De același autor
Natura are oroare de vid: viața va scoate în față un nou lider autentic al dreptei – așa cum nici Blaga, nici Udrea, nici Macovei nu pot fi. Dacă acela va fi valabil, va umbla și fără ajutorul lui Băsescu, iar dacă nu, niciun Băsescu nu-i va putea servi de cârjă.
Cât de greu le este politicienilor români să părăsească scena, atunci când evoluția lor politică a ajuns la o încheiere naturală! Degeaba timpul, viața, Regizorul îi anunță că e cazul să iasă: protestează, se agită, planifică din greu, confecționează rapid partide și mișcări, iar când, totuși, sunt dați afară se agață de recuzită ori își pun casca pompierului, doar-doar or mai rămâne o oră-două în centrul vieții politice, fie și sub pretextul unui incendiu. Pierderea unor alegeri ar trebui să fie, pentru un lider de partid, semnul că timpul lui a trecut; demisia ar trebui să urmeze, fără excepție. Nu și la noi: amintiți-vă de Petre Roman, de Mircea Geoană, de Adrian Năstase, ba chiar și de Tăriceanu – ce triste figuri au devenit după ce au fost înlăturați în cele din urmă! Câte contorsionări, câte schimonoseli numai pentru a mai deține o părticică de putere și vizibilitate! Degeaba. Au ajuns și ei istorie. Vorba stoicilor: volentem fata ducunt, nolentem – trahunt („destinul îl conduce pe cel care îl acceptă, dar îl târâie pe cel care-l refuză“).
Am văzut regula românească din nou cu ocazia Convenției Naționale a PDL: deși a condus partidul la cea mai dramatică înfrângere a sa dintotdeauna, Blaga nu a demisionat îndată după anunțarea rezultatelor de astă-iarnă; din contra, a păstrat puterea, a organizat Conferința cum a știut el, a candidat și a reușit să-și atragă ceva mai mulți reprezentanți decât Elena Udrea, fiind reales. Dar prețul – imens - pare a fi ruperea partidului și migrarea adversarilor săi în altă parte. Probabil că Blaga a anticipat faptul, dar nu-i pasă; dimpotrivă, e mulțumit – odată cu înfrângerea rivalei sale susținute de Traian Băsescu, drumul spre o alianță cu PNL pare deschis: o alianță unde, firește, PDL va fi un partid mic și umil, miluit de Antonescu cu câteva fărâmituri. Omul, prea mediocru pentru a vedea dincolo de ziua de mâine, a fost alesul unora ceva mai proști decât el, ceea ce i-a dat sentimentul reconfortant că a salvat partidul. Se înșală, desigur: l-a îngropat definitiv.
Pe de altă parte, Traian Băsescu. Aici lucrurile stau diferit și, totuși, nu complet diferit. Nici el nu se poate consola cu o retragere din scenă, la încheierea mandatului. Omenește, e de înțeles: aflat în putere, foarte activ, cu experiență lungă de om de stat și om politic, Băsescu nu se închipuie pe sine la pescuit și e prea extrovertit pentru a-și scrie, înțelepțește, memoriile. Se crede indispensabil și vrea un nou rol în refacerea dreptei; de aceea, amplifică sciziunea în PDL (dacă nu chiar o creează deliberat), se pregătește să regrupeze în jurul lui un nou PDL, sau noua Alianță D.A., sau știu eu ce altceva. Se servește de Elena Udrea, de alții... Și, cine știe, pe termen scurt, dacă USL i-ar face cadou încă o suspendare, s-ar putea să aibă și ceva succes. Totuși, în mod normal, ora lui Băsescu a trecut și singurul autentic serviciu pe care l-ar mai putea face opoziției (dreptei) ar fi ca, după încheierea mandatului, să se retragă cu adevărat, lăsând locul liber unor oameni noi. Că aceștia încă nu se văd? Dar exact prezența lui copleșitoare i-a făcut – de ani de zile – să nu poată apărea. Se teme Băsescu că moștenirea sa politică va fi irosită? Nu va fi. Chiar și Guvernul Ponta urmează aproximativ, măcar în linie economică și socială, proiectele fostei guvernări. Natura are oroare de vid, cum se spune: viața va scoate în față un nou lider autentic al dreptei – așa cum nici Blaga, nici Udrea, nici Macovei nu pot fi. Dacă acela va fi valabil, va umbla și fără ajutorul lui Băsescu, iar dacă nu, niciun Băsescu nu-i va putea servi de cârjă.
