureanu. Atunci, într-un interviu acordat revistei 22, vorbind despre diferenţa de retorică şi limbaj dintre el şi Antonescu, îmi spunea că „e o distribuţie de roluri“, că există un electorat care „preferă mai degrabă stilul d-lui Antonescu“ şi un electorat care preferă stilul său, dar că „am pus împreună în acelaşi coş electoratul PSD şi electoratul PNL, care nu prea seamănă“. S-a schimbat ceva? Acum o săptămână, când Antonescu a refuzat să se ducă la învestirea lui Raed Arafat, motivând că „Băsescu este ilegitim“, Ponta a oftat şi a grăit: „Îl invidiez pe Crin pentru luxul că poate face exact ceea ce gândeşte“. Mai nou, în coşul electoral s-au adăugat cancelariile, Comisia Europeană, motiv pentru care „distribuţia“ de roluri se impune din nou. Dar chiar şi aşa, rolul de european convins de valorile UE şi, în special, de personaj dispus să pună capăt scandalului şi crizei este scrâşnit, cu derapaje care arată efortul. Dublul limbaj, Bruxelles-Antena 3, în care Ponta a excelat de la preluarea puterii, s-a perfecţionat şi el, evoluând de la „CSM şi parchetele trebuie să treacă sub control parlamentar“ de acum o lună la „doar n-o să dau trei oameni afară (miniştrii incompatibili, n.r.) ca să dea bine în raportul de ţară“. Mai mult, Ponta a înţeles că treburile murdare - reducerea competenţelor ANI, înlăturarea conducerii CSM, numirea unor marionete la conducerea DNA şi a Parchetului General sau anihilarea CNA - trebuie pasate parlamentului, aşa cum a încercat să paseze şi validarea referendumului. „The good guy“ şi-a diversificat doar metodele, având, spre deosebire de Antonescu şi Voiculescu, această capacitate.
Dar să presupunem că Ponta, dublu presat - de interesul PSD de a fi vioara întâi în guvernare şi de a avea propriul candidat la prezidenţiale, dar şi de „străinătate“ -, chiar ar vrea să scape de Antonescu-Voiculescu. Să presupunem că ar prefera o coabitare timp de doi ani cu Băsescu, decât una de patru cu un personaj lipsit de autocontrol, „un individ mai slab pregătit decât el, mai rău decât el, fără caracter, fără bun-simţ“, vorba lui Andrei Chiliman. Ce l-ar împiedica? Problema e că Ponta îşi doreşte cu ardoare, ca şi confratele Antonescu, modificarea de substanţă a Constituţiei - schimbări la Curtea Constituţională, la CSM, în prerogativele numirilor procurorilor şefi şi multe altele -, pentru care are nevoie ca de aer de liberali şi de conservatori, fără de care nu va strânge două treimi în parlament. În esenţă, Ponta îşi doreşte să redeseneze separaţia puterilor în stat, motiv pentru care este legat ombilical de Antonescu. Iar acest cordon nu va putea fi tăiat de nicio cancelarie europeană sau Departament de Stat, până când nu rezolvă aceste probleme. Nu există niciun indiciu, ba din contră, că Ponta este dispus să pună interesele României deasupra revanşei şi intereselor politicianiste.
Spuneam că ideea Ponta băiat bun vs. Axa Răului Antonescu-Voiculescu pleacă de la premisa că premierul e de bună credinţă şi sensibil la presiunile externe. Şansa lui Ponta de a trece ultima probă a bunei credinţe, după ce le-a picat pe toate până acum, va fi la scurt timp după alegeri, când vom vedea ce se alege de separaţia puterilor în stat. Vom vedea încă ceva: dacă recunoaşterea lui Ponta ca interlocutor al Occidentului este, într-adevăr, condiţionată de înlăturarea cuplului Antonescu-Voiculescu şi de respectarea statului de drept sau totul nu este decât un scenariu născut din disperare şi prea puţin legat de realitate. //