De același autor
Aniversarea celor trei ani de pontism are efect de bumerang pentru că reactivează memoriafață de tot ceea ce s-a întâmplat în acest interval.
Victor Ponta a uitat de ce a pierdut alegerile. Asta dacă a înțeles vreodată cu adevărat. Cu excepția unei scurte perioade în care a fost dominat de teama că va fi măturat de la șefia guvernului și a partidului, când a lăsat spășit ochii în jos, a făcut gura mai mică și și-a turnat câteva fire de cenușă în cap, întregul său comportament arată că nu a priceput fondul chestiunii. Să-i repetăm. A pierdut pe mâna lui, în principal din cauza aroganței, tupeului, a minciunilor și sfidării pe care le-a revărsat peste public, în siajul cărora a mers tot partidul. Începe acum să fie convins că etapa de rebrand-uire și recredibilizare s-a încheiat, că poate redeveni el însuși. Nu știu cum altfel se poate explica ultima mostră de sfidare: aniversarea cu surle și trâmbițe a trei ani, aprilie 2012, de la preluarea puterii prin moțiunea de cenzură a trădării, urmată la scurt timp de loviturile aplicate democrației din vara aceluiași an.
Strategia este destul de transparentă și repetitivă. Pe de o parte, aduce mereu aminte că liberalii au făcut parte din USL și că au pus umărul la tot ceea ce s-a întâmplat atunci. Invitarea fostului PNL la aniversarea „sfârșitului regimului Băsescu-MRU-Predoiu“, scoaterea de la naftalină, atunci când convine, a tot felul de proiecte controversate, cum este cel cu eliminarea procurorilor din rândul magistraților, sunt mesaje direcționate clar către electoratul de dreapta. De ce reia însă Ponta o stratagemă utilizată și în campania prezidențială? Să nu uităm cât a pedalat atunci pe ideea „ULS trăiește“ - care şi-a dovedit limitele, parte a electoratului lui Iohannis trecând, de nevoie și din spaima generată de ideea unui personaj ca Ponta la Cotroceni, peste idiosincrazia față de liberali. Probabil pentru că mizează pe nemulțumirea, deocamdată în fașă, față de moliciunea prestației lui Klaus Iohannis, acuzat, printre altele, de „coabitare“, încercând astfel să acrediteze ideea că PNL face blat cu PSD și că, de fapt, USL nu a murit. Ideea are adepții și răspândacii ei. Sigur, lipsa de eficiență a opoziției, tăcerea inexplicabilă a președintelui pe subiecte importante, faptul că nu-l atacă niciodată pe Ponta dau noimă strategiei. Dar ea e o armă cu două tăișuri, pentru că, pe de altă parte, crescânda agresivitate a acestui tip de propagandă impune, vedem asta în fiecare zi, reintrarea lui Ponta în pielea personajului detestat împotriva căruia s-a produs acea „revoluție a votului“ din noiembrie anul trecut.
Aniversarea celor trei ani de pontism are efect de bumerang pentru că reactivează memoria față de tot ceea ce s-a întâmplat în acest interval și readuce în discuție discrepanța dintre vorbă și faptă, dubla măsură folosită de PSD și guvern, în ultima perioadă mai ales. Să ne aducem aminte că patru dintre useliștii anului de grație 2012 se află după gratii - Relu Fenechiu, Cătălin Voicu, Viorel Hrebenciuc și Miron Mitrea. Liviu Dragnea a rămas în funcția de ministru, deși chiar Ponta a cerut modificarea Statutului PSD în cadrul așa-zisei acțiuni de reformare a partidului. Articolul 3 din noul statut, care îl vizează direct pe Dragnea, spune că „membrii de partid trimiși în judecată în cazuri de corupție își pierd funcția în care au fost numiți cu sprijinul PSD“. Ce să mai vorbim de angajamentul că nu îi vor mai apăra pe penali în fața justiției - călcat în picioare de majoritatea parlamentară: cazurile Vosganian, Borbély și fabulosul Șova. În ce privește legea votului pentru diaspora, se trage de timp și se aruncă insulte, care păreau de neconceput în noiembrie 2014. La rândul său, Ponta scapă tot mai des hățurile, atacă DNA și îi jignește pe ziariștii „băsiști“, dar face treburile cu adevărat murdare prin intermediari, așa cum ne-a obișnuit.
