Agresivitate

Aproape că deja ne-am obișnuit cu violența verbală. Nu cumva riscăm, dacă trecem cu vederea prea repede fapte ca pe cele ale lui Mirel Palada, să începem să ne „aclimatizăm“ și cu violența fizică, atâta vreme cel puțin cât îi suntem numai spectatori, ba chiar să o tratăm drept un spectacol amuzant?

Andrei Cornea 19.09.2017
SHARE 21

De același autor

 

Agresarea fizică a unui senator USR, Mihai Goțiu, de către Mirel Palada în studioul televiziunii B1 TV este, la prima vedere, un epifenomen. În fapt, e mult mai mult decât atât: e un simptom al unei agresivități sociale și politice în creștere ne­în­tre­ruptă. Mirel Palada nu e chiar vreun șef de apro­zar, un taximetrist morocănos ori mai știu ce ins căruia i se poate presupune o educație precară. E fos­tul purtător de cuvânt al fostului prim-mi­nistru Victor Ponta. Este un om instruit, sociolog de profesie, care ținea cursuri la SNSPA.

 

Agresiunea a fost, desigur, condamnată de opo­zi­ție, de mai mulți comentatori, de câteva tele­vi­zi­uni. PSD și ALDE au păstrat însă tăcerea. Iar Bog­dan Diaconu, liderul PRU, partid extremist și cu tendințe fasciste, l-a felicitat pe Mirel Palada: „Bravo, Mirel Palada, așa merită toți trădătorii de la USR care au ales să apere interesele lui Soroş și ale străinilor împotriva intereselor ro­mânilor!“.

 

Să ne amintim însă că tema „Soros și străinii“ a fost folosită intens de PSD în campania electorală și apoi în timpul manifestațiilor masive din iarnă. Să ne amintim și că atât Mirel Palada, cât și Bog­dan Diaconu au fost membri PSD. Și să nu omi­tem continuarea discursului anticapitalist, an­ti­oc­cidental și conspiraționist în numeroase luări de poziție ale puterii. Din această perspectivă, vio­lența lui Palada n-a fost decât expresia radicală a unei atitudini complice, mult mai generale, a ma­jorității de agresivitate la adresa celor care-o con­trazic și îi contestă deschis opțiunile.

 

Dar trebuie să privim lucrurile și din altă pers­pec­tivă. Fără a pune deloc semnul de egalitate între violența fizică și cea verbală, trebuie să admitem că ultima e adesea premisa și prefața celei dintâi. Or, violența verbală a devenit în ultimii ani atât de răspândită și comună, încât abia dacă ne mai sin­chisim de ea. Televiziunile (mai ales Antena 3) au fost responsabile în desemnarea unor persoane publice (politicieni, magistrați, jurnaliști, in­te­lec­tuali) drept țintă a resentimentului și urii teles­pectatorului. Așa se face că la noi oamenii nu se deo­sebesc numai prin faptul că aparțin unor ca­tegorii socio-profesionale diferite, ci tot mai mult și mai ales prin faptul că se uită la posturi de televiziune diferite. Să recunoaștem că nu putem avea o discuție (dincolo de starea vremii) cu ci­ne­va din publicul Antenei 3 și al României TV și că, dacă discuția totuși se prelungește, simțim la un moment dat un val de mânie care vine dinăuntru. Iar ei, cu siguranță, au același sentiment. În­tre­ru­pem conversația și ne despărțim, de obicei, cu o minimă civilitate, dar ura și resentimentul rămân. Violența verbală, înăbușită în asemenea ca­zuri, izbucnește fără opreliști pe fo­ru­mu­rile publicațiilor, ale bloggerilor și, bi­ne­în­țeles, pe rețelele de socializare. Beneficiind de anonimatul Internetului, foarte mulți își trimit presupușii adversari ori adepții lor ipotetici la moarte, la tortură ori îi acoperă de insulte. Cred că acești oameni, pe de o parte, se bucură că se pot defula, dar, pe de alta, sunt nemulțumiți că ră­mân niște anonimi; ceea ce-i face, cred, să-și dubleze invectivele, încercând să-și compenseze insignifianța personală prin enormitatea postărilor.

