Udrea- Basescu si sistemul ticalosit

Andreea Pora 30.10.2014

De același autor

Palida, cu aer de victima a baietilor rai din cartier, Elena Udrea spune ca i se cere sa se “retraga din cursa in favoarea unui candidat” si ca e clar ca “serviciile sunt implicate”. “Ii anunt ca nu renunt. Cine se asteapta sa ingenunchez, asteapta degeaba”. Declaratia nu este intimplatoare, vine chiar in ziua in care in presa apare referatul procurorilor DNA in dosarul Microsoft cu stenogramele discutiilor dintre Dorin Cocos si Dinu Pescariu din septembrie 2014. E perioada in care fostul sot, evident intrat in panica, se da de ceasul mortii sa ascunda o parte din spaga, un surplus de 500.000 de euro primit in 2011 pe linga cele 9 milioane euro din 2009, fabricind chitante false. Neglijent sau doar prost, Cocos baga cele 21 de chitante antedatate si semnate chiar de el, cu 5 pixuri diferite, intr-o punga de plastic. Procurorii isi freaca mainile. La intilnirea cu Pescariu- nu trebuie sa fii geniu detectivistic ca sa-si fi dat seama ca era interceptat-, Cocos e ca pe ace “Băi, acolo nu scrie că trebuie să-i dau decât după 10 ani. Păi încep să-i dau de mâine”. Asa-i, in declaratia de avere din 2012 a Elenei Udrea apare suma de 500.000 euro (“imprumut” luat de Cocos de la Pescariu), care trebuie restituita in 10 ani. Incepe insa “sa-i dea” taman la 2 ani de la imprumut, lucru cu care “Elena” ar fi de acord. Las-o aşa, că e mai bine aşa. Las-o aşa. Că am vorbit şi cu... cu Elena, şi a zis: Foarte bine”. (Vezi STENOGRAMELE)  Elena Udrea spune acum, nu prea sigura pe ea, ca nu e “Elena” din stenograme, ca a “vazut si pe surse dintre anchetatori ca ar fi vorba despre o alta persoana”, recunoscind totusi ca a vorbit cu fostul sot “dar nu despre Dinu Pescariu”. Asa o fi. Cite elene nu sunt pe lumea asta!

 

Problema e alta. Oricite eforturi ar face Udrea sa se dezlege de Cocos si afacerile lui penale nu va reusi. Oricit ar spune cum nu-si tineau ei banii la comun, cum n-a prins ea de veste cind cele 9 milioane euro ches s-au strecurat tiptil in mariajul lor, cum partajul s-a facut fix pe bunurile de dinaintea spagilor din Microsoft, “perioada 2006- 2006, maximum 2007”, desi a divortat in 2013, orice ar spune, inclusiv lacrimosul “m-a inselat”, nu tine. N-o crede nimeni. Asa cum n-a crezut-o nici in chestia cu posetele de mii de euro fiecare, a tricotatului in direct sau, mai nou, a anticoruptiei de conjunctura. Pur si simplu nu doar imaginea, ci si tipologia Elenei Udrea se asorteaza perfect cu milioanele de provenienta dubioasa si aproape deloc cu “independenta justitiei”.

 

La fel, stradania presedintelui Basescu de a o deconecta pe favorita sa de afacerea Microsoft via Cocos ("Unii au pasiunea de a continua sa o lege de fostul ei sot. (...) Au fost casatoriti, acum fiecare cu viata lui.") este si ea sortita esecului. Ba mai rau, insistenta de a edulcora vinovatia acestuia ("Ar trebui sa se stie public daca Dorin Cocos a primit bani de acolo (...) Nu stiu daca Dorin Cocos a primit bani. Stiu ca a participat la o discutie, asa rezulta din dosar, dar nu rezulta ca s-ar fi facut si un tranfer de bani") duce mai degraba la acele legaturi primejdioase despre care se vorbeste in soapta. Pentru ca ajungi sa te intrebi: chiar nu stia nimic presedintele de la serviciile secrete, de exemplu, de la care s-a laudat intotdeauna ca are informatii de prima mina (vorbim de perioada 2009-1013, cind relatiile pareau perfecte) de sumele imense primite de Cocos, de imprumuturile fictive, de averea familiei care crestea spectaculos peste noapte? Nu l-or fi prevenit ele sa nu mai frecventeze cu atita asiduitate (revelioane, vacante, vizite acasa, sustinere politica pina in pinzele albe) un mediu atit de corupt si viciat? Poate da, poate nu, intrebare care se ridica si in cazul fratelui sau. Poate i-au spus, dar degeaba, poate nu i-au spus ca sa nu compromita dosarul, la care chiar presedintele afirma ca s-a lucrat la “foc continuu” incepind din 2010. Indiferent cum ar fi,  conexiunile nu pot fi impiedicate. Cocos duce la Udrea, iar Udrea la Basescu. Nu penal, cel putin in momentul asta, dar ca imagine publica.