Se simte că PSD devine tot mai agitat, a intrat deja în logica alegerilor care se apropie și repetă greșelile anului 2014, încercând să-și maximizeze șansele indiferent de metode, Legea pensiilor speciale pentru militari și parlamentari intră, de exemplu, în această logică. Sunt obiceiuri la care PSD nu poate renunța, e chestie de mentalitate adânc înrădăcinată, așa cum Ponta nu poate scăpa de ADN-ul aroganței. Mizează și că nu vor avea adversari pe măsură. Adevărul e că nici nu au, deocamdată. Dar nici la prezidențiale nu au avut decât un singur și redutabil adversar: Ponta însuși. Oricum, până în 2016, vor fi patru ani de pontism, ceea ce în perspectiva parlamentarelor poate fi fatal, asta și dacă ne gândim cum arată primii trei.
Comentarii 18
Ghita Muncitoru - 05-03-2015
Traiasca 1 Mai ziua oamenilor muncii de la sate,sa traiasca si Ponta ca si el e om.
RăspundeMircea - 05-03-2015
Ce sa lamurim?! Ca in Timisoara centrul e al tiganilor? Pai sunt primarii vostri, consilierii vostri, tiganii vostri. Dupa ce lamuriti astea, discutam Liviule si despre politica.
RăspundeCatalin - 05-02-2015
Si daca propune Ce? Cu propunerea ramane.
Răspundevalentin - 05-02-2015
Doamna Ileana, dumneavoastra va referiti la o presupusa alianta refacuta USL intre Ponta si Johannis...Sa fim seriosi: abia odata cu presedintia lui Johannis PSD-ul este cu adevarat decapitat: majoritatea baronilor PSD au fost luati in vizor de DNA: Ghita, Dragnea, Vanghelie, Mazare, Nechita, etc. Basescu nici nu ar fi visat la asa ceva...
RăspundeLiviu din Timisoara - 05-02-2015
Poate aplicat copiilor celor vizati atunci sau sa le iei pensiile ... NU, aproape nimeni nu a crezut in legitimitatea acelui punct, toti eram niste socialisti dispusi doar la reformare precum in primul discurs al lui Iliescu...Ne mai amintim cine am fost, da ? Cat despre proprietatea privata ... cum era ca "proprietatea intregului popor " sa fie impartita ? Practic fiecare a "luat" de unde a putut, dupa conditii : unu a plecat acasa cu vaca, altu cu tractoru, altu cu magazinu alimentar, altu cu banii lui ceausescu ...
RăspundePedro - 05-01-2015
Daca PRESEDINTELE ROMANIEI, propune modificarea CONSTITUTIEI ? Eventual, prin introducerea PUNCTULUI 8 de la TIMISOARA ?
RăspundeJoaquin Murieta - 04-30-2015
Ponta nu a pretins nici-o-data ca el este perfect ci doar mai bun decat Basistii Predoiu, Ungureanu, Boc, Udrea, etc. Romania s-a saturat de Basism si nu va mai accepta nici-o-data politicieni Basisti. S-a gasit deja un presedinte mai bun decat Ponta care respecta conditia de a nu fi Basist. Poate in viitor se va gasi si un prim-ministru care sa nu fie Basist si atunci Ponta va recunoaste cinstit ca fotoliul i se cuvine lui dar deocamdata toti candidatii la fotoliu sunt Basisti deci e exclus ca Ponta sa fie schimbat curand.
RăspundeMarinica - 04-30-2015
De ceva ani nu mai cred in programe de guvernare, pentru ca stiu ca dupa instalare la Palatul Victoria toti ministrii arunca brosura cu programul intr-un sertar si se aseaza praful pe ea sau, si mai rau, o arunca la primul cos de gunoi. PNL-ul ne-a mai demonstrat odata ca "daca vrei cu-adevarat, poti", sub forma de USL. Pot sa aibe loc discutii pentru schimbarea majoritatii pana sta pamantul in loc, parlamentul nu va fi mai bun pentru ca PNL face guvern. Si nu cred nici in ruptul capului ca ministrii liberali sunt mai cinstiti si mai pregatiti decat cei PSDisti. In fond am mai avut parte de ministri liberali, pana numai un an in urma, si ce imi amintesc despre ei e incompetenta, prostie, abuz. "cu banii pentru bolnavii de SIDA putem organiza multe seri Shakespeare" (citat aproximativ-ministrul culturii liberal).Au impartit ministerele cu PSD-istii pana acum un an si acum vor totul pentru ei, asta e singura diferenta.
Răspundevalexandru - 04-30-2015
Domana, ati ramas cumva in urma cu perceptia realitatilor...vati fi in pas cu vremurile cand veti fin inteles si afirmat cu subiect si predicar: Ponta este un mizerabil dotat cu o inteligenta peste medie. La soclul sau au lucrat solidar PNL si Johannis. Dupa aceea sa va ganditi si cine /daca i i se poate opune vreunul din gasca politica actuala.
