De același autor
Deocamdată, Tăriceanu nu se are decât pe el însuşi, dar cară în servieta, al cărui cifru e la Ponta, promisiuni de chiverniseală şi mărire.
USL s-a rupt, dar pentru a salva aparenţele a rămas puţin gravidă cu Tăriceanu. Părea imposibil, dar iată că se poate. Strict tehnic, ar trebui să se numească UST, dar pentru succesul manipulării electorale e nevoie de „L“-ul din coadă. Să recunoaştem, puţini îşi imaginau că, totuşi, ditamai PSD va renunţa la funcţia, importantă din verse şi perverse motive, de şef al Senatului şi va planta acolo un om aflat formal în afara propriilor structuri. Mişcarea i se datorează lui Ponta, care şi-a impus punctul de vedere în faţa unora precum Dragnea. Oricum, e o premieră postdecembristă ca postul, care, să nu uităm, genera sângeroase bătălii politice (unele terminate la Curtea Constituţională) să fie ocupat de cineva care nu are propriul partid în spate. Mai exact de o „persoană fizică“. Deocamdată, Tăriceanu nu se are decât pe el însuşi, dar cară în servieta, al cărui cifru e la Ponta, promisiuni de chiverniseală şi mărire. Că Tăriceanu a muşcat cu poftă nemascată din ofertă, că s-a declarat „onorat“ nu miră, cunoscând profilul personajului, ceea ce miră este acceptul dat de PSD şi precedentul creat. Ambele dovedesc importanţa mizelor.
Prima este ruperea PNL. Pe termen scurt, se urmăreşte dizlocarea câtorva parlamentari liberali pentru a se putea clama că USL nu a dispărut, că mai deţine în portofoliu o componentă liberală. Lui Tăriceanu nu i-a reuşit până acum misiunea, a obţinut 93 de voturi în Senat, exact câte are noua majoritate, niciun vot de la PNL. E încă o dovadă că Antonescu controlează partidul. Pe termen mediu, după europarlamentare, în situaţia unui scor prost al PNL, obiectivul trasat lui Tăriceanu este să-l înlăture pe Antonescu (aici e vorba şi de o miză personală) la pachet cu Johannis, perceput de PSD ca principalul pericol în perspectiva unei eventuale confruntări la prezidenţiale. Reuşita este însă improbabilă, pentru că PNL are varianta rocadei Antonescu-Johannis, niciun motiv de fond să meargă pe mâna lui Tăriceanu, perceput tot mai mult ca pion al lui Ponta şi trădător. Presupunând însă că strategia ar reuşi şi USL ar renaşte din propria cenuşă, rămâne întrebarea dacă PSD îl va accepta pe Tăriceanu drept candidat în locul unuia propriu.
Puţin probabil, dar nu este exclus. Să remarcăm, pentru început, că discursul lui Tăriceanu din Senat a fost unul de prezidenţiabil. Generalist, o înşiruire de platitudini (uitasem cât de gol de conţinut e şi Tăriceanu), fără prea mare legătură cu funcţia obţinută, dar totuşi discurs de candidat. Posibil să fie vorba doar de un ego supradimensionat, de inocenţa de a crede niscaiva promisiuni ale lui Ponta, dar nu putem spune cu certitudine că jocul este complet închis. Asta în pofida logicii politice de partid mare a PSD, care a funcţionat în cazul lui Antonescu. Singura formulă în care PSD ar accepta un candidat din exterior este certitudinea că acesta este o marionetă care va putea fi manevrată fără niciun impediment. Are Tăriceanu acest profil? În tot cazul, unul mai pronunţat decât Antonescu, traversat de imprevizibile puseuri şi specialist în declaraţii agresive care au băgat de multe ori în sperieţi PSD, subminând orice încredere în acesta. „Paiaţa“ perfectă este un preşedinte fără partid în spate, complet dependent de PSD, suspendabil la orice abatere.
A doua variantă, cea plauzibilă, este că Ponta se foloseşte de Tăriceanu (se aude că i-a promis postul de comisar european) pentru a întreţine confuzia în ce priveşte USL şi candidatul la prezidenţiale, doar ca să câştige timp. PSD pune o presiune uriaşă pe el, fiind evident singurul candidat cu şanse reale de a înfrânge în turul doi candidatul dreptei. Are două probleme: să împiedice preluarea partidului de către Dragnea şi să găsească un partener de tandem pentru funcţia de premier. Dacă nu le va rezolva, nu-şi va risca pielea. Deşi timpul presează, e limpede că răspunsul nu va veni decât după europarlamentare şi va depinde exclusiv de scorurile obţinute. Până atunci, dramoleta va continua şi va ocupa manipulatoriu agenda publică. //