De același autor
Nici nu se putea ca la aceste alegeri locale PSD să nu câștige Bucureștiul - și nu printr-un intermediar „independent“, precum Sorin Oprescu. Un singur tur, un partid unit având înainte o așa-zisă dreaptă divizată erau, chiar și singure, motive suficiente. A fost și campania destul de reușită – s-o recunoaștem – a Gabrielei Firea. Dar PNL a pus umărul din plin la victoria adversarului. Dimensiunea erorilor sale este incredibilă: mai întâi, cei trei candidați la Primăria Generală, înlocuiți pe rând, pentru a-l „găsi“ în final pe Cătălin Predoiu, care, deși șeful filialei PNL București, nu a reușit să dea niciodată senzația că își dorește foarte mult să devină primarul Capitalei. Apoi, a fost lipsa unei conduceri solide la nivel central, lipsa de idei strategice și chiar tactice, fuziunea imperfectă a celor două jumătăți ale partidului, senzația de „blat“ cu PSD-ul pe care PNL-ul a lăsat-o adesea, inclusiv în formula nefericită a alegerii primarului într-un singur tur de scrutin. Încă de la alegerea lui Iohannis ca președinte al României, PNL s-a culcat pe laurii unei victorii pentru care nu prea avea merite. Și, trebuie spus imediat, a fost în deplin acord cu fostul său președinte, d-l Iohannis. Împreună, președintele și partidul n-au avut curaj să genereze o criză de guvern, forțând eventual alegeri. Iar după Colectiv, ambii au preferat formula prudentă a guvernului tehnocrat Cioloș, în loc să lupte pentru un guvern politic ambițios și reformist, profitând de deruta PSD din acel moment.
Dar faptul că PNL a pierdut la București atât Primăria Generală, cât și toate cele șase primării de sector (chiar și acolo unde nu vechiul primar candida), în condițiile unei participări la vot minime (circa 33%), reprezintă nu numai o înfrângere a PNL, ci și una a societății civile, a forțelor reformiste și anticorupție. Știu că mulți consideră cele 30% luate de Nicușor Dan și alte rezultate bune din sectoare drept o mare victorie. Aceștia, după părerea mea, își iau speranțele și iluziile drept realități.
E ușor de văzut că, dacă forțele anti-PSD s-ar fi coalizat din timp, punând câte un singur candidat, probabil că ar fi câștigat, chiar și în sistemul cu un singur tur. Nu s-a întâmplat asta din tot felul de motive – orgolii personale din toate părțile, logică de partid etc. –, dar cel mai important dintre acestea a fost de natură ideologică: ideologia antisistem, antipartid, a lui Nicușor Dan și a USB. Ea n-a convins decât un număr limitat de cetățeni (majoritatea tinerilor n-au votat nici măcar cu Nicușor Dan), dar a fost suficient pentru a sparge frontul anti-PSD. Un partid „antipartid“, precum USB, nu putea, dacă voia consecvență logică, să facă alianțe. Cu atât mai bine pentru logică și cu atât mai rău pentru București!
S-o spunem clar: inovația în materie de ideologii politice, construcția unui partid „fără politicieni“, pretenția că nu se plasează nici la dreapta, nici la stânga, ci „de partea cetățenilor“ – tezele debitate de Nicușor Dan – nu l-au făcut pe acesta primar general al Capitalei și pe niciunul dintre candidații de la primăriile de sector, nici măcar pe Clotilde Armand la Sectorul 1, cel mai disputat. Da, l-au adus mult peste scorul mizerabil luat de Cătălin Predoiu, dar cu ce preț? Partidul condus de un condamnat penal guvernează acum Capitala și o mare parte din țară. Șapte luni de agitație politică „antipolitică“ a societății civile din București de după Colectiv au adus o contribuție prețioasă la a avea azi un București complet roșu. Pe unii, totuși, îi consolează cele 30% ale lui Nicușor Dan. Mă tem că se consolează prea ușor. (Votul „politic“ pe țară, la consilierii locali și de județ, sugerează o victorie categorică a PSD și a aliatului ALDE, chiar dacă nu la fel de masivă ca în Capitală.)
