De același autor
Despre Ciolacu mulți analiști spun că e mai șmecher chiar și decât Dragnea, că învață din greșelile altora și vrea să asigure supremația PSD pe scena politică pe termen lung. Vede în perspectivă, adică. Am dubii în toate privințele. Omul e un închipuit, doar se crede mai deștept și mai descurcăreț. Dar nu e.
Dovada: asumarea răspunderii guvernului pe niște măsuri fiscale și bugetare, botezate pompos „reforme”, care vor fi aplicate în majoritate începând de anul viitor (singura excepție e eliminarea facilităților pentru cei din IT). Pe cine crede că păcălește? Nu trebuie să fii economist sau ditamai specialistul la guvern ca să înțelegi un lucru simplu: măsurile nu vor avea aproape niciun impact asupra deficitului bugetar pe anul acesta, care ar trebui scăzut de la 6,8% din PIB la 5,5%, cât a acceptat Comisia Europeană. La guvern se știe bine că misiunea reducerii deficitului anul acesta este una imposibilă, de aceea ministrul Boloș strigă disperat că dacă pachetul de măsuri nu se aplică până la 1 ianuarie, e nevoie de măsuri suplimentare. Adică de tăierea cheltuielilor cu investițiile și de amânarea plăților la contractele în curs.
Toți economiștii și finanțiștii, toți antreprenorii i-au spus lui Ciolacu și altor luminați din cabinet că duc economia de râpă cu mărirea taxelor și impozitelor, că sistemul privat, motorul creșterii, va fi lovit în plex. Degeaba. Pe lângă faptul că nu pricepe nimic din economie, Ciolacu ascultă doar de câțiva „șarlatani vânzători de prafuri miraculoase”, așa cum bine îi numește Cristian Grosu în cursdeguvernare.ro, care au întreținut paradigama unei „economii primitive”, bazate pe consum plătit cu bani din împrumuturi și care au o viziune de „capitalism cubanez”. De altfel, în doar 9 luni, statul s-a împrumutat cu încă 164 de miliarde de lei, mai mult decât spunea Ministerul Finanțelor că are nevoie pentru tot anul.
Ciolacu crede, așa cum a crezut și Dragnea, că minciuna poate înlocui realitatea, că divizarea societății îi va aduce voturi. Repetă mereu și mereu, inclusiv în discursul din Parlament, că „începând de astăzi se termină cu șmecheria”, „cu privilegiile la stat” și cu banii încasați „fără vreo performanță”. Cine să-l creadă, când orice amărăștean poate vedea cum clientela politică, șmecherii, habarniștii și specialii de tot soiul colcăie în instituțiile statului mai dihai ca niciodată? Guvernarea PSD-PNL a sfidat toate recordurile în privința politizării și neprofesionalismului. Cum să crezi că PSD și Ciolacu vor și pot să facă fie și cea mai mică reformă, când un baron de calibrul lui Buzatu cară șpaga cu portbagajul, Pandele nu e deranjat nici cu o floare după scandalul azilelor, iar consoarta se pregătește pentru candidatura la Primăria București?
Cu mentalitate de vătaf, tipică pesediștilor cocoțați în funcție, lui Ciolacu i s-a suit rapid puterea la cap, confundă județul, partidul cu țara. „Spuneți-mi care e directorul ăla de spital care zice că nu are bani de medicamente, să-i dau eu un telefon”, a fost replica la relatările despre criza din spitale. Problema premierului e că nu poate pricepe că starea dezastruoasă din Sănătate și Educație, gaura din buget și incapacitatea de a colecta mai mult de 26% din PIB nu se rezolvă cu telefoane, vorbe goale, manipulări și mimarea unor reforme. Sistemul clientelar ridicat cărămidă cu cărămidă și pilă cu pilă în ultimii 33 de ani, din care peste 20 PSD a guvernat țara fie singur, fie în combinație cu alții, sufocă totul. Acesta face posibil ca Ministerul Finanțelor să nu poată calcula un biet impozit în construcții și să fie obligat să retragă seara o ordonanță dată dimineața.
Dacă tot nu aplică majoritatea măsurilor anul acesta și mizează pe alte mecanisme pentru reducerea deficitului, Ciolacu putea foarte bine să vină în fața Parlamentului și să treacă rând pe rând toate legile fiscale. Dar avea nevoie de asumare din mai multe motive. În primul rând, angajarea răspunderii a fost un exericițiu de imagine, un demers al lui Ciolacu de a-și arăta forța și faptul că el controlează cu mână de fier coaliția de guvernare și în general tot ce mișcă în țară. O tentativă de a păcăli Comisia Europeană că face reforma fiscală cerută în jaloanele din tranșa a patra a PNRR.
Dar mai ales suspectez că proiectul de lege cu măririle de taxe și impozite este deliberat neconstituțional, așa cum a fost și legea pensiilor. Altfel cum e posibil să fie călcate în picioare câteva principii clare: asumarea trebuie să se facă pe un singur proiect de lege și prevederile să se aplice imediat, justificând astfel urgența. Ministerul Justiției a demonstrat asta pe 28 de pagini. Dacă CCR va declara proiectul neconstituțional, atunci premierul Ciolacu va putea spune „am încercat, dar n-am putut”. Și va răsufla ușurat.
