Sloganul PSD: mai bine bou decât la pușcărie

Descătușarea de dosare, de pericolul pușcăriei îi deschide calea lui Dragnea spre candidatura la președinție.

Andreea Pora 18.12.2018

De același autor

„În politică, doar boii sunt consecvenți“, a grăit adânc liderul grupului PSD de la Cameră. Doar boii și PSD. Ca dovadă, anul se termină cum a început. Cu Dragnea perorând în fața turmei adunate la CEx despre amnistie și grațiere, „abuzurile justiției“, ticăloasele companii străine care sug sângele bugetului de stat și „invidioasa“ UE care ne „inundă cu alimente otrăvite“. Când nevricos sau afișând o bășcălie forțată, când amenințător și setos de sângele dușmanilor închipuiți („statul paralel“) sau reali („în ianuarie să depuneți plângere de înaltă trădare împotriva lui Iohannis“), Dragnea e de o consecvență amețitoare. De când s-a instalat jupân o ține langa tot cu ce-l doare pe el. Omenește e de înțeles: mai bine bou decât la pușcărie. Așa simplu să fie oare? Întrebarea care stă pe buzele tuturor, inclusiv pe cele ale pesedeilor e: dacă va fi și una, și alta. Mai precis, nu cumva și boii pot face pușcărie? Răspunsul va mai întârzia, că lucrurile se mișcă greu, indiferent de sens. Știm însă că, deși „bărbăția nu se cumpără de la librărie“, mai ales en gros, în cărțile pe care Dragnea și ai lui cu siguranță nu le-au citit sunt povești multe și palpitante despre boii care pierd alegerile.

Iar cine se uită prin sondaje, umblă hai-hui prin țărișoară și mai schimbă o vorbă cu poporul simte că vântul pierzaniei bate în pânzele corabiei PSD de când e manevrată de Daddy-Capitanul. De exemplu, sondajul de opinie realizat de Institutul de Studii Sociale și Politice (ISSPOL), dat publicității de organizația nonguvernamentală Geeks for Democracy, arată că strategia consecvenței în dărâmarea justiției și salvarea corupților de lux e falimentară. Cifrele sondajului sunt cutremurător de clare: 64% dintre votanții PSD-ALDE-UDMR nu sunt de acord cu grațierea și amnistia, iar 87% nu le vor în cazurile de corupție. La nivelul întregului electorat, situația e de-a dreptul fatală: 74% spun „nu“ amnistiei și grațierii, iar 91% le repudiază când vine vorba de corupție. Cât privește pedepsele, acestea sunt considerate prea mici de 7 din 10 români. Nasol.

Mai sunt apoi sondajele care vin să consfințească faptul că electoratul dezavuează politica antijustiție a PSD. IMAS arată că PSD s-a prăbușit la 25%, CURS îl cotează cu 33%, iar în sondajul comandat chiar de PSD și prezentat la CEx-ul din noiembrie partidul are 31%. În ce-l privește pe liderul Dragnea, acesta nu reușește nici măcar să se suie în tren, ci merge în căruța trasă de boi, cu un scor care începe de la 4% și încremenește la 13%, indiferent de casa de sondare și de beneficiar.

În mod normal, pentru că vin alegerile, PSD ar trebui să-i spună lui Dragnea: punct și de la capăt, lasă-ne și du-te la Teleorman. Ca să demonstreze că nu sunt boi și nu vor să le piardă. Ți-ai găsit! Pe tot parcursul lui 2018 (ca și în 2017, de altfel) s-au făcut speculații că așa-zișii disidenți din partid vor reuși să producă în CEx o masă critică prin care să forțeze debarcareaa acestuia. Din cei 25 de semnatari ai scrisorii de demitere, la vot au rămas doar 8, iar, din ăștia, 4 au fost înlăturați, iar ceilalți au pupat inelul. E ridicol că oamenii și-au putut lega speranțele de personaje precum Cati Andronescu, Bădălău sau Stănescu. Asta arată dimensiunea disperării și necunoașterea, chiar și superficială, a PSD. Cum spunea Alin Teodorescu în interviul pe care mi l-a dat pentru revista 22: „PSD nu mai e un partid, e o federație de clici cu un unic decident, Nașul“. Și așa va rămâne cât timp „Nașul“ le va împărți banii de la buget și le va promite că îi va scăpa de pușcărie. Vedem, acum, când tragem linie după încă un an cu PSD și Dragnea, că cexiștii sunt mai uniți și mai motivați ca oricând. Dacă până deunăzi nu cutezau să ceară la scenă deschisă amnistia, după ultima lor întrunire e clar că o vor da. Pentru că pot și pentru că realmente nu-i poate opri nimic. Vor emite o OUG repede, mai repede decât anticipăm. Deși, obiectiv vorbind, nici măcar nu mai au chiar atâta nevoie de amnistie. Toate modificările la codurile penale și deciziile CCR - protocoale, probe anulate, recursuri în anulare etc. - oricum vor arunca multe dosare în aer, iar în final infractorii vor scăpa. Doar că strategia asta mai durează, iar Dragnea nu mai are răbdare.

Descătușarea de dosare, de pericolul pușcăriei îi deschide calea lui Dragnea spre candidatura la președinție. Cine să-l împiedice? Sondajele, camarila din CEx, niscaiva alegeri interne, rațiunea, bunul-simț? Să fim serioși! Frustrat că a fost obligat să fie premier prin interpuși, Dragnea e bolnav de putere. Și de frică. Simte nevoia garanției maxime - imunitatea prezidențială. Dar, în primul rând, simte nevoia puterii absolute - își imaginează că va fi și președinte, și premier, și șef de partid și de parlament, și procuror general.

Dar exact din cauza asta PSD va pierde alegerile prezidențiale, indiferent de candidatul opoziției pe care îl va avea în față. Motivul e simplu: Dragnea va coaliza toată ura, furia, dezamăgirea pe care a provocat-o în acești ani. Electoratul non-PSD va fi motivat la cote maxime. Dar Dragnea nu e iubit sau respectat nici măcar de propriul electorat, căci altfel s-ar ridica măcar la jumătatea scorului propriului partid. Iohannis sau oricine altcineva care se va înscrie în cursa prezidențială nu-și poate dori un alt contracandidat. Este perfect pentru ei. Dragnea-candidat e idealul pentru opoziție, e visul ei secret.

Singura necunoscută rămâne totuși dacă PSD va decide să se sinucidă împreună cu Dragnea sau nu. Dacă da, vor descoperi în 2019 cum „consecvența boilor“ le va fi fatală

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22