De același autor
Analizat la rece, raportul prezentat de ministrul Tudorel Toader pare mai mult un cadou otrăvit oferit alianței politico-mediatice care vrea înlăturarea lui Kövesi. Este atât de lipsit de consistență argumentativă și de substanță juridică, ba chiar la limita legii, plin de bazaconii, de inexactități, considerente personale, scoateri din context și răstălmăciri, încât președintelui Iohannis nu-i va fi deloc greu să-și întemeieze refuzul evocării. Scris pentru satisfacerea celor mai înverșunați politicieni angajați în lupta cu „statul paralel“ și pentru publicul Antenei 3 și RTV, rechizitoriul lui Tudorel Toader i-a servit pe tavă lui Iohannis toate argumentele necesare pentru respingerea revocării lui Kövesi.
Ce urmărește Dragnea?
Puțin probabil ca Tudorel Toader să nu fi fost conștient de hibele majore ale rechizitoriului său, dar a ales să-și facă praf autoritatea epistemică pentru a-și menține funcția, așa cum Alina Mungiu Pippidi a ales să expună publicului falsitatea autorității sale ”deontice”, susținând raportul. Interesant este însă că liderii coaliției, Dragnea și Tăriceanu, au băgat capul la cutie și au transmis ordinul pe unitate: negați că urmărim suspendarea lui Iohannis dacă n-o revocă pe Kövesi. Cum de revocat e clar că Iohannis n-o revocă (a spus-o deja suficient de clar), în logica acțiunii de „decapare“ a DNA trebuia să urmeze suspendarea. Strategia pare însă mai complexă. Mulți analiști se întreabă ce urmărește Liviu Dragnea, regizorul și scenaristul acestei acțiuni politice al cărei final are totuși puține șanse să fie un succes. Ce câștigă și ce pierde din această nouă criză pe care a declanșat-o?
Congresul și revocarea
Un prim beneficiu este că a demonstrat conducerii partidului - baronilor, penalilor și celor care îl suspectau de înțelegeri și negocieri oculte - că luptă „pe bune“ cu DNA și face tot ce depinde de el pentru a scăpa de Kövesi. Convocarea peste noapte a congresului extraordinar (după ce inițial îl refuzase)
D-ale lui Tudorel Toader |
---|
„Numeroasele ieșiri publice ale procurorului șef DNA cu privire la legile justiției, afirmațiile de o gravitate fără precedent și nereale ale au afectat iremediabil imaginea României. Această situație nu poate continua întrucât vorbim, deja, de interesele naționale și protejarea acestora, iar orice autoritate publică ce o va tolera în continuare își va asuma acțiunile desfășurate în detrimentul interesului național.“ |
poate fi citită în această cheie și arată că revocarea era decisă încă din 14 februarie (data anunțului lui Dragnea), precedată fiind de extrem de bine coordonatul atac mediatic de la Antena 3 și RTV, la care s-a muncit câteva săptămâni, așa cum reiese din stenogramele publicate de DNA. Relația directă dintre congres și revocare devine acum transparentă: Dragnea are legitimitatea să schimbe fără fricțiuni garnitura de vicepreședinți, să-i înlăture și pe ultimii contestatari, să modifice statutul partidului și să se poziționeze drept candidat la prezidențiale. Un alt beneficiu este că și-a remobilizat propriul electorat, dându-i un os nou de ros prin mutarea dezbaterii publice de la „revoluția fiscală“ și urmările ei catastrofale în salarii, inflație și deficit comercial, subiect care făcea agenda și îi nemulțumea inclusiv pe bugetari. Poate fi însă un avantaj pe termen scurt.
Iohannis, erou pe mâna PSD
Pe de altă parte, dezavantajele pentru PSD și Dragnea personal sunt mai multe. Așa cum s-a reactivat publicul PSD, tot așa și cel anti-PSD a primit un nou impuls. Și încă ce impuls! De la primele ore de după anunțul lui Tudorel Toader, mii de oameni au ieșit pe străzi în marile orașe, la fel duminică seara, pe un ger năprasnic. E un electorat în creștere, după cum arată sondajele de opinie, pe care PSD (și nu opoziția) reușește să-l mențină permanent în priză. Greșeala majoră a PSD este însă că l-a repoziționat pe președintele Iohannis drept jucător, după ce acesta își ostilizase susținătorii prin acceptarea fără crâcnire a Cabinetului Dăncilă, exact pe subiectul la care aceștia rezonează din plin: anticorupția și Kövesi. Chiar dacă nu împinge lucrurile spre suspendarea președintelui (așa cum se prefigurează în momentul acesta, deși bănuiesc că e vorba doar de o stratagemă), Dragnea are o problemă: va fi obligat să-l transforme pe Iohannis în inamicul numărul 1, să declanșeze campania mediatică împotriva acestuia, să-l confrunte la scenă deschisă. Altfel, va ieși înfrânt fără drept de apel în fața lui Iohannis și va fi perceput ca atare de opinia publică, mai ales după atâta tevatură. Și până acum președintele a fost acuzat că patronează „statul paralel“ și „abuzurile“ lui, vocea cea mai sonoră fiind a lui Tăriceanu, dar este de așteptat ca în viitor campania de demonizare să se fixeze în special pe șeful statului, cu Dragnea vârf de lance. Rezultatul? Tema corupției, a luptei cu justiția, cu Kövesi, cu DNA și cu tot ce mișcă în zona asta va deveni principala temă a viitoarei campanii. E un teren pe care PSD nu e avantajat, iar Dragnea cu atât mai puțin, în special dacă va candida: poate cel mult să-și conserve propriul electorat, ceea ce nu este însă suficient în perspectiva alegerilor. Pe de altă parte, fără înfierarea „statului paralel“ și a tandemului Kövesi-Iohannis, PSD rămâne fără obiectul muncii și din spatele perdelei de fum va ieși cealaltă temă majoră pe care se tot screme s-o îngrope: butaforia creșterii salariilor.