Până una-alta, reacția lui Băsescu la victoria lui Blaga face un serviciu USL: aceștia pot susține, cu oarecare îndreptățire, că principala lor misiune va rămâne, chiar și după 2014, doborârea „tiranului“. Falia dintre „băsiști“ și „antibăsiști“ va continua în chip nefast să traverseze politica și societatea românească, servind puterii în mod diversionist la ocultarea unor politici eronate și a unor dificultăți reale.
Și totuși: în lungul șir al politicienilor români care nu știu nici să plece, nici să piardă, am văzut zilele acestea o excepție: fostul premier Emil Boc (care, să ne reamintim, a demisionat din fruntea partidului după pierderea alegerilor locale din 2012, deși câștigase Primăria Clujului). Ovațiile generale cu care acum a fost primit la Convenția PDL (deși era din tabăra Udrea) arată că omul a recăpătat popularitatea în partid; dacă ar fi vrut, ar fi câștigat împotriva lui Blaga. Discursul său – precis, sigur, articulat – ni l-a reamintit pe Emil Boc, marele adversar al PSD din parlament, din anii 2000-2004. Și totuși, Emil Boc n-a candidat și nu cred că va mai candida la o funcție politică importantă. Simte că publicul larg îi păstrează un dinte, că revenirea pe scena mare va răscoli amintiri prea neplăcute și că va fi un eșec. Știe deci că ora lui pentru politica mare a trecut. Dar știe și că și-a făcut datoria și, se pare, asta îi ajunge. În felul lui, e un filosof. //
Comentarii 48
dan - 05-03-2013
Aveti dreptate dar fiti mai ingaduitor cu Dl. Cornea. Sunt si lucruri bine spuse.
RăspundeNea - 04-01-2013
Chestie de ghilimele, Yeba. Nu se mai gasesc pe piata romaneasca. Le-a rechizitionat Ponta, dar le tzine la naftalina.
RăspundeCALIMAN EUGEN-analist de prov - 04-01-2013
1.Articolul contine o eroare flagranta, care consta in afirmatia ca Blaga a pierdut alegerile.Adevarul trebuie sa fie litera si spiritul unui articol, iar nu conducerea analizei inafara acestora.In realitate,Boc si Basescu au pierdut alegerile prin dezastrul economic produs, din incapacitatea de a construi sau adopta un program economic pro-activ, anticriza! Blaga a fost numai neinspiratul politician, care a preluat partidul si a incasat toate ouale stricate si castravetii inmuiati, ai urii electoratului,contra partidului care l-a adus la sapa de lemn! Ca martor ocular, a-politic, am participat (gura-casca) la mitingul din iunie 2012 de la Carbunesti Gorj, unde Blaga - asemenea unui Mihai viteazul - singur in fruntea tuturor - a facut fata la ura generala fata de PDL,iesind in final, cu fata curata, dintr-un potential sir de huiduieli populare! 2.Blaga a incasat pe nedrept, toate suturile datorate Guvernarii Boc-Basescu, pentru ca s-a aflat, "in locul nepotrivit, la momentul nepotrivit"-sef al unui partid, ruinat de altii, sac de box, pentru escurile generale ale dreptei si Presedintelui! Martirajul politic nedrept, al lui Blaga, ca obiect al analizei de fata - este un lucru care repugna oricarui "intelectual" adevarat!
RăspundeYeba - 03-30-2013
Interesant text, esti sigur ca-i al tau? Imi pare o compilatie, dar daca-mi spui ca esti Victor-Viorel, te inteleg.
RăspundeNea - 03-29-2013
Apropo de numirea lui Tiberiu Nitu la procuratura generala: asta e dovada ca Ponta si Antonescu s-aiui inteles in privinta lui. Cu alte cuvinte, ca disputa PNL-PSD e falsa si intretinuta. USL nu se va "rupe" pe chestiile esentiale, cum ar fi controlul justitiei, iar PNL e o iluzie pentru reconstructia dreptei. USL nu e o grupare politica, ci o CONSPIRATIE impotriva justitiei. ___ Blaga, cu cantecele lui de sirena.. Dintr-o manastire adevarata pacatele se vad si mai mari: Toata maimutareala fetelor liberale alde Vass si Turcan e minciuna, nu naivitate. Ponta si Antonescu nu se rup pe bune, ce principii divergente ii pot macina pe doi golani balcanici? De altfel au si precizat ca isi propun sa alterneze. Ideea e "as simple as that". E loc pentru toata lumea, doar servesc aceeasi tabara reala.
Răspundegigi - 03-29-2013
antologica: ,, Se teme Basescu ca mostenirea sa politica va fi irosita? Nu va fi,,!
RăspundeCiprian - 03-29-2013
Foarte corect, in Romania nu s-a ajuns inca la organizarea pe baza doctrinelor si nu stim daca se va ajunge vreodata. Pana atunci singura solutie e integritatea si profesionalismul oamenilor, corelat cu ce vor ei sa faca. Sunt curios totusi ce o sa faca si d-na Macovei...