 

Da, e adevarat ca  “justitia merge ca buldozerul”, si ca finalul de epoca Basescu se incheie sub aceste auspicii, dar tot ca buldozerul a mers si “sistemul ticalosit”. Ca buldozerul a trecut de la un regim la altul, de la Nastase, Bittner, Hrebenciuc etc. la cercul presedintelui. (Citeste si" Sistemul ticalosit a migrat de la Nastase la Basescu") S-a descurcat al naibii de bine sistemul ticalosit, care a reusit sa-si mentina nedestructurate retelele transpartinice. Dosarele din ultima perioada demonstreaza nu doar ca justitia a devenit “apolitica” si nu mai are “mama si tata”, nemaiputind fi oprita, dar si ca sistemul ticalosit a fost, la rindul lui, aproape de neoprit. A continuat sa functioneze bine merci. Desigur, vedem tot din aceste dosare ca puroiul e localizat in zona PSD, ca acolo e vorba de hotia organizata si institutionalizata, nu putem insa sa nu remarcam intinderea acestuia si catre zona prezidentiala.

 

Optiunea pe care a facut-o presedintele in favoarea Elenei Udrea devine si mai stranie. Daca din punct de vedere politic ea a fost fara discutie o greseala- ruperea PD, neunificarea dreptei, trei candidati in loc de unul singur pe dreapta, previzibila canibalizare a voturilor-, iata ca si din cel al unuia dintre demersurile sale de forta in aceste doua mandate- sistemul ticalosit si justitia- este o greseala. Eforturile sale, incontestabile intr-o anumita perioada, sunt puse acum sub semnul intrebarii. A fost Traian Basescu invins de “sistemul ticalosit”, care l-a “calcat pe cap”?  L-a tolerat pentru ca n-avea incotro din motive pe care le putem doar presupune acum? Sau a fost parte a lui prin legaturile periculoase pe care le-a intretinut?

 

Tocmai de aceea ma tot intreb: ce l-a impiedicat s-o sustina pe Monica Macovei, singura care ar fi dat intr-adevar credibilitate maxima acestor demersuri? Singura care putea duce inainte “mostenirea” anticoruptiei? Ce a impiedicat PD sa mearga pe mina ei? Cred ca exact sistemul ticalosit.

 

P.S. De la publicarea articolului a aparut informatia ca Udrea si Alina Bica, sefa DIICOT din Parchetul General, au petrecut un weekend la Paris, in februarie 2014. ( Vezi AICI) Au facut cumparaturi si au cheltuit sume frumusele. Toata media urla.

Cind am scris, impreuna cu alti ziaristi, in contextul pactului pe justitie dintre Basescu si Ponta, despre relatiile dintre cele doua si ca numirea Alinei Bica s-ar datora Elenei Udrea, multi s-au suparat. Basescu s-a suparat. Ne-au contrazis.

Problema de fond pe care am ridicat-o atunci, iata, confirmata astazi era "prietenia" dintre un politician si un procuror sef. Mie mi se pare intolerabil.

 Da, este o campanie impotriva Elenei Udrea, Antena 3 si RTV profita, speculeaza, muta atentia de la puroiul din PSD. Dar cine-i vinovat? Nu era de asteptat? Cind candidezi si sustii un astfel de candidat cu probleme majore, fara discutie ca stii ce risc iti asumi.

Mii se va reprosa, ni se va reprosa tuturor jurnalistilor care scriem despre Udrea si modul in care afecteaza activitatea ei campania electorala si credibilitatea lui Basescu, ca nu-i momentul, ca profita Ponta, ca sunt destui altii care s-o faca. Se poate, dar ca ziarist nu pot sa fac altfel, doar marionetele mogulilor oculteaza subiectele.

Ca si in alte momente-cheie ( localele din Bucuresti, europarlamentarele), toxicitatea Elenei Udrea atinge apogeul. Putini au fost si sint politicienii care au facut atita rau "dreptei". Din pacate, mai e suficient loc. .

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22