Liberalismul politic din România e în cădere liberă. Incompetența liderilor îl sapă de la rădăcină, iar politica „antipolitică“ (Nicușor Dan a anunțat deja că partidul său devine Uniunea Salvați România) îi erodează electoratul. Marea mjoritate a populației, mai ales din orașe, privește jocul de la distanță, nemaiavând încredere în nimic și nimeni. Iar în confuzia generală, PSD se pregătește să preia totul, bineînțeles cu intenția imediată de a modifica toată acea legislație anticorupție, care i-a mai temperat elanul în ultimul timp. Ceea ce n-a reușit în 2012 și în 2014 va reuși probabil în toamna lui 2016, ajutat de lâncezeala liberală și de antipolitica „salvaționistă“. Unora dintre noi n-o să le placă deloc asta. Dar se pare că n-avem de ales. Cum ar spune un clasic în viață: „Ghinion!“.
Comentarii 24
Dorel Teican - 06-13-2016
Tehnica neputintei la romani ! ! !
RăspundeVicentio B. - 06-13-2016
In locul "Ma intreb daca intr-adevar avem si opozitie in Tara asta..." ar trebui sa va intrebati DACA exista EDUCATIE CIVICA in proportia necesara pentru a utiliza sansa votului in necesara proportie definitorie pentru a nu se ajunge la afirmatia : "Si asta o sa ne coste mult intr-un viitor nu prea indepartat." Insasi afirmatia "Urmariti atitudinile lui ponta si miscarile lui tariceanu ... " formulare TOTAL PAUSCHALA, denota o extrem de mare "generozitate" fata de LABILITATE .
RăspundeCHARLIE - 06-12-2016
Rezultatele ultimelor alegeri din Romania in care PSD a cucerit pozitii cheie dovedesc ca viitorul presedinte si prim ministru vor fi PSD-isti. Ponta isi rade in barba in opozitie si stie ca el reprezinta viitorul in fruntea unui regim "socialist" de tip balcanic cu toate caracteristicele spertare legate de acest nume. Cum se spune in engleza vor alege : the devil I know!
Răspundelucian popescu - 06-10-2016
Sint de acord cu tine ca PNL/PDL nu sint adevarate representante ale liberalismului sau conservatismului, dar nu sint de acord ca nu au existat niciodata in romania. Au existat, dar au fost exterminate de fosta ciuma rosie, dupa cum renasterea lor este impiedicata de noua ciuma rosie.
Răspundelucian popescu - 06-10-2016
Oriunde in lumea a treia, probabil, ai vrut sa zici. Numai acolo saracii sint majoritari. Mai incearca!
Răspundeflorin - 06-10-2016
Si daca a cistigat PNL la dv. in oras, ce? PNL inseamn altcvea decit PSD ? Hasoti, Blaga, Gorghiu, Relu Fenechiu, Calimente sint o alternativa digerabila la Dragnea, Ponta, Tariceanu ? Nici macar drept "raul mai mic" nu putem sa-i luam, ii putem lua doar drept ce sint, vechiul USL. A zis ceva Gorghiu despre greseala din vara lui 2012 ? Nu-mi amintesc.
Răspunderomulus - 06-10-2016
Ma intreb daca intr-adevar avem si opozitie in Tara asta...Din atatea orgolii si lipsa de actiune in ceeace priveste unirea tuturor celor asa zisi "opozitie" , a avut de castigat acest monstru numit psd ! Si asta o sa ne coste mult intr-un viitor nu prea indepartat. Urmariti atitudinile lui ponta si miscarile lui tariceanu (numele lor cu litere mici intentionat) ca sa ne lamurim ce va urma ! In alta ordine de idei,sunt de parere ca se exagereaza mult prin afirmatii ca psd a fost votat 99% de persoane in varsta.Sa consideram ca sunt si multi tineri fara cultura (politica sau intelectuala ) care au votat psd-ul ca si batrani din localitati rurale.