 

Starea de agresivitate aproape continuă și exploziile de violență verbală (când nu și fizică) ne înconjoară însă nu doar în me­diul virtual. Pe stradă, în autobuz, în tra­fic, pe scara blocului etc., oamenii se pri­vesc bănuitori, supărați, mânioși adesea; simpla prezență a cuiva îmbrăcat, să zi­cem, mai aparte constituie o insultă pen­tru alții. O atingere întâmplătoare din par­tea cuiva în autobuz e resimțită adesea de altcineva drept o agresiune la care răs­pun­de prin ridicarea tonului. Un șofer mai prudent devine nu o dată ținta agre­si­vi­tății unui șofer impulsiv. Această agre­si­vitate latentă contrastează puternic cu ser­vilismul unora față de șefi sau persoane cărora le sunt îndatorate; dar pesemne că agresivitatea și servilismul nu sunt decât cele două fețe ale aceleiași foi.

 

O străveche și mereu actuală reprezentare despre adevăr și fals pretinde că cei care nu sunt de acord cu „noi“ sunt fie stupizi, fie vânduți inamicului, fie, la modul ge­ne­ral, corupți moral. Prin urmare, a avea al­te opinii decât ale „noastre“ e un fapt pa­tologic – se crede –, de unde și necesitatea de a-l „vindeca“ pe cel care le are prin dispreț, coerciție, agresivitate sau pura ani­hilare. Campaniile de ură din media și par­celarea socială pe Facebook intensifică sentimentul că „ceilalți“ sunt cumva anor­mali, că refuză să vadă adevărul din imbe­ci­litate, ticăloșie sau inspirați de niște emi­sari ai Diavolului, precum George Soros în prezent. Nu-i atunci normală și aproape necesară violența împotriva unor atare făpturi diabolice? Sigur, încă mai există pro­tecția legilor și a garanțiilor cons­ti­tu­ționale: dar cine știe unde ne va aduce ac­tuala derivă iliberală – politica de stat a ac­tualei majorități? Și mai există un pericol major: obișnuința noastră, a tuturor. Aproa­pe că deja ne-am obișnuit cu vio­len­ța verbală. Nu cumva riscăm, dacă trecem cu vederea prea repede fapte ca pe cele ale lui Mirel Palada, să începem să ne „acli­matizăm“ și cu violența fizică, atâta vre­me cel puțin cât îi suntem numai spec­tatori, ba chiar să o tratăm drept un spec­ta­col amuzant? „Ai văzut, dragă, cum l-a pocnit ăla pe ălălalt, pe ditamai senatorul, la televizor? Hai, că-i cool!“

Comentarii 21

?????? - 09-25-2017

Ce opinie aveți domnule Cornea despre evoluția "extremismului" în Germania și despre domnul Turcescu ? Pe alocuri, domnul Turcescu vă readuce în memorie discursurile domnului CV Tudor ?

Răspunde

MIHAI 2 - 09-25-2017

Multumesc . Cred ca Trump trebuie scos cumva din discutie. El se amuza ostentativ si le propune si celorlalti sa i se alature. Inclusiv sa se bucure de albastrul cerului cand afara ploua cu galeata sau alte minciuni de aceleasi anvergura - pe care chiar si cei mai saraci cu duhul le descifreaza. Cred si sper ca in politica profunda nu se joaca la fel - desi probabil ca profita de aura de copil rasfatat pentru a -i stresa pe partenerii de discutii. Sunt sigur ca nici rusilor si nici chinezilor nu-si permite sa le spuna gogosi precum aceea cu masele largi poulare prezente la instalarea lui. Pentru massmedia prestatiile publice ale lui Trump sunt mana cereasca, iar CNN ul a reusit sa isi egaleze partenera Antena 3 in penibila vanare de Presedinte. Ipocrizie - pana sa il hartuiasca pe Obama si sa o scoata din istorie pe Hillary , Trump se bucura de maxima simpatie a Hollywoodului si mediei tocmai pentru apucaturile care acum sunt pretext de ardere pe rug *** Accept exemplul cu rolul bisericii in modificarea Constitutiei. Sunt sigur ca dl Cornea nu crede nici dansul asa ceva, ceea ce ar fi un plus dar si un mare MINUS la capiitolul integritate de analist . Dar as paria ca exista o puternica falanga a publicului cititor care chiar asa crede Si au si ei dreptatea lor din moment ce au am semnat pe lista cetateneasca de convocare a rederenfumului gestionata de un ONG si din moment ce REALITATEA VIZIBILA a fost ca am semnat-o intr-o biserica, dupa terminarea slujbei.