Pe bună dreptate. Cine e atât de naiv încât să creadă că Ciolacu și ai lui au amânat pur întâmplător eliminarea „risipei”, adică aruncarea pe scări a directorilor, consilierilor, șefilor de tot felul din instituții și deconcentrate, a clientelei din primării, taman în campanie electorală, când acești oameni sunt vitali pentru voturi și finanțele partidului? Nimeni. Ciolacu se crede mai șmecher decât este în realitate. //
Comentarii 8
nicolaie apolzan - 10-07-2023
Fara comentarii,dna Pora ca de fiecare data ataca cu subiect si predicat starea din politica romaneasca de doi lei,cu politicieni de zero lei,in frunte cu cel care a numit primministrii de calitate excrecrabila (Ponta,Dancila si Ciolacu bun din gura si atat,macar NIMICUL de Teleorman spunea pe sleau ce ne pregateste si ne va parjoli ).
RăspundeEmil din Dublin - 10-05-2023
Excelent articol!
Răspunderonea - 10-04-2023
Dupa cum vedeti lumea suporta lucruri care erau considerate insuportabile pe vremea lui Boc in timpul crizei din 2008. Diferenta este ca tot aparatul propagandistic de manipulare este de partea guvernului PSD, partid care cunoaste psihologia maselor. Marea majoritate in Romania nu te apreciaza daca esti cinstit si faci reforme juste, bine gandite, cu bataie lunga. Majoritate cere sa fie pacalita pe termen scurt. Si asa se va intimpla, dupa cum arata sondajele. Pacat de cei care sunt in minoritate. Ceilalti isi merita soarta pe care si-au ales-o :saraci furati in continu de smecheri...
RăspundeLucian Nicolescu - 10-04-2023
Nu. Ciolacu nu este șmecher. Este, ca toți comuniștii, ne-simțitor, obraznic, hoț, tupeist și mincinos. La fel ca cei cu care a fost pus de KWI-cel tradător să guverneze întru "stabilitatea" exagerat trâmbițată și linistea lor întru nemernicie. Eu continuu să cred în blestemul piticului scornicestean. Prea ne-au năpădit proștii, ca buruienile.
RăspundeIon - 10-04-2023
Pramatia Ciolacu se crede golanul tuturor golanilor, crema tuturor cremelor, rahatul tuturor rahatilor. https://www.wall-street.ro/articol/Marketing-PR/102575/Vintu-si-Ghita-Un-golan-batran-si-unul-tanar-Vezi-aici-o-discutie-dintre-cei-doi.html#gref
RăspundeGheorghe deaconu - 10-03-2023
Bine spus.
RăspundeIonel Balaban - 10-03-2023
Reforma pensiilor speciale trebuie sa fie primul obiectiv al guvernului.
Răspundeesop - 10-03-2023
Cumva textul de fata incearca a hrani politico - ideologic pe cei care nu accepta acum PSD incercind sa faca pirtie altora .Este evident cum textul are partialitatea lui de adevar .Ciolacu nu are nici expertiza si nici experienta necesara in a se descura in hatisul deciziilor ce sunt parte a obligatiilor din PNRR si nici nu ne arata foarte clar ca ar fi interesat in realizarea acestor decizii devenite obligatorii .PSD inca joaca politic asa cum o face de zeci de ani .Partea mai proasta o reprezinta faptul ca PSD nu mai are nici politicienii dornici de schimbare si nici o imagine global afisata ce ne -ar arata exceptionalismul membrilor de Partid si pe cel al celor care inca joaca soarta economiei Rominiei la ruleta ruseasca .Practic Ciolacu este de unul singur asa cum este si Simion cel de pe la AUR. Alegerile viitoare pot fi cistigate doar de Partidul ce ne poate aduce in fata noi figuri devenite intre timp politice .Drula ,Ciolacu ,Simion sau orisicare alt pretendent la functia lasata in curind libera de Iohannis(greu de ales un alt Presedinte) nu poate cistiga prin metodele trecutului Alegerile din anul 2024.Daca PNL alatura, in alegeri ,noi figuri politice actualului sef de Partid (mult prea corectul Ciuca )atunci ceteateanul votant se va gindi de doua ori inainte de a pune stamplia pe unul dintre cei nominalizati care fara a avea nici un factor declansator al schimbarii doreste maretia politica .Multe se pot intimpla pina la data alegerilor dar daca raminem in regim de normalitate doar un trio politic nou adus in fata cetatenilor poate salva in alegeri Partidul ce le arata sprijinul .Cel mai usor ar fi ca actuala colalitie, nonpolitica, ce guverneza tara, sa se transforme intr-o Alianta electorala ceea ce le-ar garanta inca patru ani de guvernare timp in care multe se pot intimpla .O data ce aceasta Aianta a pornit la drum si cetatenii s-au obisnuit cu procedura este inutil sa spargi in alegeri ceva ce functioneaza fie si partial .Opozitia nu are alternativa decit daca se uneste dar asta ar insemna lasarea „ de caruta ” a actulalui sef AUR si din cite vedem erorile nefortate ale acestuia ne indeamna sa ne gindim si acolo la schimbarea ce ar oferi Opozitiei posibilitatea de unire in Alegeri daca nu cumva jocul este si mai mare si toti se vor uni in jurul PNL lasand in ofsaid PSD dupa ce CCR elimina asumarea legislativa a lui Ciolacu .Motivul devenind de data aceasta real .
Răspunde