USL se pregăteşte să redevină FSN

Andreea Pora 15.05.2012

De același autor

Social-democraţii şi-a pregătit terenul să guverneze nu doar fără opoziţie, ci şi fără presă independentă.

Ce îngrijorează la USL şi la premierul Victor Ponta nu sunt atât măsurile po­pu­liste, componenţa Cabinetului, aglo­me­ra­rea instituţiilor statului cu armatele în­fo­me­tate ale celor trei par­ti­de sau semnele incipiente ale unei restauraţii, ci setea de revanşă şi de înstăpânire pe termen lung. Primele erau previzibile. Faptul că guvernul a deschis rapid ro­binetul populismelor chiar sub ochii FMI, că îşi ins­talează oamenii în posturile existente, inventând pe dea­supra şi altele noi, că vrea să dea la întors puţinele reforme începute şi neterminate în aceşti ani şi că guvernul are faţa ciupită de incompatibili, plagiatori şi dosariabili nu face decât să confirme aşteptările. Alea realiste, nu cele pe care le împachetează acum angajaţii lui Voiculescu sau sus­ţi­nătorii ardenţi, care îşi freacă mâinile că au scăpat ţărişoara de dictatură. În­gri­jo­rătoare cu adevărat este perspectiva că USL are toate premisele să devină un FSN al veacului. Prin apucături şi dimensiuni. Terenul e gata pregătit şi, deocamdată, el poartă un singur nume: votul uninominal într-un singur tur care va asigura pu­ri­tatea uselistă a viitorului parlament. Una în care elementele străine vor fi un simplu accesoriu pentru închis gura Bruxellesului şi rău-voitorilor autohtoni. Altfel spus, USL se pregăteşte să guverneze fără opo­ziţie. Toate calculele şi simulările făcute pe votul uninominal pur arată că USL ar putea domni cu 80% din mandate, pre­cum FSN-ul anilor 1990. Chiar dacă USL va obţine la parlamentarele din toamnă un­deva în jur de 50-55%, sistemul „câş­tigătorul ia totul“ va vărsa în tolba coa­liţiei aproximativ 70% din mandate. Din ultimul sondaj realizat de CURS reiese în­să că USL este cotată în momentul de fa­ţă, după învestirea Cabinetului Ponta, cu 64%, ceea ce, în pers­pec­tiva uninominalului, îi va aduce peste 80%. In­di­fe­rent din ce partide va fi formată opoziţia – PDL, PP-DD, UDMR –, ea nu va mai conta în peisaj. Va fi ştearsă pur şi simplu de pe harta politică a României.

Că PDL este iniţiatorul aces­tei schimbări şi că a sus­ţi­nut ne­împăcat, cot la cot cu Traian Bă­ses­cu, alegerea pri­marilor din primul tur şi uni­nominalul pur este adevărat. Intenţiile de la vremea respectivă se înscriau în ace­laşi registru al dorinţei de putere absolută cu cele de azi ale USL. PDL a căzut în pro­pria-i groapă şi nu trebuie compătimit. Eşecul planului PDL s-a datorat însă exis­tenţei opoziţiei, care a obligat la com­promis. USL a criticat vehement proiectul, a reuşit să-l blocheze în Comisia elec­torală, ca să nu mai discutăm că, din cauza fragilităţii majorităţii, PDL a fost forţat să ţină cont de pretenţiile UDMR. Venită la putere pe o majoritate con­for­tabilă după căderea Guvernului Ungu­rea­nu, USL a ignorat ori­ce voce critică, nu s-a ostenit nici măcar să mimeze con­sultări cu opoziţia şi şi-a votat legea după pofta-i. Cu 55% din par­lament, USL a făcut ce-a vrut!

 

Social-democraţii şi-au pregătit însă te­re­nul – şi asta nu de ieri, de azi – să gu­verneze nu doar fără opoziţie, ci şi fără presă independentă. Ori­cum, în ultimii cinci ani, Voiculescu, Vântu, Ghiţă şi Schwartzenberg, cu ale lor Antene şi Realităţi, au avut „majoritatea“ mediatică, reuşind în final să-şi atingă ţin­ta şi să aducă USL la putere. Este triumful ma­nipulării, minciunii, şantajului şi non­jurnalismului. Gâtuită de criză, de pră­bu­şirea Rodipet, presa scrisă aproape a su­combat şi nu sunt perspective să-şi re­vină. În perioada Năstase, încercările de arondare şi aneantizare a presei au fost, parţial, un eşec, PSD având de înfruntat media active, cu articole de investigaţie şi anchete, care au ţinut permanent sub observaţie Cabinetul Năstase. Situaţia va fi radical diferită în epoca Ponta-Antonescu şi ea deja prinde contur. Televiziunea Ro­mână se îndreaptă spre o nouă perioadă Sassu-Nicolau, în care USL nu va mai auzi decât ce-i convine şi se va simţi exact ca în studiourile lui Felix. După cum era de aşteptat, posturile de casă ale USL nu şi-au schimbat atitudinea - linşajul la adresa PDL şi a lui Băsescu este acelaşi, iar „cri­tica puterii“ are forma unei dulci limbi mătăsoase.

Chiar dacă în PSD sunt persoane care înţeleg primejdia puterii absolute, cum ar fi Miron Mitrea, de exemplu, tentaţia ei este mult prea mare. Fără niciun fel de opo­ziţie, USL poate deveni mai pri­mej­dioasă chiar decât FSN. Între timp, băieţii deştepţi şi cu ochi albaştri au învăţat multe. Inclusiv cum să fenteze or­ga­nis­mele internaţionale. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22