Țara lui „atât s-a putut”

Din oceanul de platitudini, pe care președintele Iohannis ni-l așterne la picioare la fiecare ieșire publică, a ieșit, în sfârșit, plutind cu burta-n sus, un mare adevăr: „Atât s-a putut”.

Andreea Pora 28.06.2022

De același autor

Adică, atât a putut marele guvern de coaliție girat de domnia sa, la 50 de bani pe litru se limitează competența economică și administrativă a capetelor luminate din cabinetul care urma să asigure „bunăstarea tuturor românilor”, nu doar a celor cu șofer și girofar. Decizia, anunțată bolovănos de generalul Ciucă, nu e pe gustul pesediștilor lui Ciolacu, ei ar fi vrut un populism măreț: plafonarea, pe când liberalii s-au mulțumit cu unul mititel și chinuit, care va fi repede hăpăit de inflație. Neînțelegeri existențiale, cum ar veni. De-ar fi numai atât, căci, în fond, mersul cu mașina în vacanțe sau la mall nu e consfințit de Constituție. Fiecare după buzunar. Oricum, cei 50 de bani sunt praf în ochi, însuși Ciucă a recunoscut, după ce i-a luat ceva timp să înțeleagă întrebarea jurnaliștilor, că benzinăriile private nu pot fi obligate să aplice măsura. Care, între altele, e doar pe vorbe, căci nu se știe de când va intra în vigoare, OUG fiind „în pregătire”.

Ciolacu pregătește și el terenul pentru când o veni vremea rocadei cu Ciucă. O să vadă atunci „tiriplicii” liberali cum e cu impozitarea progresivă. Ciolacu și ai lui ar introduce-o doar pentru privați și ar plafona-o la bugetari, dacă ar putea. Și pentru a dovedi că sângele apă nu se face, pesediștii au scos de la naftalină un proiect de lege care a făcut furori în epoca Dragnea: Curtea de Conturi se transformă în consultant juridic pentru firmele/autoritățile pe care urmează să le controleze. Ce poate fi mai frumos într-o lume roasă de corupție ca însăși instituția pusă să verifice respectarea legii în cheltuirea banului public să dea îndrumări celor pe care îi verifică? Eventual, cum să fenteze legea înainte de o licitație cu dedicație, de exemplu.

Mai grav e că doar „atât s-a putut” cu depozitele de gaz, umplute în proporție de 39%, ceea ce ne plasează la coada Europei. Va reuși oare onor guvernul să le umple la 80% până în noiembrie, așa cum spune o directivă europeană adoptată săptămâna trecută de PE? Puțin probabil, căci directivele sunt facultative în accepțiunea guvernului, cam cum este și raportul MCV. Plus că românii mai pot pune o haină, două pe ei, dacă tremură în case, au antrenament de pe vremea lui Ceaușescu, dar și din iarna care a trecut. Și, până la urmă, ce atâta grabă, doar nu are rost să facem ca Polonia sau Portugalia, care deja au depozitele la 90% din capacitate. Până în noiembrie câte nu se pot întâmpla. De exemplu, dobânzile la care se împrumută statul, de peste 9%, ar putea ajunge cu mult peste cele din Rusia. Acum sunt aproape la egalitate. La fel și inflația românească ar putea să o concureze pe cea putinistă, ajunsă la vreo 20%.

În schimb, la legile siguranței naționale s-a putut cu vârf și îndesat. Statul securist renaște din propria-i cenușă, deși Eduard Hellvig, mâna dreaptă și stângă a lui Iohannis, ne-a spus că suntem paranoici și infestați cu virusul securismului. Adică, batem câmpii când spunem că nu e în ordine ca cetățenii să fie obligați să colaboreze cu SRI, instituția să poată face afaceri și șeful ei să nu mai dea socoteală parlamentului, care, așa troglodit cum e el, e totuși „emanația” poporului. Interesant e că ambii șefi ai serviciilor secrete au spus că legile au fost făcute prin consultarea palatului Cotroceni, adică nu au ieșit doar din capetele serviciilor, ci și din cel mai luminat cap al țării. O dovadă că nu e chiar vid acolo când e vorba de încălcarea drepturilor oamenilor.

Se poate mult mai mult și în ce privește pensiile speciale – Lucian Netejoru, cerberul șef de la Inspecția Judiciară, are o pensie de 6.500 de euro pe lună, la care jinduiesc și primarii, și angajații parlamentului, și, dacă s-ar putea, toți bugetarii. Căci, nu-i așa? ei, nu privații, țin țara în spate și aduc bani la buget, așa cum spune ministrul muncii.

Ca să nu mai vorbim de „noul CSM” unde, cu excepția lui Daniel Horodniceanu, s-au ales doar oamenii Liei Savonea, o antireformistă de cursă lungă, sau de judecătorul care a anulat dintr-un condei toate sesizările de plagiat ale lui Nicolae Ciucă, pensionat și el la câteva zile după ce a comis crimele în serie. Aproape că nu mai are importanță, pentru că o altă zonă unde „atât s-a putut” e plagiatul. Curtea Constituțională a dat o amnistie, ca să se termine o dată cu scandalul și tinichelele de coadă. România neeeducată și plagiatoare e noul proiect de țară.

Că veni vorba, după doi ani de pandemie în care școala a fost pusă în cui sub îngrijirea ministrului Cîmpeanu, acest purtător de servietă și vorbe goale al Cotroceniului, rezultatele la Evaluarea Națională și Bacalaureat bat toate recordurile ultimilor ani. Promovabilitatea la Evaluare a sărit de 80%, iar cea de la Bac de 70%. Care o fi misterul? S-a dat drumul la copiat? Iohannis poate somnola liniștit, statistic, educația dă voioasă din coadă.

În țara lui „atât s-a putut” te apucă râsul când auzi de lupta cu evaziunea fiscală pe care o va declanșa ANAF, care începe cu manichiuristele și meditatorii. Marii țepari, cei care nu câștigă mai nimic, dar au colecții de mașini, case, tablouri, pot sta liniștiți. La fel și cei de la care statul trebuie să recupereze banii furați, cum e dom profesor Voiculescu. Și asta nu pentru că digitalizarea nu e încă gata, ci pentru că în România pică în plasă doar plevușca, vorba fostului comisar european Günther Verheugen. //

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22