De același autor
Ca să recâştige terenul pierdut, USL ar trebui să-şi schimbe complet strategia în perioada până la alegeri. În loc de puciuri, să ia măsuri economice şi să dovedească preocupare şi pentru „popor“, în loc de scandal, să ofere promisa linişte şi stabilitate.
USL nu şi-a făcut şi nu-şi va face un bilanţ al suspendării pentru că terenul de luptă ar putea musti rapid de sângele celor împuşcaţi pe la spate. Sunt mulţi care o merită şi câţiva pentru care nici otrava cu efect lent şi dureros n-ar fi suficientă, zic unii de prin PSD rânjind cu subînţeles. Dar cum să contabilizezi daunele, atâta vreme cât varanul, „Rasputinul de Bucureşti“, cum îl descrie Le Monde, nu tace, nu uită şi nu iartă, punând noi bile negre în grămadă? Ideea unui alt referendum-puci, cu grafic, procedură şi stilistică, a dat fiori reci făcătorilor de sondaje şi analize care privesc cum scorurile se fac tot mai mici şi au şanse bune să intre de tot la apă, dacă paranoia voiculesciano-antonesciană continuă şi poporului, mă refer la cele 7,4 milioane recunoscute oficial de USL, nu i se lasă timp să-şi mai tragă respiraţia până în scumpiri şi alegeri. În momentul de faţă, USL cochetează cu sub 50%, acel „peştişor de aur“ de aripioara căruia jinduieşte György Frunda să ancoreze UDMR, dar în PSD se ştie că e loc de mai rău. Facturile încep să se umfle, poamele şi zarzavaturile din bătătură să se termine, pârjolul e o chestie pe înţelesul tuturor pentru că se vede cu ochiul liber, investitorii se cară, socialiştii dau cu flit trăgându-i lui Ponta congresul de sub picioare, „urechista“ Reding îi dă înainte cu puciul parlamentar şi adio Schengen, iar peste toate mai deschide şi Felix gura ca să traseze sarcini de resuspendare pentru echipa de radicali pe care o patronează. Rasputinul trebuie însă înţeles: pupilii Antonescu şi Ponta au pierdut şi răgetele naţionaliste şi antieuropene îi fac din ce în ce mai greu digerabili, ca dovadă fronda făţişă a socialiştilor şi diplomaţilor din ultimele zile.
Mai rău, în PNL încep să se audă glasuri nemulţumite şi se vorbeşte despre debarcarea lui Crin. Vosganian îi reproşează acestuia că „nu are vână“, că „grăieşte frumos, dar cam atât“, concluzionând că „liberalii ar face bine dacă şi-ar căuta un preşedinte pragmatic“, „motivat, înzestrat cu imaginaţie şi curaj“, de „acelaşi calibru cu Băsescu“. Probabil se gândeşte la el însuşi, aşa cum spun unii şi alţii. Nu este exclus să se încerce mătrăşirea lui Antonescu, deşi camarila din jurul acestuia este destul de stăpână pe situaţie. Aparent, Crin poate dormi liniştit, Antena 3 lucrează pentru şi în locul lui. Pe de altă parte, este clar că, în cazul în care planul lui Voiculescu cu resuspendarea în octombrie dă greş, Antonescu îşi poate înrăma pentru nepoţi cărţile de vizită de la Cotroceni. PSD îi va plăti manopera. Spre înlocuirea lui Antonescu ar trebui să ducă un bilanţ pragmatic al referendumului.
Nici situaţia lui Ponta în PSD nu este prea roză: spatele întors de socialiştii europeni i-a alarmat pe mulţi, care înţeleg de abia acum amploarea izolării. Scandalul plagiatului va fi repus pe tapet cu şi mai multă vigoare în această toamnă, iar o opoziţie a Ministerului Educaţiei la previzibila cerere de retragere a diplomei de doctorat a Universităţii Bucureşti va aduce noi şi noi acuzaţii şi prejudicii de imagine. Înclinaţia patologică spre minciună a lui Ponta nu este nici ea văzută cu ochi buni, ca şi sentimentul că partidul a fost acaparat de o gaşcă din categoria oportuniştilor fără scrupule a lui Şova. Într-un fel, trâmbiţata „coabitare“ cu Băsescu i se va impune lui Ponta. În plus, să nu uităm că începe complicata împărţire a locurilor pe liste, în care Ponta va trebui să dea piept cu baronii nemulţumiţi de eşecul puciului. „Plagiatorule, mai lasă-ne“, ar putea fi unul dintre argumentele de negociere. Rezultatul unui bilanţ al referendumului la PSD ar trebui deci să fie calmarea lui Voiculescu şi Antonescu şi o reală guvernare, pentru situaţia economică PSD fiind cel care va da socoteală în alegeri. Lucru care ar trebui să i se explice lui Ponta cu creionul într-o mână şi botniţa în cealaltă.
Una peste alta, ca să folosim un termen pe înţelesul lui Felix: USL condus de el, Ponta, Antonescu şi gaşca plătită să-l lichideze politic pe Băsescu s-a „deconspirat“ şi a pierdut în trei luni cât alţii într-un an. Ca să recâştige terenul pierdut, USL ar trebui să-şi schimbe complet strategia în perioada până la alegeri. În loc de puciuri, să ia măsuri economice şi să dovedească preocupare şi pentru „popor“, în loc de scandal, să ofere promisa linişte şi stabilitate. Nu doar „băsiştii“, ci şi cele 7,4 milioane mânate la DA de ura indusă de Antena 3 împotriva lui Băsescu sunt cu nervii întinşi la maximum. Sintagmele „toţi o apă şi-un pământ“ şi „aceeaşi mizerie“ nu le mai par nici măcar susţinătorilor USL simple invenţii. Asta şi izolarea României sunt „reuşitele“ clare ale referendumului uselist o prostie cu muc şi sfârc. Pentru PDL şi Traian Băsescu, aşa cum o arată sondajele, acţiunile antidemocratice ale trioului Felix-Ponta-Antonescu au fost mană cerească. Dintr-un partid în disoluţie, cum era după locale, PDL a redevenit totuşi competitor. Greu de spus cum va juca această carte, pentru că deocamdată pare obtuz şi incapabil de o reală opoziţie, nefiind clar dacă alianţa de dreapta este şi altceva decât nişte nume care dau frumos din coadă, dar în spatele cărora se află un mare vid. //