Trei motive pentru care PSD și PNL vor bate palma în alegeri

PSD și PNL își vor împărți țara pentru următorii cinci ani. Trocul pe care îl vor face în campanie nu are prea mare importanță.

Andreea Pora 20.02.2024

De același autor

Negocierile din coaliție au atins culmea ipocriziei și ridicolului, demonstrând țării întregi că nu au nimic de-a face cu interesul cetățeanului, cu economiile la buget și stabilitatea, așa cum au tot clamat liderii PNL și PSD, ci cu tradiționala împărțire a ciolanului. Un ciolan gros și suculent care ar trebui să le ajungă următorul ciclu electoral, cel puțin.

Era evident că trocul va fi unul complicat și îndelungat - fiecare vrea să dea președintele și să obțină scoruri cât mai mari în alegeri. Firesc, până la urmă. Ceea ce e de neînțeles este de ce nu caută să obțină toate astea într- o competiție electorală normală. De ce se cramponează PSD și PNL unul de altul, în loc să se confrunte, fiind, teoretic cel puțin, două partide cu viziuni economice și sociale diferite? De ce au nevoie de înțelegeri preelectorale, candidați comuni și pacte de neagresiune, din moment ce oricum vor să guverneze împreună și următorii cinci-zece ani? Răspunsul este simplu: le e frică. Nu vor să riște nimic.

Trei motive pentru care PSD și PNL nu vor o campanie „pe bune”

În primul rând, o competiție adevărată în campania electorală presupune ca PSD și PNL să se atace reciproc, să scoată în evidență greșelile celuilalt partid, să critice diversele măsuri de guvernare luate și, mai ales, să critice contracandidatul. Dar aici apare o mare problemă. Cum să facă toate astea, cum să ducă o campanie electorală în adevăratul sens al cuvântului, când au fost împreună la guvernare și absolut toate măsurile au fost luate prin bună (sau mai puțin bună) înțelegere? Nu a existat decizie în acești doi ani de guvernare care să nu aibă în final acordul celeilalte părți, indiferent dacă s-au mai exprimat îndoieli și critici în interiorul guvernului sau al coaliției. În același timp, Ciolacu și Ciucă ar trebui să se comporte în campanie ca adversari, și nu ca prieteni, un registru complet nou pentru cei doi, care nu au precupețit laudele reciproce și au fost ca frații.

În al doilea rând, cum vor arăta toate astea în condițiile în care PSD și PNL continuă să guverneze împreună? Ipocrit este un cuvânt prea slab. O astfel de campanie ar fi de un ridicol desăvârșit, oricât de cameleonice ar fi cele două partide cu liderii lor. Nu poți să continui să fii împreună la guvernare și să-ți scoți ochii în campanie. Până la urmă, oricât de manipulat ar fi electoratul, tot ar înghiți greu o asemenea gogoașă. Dacă ar înghiți-o, ceea ce, sincer, mă îndoiesc.

PSD și PNL nu ar avea decât de pierdut electoral dintr-o astfel de strategie, care, inerent, le-ar decredibiliza întreaga guvernare într-un moment în care nemulțumirile populației cresc. Economia nu merge bine, inflația e mare, puterea de cumpărare s-a redus dramatic, oricât ar încerca Guvernul să coafeze realitatea, pensiile speciale și alte beneficii și sinecuri nesimțite ridică tensiunea oricărui om care se spetește muncind pe sume ridicole, prin comparație. Altfel spus, o campanie adevărată, una după modelul precedentelor, ar putea fi sinucidere curată pentru PSD și PNL.

Să ne imaginăm cum ar arăta faimoasele talk-show-uri cu pesediștii și liberalii certându-se ca chiorii pe propriile măsuri de guvernare, dar dându-și mâna pe sub masă pentru ele. Noaptea minții, un spectacol pe cinste.

În al treilea rând, cine ar profita de un asemenea scenariu? Nimeni alții decât extremiștii și populiștii. Oricum, AUR și SOS sunt poziționate clar antisistem, critică guvernarea, corupția partidelor, sistemul clientelar etc. și reușesc să capitalizeze nemulțumirea unei părți a electoratului, așa cum se vede din sondaje. Dacă PSD și PNL vor intra în campanie pe poziții antagonice și vor continua să guverneze împreună, va fi un nesperat balon de oxigen pentru George Simion și Diana Șoșoacă. Scorul celor două partide va continua să crească, pentru că electoratul va fi din ce în ce mai înfuriat și dezgustat.

Chiar și actualul spectacol, cu aceste negocieri care nu au nici în clin, nici în mânecă cu binele public, buna guvernare, cu interesul cetățeanului, ci doar cu împărțirea unor funcții și înalte poziții în stat, este un cadou pentru extremiști.

PSD vrea liniște alături de liberali

PSD și PNL nu au însă prea multe variante de a ieși din acest impas. Pe de o parte, PNL vrea comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele pentru a evita un scor rușinos, care l-ar pune într-o poziție de și mai mare subordonare față de PSD. Pe de alta, nu poate renunța la propriul candidat la prezidențiale, așa cum îl șantajează PSD să facă, pentru că există în partid o aripă care se opune ferm acestei variante și care amenință cu ruperea formațiunii politice.

