USL, jos labele de pe Justitie! A doua incercare de a-l scapa pe Nastase

Pentru prima oara in istoria postdecembrista a presiunilor, interventiilor si manevrelor politice in Justitie se petrece ceva similar cazului Adrian Nastase. USL pare sa-si fi pierdut pur si simplu uzul ratiunii de cind a ajuns la putere. Pentru a doua oara in decurs de doar o luna are loc o interventie brutala, fara  urma de retinere, pe fata in scopul de a-l salva pe Adrian Nastase de un verdict care se apropie.

Andreea Pora 14.06.2012

De același autor

Pentru prima oara in istoria postdecembrista a presiunilor, interventiilor si manevrelor politice in Justitie se petrece ceva similar cazului Adrian Nastase. USL pare sa-si fi pierdut pur si simplu uzul ratiunii de cind a ajuns la putere. Pentru a doua oara in decurs de doar o luna are loc o interventie brutala, fara  urma de retinere, pe fata in scopul de a-l salva pe Adrian Nastase de un verdict care se apropie.

Chiar in ziua in care Inalta Curte a judecat pe fond dosarul, decizia urmind sa fie data in 20 iunie, Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului, a sesizat CSM in legatura cu judecatoarea Ioana Bogdan, adoptind exact pozitia avocatiilor lui Nastase, care sustineau ca aceasta avea nevoie de un decret prezindential pentru numirea ca judecatoare la Inalta Curte. Recitind parca din pledoariile avocatilor lui Nastase, Iancu sustine ca "aceste numiri pot avea loc numai prin decret al preşedintelui României, care le conferă judecătorilor inamovibilitate, conform noii Constituţii" si cere CSM "să reanalizeze modul în care au fost făcute numirile la ICCJ" .

Asta desi CSM explicase deja printr-un comunicat ca, in 2004, funcţiona instituţia transferării unui procuror şi nu era nevoie de un decret prezidenţial pentru ca acesta să devină judecător. Pentru ca magistratii ICCJ au respins cererea, arătând că nu sunt probleme de legalitate în ceea ce priveşte modul cum Ioana Bogdan a ajuns judecător, a sarit in ajutorul lui Nastase insusi Avocatul Poporului. Asta in numele "dreptului cetăţenilor la un proces echitabil".

Va vine sa credeti? Nici macar in epocile Iliescu si Nastase n-a mai indraznit vreo institutie a statului sa intervina chiar asa nerusinat intr-un proces, se mai tragea cite o perdeluta, se mai bagau mizeriile sub covor,  nu era chiar asa o sfidare pe fata. Iata insa ca in "epoca Ponta" astfel de reticente nu mai exista. Dupa jenantul episod Grajdan, marioneta care a vrut sa retraga Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC) ca parte civila in procesul Nastase, ai fi zis ca au invatat ceva. Mai ales ca reactia presei si a opiniei publice a fost atit de rapida si de vehementa incit bietul Grajdan a fost sacrificat. Mai rau, a ajuns pe mina procurorilor care nu s-au lasat intimidati de masinaria USL pornita sa-l scape pe Nastase.

Dar ce te faci cind insusi Avocatul Poporului, o institutie esentiala a statului, face presiuni si incearca sa influenteze instanta? Se vede treaba ca disperarea este maxima. Iancu a trecut chiar la amenintari, avertizind CSM că "va sesiza Curtea Constituţională dacă nu dă curs solicitării sale". Dupa cum a declarat pentru revista 22 Cristi Danilet, membru CSM, atita vreme cit un dosar este pe rolul instantei este putin probabil ca CSM sa se pronunte pentru ca "s-ar putea interpreta ca o incercare de a influenta instanta". Danilet este insa clar ca la acest capitol se incadreaza actiunea Avocatului Poporului. Personaj dubios, Iancu a ajuns avocat al poporului in 2011, sustinut in parlament de chiar PDL. Acum, Iancu trece de partea revolutiei si face servicii noilor stapini.

Toate actiunile USL si ale lui Ponta arata o tot mai mare siguranta de sine, faptul ca sint dispusi sa calce in picioare justitia, sa politizeze, sa se razbune. Sa rada tot. Dupa alegeri Romania s-a inrosit si, asa cum arata lucrurile, se indreapta vertiginos spre o putere discretionara. Nu vorbesc de dictatura, asa cum fara minte si fara proprietatea termenilor a fost acuzata perioada Basescu-PDL, dar nu-mi aduc aminte sa se fi intimplat ceva similar. Sau, daca s-ar fi intimplat, scandalul ar fi fost monstru, goarnele Antenelor si Realitatii minate de la spate de Voiculescu, Ponta si Antonescu ar fi fost in stare sa scoata oamenii in strada (asa cum au facut-o de altfel de citeva ori), pentru a-i pune sa faca zid in jurul justitiei. Acum, tacere. Chiar si marii luptatori civici impotriva coruptiei, aparatorii justitiei au amuntit.

Derapajele au fost multe, incepind cu numirea ministrilor educatiei, cu schimbarea Comisiei de Etica pentru a-l scapa pe plagiatorul Mang, cu numirea a tot felul de penali si incompetenti in posturi-cheie din agentii si ministere, cu viteza incredibila a politizarii si terminind cu vendeta impotriva Institutului Cultural Roman si a lui Horia Roman Patapievici. Aceste lucruri nu surprind, erau previzibile, cu adevarat ingrijorator este insa tavalugul care s-a pornit peste Justitie, ultima reduta. Nu-l pot opri decit insisi magistratii, judecatori si procurori, si opinia publica. Vom vedea daca interventia noii puteri va reusi sa intimideze instanta. Vom vedea pe 20 iunie. In tot cazul, singurul mesaj care poate fi transmis USL si cuplului Ponta-Antonescu este "jos labele de Justitie".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22