De același autor
Ponta și PSD încep din nou să supraliciteze și, dacă e ceva care-i poate îngropa, așa cum au mai pățit-o, e exact senzația că abuzează de putere și aroganță.
Pitit în spatele aroganței groase, a tupeismului săltăreț, crezând că și-a încheiat cu brio perioada de penitență și rebranduire de după dezastrul din alegeri, premierul Ponta nu realizează valul de furie și nemulțumire pe care îl generează politica de hienă fiscală a guvernului. Revolta vizează în primul rând tăvălugul birocratic și abuzurile instituite de noile măsuri, nu atât obligativitatea în sine de a tăia bon fiscal, pentru că nu toți sunt evazioniști și hoți din născare, așa cum crede Ponta. Sunt mii de firme oneste în țara asta, care își plătesc dările la stat cu conștiinciozitate, în tot cazul, mult mai corecte decât statul însuși sau decât companiile patronate de acesta. Căci nu micii comercianți sau cei cu profesii liberale acumulează datorii de milioane la bugetul asigurărilor sociale sau de pensii, nu ei sunt fruntași la neplata TVA-ului, dar acestora statul are grijă să le blocheze conturile și pentru câțiva leuți. Sunt de acord că toată lumea trebuie să-și plăteasca dările și să dea bon fiscal. Porcăria e în abuz, în nebuneala birocratică și în sentimentul că războiul se poartă împotriva categoriei care nu este dependentă de stat, a celor care muncesc în privat, mulți trăgându-și sufletul de pe azi pe mâine. Altfel spus, împotriva unui electorat de care lui Ponta nu-i pasă, pentru că nu este al lui. Iar asta se vede și se simte. Oricât ar încerca guvernul să se acopere de vorbe sforăitoare, evidența se impune: are nevoie disperată de bani pentru a acoperi găurile făcute cu scăderea TVA-ului la alimente și cu pomenile date propriului electorat.
Turbarea birocratico-fiscală a guvernanților se vede cel mai bine în câteva măsuri care frizează incompetența și prostia, pe de o parte, premeditarea revanșardă și o mentalitate tributară comunismului, pe de alta. Să luăm ca exemplu invenția numită registrul banilor personali, ieșită din nu se știe ce minte strâmbă. Orice persoană care se află într-un spațiu unde există o casă de marcat - că e vorba de angajați, de clienți sau de vizitatori - trebuie să înscrie într-un catastif sumele pe care le are asupra sa. Dacă vine ANAF, cică te poate percheziționa. Vă dați seama ce schizofrenie, ce impact are treaba! Aici nu e vorba doar de războiul cu manichiurista, coafeza, taximetristul, angajatul de la butic sau chelnerul - plătiți toți cu salariul mimim pe economie și care își întrețineau familia cu firfiricii ăia din bacșiș. Să zicem, că tu, stat, vrei să razi tot, OK, dar hinghereala, presiunea pe care o pui și pe beneficiarii acestor servicii, ca și cum toți ar fi potențiali infractori, este de netolerat. Este un abuz cât casa.
Ce să mai discutăm de năzbâtia, făcută și ea cu schepsis, a certificatului de producător pe care trebuie să-l obțină de la, atenție!, primar (asta probabil pentru a consolida dependența politică) fiecare zarzavagiu care vrea să vândă câțiva morcovi și niște legături de pătrunjel în piață, că pe caldarâm oricum era vânat de mult. (Locuiesc undeva la capătul tramvaiului 41, unde obișnuiesc să vină cu diverse țăranii din Domnești, de la care se aprovizionează tot cartierul. Marfă proaspătă, prețuri mai mici. Toată lumea era mulțumită. Urmăresc de multă vreme cum echipe de polițiști locali patrulează cât e ziua de lungă, că tot n–au altceva de făcut, nu-i așa, vânând babele și moșii care vând și ei câțiva litri de lapte proaspăt, niscaiva ouă, fructe și flori din grădină. Nu i-au răzbit până acum, pentru că împotriva acțiunii se solidarizează toată lumea, țăranii sunt ascunși prin ganguri, sacoșele cu marfă prin apartamente, li se ține de șase.) Ura împotriva autorităților crește cu fiecare acțiune, din simplul motiv că e împotriva legilor firii, ale obiceiurilor, liberului comerț și pentru că toți știu că e vorba doar de traiul de pe o zi pe alta, nu de adunat milioane. Noua prevedere cu certificatul de producător nu va rezolva lucrurile, doar va amplifica hârțogăraia, politizarea și nemulțumirea.
Când e vorba de abuzuri și de jecmănit, statul este într-adevăr de neîntrecut. Să luăm Ordonanța de Urgență 8/2015, aia care reglementează bacșișul și sancțiunile celor prinși cu fofârlica. Ei bine, o minte mult mai abilă la hoțomănii decât a comerciantului român a statuat că a doua sancțiune aplicată unui operator economic în decurs de o lună (unul căruia i s-a suspendat activitatea) se face venit la bugetul de stat, chiar dacă respectivul câștigă în instanță. Nu ajunge că „sancțiunea complementară“ este de 10 ori mai mare decât amenda, dar chiar dacă ai o hotârâre judecătorească definitivă împotriva unui abuz al statului, acesta tot îți ia banii. Este și o sfidare a justiției să nu ții cont de deciziile acesteia, un precedent periculos și neconstituțional. Fiind însă ordonanță de urgență, nu poate fi atacată decât de sluga prea plecată a lui Ponta, Avocatul Poporului.
La toate astea se adaugă și intenția guvernului de a arde dintr-o lovitură toate profesiile liberale, care ar urma să-şi schimbe regimul de impozitare prin transformarea lor în activități dependente. Măsura ar afecta sute de mii (unele cifre merg până la un milion) de persoane din subțirica noastră clasă de mijloc.
Întrebarea e: de ce face Ponta toate astea? De ce riscă să provoace atâta nemulțumire și revoltă publică, măsurile fiind parcă destinate a submina guvernul? În primul rând, pentru că Ponta se simte iarăși mult prea sigur pe el, crede că își poate permite orice și că este vorba de un electorat care-i este oricum ostil. Pe care îl disprețuiește și de pe care merită să iei trei rânduri de piei. Crede că pomenile și facilitățile pe care le va da propriului electorat, plus lipsa de alternativă din zona opoziției vor fi suficiente pentru alegerile viitoare. E o socoteală proastă, o repetare a greșelilor. Publicul a devenit sensibil la sfidările prea pe față, care-i amintesc de acel Ponta de care a vrut să scape în noiembrie 2014, plus că acum se adaugă circumstanța agravantă a umblatului în portofel. Ponta și PSD încep din nou să supraliciteze și, dacă e ceva care-i poate îngropa, așa cum au mai pățit-o, e exact senzația că abuzează de putere și aroganță.