Deocamdată. Pentru că PNL ar putea ajunge în situația să-l susțină pe Ciolacu (sau alt candidat de la PSD) la prezidențiale, dacă la europene partidul va avea un rezultat slab. Dar chiar dacă Nicolae Ciucă va fi îndepărtat de la conducerea PNL și chiar dacă se va găsi un alt candidat la prezidențiale, timpul rămas pentru repoziționare și revenire este mult prea scurt. Partidul va continua să alunece pe tobogan la celelalte scrutinuri.

Pentru PSD, comasarea nu are prea multă importanță, primarii și activul de partid se mobilizează oricum, mai ales dacă li se explică limpede că în perspectivă miza este obținerea (după 20 de ani!) a scaunului de la Cotroceni. Așa încât PSD își poate permite să tragă de timp și să șantajeze, dar își permite și să cedeze în privința comasării, mai ales că poate spera într-o răzgândire a liberalilor după europarlamentare.

Dar dincolo de aceste calcule, PSD este presat să obțină o înțelegere cu PNL, eventual liste comune la parlamentare sau la europarlamentare, pe modelul fostului USL, și candidați comuni la locale în București și orașele deținute de USR, eventual și la prezidențiale. Motivul este legat de ceea ce am spus mai devreme. Social-democrații vor o campanie liniștită, fără atacuri, lebede negre sau diverse jivine ieșite de prin cotloane, iar pentru asta au nevoie de ceva mai mult decât un pact de neagresiune. Dar ar fi suficient, la o adică, și doar un pact de bună-înțelegere, așa cum a propus Lucian Bode acum câteva luni. Aceeași aripă mai radicală și antipesedistă din PNL s-a opus atunci și insistă acum pentru ieșirea de la guvernare.

Ieșirea de la guvernare, o fumigenă

De fapt, social-democrații nu vor ruperea coaliției, plecări de la guvernare și alte evenimente care le pot pune sub un mare semn de întrebare atât scorul la parlamentare, cât, mai ales, șansele la palatul Cotroceni. Dar știu însă prea bine că pentru liberali aceasta ar putea fi soluția. Cu condiția să o facă acum.

Informațiile că la liberali au fost voci, nu doar cea a lui Vasile Blaga, care au pledat pentru o ruptură de PSD și pe ieșirea de la guvernare cât mai rapidă nu au apărut din neant. Analizele arată că o parte a electoratului liberal ar înclina spre o separare de PSD și o refacere a dreptei alături de USR și de partidele cu care s-a aliat în Dreapta Unită. Doar că, așa cum am spus, partidul nu mai are timp să-și refacă imaginea afectată de alianța cu PSD. Cele câteva luni între europene și parlamentare nu vor fi suficiente pentru a șterge convingător eticheta colaboraționismului. Să ne amintim că după ce PNL a părăsit USL, ieșind din alianța cu PSD, chiar dacă a fuzionat cu PDL, în alegerile din 2016 a obținut cu greu puțin peste 20%.

În plus, liberalii se tem că o ieșire de la guvernare îi va expune atacurilor PSD că fragilizează faimoasa „stabilitate”, motivul pentru care s-a format coaliția, că o criză politică, inevitabilă, se va sparge mediatic în capul lor. PNL îi este teamă că va deconta relele guvernării. Dar nici PSD nu vrea asta, așa că Marcel Ciolacu amenință că își depune mandatul. Joc de scenă.

În opinia mea, nu se va ajunge la ruperea coaliției, ci la o înțelegere care să evite o campanie electorală cu scântei și atacuri. Dar fondul problemei va rămâne același: PSD și PNL își vor împărți țara pentru următorii cinci ani. Cum? Nici nu prea mai contează. //

Vot alegeri europarlamentare

Dintre alegătorii cu o intenție clară de vot:

  • 27,1% ar vota cu PSD,

  • 19,8% cu PNL, iar

  • 17,9% cu AUR.

  • Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD) ar obține 16,2% din totalul voturilor,

  • în timp ce UDMR ar obține 4,9%.

  • Pentru SOS ar vota 7,1% dintre alegători, iar

  • 1,9% pentru Alianța AER (Partidul Verde și Partidul Ecologist Român),

  • 1,9% dintre cei intervievați ar opta pentru Pro România, iar 0,9% pentru REPER. (INCSOP)

Vot alegeri prezidențiale

Din cei 80,2% dintre românii care au o opţiune de vot clară,

  • 24,6% l-ar alege pe Mircea Geoană (independent),

  • 15,1% l-ar vota pe Marcel Ciolacu (PSD) şi

  • 14,8% ar pune ştampila de vot pe Diana Şoşoacă (SOS).

În clasament urmează Nicolae Ciucă (PNL) cu 10,8%, Victor Ponta (Pro România) cu 10,7%,  George Simion (AUR) cu 10,4%, Cătălin Drulă (Alianţa Dreapta Unită) cu 4,7% și Dacian Cioloş (REPER) cu 4,1%. (INCSOP)

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22