De același autor
Suntem „la mila lui Ponta“ nu fiindcă pronia cerească s-a încruntat la noi, ci fiindcă politicienii în care am crezut și pe care i-am creditat că au învățat ceva între 2012 și ziua de azi ne-au trădat încrederea din tot felul de motive, unele vizibile, altele bănuite.
De curând, Gabriel Liiceanu a publicat un text admirabil pe Contributors.ro în care, după ce îl diseca „fenomenologic“ cu un bisturiu de o precizie teribilă pe Victor Ponta, îi propunea să se schimbe moral, devenind foarte bun din foarte rău, luând exemplul lui Hal (viitorul rege Henric al V-lea) din piesele lui Shakespeare, ajuns, dintr-un chefliu și desfrânat în tinerețe, un mare rege. Iar dacă nu e în stare de o atare transmutație morală, atunci – era îndemnat domnul Ponta – măcar să-i fie milă de noi și de România, renunțând să mai candideze pentru a deveni președintele ei. Firește, nimeni nu și-ar închipui că Victor Ponta ar putea urma aceste sfaturi, iar cele două propuneri alternative sunt precum reducerea la absurd în demonstrațiile matematice: scopul lor este să lumineze uriașa incompatibilitate între ceea ce ele ar presupune și tipul de caracter reprezentat de Victor Ponta.
Pe de altă parte, exact asta m-a înfricoșat în textul lui Gabriel Liiceanu: apelul – fie și nu lipsit de ironie – la „mila domnului Ponta“. E un adevăr teribil aici, odată dezbrăcat de ironie. Va să zică aici suntem: descoperiți în fața răului pe care știm atât de bine să-l descriem în toate pliurile sale și, pe de altă parte, cerându-i chiar acestuia îndurare și milă, știind totuși că cerem o imposibilitate în termeni omenești, ba chiar și metafizici! Și totuși, e adevărat: suntem „la mila lui Ponta“ – prin „Ponta“ înțelegând nu doar actualul prim-ministru, ci întregul aparat de partid PSD și de propagandă, pe comilitonii și congenerii săi, Șova, Dragnea, Andronescu, Adam, Voiculescu și atâția alții. Și observăm că singura forță coerentă și eficientă care în aceste săptămâni și zile îi macină, arestându-i, trimițându-i în judecată sau condamnându-i, este justiția – o justiție care totuși va ajunge ea însăși „la mila lui Ponta“, dacă acesta va deveni președintele României.
Și atunci vine întrebarea legitimă: cum de am ajuns „noi“, adică o întreagă societate nu lipsită chiar de orice talente, de orice principii, de orice resurse în ansamblu – „la mila lui Ponta“? Cum?
Chiar dacă voi fi acuzat de simplificare - o acuzație deloc nefondată sub multe aspecte –, voi da un răspuns simplu: nu a fost nicio fatalitate. A fost lipsa de unitate, sabotarea unității acolo unde ea s-a înfiripat (ACL), ori chiar dihonia din rândul opoziției politice, alimentată și de diferiți comentatori, analiști, jurnaliști. Nu există un singur vinovat: toți au greșit mai mult sau mai puțin. Iar greșeala unuia dintre actori a condus imediat la un răspuns cu asupra de măsură din partea altora. Băsescu s-a certat cu Blaga și a vrut un partid pentru el. Blaga l-a exclus pe Băsescu din noua combinație cu liberalii. Macovei l-a criticat pe Băsescu pentru „pactul“ cu Ponta care, totuși, a adus-o pe Kövesi la DNA, cu admirabile rezultate; Băsescu, supărat, s-a rupt de Macovei și a impus-o pe Udrea care candidează ca moștenitoare a „băsismului“, la fel ca și Macovei, dar între cele două domnește o rivalitate totală. Cu o săpătămână înainte de alegeri opoziția e făcută surcele. Auzim de la Băsescu, Udrea și Macovei refrenul că nu există nicio diferență între Ponta și Iohannis. Acesta din urmă, deși stigmatizat zilnic de propaganda lui Ponta de a fi „omul lui Băsescu“, nu știe totuși cum să se dezică mai repede de orice umbră de „băsism“, generând temerea că e gata să arunce și „copilul odată cu apa murdară din copaie“. Paradoxal, și Iohannis, și Udrea, și Macovei au programe foarte compatibile, în care apărarea justiției și reforma statului de drept sunt puncte principale. Și totuși, nu și-au unit forțele, promovând candidatul cel mai bine plasat pentru a-l învinge pe Ponta și oferind publicului imaginea controlului, unității și capacității de depășire a intereselor mici în favoarea binelui comun.
Suntem „la mila lui Ponta“ nu fiindcă pronia cerească s-a încruntat la noi, ci fiindcă politicienii în care am crezut și pe care i-am creditat că au învățat ceva între 2012 și ziua de azi ne-au trădat încrederea din tot felul de motive, unele vizibile, altele bănuite. Suntem „la mila lui Ponta“ și fiindcă s-au găsit destui care să susțină nu numai că „s-au săturat de răul mai mic“, dar și că preferă „răul mai mare“, deoarece numai catastrofa ne-ar putea aduce ulterior binele autentic. Teorie apocaliptică, demnă de anarhiștii ruși de acum o sută și mai bine de ani, dar pe care o urmează nedeclarat cei care, pe de o parte, țes iluzii, pe de alta, îi combat pe cei care ar trebui să le fie aliați! Sunt foarte mulți înțelepți zilele astea care ne spun cât de bine și de democratic este să fim divizați la primul tur. Dar cine a mai auzit vreodată ca o armată divizată, unde comandanții au practicat gherila unii împotriva altora până ieri, să învingă mâine o armată unită? Sunt alții care ne spun că nu au încredere in sondaje și vin cu propriile estimări, complet diferite. De ce i-am crede? Ni se spune să nu abandonăm idealurile. Dar a urma idealul refuzând cărările dificile și întortochiate ale realului a condus întotdeauna la dezastre. A avea idealuri e ceva; a le întrupa e totul. Or, întruparea înseamnă compromis. Să fie compromisul rezonabil cu realul o insultă adusă idealului? Să fie compromisul și compromiterea totuna? Mulți am răspuns cu da. Rezultatul: am ajuns „la mila lui Ponta“! //