Stratagema apelării la CCR
Deși varianta suspendării nu poate fi scoasă din calcul, se profilează ca etapă intermediară o strategie centrată pe contestarea la Curtea Constituțională. Observăm că vuvuzelele media și majoritatea vectorilor de opinie din PSD, printre care și premierul Dăncilă, avansează ideea că președintele ar fi „obligat“ s-o revoce pe Kövesi, altfel se va ajunge la un „conflict de natură constituțională“. PSD e lovit de amnezie, pentru că, așa cum a explicat Augustin Zegrean, fostul președinte al CCR: „Dacă Preşedintele României nu ar avea niciun drept de examinare şi de apreciere asupra propunerilor făcute de CSM pentru numirea judecătorilor şi procurorilor sau în anumite funcţii de conducere, dacă nu ar putea refuza numirea nici motivat şi nici măcar o singură dată, atribuţiile Preşedintelui României (...) ar fi golite de conţinut şi importanţă, așa cum se arată în Decizia CCR 375/06.07.2005“. Mai mult ca sigur că PSD sau guvernul vor ataca la CCR decizia de respingere a revocării semnată de Iohannis, mizând că ea va fi acceptată. Complicat, pentru că, totuși, Curtea a declarat neconstituțional articolul din legile justiției care spunea că șeful statului nu poate respinge decât o singură dată, motivat, propunerea CSM pentru președintele Înaltei Curți. Dar nimic nu este exclus. O decizie favorabilă PSD-ului, care să declare neconstituțional actul lui Iohannis de respingere a revocării lui Kövesi, ar deschide noi oportunități pentru coaliție şi ar fi motiv pentru suspendarea peședintelui.
Suspendarea sau sinuciderea PSD
Iohannis: o susțin pe Kövesi |
---|
„Prestația pe care a avut-o domnul Tudorel Toader, sincer, nu mi-a plăcut, ceea ce a prezentat a fost lipsit de claritate. Nu au fost motive temeinice pentru a propune revocarea, legea prevede destul de detaliat condițiile de revocare. Am spus în repetate rânduri că DNA face o treabă bună, o susțin pe doamna Kövesi, susțin și activitatea DNA, iar ceea ce am auzit aseară nu a fost de natură să-mi schimbe opinia.“ |
Este deci posibil ca Dragnea și cartelul penalilor să fie atât de disperați de perspectiva ca Kövesi să-și ducă mandatul la bun sfârșit, iar dosarele și condamnările să meargă înainte, încât să nu accepte inutilitatea zbaterilor de peste un an și să treacă și această linie roșie. Unicul avantaj major pentru ei ar fi că Tăriceanu, în cele 30 de zile de interimat la Cotroceni, îi va schimba nu doar pe Kövesi și Lazăr, ci și pe toți adjuncții și șefii de secție deveniți indezirabili și va instala în locul lor niște marionete pesediste.
În rest, suspendarea e sinucidere curată pentru PSD. Ar fi a treia suspendare (ratată) a președintelui atunci când partidul s-a aflat la putere, toate din același motiv: îngenuncherea justiției și a statului de drept. Imaginea României va fi praf și pulbere și sancțiunile aplicate vor fi pe măsură. Problema e că PSD nu dă multe parale pe soarta României. În plan intern, nu doar că Iohannis se va întoarce victorios la Cotroceni, având în buzunar al doilea mandat, dar și opoziția va crește spectaculos. Pentru că, într-un referendum pentru demiterea președintelui, implicarea și rolul opoziției devin determinante. Este ocazia miraculoasă pentru ieșirea ei din băltire. Să nu uităm că în 2009, la alegerile parlamentare, la nici doi ani de la referendumul pentru demiterea lui Băsescu, PDL a câștigat de unul singur mai multe mandate decât alianța PSD-PC. Deci, dacă vrea să piardă nu doar prezidențialele, ci și parlamentarele, PSD nu are decât să meargă la suspendarea lui Iohannis.
PS. Sectia de procurori a CSM a da aviz negativ cererii de revocare. Ministrul a avut o prestatie vadit rau-voitoare, iar Kovesi a demontat punct cu punct toate acuzele, dintre care unele, cum e cea cu CEDO, s-au dovedit minciuni sfruntate. Mi-a retinut atentia faptul ca Toader a enuntat si el posibilitatea sesizarii CCR daca Iohannis refuza revocarea.Semn ca asa e planul.