Răspunde@ dan - 03-29-2013
E posibil sa fie Cristian Diaconescu un nou MRU sau Geoana? E posibil. Niciun ministru de externe roman, cu exceptia lui Nastase, nu a dovedit ca are vreo apetenta pentru politica. Insă fostii peceristi, utecisti, pesedisti sau fesenisti care fac pe lupii moalisti cu Cristian Diaconescu merita sa lise bata obrazul. Asta e varianta soft. Oricum, trebuie sa facem o deosebire intre doctrina de dreapta si miscarile politice anti-Rusia (anti-Iliescu). In Romania nu a existat, nu exista si nici nu se va naste prea curand un partid de dreapta. Avem doar factiuni ale stangii care se poziționeaza fata de Rusia si Occident, fata de Iliescu si Basescu.
RăspundeIo din popor - 03-28-2013
Constantin Rotaru: ati putea sa-mi destainuiti ce inseamna justitie sociala, fara sa faceti apel la fabula boul si vitelul a lui Donici?
Răspundedan - 03-28-2013
Miscarea Populara este o alta forma fara fond ,este colacul de salvare a unei false conceptii de dreapta ,a unora ce se vor culti si care contaminati de absurde doctrine astazi vad vidul pentru inaia oara a cea ce credeau ca ar fii un crez .
RăspundeHoratiu - 03-28-2013
Ca nu mai poti revizui nimic din prestatia ta civica e una, dar sa nu recunosti ca te-ai inselat GRAV, in timp ce ne predicai pedanterii, e.. crinolatrie curata. Nu stiu cum sa-ti povestesc..
RăspundeHoratiu - 03-28-2013
Nonargumente, minciuni etc le faci tu, din pura incapatzanare prosteasca. Considera ca Nu eu, ci tocmai prestatia ulterioara a USL ti-a dat o palma mai zdravana decat toate cuvintele mele la un loc. E deja istorie, iar anticipatiile tale s-au dovedit pe masura Inchipuitului care esti.
RăspundePuritanismul USList.. - 03-28-2013
Ma bucur enorm de infiintarea Miscarii Populare. Discutia despre Cristian Diaconescu e simpla: are multe de dovedit. Poate o va face, poate nu. Cat despre trecut, si Reagan a intrat in politica ca democrat, si unii dintre cei mai de seama anticomunisti au fost comunisti in tineretze, si Basescu a inceput ca om de stanga si acum este, fara umbra de indoiala, politicianul care a facut cel mai mult pentru dreapta in ultimii 23 de ani. Pana una alta, sa vedem ce va face Cristian Diaconescu. Precizez toate astea pentru ca vad ca deja il cauta in coarne puristii-USL. La fel cum au procedat cu MRU, prin vaca.. de Kobe. Pentru puristii-USL de conjunctura, proximitatea cu Base contamineaza avant la lettre. Bine ca nu i-a contaminat pe ei proximitatea lui nea Nelu Kaghebici si proximitatea lui Felix..
RăspundeDan B___ - 03-28-2013
Omule, n-o sa renunt la opiniile mele oricite nonargumente,minicuni si politici securiste vei aplica.Calin a fost invitatul meu personal nu demult printre altele.Bilbea e martor.Ce-am ajuns, sa ma justific la inventiile tale!Deja e prea mare mizeria in care ma tragi ...
RăspundeIo din popor - 03-28-2013
ati uitat sa ne pomeniti de nevoie dezvoltarii mineritului si de crearea de locuri de munca la Rosia Montana ca dovada a proiectului pentru Romania a presedintelui tarii! ca intelectual al lui Basescu cum sunteti perceput, aceasta ,,uitare,, nu va face cinste!