RăspundeVicentio B. - 06-09-2016
Rog faceti precizarea necesara cu privire la : 1. La care articol in formularea Dvs. "tb. contestat acel articol din legea electorala care declara ales candidatul cu cele mai multe voturi", va referiti. 2. La care articol din Constitutie va referiti in formularea Dvs. "Daca nu are majoritate simpla, adica 50% + 1 din voturi, e neconstitutional. Trebuie ajutata CCR sa judece corect" . Multumesc anticipat .(GMT 9:23, 09.06.2016)
RăspundeMIHAI 2 - 06-09-2016
Urmatorul PAS GRESIT consta in mentinerea si amplificarea miscarii de dispersare a DREPTEI. Sa ne imaginam ca in toamna pe primele doua locuri vor fi PSD si PNL. Sa ne imaginam de asemenea ca tot in toamna vor concura inexistentul inca partid Uniunea Salvati Romania, precum si partiduletele Macovei M10, Basescu PMP, Marian Munteanu -Garda moare dar nu se preda. Poate si alte partide de acelasi gen - adica din astea care nu prea stransera voturi acum. Sunt atat de multe incat este foarte probabil ca nici unul dintre ele sa nu atinga baremul de 5 la suta, In acest sens va semnalez respectuos ca EXISTA TOTUSI UN NUMAR FINIT DE ARDELENI SI BANATENI si ca - oricat s-ar stradui ei , nu vor reusi sa ii voteze eficient si pe Base, si pe Maco si pe Nicufor. Doi dintre ei - poate toti - vor ramane pe dinafara. Stiti ce se intampla cu voturile aflate sub 5 la suta ? Se redistribui la cei care au facut 5 la suta plus. O multime de voturi de dreapta si ardelenesti se vor Numara in beneficiul PSD , ceea ce este cu adevarat haios. *** Un alt PAS GRESIT se va manifesta probabil la PNL aflat in continuare sub puterea moale a lui Johannis. Acum au mai dat-o ei cotita , delimitandu-se formal de ex- liberalii penali , dar competitivi si ajutandu-i discret sa castige pe la Brasov, Targu Mures etc. Pentru la toamna insa vor trebui pregatite liste care, fara stampilele de conformitate de la Cotroceni si DNA si fara mentiunea VAZUT, PLACUT, APROBAT - HANS K , nu vor putea fi inaintate. Listele PNL ului vor fi deci pline de nume de tineri frumosi si lliberi, dar pe care electoratul liberal nu iii asociaza de nici o culoare cu sigla PNL. Asta va mari dispersia ardelenilor mai sus amintiti , care se vor intreba molcom daca totusi nu ar fi bine sa voteze innoirea liberala. Ce vor face insa mai vechii PDL PNL isti cand vor observa ca ei nu sunt pe liste ? Pai probabil pedeleii vor pleca definitiv in negura istoriei, iar liberalii - liberali se vor duce la ALDE consoldand linia de gandire conform careia adevaratul purtator al facliei liberale e Tariceanu Asa ca ALDE va lua sigur pestee 5 la suta. PS. Adaugati nelipsitul UDMR, pe care analistii il ignora , dar care - din considerente de interes national are garantat procentajul de 5 la suta , cum au tineriii romi locuri rezervate la liceu. Cam ce optiune ar face UDMR ul daca ar avea de ales intre 4 ani de opozitie, sau 4 ani ani de guvernare alaturi de PSD and friends ? La aceasta intrebare raspunsul nostru al tuturor este omogen 100 la suta.
