Un politruc la BNR si un miting marca Vintu

Andreea Pora 08.10.2009

De același autor

Daca pina si la Banca Nationala, o reduta ramasa pina acum neatinsa de flagerul politicului din ratiuni de supravietuire financiara, a ajuns sa fie parasutat un politruc ca Bogdan Olteanu, nu ne va mira daca la turnul de control de la Aeroportul Otopeni vor fi numiti Alexandru Sassu, Eugen Nicolaescu sau alti "profesionisti" in tras sforile.

Faptul ca a fost ignorat cuvintul lui Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, care a precizat ca prefera sa lucreze cu specialisti si nu cu politicieni, ca au fost dati deoparte experti ca Daniel Danianu si Lucian Croitoru, spune multe despre dimenisunile irationale ale campaniei. Pentru ca, pe fond, despre asta este vorba. Tot ce se intimpla zilele acestea demonstreaza ca niciun mijloc nu este ignorat.

Marioneta perfecta in guvernul Tariceanu, al carui fin este, personaj cu veleitati de combinagiu marca Hrebenciuc, juristul Olteanu, exmatriculat de la doctorat in 2004, este prototipul oportunistului de cariera, despre care nu cred ca se mai poate spune nimic in plus. Numirea lui este insa o buna ocazie de a ne reaminti modul pagubitor in care PNL a inteles sa guverneze exclusiv prin clientela politica. Daca in loc de liberalul Daianu este preferat liberalul Olteanu, inseamna ca in cele noua luni de opozitie nimic nu s-a schimbat la nivelul metalitatii la PNL, indiferent cine se afla in fruntea partidului.



In plus, numirea lui Bogdan Olteanu in functia de viceguvernator al BNR ridica o serie de semne de intrebare referitoare la favorizarea unor grupuri de interese. Diferiti politicieni si analisti economici au pus problema posibilitatii scurgerii unor informatii vitale catre mediul de afaceri. Mai exact, specialistii se tem de faptul ca unele informatii-cheie ar putea ajunge pe mina unor afaceristi dispusi sa faca speculatii pe piata valutara. Evident, numele vehiculat este cel al "prietenului" Dinu Patriciu.

Criticile de "politizare" aduse PD-L, justitificate in gura oricui altcineva decit a PSD si PNL, suna acum mai ipocrit ca oricind. Fapt este ca la Banca Nationala incompetenta poate avea efecte cu adevarat devastatoare, doar daca, vorba lui Bogdan Baltazar, Olteanu nu va fi trimis sa "cumpere tigari". Dar a implica pina si BNR in lupta politica devine chiar mai riscant decit de a scoate sindicatele in strada sa strige "Noi vrem respect" dupa dicteul de la Realitatea TV.

Nu contest ca guvernul Boc II ar trebui sa cada, fie si din considerentul ca atunci cind esti lipsit de strategie politica si nu vezi mai mult decit urmatorul pas, desi la al doilea te asteapta o ditamai ripa, trebuie sa suporti consecintele. Cind dintr-un dusman-PSD- pe care puteai sa-l tii sub un oarecare control si sa-l faci coresponsabil pentru tot ce inseamna guvernare, buna sau proasta, alegi sa-l trimiti sa ingroase rindurile oficiale ale adversarilor, platesti politic prostia.

Asta este insa una si a folosi orice mijloc, cit de indecent si de incorect, ca sa-l infringi pe Traian Basescu este cu totul alta. Sa instigi sindicatele in plina criza economica sa iasa in strada, face parte din recuzita acelor manevre electorale nepermise. Caci sa fim seriosi, daca nu ar exista acei lideri de sindicat aflati pe statul de plata al lui Sorin Ovidiu Vintu, daca nu ar exista acel "parteneriat" cu Realitatea TV ca actiunile "sindicale sa fie promovate si sustinute", negoierile cu guvernul s-ar fi putut purta rational. Fara "baronii sindicali" din Consiliul de administratie al Realitatii Media (Marius Petcu, presedintele celor 800.000 de membri ai CNSLR Fratia, Iacob Baciu, liderul Confederatiei Sindicatelor Democrate din România, Dumitru Costin, conducatorul Blocului National Sindical, si Ion Popescu, presedintele Confederatiei Sindicale Meridian), fara participarea lor la sedintele editoriale si fara campania manipulatoare "Noi vrem respect", sindicalistii obisnuiti, cei care nu maninca la masa mogulului, ar fi inteles poate ca nicaieri in lume nu se cer mariri salariale in criza economica. Ar fi inteles ca e in avantajul lor sa aiba o Lege a salarizarii unice (perfectibila, e drept) si una a pensiilor.

Dar chiar daca nu ar fi inteles si ar fi preferat protestul si greva, e greu de crezut ca acestea ar fi vizat direct caderea guvernului Boc si refuzul realegerii lui Traian Basescu. Asa cum e greu de imaginat ca ar fi scandat exact lozincile de la Realitatea TV: "Noi vrem respect", "Ne-ati promis si ne-ati uitat", " Murim noi, muriti si voi". Sau ca si-ar fi facut bennere cu mesajul "Noi vrem respect". Fara "baronii sindicali", care spun ca dezinvoltura lipsei de scrupul care este mecanismul ce invirte campania electorala ca " este minunat ca avem in spate un parteneriat cu trustul de presa Realitatea"  ( Ion Popescu, liderul Meridian), fara jurnalistii care se dadeau de ceasul mortii ( si al deontologiei) sa demonstreze natiei ca in Romania nu se mai poate trai asa si ca linistea se va asterne peste criza dupa nerealegerea "vinovatului", mitingistii poate ar fi demonstrat macar si cinci minute in fata sediului PSD, plecat doar de o saptamina de la bucate si responsabilitate.

Inca de acum citeva luni, din zone "bine informate" veneau valuri-valuri zvonuri ca octombrie si noiembrie vor fi "negre". Ma intreb, in afara de greve, politruci la BNR, schimbarea presedintelui Camerei Deputatilor, respingerea parlamentara a referendumului, caderea guvernului ce ar mai putea sa apara pentru ca tacimul sa fie complet? Imaginatia imi lipseste, dar sint convinsa ca scenarii sofisticate sint deja gata in laboratoare. E adevarat, ca multe din cele la care asistam nu ar fi putut prinde consistenta fara grandioasele greseli facute de PD-L ( aflat in degringolada strategica) si de Traian Basescu.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22