RăspundeConstantin Rotaru - 03-27-2013
Intr-o tara a formelor si nu a ideilor,cu un popor care se vrea cult si condusa de un guvern CORUPT";-Vrem. fratilor, justitie sociala ! Ma surprinde, agresivitatea unora care ne bombardeaza constant si complet manipulant, cu informatii confectionate bazandu-se pe un singur ellement si folosind una si aceeasi procedura. *(Elementul,unic si determinant, folosit in permanent ecou la toate televiziunile din timpul tuturor guvernelor de dupa 1989 ) In acest proiect Miscarea Populara sper sa ne gasim si Noi (oameni simpli care n-am supt talent politic din biberon si muza unuia si altuia nu ne-a zambit ) Pentru ca la noi, oamenii simpli, toate se intampla mai rar,mai greu,punem pret mai mare pe tot ceea ce cucerim si daruim si usor intelegem jeluirile oamenilor neintelesi si ale nenorocitilor deveniti intelepti, Va doresc succes ! in tot ceea ce faceti si in toate demersurile d-voastra pin care va slujiti tara cu o inalta tinuta morala
RăspundeCandice - 03-27-2013
Blaga e singurul sef de partid care a fost confirmat in functie dupa o infringere electorala. Inghiti-l-ar PNL-ul (ca are stomacul tare)
RăspundeHoratiu - 03-27-2013
Da, vad o proba de barbatie neaosa: in loc sa raspunzi la obiect, daca e cazul sa-ti pui cenusa in cap sau nu, l-ai trimis pe Freud la inaintare. Ti-ai trimis delegat. Curveasca tactica. La ce nu-ti convine nu raspunzi. Asadar, intrebarea ramane: cand iti pui nitica cenusa in cap? (in urma votului tau, optiunii tale, prostioarelor tale cu stampila de vot). Ti-am mai zis, imi amintesti de "Me, Myself@ Irene".._________ Fain raspuns ai dat celor doua postari: e ca si cum in loc sa-ti raspund, ti-as face trimitere la momentul cand maica-ta s-a indoit serios de tine pe la sfarsitul anilor`90, ca si cum ti-as fi raspuns de facandu-ti trimitere la datoriile neonorate (Calin Ciuperceanu, Ovedenie Rodica etc). Multi au vazut la timp curvia ta sufleteasca. O fac si eu acum: cu intarziere, dar mai bine decat niciodata.__ Apropos, esti si tu pe aproape, ai 49 de ani- intineresti, intinesresti. Ce te faci daca se adevereste vorba ca dupa 50 de ani fiecare om are chipul pe care il merita?
RăspundeDan B__ - 03-27-2013
Deci am dreptate,e o lupta imaginara a cavalerului dreptatii din tine cu capcaunul negru antidemocratic din mine , asa-i Horatiu.Ca sa intru in paradigma ta hiperbolizata e vorba de votul meu, de opiniile mele, de actiunile mele, de istoricul meu personal .Eu sunt cauza si efectul, eu iti creez insomnii si grija ta fata de continutul articolelor colapseaza in preajma postarilor mele.Viata ta personala, amici, prieteni, colegi , toti sunt adusi exhibitionist in forum fara voia lor ca sa faca parte din pledoaria ta pt adevar si justitie.Asa e Horatiule?Locul de joaca din copilarie de-a indienii s-a mutat pe net, tu ai depasit 50 de ani dar mintea ta inca isi imagineaza alte teritorii de lupta.Incearca realitatea , dialogul nemijlocit cu oamenii de calitate, cu organizatiile credibile.Dupa aia vino sa mai discutam .Altfel esti doar o baba clevetitoare rautacioasa si plina de frustrari care se ascunde dupa sortul si tigaia in vint gata sa loveasca orataniile.
RăspundeHoratiu - 03-27-2013
In fond, nu pretind de la tine decat o mica proba de "pocainta, de onestitate: sa recunosti in doua vorbe ca in ultimii ani te-ai inselat in privinta pucistilor. O astept asta mai ales dupa confirmarea potentialului lor antidemocratic odata cu tentativa de lovitura de stat. Cu chestiile astea nu e de joaca. Atat!_______Toate astea nu au corespondent in guvernarea PDL si nici in dublul mandat al lui Basescu. Fara putina cenusa in cap, nu esti decat Lupul Moralist si.. psihanalist (ce-i asa greu de inteles?)
