De același autor
Ponta, liderul cu cel mai mare eșec în palmares și o imagine mizerabilă în chiar propriul partid, reușește să manipuleze PSD, să-l joace pe degete, disprețuindu-l și punându-l în fața faptului împlinit, a unor decizii luate peste capul său, fără nicio consultare.
Era previzibil. S-o recunoaștem, tipul e tare. La prima vedere, triumful nesimțirii. Le dă clasă înaintașilor Năstase și Geoană, cărora li s-a luat gâtul fără mari menajamente după înfrângerea în alegeri și prejudicii mult mai mici aduse partidului. Dar atunci era un alt PSD. Unul „viu“, puternic, vorba noului disident Dragnea. Acum PSD a pierdut prezidențialele, dar a rămas cu puterea. Adică, dependent de Ponta. În fapt, saga incredibilelor supraviețuiri ale lui Ponta - alegeri ratate rușinos, dosar penal, fuga la turci pentru o operație banală - este exclusiv rezultatul acestui tip de captivitate reciprocă, o fundătură din care partidul nu mai găsește forța să iasă. Aranjamentul cu demisia și plantarea în fruntea PSD a unei marionete interimare cum este Rovana Plumb o dovedește cu vârf și îndesat. Există însă alternativă viabilă pe moment? Nu pentru acest PSD atrofiat. Lipsit de lideri la nivel central, cu jumătate dintre baroni înglodați în probleme penale, timorat de DNA și fără alt proiect decât agățatul de putere, PSD pare că nu mai are variante. Simbolic, la Biroul permanent de săptămâna trecută, Ponta trona între Dragnea, Oprea și „doamna Rovana, femeia noastră“, cum generos și delicat a complimentat-o generalul, iar în fundal se profilau fantomele lui Iliescu și Năstase. În rest, vid de autoritate, un partid cocârjat sub propria-i neputință, încătușat de un lider al cărui sfârșit politic, o știu toți, va fi urât, indiferent când va avea loc.
Faptul că s-a ajuns în situația ca ditamai partidul să amâne de atâta timp, peste 8 luni, organizarea unui congres, să rămână peste noapte fără lider și să fie condus prin delegare de un personaj insignifiant precum această Rovana Plumb, repet, marioneta găștii lui Ponta, arată că PSD a ajuns să accepte umil și tăcut ceea ce în vremurile sale de glorie ar fi retezat dintr-o lovitură într-una din faimoasele nopți ale cuțitelor lungi. Singura voce critică - Liviu Dragnea, baron penal, cu o condamnare în prima instanță la activ – își urmărește doar propriile ambiții de putere (și-a anunțat deja candidatura la șefia interimară), dar nu reprezintă o alternativă la Ponta. În fapt, nu există niciun nume viabil de lider, nici măcar în perspectivă. Toți polii de putere sunt, într-un fel sau altul, în disoluție. Este prima oară în istoria partidului când se întâmplă așa ceva. Ponta, liderul cu cel mai mare eșec în palmares și o imagine mizerabilă în chiar propriul partid, reușește să manipuleze PSD, să-l joace pe degete, disprețuindu-l și punându-l în fața faptului împlinit, a unor decizii luate peste capul său, fără nicio consultare. Și aici nu e vorba doar de episodul Baku, de plecarea la Istanbul, de propunerea lui Oprea ca premier interimar, ci în primul rând de făcătura demisiei și încălcarea statutului. Dragnea are dreptate când spune că partidul este „destabilizat“, „într-o situație specială“ și că nu poate fi condus prin interimat timp de un an și jumătate, până după alegerile parlamentare. „Trebuie să stabilizăm şi să întărim conducerea partidului. Până la celula partidului există o vibraţie.“ Această vibrație rămâne însă ca a mobilului cu bateria descărcată, nu s-a coagulat, oricât a bătut Dragnea filialele. Dar frustrarea și nemulțumirea există.
Este puțin probabil ca la Consiliul executiv de miercurea aceasta să se decidă convocarea unui congres în toamnă, așa cum ar fi normal dacă partidul nu ar fi captiv. Mulți analiști spun că e doar o chestie de timp și că, pe măsura ce va deveni evident că tăvălugul nu mai poate fi oprit - dosarul lui Ponta va intra în linie dreaptă spre trimiterea în judecată, cu toate consecințele ce decurg, inclusiv cele pe linie constituțională, plus scandalul mediatic intern și extern aferent -, PSD va fi obligat să-și găsească resursele de gestionare a crizei. Până la toamnă, centrii de putere - deocamdată doi importanți: Iliescu și Dragnea - se vor configura mai clar, taberele se vor reorienta și poziționa, adevărata luptă urmând să se declanșeze cu doar câteva luni înaintea localelor.
E greu de făcut o predicție, pentru că situația e complicată și unică. Baricadată în guvernare, gașca lui Ponta mizează pe intrarea în logica războiului cu președintele (însuși Iohannis a ridicat mănușa, respingând Codul Fiscal), prin care să distorsioneze atenția cu ajutorul televiziunilor și jurnaliștilor cumpărați la bucată sau paușal și al pomenilor electorale. E un teren pe care se simte confortabil și unde domină. Desigur, Ponta ar putea rezista la guvernare până în 2016, dar PSD probabil va pierde alegerile, cum s-a mai întâmplat, exact pe mâna lui Ponta și din cauza obstinației și agresivității cramponării de putere. Rămâne totuși de văzut dacă din PSD a mai rămas ceva din gloria și forța de odinioară, dacă reușește să-și găsească suflul și să iasă din captivitatea celui mai toxic lider cu care s-a procopsit în ultimii 25 de ani.