Răspunde

?????? - 09-24-2017

Cum ați comenta domnul Cornea despre faptul că "avizarea exploatării" resurselor de petrol nu pare a beneficia de aceleași condiii de "avizare", precum în cazurile de exploatare a altor resurse le subsolulului sau ale solului, cum ar fi de exemplu "exploatarea resurselor de aur", etc. ?

Răspunde

?????? - 09-24-2017

Ce opinie aveți deci despre "patronatele " reprezentate prin George Constantin Păunescu, care "nu prea și-ar dori" , "să plătescă" TVA ? Cum ați "reinterpreta" , în context, afirmațiile lui Traian Băsescu, neclarificate de "personaj", referitoare la "descoperirea "Reginei Evaziunii Fiscale" ?

Răspunde

Mircea Ordean - 09-24-2017

Ca părere a mea, omenescul (cuprinzînd și agresivitate) se află peste tot. Inclusiv în materialul de față, ori al dnei Culcer, aflat în partea dreaptă a acestei file Fb. Apropo de incident, eu i-am văzut - într-un filmuleț - încăierați ca doi adolescenți fricoși.

Răspunde

?????? - 09-24-2017

Referitor la implementarea "split TVA" bãnuiți o oarecare "opoziție" din partea lui George Constantin Păunescu și a lui Traian Băsescu ? Păunescu åsta parcă era cu "patronatele", un permanent datornic către diverși creditori, pe acolo pe unde a fost în conducere, chiar și pe la echipa de fotbal din Craiova, și acuzat deseori de încălcări ale legii , dar cunoscut totuși ca unul dintre "miliardari" , alturi de Vântu, Voiculescu, Țiriac, Patriciu, etc. ?

Răspunde

Florin - 09-21-2017

Felix, ti-am raspuns dar "moderatorului" i-a placut asa de mult comentariul meu ca a decis sa si-l insuseasca si ca sa nu fie acuzat de plagiat nu l-a mai publicat. Nicio problema, thanks for sharing! O sa iti raspund din nou cu un citat din Shakespeare. Alo, 22, Shakespeare e PC? Stiu, a scris "Negutatorul din Venetia". A fost banat deja? Sa incerc totusi: "Ce-i un nume? Ce noi numim o roza tot dulce-ar miresma oricum i-am zice!"

Răspunde

Felix - 09-21-2017

MIhai 2, uite un exemplu de negare a realitatii vizibile: La discursul inaugural al lui Trump au fost multi cetateni prezenti, dar in nici un caz "cei mai multi din istoria SUA" Locurile goale se pot vedea in poze. Spicer o tine pe a lui ca ce multi au fost.. intrebata cu pozele in fata (realitatea vizibila), Mme Conway spune ca Spicer a oferit "alternative facts"// In partea cealalta aceiasi boala, de exemplu dl. Cornea spune ca Biserica obliga la amendarea Constitutiei. Biserica nu poate sa oblige nimic ()cadrul legal e in acest caz realitatea vizibila) ci doar sa convinga, dar ce mai conteaza diferenta intre "obliga" si "convinge". Important e sa negam realitatea vizibila, daca o facem cu un scop inalt, nu-i asa?

Răspunde

Alt Right - 09-21-2017

Prof Kevin Macdonald explica foarte bine fenomenul in trilogia sa.

Răspunde

MIHAI 2 - 09-21-2017

Buna de tot aia cu NEGAREA REALITATII VIZIBILE. Exista chiar si un post de televiziune - ce poate fi mai vizibil ? - care se numeste REALITATEA. Ce intelegeti prin realitate vizibila ? Vorba lui Pilat din Pont - ce este adevarul ?

Răspunde

MIHAI 2 - 09-21-2017

Aveti dreptate, iar completarea amuzanta facuta de Cultura Criticii este si ea intemeiata. Mi se pare insa ca - dincolo de referirea la Antena 3 cea rea si la Soros cel bun - autorul incearca sa fie cat de cat echidistant observand ca URA feroce este prezenta in toate mediile. As adauga o referire la marele maestru care timp de 10 ani a facut din ARATAREA DUSMANULUI o cutuma de care nu ne mai putem dezbara - dar mi se pare ca omul a stat adesea la acceasi masa cu autorul.