RăspundeHoratiu - 03-27-2013
DanB, cat despre curaj, iti amintesc ca poate am raspandit impreuna manifeste anticomuniste. Cati o faceau pe atunci? Aud? Dar cati au refuzat intrarea in PCR, pe fatza, din motive explicit anticomuniste si anticeausiste, desi insistentele activistilor erau pe masura? Eu am facut-o! Cati au refuzat pe fatza, din aceleasi motive explicit anticomuniste, sa iasa alaturi de miile de colegi de fabrica la manifestatiile de osanale si tamaiere a lui Ceausescu din primavara lui `89? cele in care li se impunea milioanelor de oameni scosi din fabrici si uzine sa-i multumeasca lui Ceausescu ptr. ca ne- scapat de datorii? Eu am refuzat categoric s-o fac, desi am fost "vizitat" de tot "staff-ul" de sefi si activisti din fabrica Vitrometan, shocati de asemenea refuz care se putea dovedi repede contagios. Am refuzat sa ies la laudat Ceausescu desi de fata la infruntarea mea cu sefii si activistii era de fatza toata sectia mecano-energetica de fatza. Am refuzat categoric, din aceleasi motive explicit anticomuniste. Am ramas singur in fabrica, in timp ce mii si mii de "polonezi" se adunau in fata primariei Medias ca sa pupe regimul comunist in fund. Cati au avut curajul sa refuze incolonarea? De fata cu cateva sute de colegi de serviciu, plus sefii si activistii? Aud?_____Altele nu le mai pomenesc, nici pe cele de dupa `90.. Baiete, te-a luat valul de ura si uiti cu cine vorbesti. Distorsionezi. Umorile, bata-le vina
RăspundeHoratiu - 03-27-2013
Parerea mea o stii prea bine: am votat PDL si nu regret. In conditiile date, dupa Mega Tradarea liberala a fost singura optiunea politica valabila pentru a continua cat de cat reformele promise de catre fosta Alianta DA. Pentru a depasi impasul in care ne-a lasat fesenizarea PNL. De-a lungul timpului am votat constant impotriva FSN in toate metamorfozele sale politice. La fel, am fost cu Basescu de la inceput pana la sfarsit. N-am participat la suspendare, am fost constant alaturi de fortele reformiste. Am parasit PNL cand a inceput metamorfoza fesenizarii sale si parasesc PDL din aceleasi motive. Pe mine nu ma vezi sa ling unde am scuipat odata. Tu ai facut-o: te-ai debarasat de liberaloizi, din motive superficiale, pentru a le sufla ulterior in pupa. Ai votat Base, ca sa il suspenzi ultarior fara motive. Ai legitimat prin prezenta si votul tau o tentativa de lovitura de stat, ca sa votezi ulterior cu ARD. In tot timpul asta faci pe mironositza obiectiva. Cu un asemenea palamares civic, nu ti-ar strica o mica perioada de recluziune si reflectie. Plus, putina cenusa in cap, ca sa te mai pot vreodata stima. Nu ai taria de caracter sa recunosti ca in ultimii ani te-ai situat de partea fortelor politice antidemocratice si antioccidentale. Ti-o voi repeta la nesfarsit asta. _____Pe de alta parte, iarasi mi l-ai trimis pe Freud la inaintare. Boala grea, psihanalistul din tine..
Răspundemrjack - 03-27-2013
Cu parere de rau, pot sa-ti spun ca nu demonstrezi decat ca esti un limitat, Iskanderbeg. Putea sa-si dea demisia ca sa arate ca are onoare, dar nu are. Faptul ca Basescu e un autocrat penibil nu ii legitimeaza diploma copiata lui Ponta, si nici destule ale stupiditati. Dar asa cum v-a mai spus si Serban in alte postari, exista grade ale nemerniciei.
RăspundeIsaila Bratfalean - 03-27-2013
Aiureli basiste. Cel care trebuia demult sa plece pentru ca a dus numai la esecuri era Basescu. De aceea a ramas Blaga, ca un om independent de Basescu.
RăspundeDan B__ - 03-27-2013
Domnu' Horaztiu,tre sa recunosc ca abia acum inteleg o chestie .Sunt mai greu de cap citeodata.Tu de fapt iti imaginezi ca te lupti pe aici , ca esti pe frontul antiuslist si esti un fel de Preda Buzescu care da in stinga si dreapta iar eu sunt inamicul poporului care trebuie distrus inclusiv cu elemente din politica de cadre a regimului apus.Stimabile, sunt doar opinii la o revista de dialog social.Stilul tau las, niciodata frontal si direct e mediat de suport de hirtie sau electronic.Fii barbat si iesi in fata daca ai opinii ferme si puternice.Admir oamneii cu convingeri oricare ar fi ele si nu-i jignesc.Detest lasii si chibitzii cind si-au facut din asta un merit,un stil de viata.E muieresc sa stai ascuns in camera ta dorind sa fii capetenie pe cimpul de lupta.
RăspundeGrigs - 03-27-2013
Excelenta idee,felicitari El Cabrom.