RăspundeLUANA - 04-28-2015
O analiza proasta,ca mai toate din ultima vreme ale A.Pora.Nici vorba de...bumerang,Andreea Pora.Dimpotriva,o maciuca,a cata...data in botul romanilor. Nu ca o maaaare parte de popor nu ar merita asta,dar mai suntem si noi...astilalti pe aici. Plagiatorul mitoman a renascut ca pasarea Phoenix. Sa multumim Presedintelui si maaaaarelui Partid National LIBERAL. Si sa il scuipam in continuare pe Traian Basescu,capul tuturor rautatilor. Si,daca se poate,sa ii punem si un calus in gura,ca prea tulbura....linistea in ultima vreme. Sssssttt!!!
RăspundeValentin - 04-28-2015
Nu inteleg de ce e defetist Johannis. Ce favor ma rog i-a facut lui Ponta in ultimul timp (in afara de permisiunea data DNA de a bate la usa casei lui) ca sa-l acuzi de colaborari oculte sau defetism. Johannis nu se cearta cu Ponta. Si nici n-ar fi normal sa o faca, de vreme ce unul e presedintele unei tari, celalalt primul ei ministru. Ponta nu trebuie batut de Johannis, Ponta se va bate singur in timpul guvernarii proprii. Iar adversarul lui Ponta, daca ar trebui sa fie unul, ar trebui sa fie Predoiu, Macovei, poate Basescu, conducatorii sau viitorii lideri in alegeri ai partidelor de opozitie.
RăspundeMarius Nicolescu - 04-28-2015
"Din doua una": ori membri PSD il doboara pe "micul Titulescu"-aiurea Titulescu, ori in 2016 isi mai frange singur gatul inca odata. Nu cred in intelepciunea socialista.
RăspundeLiviu din Timisoara - 04-28-2015
Nu stiu cum se face dar cand ajung in opozitie, gata stiu imediat ce-i de facut. Nu conteaza ca au avut fiecare tara pe mana cativa ani, fiind la putere. Dar deh, cand esti la putere, ai alte prioritati ... spagile cele mai grase, licitatiile cele mai aranjate, recuperarea investitiilor in politica. Cine face autostrazi, poduri, imbunatatiri funciare, poduri, proiecte europene ? Opozitia !Doar opozitia.
RăspundeGeorge - 04-28-2015
V-ati intrebat ce anume sta in spatele tacerii Umbrei de la Cotroceni, de ce in raporturile cu Plagiatorul, Iohannis are o atitudine complice, defetista, mai mult decat ingaduitoare? Sa fie, oare, din motivul ca Umbra de la Cotroceni este santajabila? Eu as paria ca da. Iohannis pare ca are o multime de scheleti prin dulapuri, de aceea este si atat de absent si inactiv. Faptul ca Plagiatorul este atat de zburdalnic si tupeist in spatiul public i se datoreaza intr-o foarte mare masura si Umbrei de la Cotroceni. Care tace si nu face nimic, permitand ca, pas cu pas, Plagiatorul sa-si revina din corzi si sa ocupe scena politica, iarasi, in intregime. Derbedeul e, iar, pe val. Iar Iohannis se tine de inutile si ineficienta vizite in strainatate (impreuna cu sotioara).
RăspundeFlorin - 04-28-2015
Micul Titulescu, cum era numit la un moment dat, confirma ca e bun de om politic in Romania acestor ani. Este un bun prim ministru, avand in vedere ca tocmai a implinit 3 ani in functie in vremuri destul de tulburi si miscatoare din punct de vedere politic. Nu mai e ca pe timpul lui Vacaroiu, cand Iliescu il numea premier si statea acolo cat dura mandatul presedintelui. A fost propus de doi presedinti pentru functia in speta, ... pana la urma este si meritul lui Victor Ponta personal, a stiut sa se adapteze conjucturilor din aceste vremi. Este un bun presedinte de partid (cel mai mare ca numar de membri din Romania), nu mai conteaza in ce mod si-a anihilat adversarii politici, cu DNA, fara DNA, important este ca s-a impus in fruntea organizatiei pe care o conduce, pana la urma asta se cere de la un lider. Este un bun "coordonator" al opozitiei, aceasta "nesufland" in fata lui, vocile lui Predoiu si Gorghiu starnesc mila, iar cea a lui Blaga nici nu se aude, desi pe timpuri era poreclit "buldogul". Intr-adevar, exista riscul ca ajungand un lider necontestat, strangand multa putere in mainile sale, sa piarda din vedere limitele democratiei si sa i se accentueze veleitatile autocrate. Insa, atunci va fi sanctionat de electorat. Pana la acel moment trebuie sa ne bucuram ca suntem condusi de "cel mai bun dintre" politicieni.