RăspundeCHARLIE - 06-08-2016
Nu cred ca culorile rosu sau verde pentru "socialisti" si liberali sau fascisti au o semnificatie profunda. Poporul este derutat si nu stie ce sa faca cu votul lui. Asa au fost alegerile in Romania in anii 1930-40. Fripturistii sunt la putere. Oprescu, Ponta etc este aceas Jeanette autrement coiffee. Educatia si maturitatea politica post-comunista e zero. Teoria "chibritului" + potlogarii la alegeri aleg reprezentantii poporului dar mai ales alor proprii. Welcome to the Balkan!
Răspundecatalina - 06-08-2016
Nicidecum! Aveti perfecta dreptate!
RăspundeCatalina - 06-08-2016
Care demonstratii? Alea "cool" pentru gazelle de sist sau pentru tragedia de la Colectiv? Unde sunt cei care erau la demonstratii si au stat ca lasii acasa in ziua votului? Chiar daca il anulau, demonstrau lumii intregi, ca cei pusi pe liste nu ii reprezinta! Atunci vedea toata lumea ca voturile nule depaseau 50-60% din cei care au votat! Asa...ati stat acasa! N-aveti ce comenta!
RăspundeVicentio B. - 06-08-2016
Precizare: evident "cabaretist" si NU cum am scris.
Răspundeion - 06-08-2016
tot Bucurestiul e un oras de tampiti! tara traiesti stati linistiti, dar dupa ce am vazut la Universitatea Bucuresti la ce s-a ajuns (cursuri fara legatura cu obiectul facultatii, ura fata de tehnici si idei moderne de lucru pentru ca folosesc cifre sau programe informatice, numai cu literatura, secolul XIX si franta din romane etc) Bucurestiul e dus cu pluta! mai lasati tonul!
RăspundeVicentio B. - 06-07-2016
SIMILITUDINI CU DISCREPANTE ESENTIALE In contextul articolului ma refer la doua Capitale: Bucuresti si Roma. Se cunosc deja rezultatele finale pentru postul de Primar General in Bucuresti dar si cele din prima runda pentru postul de Primar al Romei. Se conosc simulitudinile intre Bucuresti si Roma , evident, cele privind aspectele generate de coruptia in administratie. Despre discrepantele esentiale, strict privind alegerile, las cititorilor/ comentatorilor sa le sesizeze. Redau aici stirea esentiala preluata de mine din teletext Canal TV din Germania, celebru in Lume, in primul rand in limba germana tocmai pentru a nu fi eventual acuzat de traducere tendentioasa/incorecta (citat): „Virginia Raggi hat die erste Runde der römischen Bürgermeisterwahl gewonnen. Die Politikerin der Fünf-Sterne-Bewegung tritt nun in der Stichwahl an - gegen den Kandidaten von Ministerpräsident Renzi. Die Fünf-Sterne-Bewegung des europakritischen Starkabarettisten Beppe Grillo hat bei der Bürgermeisterwahl in Rom einen deutlichen Erfolg verbucht. Die Rechtsanwältin Virginia Raggi gewann die erste Runde der Abstimmung mit klarem Vorsprung und rund 35 Prozent der Stimmen. Die 37-Jährige hofft nun, nach der Stichwahl am 19. Juni als erste Frau ins römische Kapitol einzuziehen. Für Regierungschef Matteo Renzi und seine Partito Democratico (PD) war das Ergebnis hingegen eine bittere Niederlage.“ Traducere „Virginia Raggi a castigat prima runda a alegerii pentru funcția de primar al Romei Politicianista Miscarii Cinci Stele intra acum in alegerea de balotaj impotriva candidatului Prim- Ministrului Renzi. Mișcarea Cinci Stele a euroscepticilor a Starului cabaratist Beppe Grillo a obtinut un succes clar in alegerile pentru postul de primar din Roma. Avocata Virginia Raggi a castigat prima runda cu o marja clară de aproximativ 35 la suta din voturi. Aceasta in varsta de 37 de ani, spera acum dupa alegerea de balotaj din 15 Iunie sa fie prima femeie care ajunge la Capitoliul Roman. Pentru Prim-Ministrul Matteo Renzi si al sau Partid Democratic (PD), rezultatul a fost din contra o infrangere amara” (GMT 20:28, 07.06.2016)
RăspundeVasile Popa - 06-07-2016
Rade ciob de oala sparta. Unde este dosarul de colaborator al Securitatii al lui Munteanu? Dar de traficul cu arme ce se mai aude? Daca nu publicati dosarele acestea, macar cereti-va scuzele de rigoare ca ati fost zvonaci manipulati. Sau le pastrati ca Agamemnon Dandanache pentru viitoarele alegeri?