Răspundejulius001 - 03-27-2013
.." exact prezenta lui coplesitoare i-a facut – de ani de zile – să nu poata aparea" - ..bravos onorabile..frumos judecat!..va sa zica oamenii de valoare nu s-au ridicat ca basescu a tinut prea multa umbra ..ia sa vedem ce oameni de valoare au aparut in celelalte partide care nu au fost zdrobite de prezenta coplesitoare ..sa incercam cu pnl - adomnitei - ce ziceti!?.. tanar valoros, fost ministru al educatiei, e bun ? ..dar chiuariu !? va place ?! ...ministru al justitiei - vioi cu replica, e de viitor ?...la psd ? incercam ? sa incepem cu victor ponta - da ? e genul de tanar care va place cum presteaza !? e modelul de politician roman la care visati? nu e nimic in evolutia lui care sa tradeze vreo presiune a lui basescu - ba chiar dimpotriva..sau poate corlatean ? sau vanghelie !? pesedisti de frunte ..garda de maine - chezasia inaintarii spre viitor a partidului ..sa incercam cu damele..udrea nu intra in discutie ca e limpede ca e coplesita de basescu...dar poate va place lavinia sandru - nu a suportat pdl si a facut partid nou..o fi politicianul exemplar al romaniei de maine ?..specimene sunt multe- nu mai insist ..si cum bine ziceti ca natura are oroare de vid poate se intampla sa va treaca prin minte ceva idei si sa produceti mai mult decat frazeologie goala...
RăspundeSemtex - 03-27-2013
Tot ceea ce poate spera echipa Blaga e sa fie absorbita de PNL. Absorbtie inseamna functii si protectie penala pentru cel mult 20 de oameni. **Bine ca s-au despartit apele! De acum inainte, Dreapta poate fi reconstruita fara reziduul mintal-PNL si fara rebuturile PDL.
RăspundeEl Cabron - 03-27-2013
Gata cu smiorcaielile, Daniel Morar la prezidentialele din 2014! Vreau "sange" pe pereti. Sange intemeiat pe suveranitatea legii si stat de drept. Ce ziceti, Daniel Morar candidat la presedintie in 2014?
RăspundeHoratiu - 03-27-2013
"Se teme Basescu ca moÈ™tenirea sa politica va fi irosita? Nu va fi. Chiar si Guvernul Ponta urÂmeaza aproximativ, macar in linie ecoÂnomica si sociala, proiectele fostei guvernari". Sau macar se chinuie sa imite spiritul reformelor. Asta e marele merit al lui Basescu: faptul ca dupa el lucrurile nu vor mai fi cum au fost: emanciparea justitiei de sub tutela politicului nu va putea fi uitata atat de usor, oameni tineri intrati in sistem nu vor mai accepta mostenirea democratiei originale a lui Iliescu-FSN-USL ca pe o fatalitate. Basescu ar trebui sa se retraga, sa-i lase viitorului lider sansa de se afirma si de a cataliza Noua Dreapta. Mostenirea sa nu se va pierde. Oamenii au invatat ca poate intra sub incidenta legii si un infractor ca Adrian Nastase, S.O. Vantu, Remes, sau Felix. Si asta conteaza cel mai mult. Nu degeaba tuna si fulgera monstruoasa coalitie oligarhica ce domina momentan parlamentul..
RăspundeHoratiu - 03-27-2013
Bune observatii, d-le Cornea! PDL-Blaga va avea soarta lui Bastos din Columna. Va fi la mila lui Crin Antonescu: un partid de zombie integrat intr-o grupare mai mare, tot de mortaciuni politice. Liberalism? Sa fim seriosi.. Doar morga.. liberala
RăspundeSemtex - 03-27-2013
Daca doresc reintaorcerea lui Basescu in politica e pentru a-l vedea cum le va mai face zile fripte celor din USL Ar dori ei, pucistii USL, sa se retraga Base din politica! Numai ca asta mai trebuie s-o vrea si el. Uite, deja Crizel era sa faca o "scena" la aflarea vesti ca Base s-ar putea intoarce: s-a "scapat" pe pupatoare cum ca masina de vot a usleului va dicta o lege prin care fostilor presedinti sa li se interzica reintoarcerea in politica. Si a luat exemplu tocmai SUA. De ce nu si alte democratii, unde fostilor presedinti nu le e interzisa ramanerea in politica? Sa vezi si sa nu crezi: dintr-odata, Crizel si-a redescoperit afinitatile cu SUA. Mai putin cu Watson si cu departamentul de stat al SUA - cei care l-au vizitat asta vara in timpul deteriorarii statului de drept si l-au avertizat sa stea cuminte pe fundul lui daca nu vrea s-o incurce..
RăspundeHoratiu - 03-27-2013
"Nu stiu de ce-l tot bombaniti pe Blaga, pe spinarea lui o sa mearaga opoziitia" zice sfatosul nostru de DanB. Ca n-a prevazut potentialul antidemocratic si antioccidental al USL, mai treaca-mearga, dar nu l-a "simtit" decat dupa ce s-a consumat; cam prin toamna, asaaa. Dupa ploaie, chepeneag.. Si a aflat despre puci mai mult din "carti". Postacul nostru citise despre grozavia USL oarecum post factum. Si acum, vizionarul nost`, DanB, vine si ne mai "oracaie" cu oracolul:"Nu stiu de ce-l tot bombaniti pe Blaga, pe spinarea lui o sa mearaga opoziitia". Esti sigur, DanB? Dai in scris ca asa va fi? Uite, de data asta nu mai pierd ocaziaca atunci cand dadeai crezare intrutotul trucajului lui Dinu Patriciu de la Ploiesti si jurai ca Base e capabil sa mai bata copii. Si chiar mai rau de atat! Ce pacat ca nu te-am pus atunci sa dai in scris. Ca sa vada lumea in cine s-a intrupat oracolul din Damaroaia.. _____Cuuum sa nuuu! Opozitia va sta tocmai in Bleaga si in peneleii tai cei dragi..