Răspunde

Pepe Broscoiul - 09-21-2017

Nu noi suntem trollii ci cei ce te prostesc in fata!

Răspunde

Felix - 09-20-2017

Da mai Florine, am inteles, vrei sa folosesti cuvantul "jidan" :) Esti suparat pe Soros si vrei sa il faci jidan... problema e cum ii numesti pe ceilalti "jidani" pe care nu esti suparat? Sau diferentiezi intre "evrei" si "jidani"?

Răspunde

?????? - 09-20-2017

L-ați mutat pe nea Nicu Văcăroiu de pe prima pagină ?

Răspunde

Cultura Criticii - 09-20-2017

"vanduti inamicului" = in solda Rusiei. "corectitudinea politica = comunism Amerikan". (H.R.Patapievici)

Răspunde

profesoru - 09-19-2017

Gura păcătosului adevăr grăieşte: "O străveche și mereu actuală reprezentare despre adevăr și fals pretinde că cei care nu sunt de acord cu „noi“ sunt fie stupizi, fie vânduți inamicului, fie, la modul ge­ne­ral, corupți moral" - păi exact aşa îi tratează d. Cornea pe cei care nu îi împărtăşesc ideile (în privinţa căsătoriilor homosexuale, a imigranţiei afro-asiatice, a legii care încalcă libertatea de exprimare, a Brexitului, a partidelor conservatoare/eurosceptice/populiste etc.) Îi face în toate felurile: fascişti, fanatici religioşi, inamici ai drepturilor omului, retrograzi, etc. Majoritatea articolelor d-sale sunt pline de agresivitate verbală, parcă ar fi membru al Antifa americane.

Răspunde

Felix - 09-19-2017

Cred ca este vorba de un soi de contagiune, ca si cum nu doar bolile corpului ci si cele ale spiritului se pot transmite. Violenta, e doar unul din aspecte. Asasinarea propriei inteligente, negarea realitatii vizibile, anularea nuantelor, divortul intre cuvinte si semnificatia lor, fac parte, dupa parerea mea, din acelasi tablou clinic.

Răspunde

FLORIAN D. MIREA - 09-19-2017

Ne aflam in plina degringolada, pe toate planurile. Aceasta stare de descompunere multipla este cumva o reeditare a situatiei din anii '80. Iliberalismul acesta este, la noi, generat de neocumunistii si ciracii fostului FSN-Ion Ilici Iliescu. Scaparea nu poate veni decat din continuarea protestelor masive din februarie si fortarea debarcarii puterii corupte PSD-ALDE. Resurse exista, masa critica este aproape atinsa. DNA si Justitia independenta trebuie sa revina in forta.

Răspunde

Florin III - 09-19-2017

Si dvs urati dl Cornea. De aceea si scrieti intr-o gazeta politica. Politica e ura. Politica e continuarea razboiului dintre oameni cu alte mijloace. Cititi putin Freud, el e mai candid ca dvs. Sau Cioran al nostru. Ei da, nu vor fi niciodata anonimi! Ambitiosi!

Răspunde

Florin II - 09-19-2017

Ce prostie chestia cu "anonimatul". Si daca ma semnez ca in buletin sunt cineva? Florin Cutarescu. Ma "cunosteti"? Si dvs sunteti un anonim. Cine va credeti? Dvs sunteti un pretext ca noi sa scriem "aforisme". Sunteti bun, da si noi suntem buni. Stiu ca ma cititi. De abia astepati sa scriu. Suntem acelasi lucru. Nu indraznesc sa spun ce ca sa nu fiu cenzurat dar incepe cu t...

Răspunde

Florin - 09-19-2017

Predicati impotriva propriilor pacate! Nu injurati ca Vadim, e adevarat, dar ce e o injuratura? O expresie cu un sens literal absurd si cu unul figurat de "tu nu esti OK" sau "nu te agreez". Si pentru asta unii fac moarte de om, e absurd nu? Luati de exemplu cuvantul "jidan". Este considerat o ofensa grava la adresa evreilor si pedepsit de lege. "Jidan" are aceeasi etimologie cu "iudeu". "Iudeu" e OK, "jidan" nu. E absurd nu? Sunt suparat rau pe Soros, vreau sa il jignesc profund. Ce sa zic? "Tinerelu", "frumosu", "inteleptu Sionului", "stapanu universului", "inginer financiar", "pokerist pe tari"?...

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22