De același autor
Eșecul dosarului Microsoft a fost pretextul ideal pentru relansarea acuzelor împotriva șefei DNA, care a încercat, inabil în opinia mea, să se derobeze de orice responsabilitate, pasând-o integral în seama controversatei procuroare Iorga-Moraru, deși în mod evident chestiunea prescrierii faptelor este una ce merita discutată, mai ales că practica instanțelor este neunitară. Dar lovitura fatală pe care gruparea penală a pregătit-o este legată tot de DNA Ploiești și de procurorul de tristă faimă Negulescu. În paralel, se înmulțesc informațiile despre dosare clasate, cu cifre scoase din joben și fără nicio legătură cu realitatea, ies la iveală povești despre abuzuri abominabile în sprijinul cărora există doar cuvântul „de onoare“ al unor mafioți, iar politicieni certați rău cu legea și ziariști aflați în diverse solde urât mirositoare alimentează zi lumină scandalul. E o atmosferă schizoidă în care dezbaterea despre tembelismul și urmările catastrofale ale „revoluției fiscale“ e îngropată deliberat, dar mai ales care construiește fundamentul pentru acțiunea de demitere a Laurei Codruța Kövesi.
Episodul Negulescu - clanul Cosma, instrumentat de Antena 3 și RTV, este de fapt stupefiant și imposibil de imaginat în orice altă țară UE. Pe de o parte, avem un procuror, între timp exclus din magistratură, care se trage de bretele cu infractorii, are apucături de golan și poate fi suspectat că fabrică probe, motive care ridică semne de întrebare în ce privește instrumentarea unor dosare grele, cum sunt cele ale lui Ghiță, Ponta sau Vlad Cosma. Mai avem o conducere a DNA, la nivel local și central, care fie n-a știut ce face Negulescu, fie s-a făcut că nu știe și l-a acoperit, și o Inspecție Judiciară care a tergiversat o decizie în ce-l privește nepermis de mult în raport cu scandalul public. Fără discuție, cazul Negulescu a afectat grav imaginea DNA și a dat ocazia grupării penale să generalizeze situația.
Pe de altă parte, așa cum a reieșit din comunicatul DNA și din stenogramele prezentate luni, avem de-a face cu o mobilizare fără precedent a mai multor penali și ziariști, o veritabilă conspirație în scopul șantajării, intimidării și presării procurorilor DNA. Mobilul: să-l scape pe Vlad Cosma („să-l lăsați dracului în pace“) al cărui termen în proces este pe 18 februarie. „Au făcut niște discuții mari pe la CSM, pe la Consiliul Magistraturii, pe la Înalta Curte... tot felul de discuții... cu SRI-ul... s-au înțeles... au fost toți, împreună, la Sebi Ghiță, în... Serbia... Au avut pe-acolo discuții... le-a arătat... au montat împreună... Sunt montate oficial cu ăia după la RTV, cu Gâdea, de la Antena 3... Deci,... nu e un scăndăluț!... E ditamai regia făcută! O să transmită două posturi în direct... și România TV... și Antena 3! O să va rupă picioarele la toți (...) Oamenii-s nebuni! Nu vă dați seama ce filme au făcut, ce discuții, ce îmbârligări! Au discuții cu Ciutacu, cu... cu douăzeci de inși... cu Vicol, cu Blaga, cu Udrea, cu Bica, care intră în direct de nu știu unde, cu Ponta, care nu știu ce vine să zică. O să fie un scandal monstru!... E ticluită ca lumea și sunt pregătiți rău de tot!“ (persoana din anturajul lui Vlad Cosma, discuție din 9 februarie 2018 cu un ofițer de poliție de la ST Ploiești, stenograme DNA). Scandalul monstru a izbucnit, într-adevăr, la data anunțată, iar miza e Kövesi: „S-a dus Voiculescu acolo... Adică, e o chestiune amplă, care nu e numa’ pe DNA Ploiești... Și... concluziile ajung la Kövesi, că de aia s-a dus Voiculescu“.
Este clar o acțiune la care a pus umărul toată gruparea penală transpartinică, așa cum s-a întâmplat probabil și în dosarul Black Cube, și care se va constitui un argument pentru mazilirea lui Kövesi. Deja liderii PSD și baronii lor, politicienii dresați în lupta cu „statul paralel“ și ziariștii arondați lor cer în gura mare demisia lui Kövesi și îl somează pe Tudorel Toader să treacă la acțiune. Ceea ce se va și întâmpla. Ministrul Justiției a anunțat că va prezenta în parlament, în cursul lunii februarie, un raport de evaluare propriu, altul decât cel comandat acum câteva luni Inspecției Judiciare și ale cărui concluzii nu au mers în direcția dorită, pentru că nu au recomandat suspendarea șefei DNA. Toader, care nu ratează nicio ocazie să mulțumească presei mogulești pentru „contribuția la aflarea adevărului“, e grăbit, nu are de gând să sesizeze Inspecția Judiciară: „dacă am sesiza, ne-ar prelungi cu mult, ar trebui să așteptăm soluționarea, rezultatele Inspecției Judiciare (...) Nu are sens să așteptăm Inspecția Judiciară să ne spună ce? Să confirme a «n»-a oară ceea ce știm“. Iar ceea ce știu ei e că șefa DNA trebuie să plece. Comanda politică a fost dată, ministrul o va executa, mai ales că are și un interes personal: președinția Consiliului JAI, cum singur a recunoscut. Ar fi pentru oportunistul din vocație Tudorel Toder o încununare a carierei. Cum s-o rateze, când prețul e un mizilic: onoarea?
Discuția despre activitatea DNA și a Codruței Kövesi nu se poate desfășura în condiții normale, civilizate și cu o minimă obiectivitate. Ea ar fi necesară, pentru că DNA a făcut și greșeli, a ratat dosare, a exagerat în anumite perioade, a lăsat senzația că răspunde unor comandamente politice, mai ales în perioada Morar, dar este, dincolo de orice, instituția care a făcut cele mai mari progrese în peisajul mocirlos românesc. Este, de fapt, singura instituție care primește laude, și nu critici de la Comisia Europeană. Discuția este însă blocată de penalii cocoțați la vârful statului și de organele lor media. Campania de linșaj pe care o duc de câțiva ani, repetatele tentative de a subordona justiția prin modificări legislative și ale codurilor penale, au un unic scop: să scape de dosare, de condamnări și de șefa DNA. Nu schimbarea lui Kövesi ar fi problema, ci faptul că în locul ei va fi instalată o marionetă a PSD, după care DNA va fi pus pe butuci. Înlăturarea lui Kövesi va fi doar primul pas.
Întrebarea, aproape singura, care se mai pune este ce va face Iohannis, în al cărui pix stă încă soarta lui Kövesi. Va risca un conflict la scenă deschisă cu Dragnea, Tăriceanu și PSD, chiar o posibilă suspendare? Până acum vreo două luni, mulți puteau să bage mâna în foc pentru asta. Era și motivul pentru care președintelui i se treceau multe cu vederea. După numirea Guvernului Dăncilă, lucrurile nu mai sunt chiar atât de sigure. Acesta este însă singurul test pe care îl va da Iohannis în timpul mandatului său. Cel decisiv. Dacă nu îl trece, pierde tot.