RăspundeHiroshima, mon amour.. - 04-28-2015
Situatia ocnasilor-USL, fosti sau actuali, cu executare sau cu suspendare, fosti pucisti de Top: RENELu Fenechiu, Gigi BerBecali, Catalin Voicu, Adrian Nastase, SO Vantu, Decibalos Traianus Remes, Ioan Avram Muresan, Miron Mitrea, Tudor Chiuariu, Constantin Niculescu, Dan Felix Voiculescu, Victor Babiuc etc Au iesit la incalzire : Hrebenciucul Viorel, Radu "Samba" Mazare, Nicusor Constantinescu, Ioan Adam, Marean "Goagal" Vanghelie,magistratul Ioan Mustata, Vlasov, Viorica Costiniu, Liviu Dragnea-zis referendaru`, Ion CEDO Iliescu, Adrian Duicu, Dan Radu Rusanu, David "Logan" (Quaker-ul), etc. Se pregatesc de incalzire: Daniel Chitoiu, Dan Sova, Varujan Vosganian, Ovidiu Silaghi, Borbely, Sebastian Guitza-TV s.a.m.d. La orizont CTRL+V Ponta (via Hertzanu-Sova). Un paopticum cu aproape toata floarea cea vestita a suspendatorilor de presedinti legitimi. Prin cenusa imperiului USL- Hiroshima mon amour..
Răspundeileana - 04-28-2015
Stimata doamna Andreea Pora, nu credeti ca dl. Ponta a prins curaj in ultima vreme din urmatoarele motive: 1) Toata lumea s-a aruncat cu furie si cu sila asupra lui Basescu pentru ca are de adus critici sistemului judiciar (pe care l-a reformat) dar care acum pare ca face dovada unui exces de zel si a unei duble masuri. 2) Dl. nou presedinte nu pare interesat de amendarea greselilor actualei guvernari si ale actualului prm ministru care sarbatoreste 3 ani de la lansarea promisiunii ca Basescu si Udrea vor fi inchisi mandrindu-se ca macar jumatate din aceasta promisiune a fost indeplinita - deci poporul usl are de ce sa fie multumit. Aceste vorbe nu scandalizeaza pe nimeni. Nici un for justitiar nu se simte lezat de insinuarea ca Ponta si-a implinit promisiunea cu ajutorul celor care ar trebui sa fie impartiali si drepti.. PNL (cel nou) vorbeste din când in când (doar prin doua, trei voci) dar parca nu spune nimic. Se achita de obligatia de a face opozitie, dar fara nici un pic de convingere/solutie. Or fi avand si ei problemele lor...cine stie? 3) Dl. Sova poate face ce doreste si de acum incolo. Parlamentarii +directivele primite de la partid vor fi mereu la post, gata sa-l spele de orice mizerii. 4) Parlamentarul UDMR fugit in Ungaria a fost achitat. Oare se va intoarce? 5) Noul presedinte tace si urmareste cu interes cum coalitia majoritara isi face toate jocurile fara sa fie deloc intresata de votul prin corespondenta, de modificarea costitutiei, de eliminarea ambiguitatilor care permit orice interpretare sau de orice altceva in afara chestiilor populiste,etc. 6) Marii vinovati si dusmani ai poporului sunt, iata, la inchisoare, unii dintre judecatori si procurori stiu ei ce au de facut ca sa (le) fie bine chiar fara sa primeasca o comanda sau alta. De aceea dl. Ponta are motive sa fie multumit, sa plece in vacante exotice, sa redevina arogant, sa mai uite de sfaturile primite de la consilierii sai de noua imagine....Dvs spuneti ca toata aceasta atitudine se poate intoarce impotriva lui, asa cum s-a intamplat pe 16 noiembrie. Dl Turturica spune ca e foarte posibil sa-l avem in fruntea guvernului pe Ponta si dupa alegerile din 2016. Ma tem ca dl. Turturica are dreptate. Faptul ca cei care vad excese in activitatea justitiei sunt /au fost imediat pusi la colt le da aripi dlui. Ponta si noului usl din care parca face parte si dl. Iohannis.
RăspundeLiviu din Timisoara - 04-28-2015
Pana una alta, vrem explicatii si judecata pentru afacerile facute in perioada crizei sub obladuirea Cocos, despre care Udrea sustine ca-i neprihanita. Apoi se impun niste explicatii despre cele 140 de proprietati ale clanului Carpaci din Timisoara, loc unde segmente de strazi sunt cumparate de cate un tigan sau altul ... Dupa ce lamuriti astea, discutam despre pensiile cu pricina ...In rest, sincer ...multa gargara gazetareasca. Va contestati unii pe altii, nimic mai mult ...
Răspunde