De același autor
Scena descrisa de procurori in cazul traficului de influenta facut de baronul Duicu de Mehedinti este halucinanta si duce direct la cel mai cinstit premier.
In iunie 2013, Duicu lua calea Bucurestiului, directia Guvern ( „Mă duc la premier dimineaţă şi o să-l pun şi pe premier să sune, că eu vreau să-l stabilizez pe acesta bine acia”- referatul procurorilor) pentru a-si onora obligatiile fata de seful IJP Mehedinti, Constantin Ponea, cel care ii “rezolvase” dosarul de incompatiblitate aflat la Curtea de Apel Craiova ( Sectia de Contencios administrativ este condusa de Adina Ponea, sotia sefului IJP, care a dispus in 24 mai anularea raportului ANI a lui Duicu). In cabinet, premierul, ministrul de Interne, Radu Stroe- cel acuzat de liberali ca facea toate jocurile si poftele lui Ponta si care lupta acum pentru refacerea USL.
Cazul Ponea este expus: politistul sef voia la Bucuresti, la Minister, pe o functie de conducere, iar sora, Elisabeta Ponea, la DNA, tot Bucuresti. Ponta trece la actiune, dind dovada de mult mai multa putere de decizie decit in alte cazuri mai complicate- Rosia Montana, Olchim etc. si il suna seful Politiei Romane, chestorul Petre Toba, chemindu-l la Guvern. “Aici, de la cabinetul prim-ministrului, l-a sunat pe Ponea, transmitandu-i ca la premier se afla ministrul afacerilor interne. Apoi, Duicu i-a transmis lui Ponea un SMS, transmitandu-i ca prim-ministrul l-a chemat pe Toba Petre (seful Politiei Romane - n.red)la Guvern. La solicitarea primului ministru, Toba s-a prezentat la Guvern, prilej cu care aici s-a intalnit cu Duicu care i-a solicitat mentinearea temporara a lui Ponea in functia detinuta si promovarea sa ulterioara in functia de director adjunct al Directiei Ordine Publica, solicitare cu care numitul Toba Petre s-a aratat de acord", se arata in referatul DNA.
Dupa ce se bate palma, adica, asa cum spun procurorii, Duicu a “obtinut folosul pe care il promisese numitului Ponea Constantin Ştefan”, baronul de Mehedinti ii da un SMS lui Ponea pentru a-i anunta rezultatul. Succesul nu este insa chiar pe toata linia, pe Ponea il aranjase, dar sora cu sefia la DNA avusese “o problema”. „Ţie ţi-a rezervat director adjunct la Ordine Publică şi-l ţine până de hotărăşti tu să pleci şi i-am spus: nu pleacă de aiciea... ştia subiectul de la ea, că vrea să vină la Parchetul General, că la DNA a avut o problemă şi n-a pus-o acolo.( E vorba de Elisabeta Ponea, n.a.).. deci absolut ok, o să urmeze treaba aia cât de curând; cealaltă zic; ceea ce te interesează cel mai mult”.
In septembrie 2013, Elisabeta Ponea a fost propusa de ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc pentru o functie de conducere in DNA, dar numele ei a fost retras de la CSM. Cazanciuc neaga, desi exista inclusiv martori ca propunerea a plecat de la MJ.
Premierul Ponta, care anuntase viteaz cu o zi inainte ca “nu se dezice de sefii CJ anchetati”, numindu-l explicit pe Duicu, dupa izbucnirea scandalului e mult mai reticent si pare ca l-a lasat memoria. Intrebat daca a avut o discutie cu chestorul Petre Toba pentru numirea lui Ponea, spune “nu, nu cred”, adaugind “ o sa vedeti stenogramele de la mine din birou”. Dupa care o da pe ironie, portita obisnuita de scapare: “Toti premierii, si a fost si seful CIA impreuna cu seful SRI, vor fi deosebiti de incantati sa vada in Gandul ce au vorbit cu mine”.
Filmul continua cu intilnirea de marti dintre Ponta si baroni, unde premierul le transmite: “Ştiu că e o perioadă în care o întreagă propagandă lucrează împotriva dumneavoastră. Puteti sa va bazati pe mine”. Referitor la anchetarea lui Radu Mazare spune: "Nici în 1989 nu a putut să ne împuşte pe toţi. Eu atunci aveam 17 ani, am ieşit pe stradă, ca mulţi dintre dumneavoastră, deci cred că nici în 2014 nu o să se poată întâmpla acest lucru”.
Reteaua Duicu seamana foarte bine cu alta mare retea destructurata acum citiva ani de procurori, cea a lui Catalin Voicu. Acum insa firele duc mai sus, direct in cabinetul premierului, confirmind suspiciunea ca acesta este prins in plasa coruptiei baronilor, pe care ii sustine si ii apara. S-ar putea ca decizia sa-i fie grav afectata de interesele neligitime ale acestora.
Este clar ca actiunea procurorilor DNA creeaza mari probleme PSD, dar destructurarea acestui paienjenis de retele si de capusare a banului public nu este simpla si ia timp. Sa nu-si imagineze cineva ca pina in noiembrie anul acesta baronii si intreaga infrastructura de sub ei va fi anihilata. Este doar zgiltaita si atit. De aceea Ponta le cere baronilor rabdare, promitind ca dupa alegeri asaltul asupra justitiei va fi reluat si pretioasa imunitate le va fi garantata. Lupta DNA, valul de dosare, de arestari si trimiteri in judecata arata parca, indirect, un soi de disperare, arata ca, intr-un fel, procurorii constientizeaza ca totul s-ar putea termina in noiembrie 2014.
Pina atunci insa dosarul Duicu este unul cu adevarat grav. Daca nu cel mai grav de pina acum. Insusi premierul “celui mai cinstit guvern” este, cel putin, la mina acestor jupini. Daca nu cumva este chiar mina in mina cu ei. Evident, asta doar procurorii pot sa o spuna. Daca vor mai avea timp.