Țăranul și valiza

Îl urmăresc pitici negri fără număr, a scăpat hățurile și normal că a luat-o pe arătură. O fi aceeași pe care țăranul norocos a găsit valiza cu documentele Tel Drum și le-a dus chitit la RISE Project?

Andreea Pora 05.11.2018

De același autor

Pare tot mai clar că cineva vrea să-i facă de petrecanie și că în perioada următoare vom asista la runda decisivă.

Episodul TeleormanLeaks, aflat la primele file, va schimba nu doar raportarea lui Dragnea la evenimentele în desfășurare - puciștii din partid, remaniere, cuplul Toader-Tăriceanu, revocarea lui Lazăr, ordonanța de amnistie etc. -, ci și pe cea a partidului față de toate acestea. Jocul devine mult mai complicat și mai periculos. Documentele din valiză pot fi o torpilă inscripționată cu mesajul: stop joc. E un mesaj nu atât pentru Dragnea, cât mai ales pentru camarila lui, pentru PSD. Momentul în care „țăranul“ a găsit și predat valiza nu e întâmplător: Dragnea mai are puțin și pune justiția, în special anticorupția, la pământ, situație în care acapararea completă a statului va fi încheiată. Iar de oprit, ce-l mai putea opri? O nucleară. Aviz și altor amatori de salturi de cangur peste linia roșie. Tot ca o coincidență, valiza a venit exact înaintea Consiliului Executiv în care Dragnea a exclus câțiva puciști. Deocamdată, Neacșu și Țuțuianu, Firea și Stănescu fiind puși pe lista de așteptare. Indiferent de motivație, un lucru se profilează: protectorii săi din servicii sau locotenenții din zona Tel Drum și-au luat mâna de pe el, au rupt lanțurile care îi legau.

În ce privește documentele îndesate în valiză - contracte, firme-fantomă, mii de e-mailuri (printre care și cel al lui Ștefan Dragnea care-i cerea lui Petre Pitiș să-i plătescă benzina și mașina), ordine de plată, hard discuri care conțin, de exemplu, plăți către soțul șefei CSM - sunt două variante. Ori au fost adunate înainte de percheziția DNA, în operațiunea „ștergeți urmele“, și puse la păstrare de unul dintre apropiații lui Dragnea, poate chiar de unul dintre inculpații din dosarul Tel Drum 1, fraudarea fondurilor europene (în care însuși Dragnea este acuzat și i s-a pus sechestru pe bunuri și conturi în valoare de 127.547.366,34 de lei) și care din diverse motive a decis să-l dea în gât. În PSD se vorbește că e mâna unui „coleg“. La fel de plauzibilă este varianta că documentele nu au fost strânse la lumina lanternei, de cineva care a făcut curățenie generală înainte de descinderea procurorilor, ci de serviciile secrete. Să ne aducem aminte că a circulat informația că SRI a alimentat cazul Tel Drum 1 cu informații, dosarul fiind redeschis de abia în 2017. Un alt dosar, Tel Drum 2, legat de privatizarea firmei, fusese închis în 2013, dar a primit, acum o lună, unda verde de la Înalta Curte pentru redeschidere. „Valiza“ le poate alimenta cu materie primă.

Propaganda media susține că Florian Coldea este cel care a avut documentele și că protecția pe care i-a oferit-o lui Dragnea în ultimii doi ani a luat sfârșit. Nu știm, suntem în zona speculațiilor. Dar ceea ce s-a văzut cu ochiul liber în cei 30 de ani de la revoluție este că serviciile secrete, mai corect spus, facțiuni din servicii, s-au implicat în politică, fie de o parte, fie de cealaltă. Emblematic rămâne episodul „fotografiilor de la Paris“ cu Udrea și Bica, când a fost evident pentru o țară întreagă că o parte a SRI l-a lăsat din brațe pe Traian Băsescu. Nu e singurul, la fel au pățit și Iliescu, și Constantinescu.

C-o fi una, c-o fi alta, indiferent de „furnizor“, întrebarea e de ce valiza cu documente nu a fost predată Poliției sau DNA. Răspunsul nu poate fi decât unul singur: lipsa de încredere. Cum spuneam, personajul a beneficiat de protecție, situație care se putea repeta mai ales după modificările legislative prin care DNA a (re)intrat sub control politic. Mai exact, sub controlul lui Dragnea, via Tudorel Toader. Mai e ceva, dacă documentele erau ale serviciilor, ele nu ar fi putut fi folosite ca probe de DNA, din motive de decizii ale CCR (din 2016 și 2018) și de protocoale. Iar dacă aparțineau unuia dintre apropiații din Tel Drum ai lui Dragnea, acesta ar fi putut fi acuzat de tăinuire. De aceea „valiza“ a ajuns la presă, și nu la orice presă, ci la RISE Project, cea mai puternică echipă de jurnaliști de investigație. Poți să închizi gura justiției, să negociezi cu serviciile, cum probabil că a făcut mereu Dragnea, dar nu poți să înăbuși un scandal de presă. Așa că DNA va intra pe fir (dacă va fi lăsată) doar după ce documentele vor fi publicate și toată opinia publică le va viziona. Apoi le va putea folosi ca probe. RISE Project nu poate fi obligat în nicio instanță să divulge identitatea „țăranului“, singurul lucru important fiind autenticitatea documentelor. Deocamdată nu o neagă nimeni.

Circul făcut luni dimineață de Dragnea cu cele două valize, una cu gogoși pentru RISE Project, cealaltă cu așa zise-dosare despre Iohannis, intră în paradigma obișnuită: când nu are cum să se apere, aruncă în derizoriu, face bășcălie. O strategie clasică de damage control, executată înaintea ședinței CEx unde trebuia să pozeze în stăpânul sigur pe el. Strategia a mai avut o țintă: contracararea ieșirii de săptămâna trecută, când drăcuielile nervoase au stupefiat partidul și țărișoara, ridicând întrebări medicale. De remarcat că Dragnea a încercat să mute atenția de la dezvăluirile ascunse în valiză la revocarea lui Augustin Lazăr, spunând că lucrurile nu se vor opri. Normal. Are mai mult decât oricând nevoie și de un Parchet subordonat, după DNA. Dar după cum merg lucrurile, în lumina TeleormanLeaks, vitală rămâne tot amnistia. Ba chiar o OUG pentru desființarea DNA (prin comasare), visul de un veac al PSD.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22