RăspundeIskenderbeg - 03-26-2013
Cvorum si demisie, ca sa ce? Ca se reinventeze Basescu. Asta-i, asa, o vorba buna de adormit copiii. Du-te, mai nene, cu Ponta si reinventeaza-i tu lucrarea de diploma. Mai santeti multi?
RăspundeAndrei - 03-26-2013
Domnule DanB, intrebati "citi din cei care vor sa fie mari sefi in PDL acum, erau in 2004 acolo inainte ca ei sa ajunga la ciolan?" Si ce?, asta-i argument? Unde scrie ca nu poti accede la varf decat dupa ce imbatranesti intre buturi.Iar in legatura cu Nicusor Dan va asigur ca e o hahalera. Nu sant singurul care consider ca s-a compromis cu niste declaratii total aiuritoare si lipsite de onestitate anul trecut in timpul loviturii de stat. Daca nu sunteti informat, stati mai bine acasa
RăspundeAmelia New - 03-26-2013
@ DanB> se vede de la o posta cat santeti de partinitor. Nu am intervenit pana acuma, dasi v-am mai citit pe ici pe colea postarile. Macar nu va mai dati corect si nepartinitor. Ne-am cam saturat de postaci dintr-astia.
RăspundeDana Todea - 03-26-2013
Boc e intr-adevar un om pe cat harnic si onest, pe atat de modest. A priit Romaniei. Eu il pretuiesc in mod deosebit.
Răspundeanarchix - 03-26-2013
DanB, numai Boc e asociat cu ciolanul,cu perioada guvernarii in partid? nu e un reflex general la politicianul roman? vasile blaga cu ce o sa fie asociat? cu "spinarea" opozitiei? astea-s dizertatii de de doi bani
Răspundevictor - 03-26-2013
Aveti dreptate fata de dl Cornea, care de un timp parca are un val peste ochi. Si oare chiar nu observa dl Cornea ca PDL condus de Vasile Blaga a pierdut votanti in perioada de la alegerile locale pana la cele parlamentare pentru ca l-a sustinut pe Basescu in vara cu suspendarea. Eu chiar ca as face o prinsoare ca PDL cu Blaga va avea mai multi alegatori decat noua/vechea/falsa dreapta a lui Udrea/Basescu.
Răspundeeoopinie - 03-26-2013
Dupa mine, Basescu poate foarte bine sa faca politica in continuare. Nu vad de ce sa se retraga. E adevarat ca e un motiv atacabil cel pe care l-a expus: nu are stare daca trage pe dreapta. Il asigur eu ar putea sa-si redirijeze energiile si ambitia (atingand echilibrul si satisfactia) catre alte aspecte ale vietii: familia, nepoti, alte proiecte mai mult sau mai putin domestice. Dar de ce sa plece? A invatat atatea chiar si din pozitia de presedinte, si-a facut atatea relatii inalte prin politica europeana, are atatea usi (importante) deschise in CE, are un capital intern de simpatie castigat si care nu-l va parasi chiar daca blufeaza grav, a avut tot timpul obiective deasupra intereselor de partid si personale, interesele inferioare sacrificandu-le fara mila. Nu stau sa-i insir greselile, sunt, raportate la beneficiile pentru tara si la obiectivele carora acestea s-au subscria, minore si/sau tolerabile, pasabile. Intrebarea adevarata este ce ar pute face pe mai departe in politica cu statura lui de mamut, data de biografie (fie si doar cea politica, ca el mai are si un CV profesional) de palmares, de experienta politica, de capital de simpatie si, intr-adevar, de personalitate. L-au asemanat cu un elefant in magazinul de portelanuri. Am amintit vorba lui Brancusi cand acesta ii refuza protectia oferita lui de catre Rodin. Nu mai zic ca, desi ar avea valoare ca un coach politic, nu are experienta pentru asta, ca ar fi o treaba noua pentru el iar relatiile interumane orizontale, la nivel egal, ar fi esentiale aici, iar el, clar, nu e un maestru al acestui tip de relatii. Ar incepe sa invete facand o multime de greseli, asa cum probabil stie ca a facut ca presedinte, pana si-a intrat perfect in rol. Un rol de reprezentare a intereselor romanesti la nivel european, pe probleme concrete, sau chiar in solutionarea unor probleme de nivel european mi s-ar parea mai potrivit pentru el cat si pentru cei ramasi in tara. Ar putea da astfel consultatii fortelor de dreapta, dar mai mult prin corespondenta, fara sa-i striveasca, un ajutor mai direct n-ar permite ridicarea de noi lideri ai dreptei, decat in cazul in care Basescu si-ar adapta puternic personalitatea. Ori, el este, iata, impulsiv, o dovedeste mereu, nu s-a lecuit, nu se domina inca. Un lider are nevoie, pentru ca sa se formeze, sa ia decizii singur, sa le aplice si sa corecteze, sa castige treptat incredere in sine, sa-si inchege o ideologie personala, un sistem de valori si de atitudini, de reflexe politice, un stil competitiv. Ascultand tot timpul de un coach, de un manager, mai ales de unul dominant (chiar daca bine intentionat, salutar), nu prea ar mai avea sansa asta.
