Antonescu - ocolul în istorie

Andrei Cornea 03.06.2014

De același autor

A plecat acum de bunăvoie Antonescu? Dacă „de bunăvoie“ înseamnă căzut în sondaje, cu cârteli în partid, cu amenințarea răsturnării de la putere, cu reticența, chiar ostilitatea electoratului de centru-dreapta pe care ar trebui să-l mobilizeze în toamnă, atunci, da, a plecat de bunăvoie, încheind o carieră politică aproape în întregime eronată cu un gest, în fine, lucid.

Decizia lui Crin Antonescu de a abandona cursa prezidențială, cât și de a demisiona din funcția de președinte PNL a fost acla­mată de unii drept mă­reață. Dar, într-o ța­ră în care aproape nimeni nu pleacă de bu­năvoie dintr-o funcție importantă, mă­reția e ieftină.

„Ieftin“ a fost însă aproape tot ceea ce a fă­cut Crin Antonescu, a cărui lipsă majoră de discernământ, cu­plată cu un orgoliu fără mar­gini, a tarat aproape complet unele ca­lități reale pe care acest politician le-ar fi pu­tut dezvolta.

Acum opt ani, Crin Antonescu era unul din­tre cei mai vehemenți susținători ai lui Că­lin Popescu Tă­ri­ceanu, care refuza pro­pu­nerea lui Traian Băsescu și Valeriu Stoica pen­tru un mare partid de dreap­ta, rezultat prin fuziunea PD-PNL sub sigla „po­pu­lară“. Câtă ironie ca azi „testamentul politic“ al lui Crin Antonescu să cuprindă exact aceas­tă fu­ziune, discutată febril la ora când scriu acest ar­ti­col, și ca Tăriceanu să fie marele ina­mic „din in­terior“, coada de topor a lui Pon­ta în PNL!

„Măreț“ și consecvent a fost Antonescu ade­sea, dar în eroare. A susținut suspendarea lui Traian Bă­sescu în 2007, deși era o cauză pierdută datorită popularității de atunci a președintelui. A fost de acord cu ajutorul PSD pentru Guvernul Tăriceanu. În 2009, l-a susținut pe Geoană la președinție în turul doi, deși, ca președinte PNL, ar fi tre­buit să nu alăture partidul unei alianțe alcă­tuite împotriva logicii istorice, ideologice, economice, politice și electorale cu un par­tid postcomunist, dominat de ba­roni și de corupție. A mers mai departe și a în­ființat, îm­preună cu Ponta, USL, ca o alianță stra­te­gică, pe termen lung, momit, presupun, de po­si­bilitatea de a obține președinția în 2014. Dar cel mai dezastruos a fost rolul său în 2012, în ceea ce s-a numit încercarea de lovitură de stat: nimeni nu va uita prea ușor răsteala lui la judecătorii Curții Cons­tituționale, înfoierea lui arogantă de păun la Angela Merkel, nefericitele lui remarci la adre­sa ambasadorului Mark Gitenstein sau a De­partamentului de Stat și, în general, aplombul cu care, alături de securistul Voi­culescu și plagiatorul Ponta, s-a pus în frun­tea încălcării statului de drept. Atunci însă a comis și o altă eroare, fatală în relația sa cu PSD: s-a arătat prea zelos ca pre­șe­dinte in­te­rimar, dovedind o ape­tență irepresibilă pen­­tru calitatea de „președinte jucător“. PSD a că­zut pe gânduri, dându-și seama că, adu­cân­du-l pe Antonescu la președinție, își pu­ne un stăpân mai rău decât Traian Băsescu. De la această eroare fatală s-au tras înveninarea relațiilor cu Ponta și PSD, neîncrederea, tră­dă­rile reciproce, hărțuielile, până la ru­perea USL. În con­­tinuare, a în­cer­cat în zadar să se reabiliteze în ochii elec­toratului de dreapta, iar re­zul­tatele de la ultimele alegeri au fost ne­­mi­loase – unica con­solare fiind că au fost ceva mai bune decât ale PDL. Oricât de scurtă ar fi memoria pu­­bli­că în Ro­mânia, ea era su­fi­cien­tă to­tuși spre a fi reținut vi­rajele bruște ale liderului liberal și a fi fost pro­fund contrariată de semnificația lor.

A plecat acum de bunăvoie An­to­nescu? Dacă „de bunăvoie“ în­seam­nă căzut în sondaje, cu cârteli în partid, cu amenințarea răsturnării de la pu­tere, cu reticența, chiar os­ti­litatea elec­­toratului de cen­tru-dreap­ta pe care ar trebui să-l mobilizeze în toam­nă, atunci, da, a plecat de bu­năvoie, în­che­ind o carieră po­li­ti­că aproape în întregime ero­nată cu un gest, în fine, lucid. Cred că astăzi are ocazia să mediteze la cei opt ani de istorie și de ocol inutil la care a contribuit atât - ocol pe care l-ar pu­tea caracteriza drept o „viclenie a is­to­riei“, vorba lui Hegel. Ca istoric de for­ma­ție, ar tre­bui să în­țeleagă ceva de aici. Res­tul e psi­ho­logie. //

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22