RăspundeGladiatorul - 03-26-2013
Avem oameni mari. Avem Marea Elita. Exceptional articol, Distinse domnule Cornea. Eu unul va multumesc pentru ca ati reusit in cateva cuvinte sa limpeziti ideile-mi ravasite de ceva vreme de politicieni, in general, si de politicienii (asa-zis de dreapta) in special. Sper ca vreun consilier prezidential sa-i citeasca (fie si pe sarite) domnului Presedinte al Romaniei din minunatul dumneavoastra articol. Dati-va mana domnule Cornea cu ceilalti intelectuali de adevarata valoare ai acestei tari si dati cateva sute de adevarati specialisti pentru a putea urni caruta asta, numita Romania, impotmolita in mocirla asta comunista. Cu cele mai alese ganduri, Gladiatorul
RăspundeMaria R. - 03-26-2013
Excelenta replica! Oportunism desantat ca la imensa majoritate a politicienilor romani,nu cred sa mai existe undeva in Europa civilizata. N-au nici rusine,nici onoare,nici simt al responsabilitatii.
RăspundeDan B-- - 03-26-2013
Iti raspund cu o intrebare:citi din cei care vor sa fie mari sefi in PDL acum, erau in 2004 acolo inainte ca ei sa ajunga la ciolan?
RăspundeNegoita Gheorghe - 03-26-2013
Interesant discurs/articol, partial corect. Dar este opinia D-vs si v-o respect! Multumesc. O zi buna!
Răspundevio - 03-26-2013
Daca restul sunt sacali, Blaga ce-o fi?
Răspundemrjack - 03-26-2013
Basescu a avut deja momentul (sau chiar momentele) de glorie. A avut la dispozitie si momentul de a se reinventa, de a arata ca are onoare - in vara, dupa suspendare, n-avea decat sa zica 'n-a fost cvorum, dar imi dau eu demisia, si voi continua sa lupt pentru ceea ce cred'. Sigur, asa nu prea mai avea cum sa le asigure scaune caldute la CCR si imunitati tuturor parvenitilor regimului sau (gen Morar), nu mai putea s-o aranjeze pe proasta lu' tata la fel de bine (cel putin temporar), dar ar fi castigat ceva respect. Asa, nu e decat o fosila autoritarista care trage cu dintii de o putere care izvoraste pe zi ce trece mai degraba din forte oculte decat democratice.
RăspundeFelix - 03-26-2013
Mai e o varianta de plecare domnule Cornea: plecam noi, ceilalti. Udrea & Blaga & Ponta & Antonescu & Voiculescu pot sa isi imparta Romania la infinit in care parti vor, noi suntem deparrte.
RăspundeDan B__ - 03-26-2013
Boc e asociat pavlovian cu mincarea, cu ciolanul,cu perioada guvernarii in partid domnule Cornea.D'aia a fost aplaudat.Nu extrapolati , e infantila manevra asta.Nu stiu de ce-l tot bombaniti pe Blaga, pe spinarea lui o sa mearaga opoziitia.Toti vor sa ia un partid la cheie si il sunteaza pe bietul om ca nu-l cedeaza celor ce se autointituleaza in tot felul fara sa fi facut nimic in materie de partide.Ar putea lua exemplul unui Nicusor Dan care munceste temeinic, singur si cu siguranta va ajunge o forta in 2016.Pariez ca Blaga va ramine factorul coagulant al opozitiei cel putin pina in 2016.Restul sunt sacali sau pasarele ce vor sa se infrupte din cadavre.
Răspunde