Răspundetaran - 06-07-2016
Primarii alesi cu mai putin de 50% din voturi trebuie contestati si tb contestat acel articol din legea electorala care declara ales candidatul cu cele mai multe voturi. Daca nu are majoritate simpla, adica 50% + 1 din voturi, e neconstitutional. Trebuie ajutata CCR sa judece corect. E o rusine pentru Romania. Daca nu, demonstariile nu vor putea fi oprite.
Răspundecampean - 06-07-2016
Intr-adevar,nici nu se putea ca la aceste alegeri locale PSD sa nu castige Bucurestiul.Ati contribuit din plin si dvs.[si altii] initiind protestul impotriva desemnarii lui Marian Munteanu candidat al PNL.Felicitari!
Răspundedumitru - 06-07-2016
Nu inteleg de ce victoria Stangii in Bucuresti ii nemultumeste pe unii? Daca oamenii nu ar fi manipulati sau prosti, oriunde in lume Stanga ar fi victorioasa, pentru ca cei saraci, care formeaza electoratul de Stanga, sunt majoritari in orice punct din lumea aceasta!
Răspundebogdan - 06-06-2016
pai, ce sa-i faci! politicianul roman ca si intelectualul roman cu dispretul lui suveran, nu stie economie, nu are o minte stiintifica in materie sociala...numai populism si poezie, care e de fapt proza - nimeni nu e in stare sa puna degetul pe probleme si sa amelioreze societatea, vezi propaganda surescitata cu Nicusor Dan, dar in afara de piste pentru biciclete si pastrarea patrimoniului cultural, oricat de laudabila e ideea, nu ofera nimic omul! nici n-are de unde, ca astea sunt opttiunile create by default de intelectualitatea romaneasca. Suprinde pe cineva rezultatele?
RăspundeAlexandru Mitache - 06-06-2016
Vorba ceea: „dacă tăceai, filosof rămâneai”. Sau când wishful thinking-ul te face de râs: «UPDATE Votul politic la consiliile judetene: PSD-37,52%, PNL-32,16%, PMP-4,13%» Care „țară urmează”? De unde prezumțiozitatea asta nerușinată de a crede că acest fost „mic Paris”, devenit un „mare Vaslui”, care e Bucureștiul, mai reprezintă altceva decât rușinea României?
RăspundeFLORIAN D. MIREA - 06-06-2016
33 la suta prezenta la vot in Capitala ar trebui sa determine invalidarea alegerilor si repetarea lor. Nu este o infrangere a societatii civile. Este un semnal de alarma pentru toti, PSD si PNL in primul rand, ca nu vor mai fi suportati mult de societate. Cat este de reprezentativa pesedista ajunsa primar general, cand are sustinerea a doar 40 si ceva de procente din cele 33 de procente de alegatori care au mers la vot?!?
RăspundeDan - 06-06-2016
Numai intr-o tara in care principalul partid de dreapta, PNL, care este cunoscut in ultimii ani mai degraba pentru legile de stanga, si in care principalul partid de stanga, PSD, seamana mai degraba cu o aristocratie conservatoare si corupta, se poate sa-i fie reprosat lui Nicusor Dan si USB-ului ca nu au orientare ideologica. Domnule Cornea, din pacate, liberalismul nu a existat ca miscare politica niciodata in Romania. Liberalismul presupune cultura, educatie si un set de valori, pe care din pacate, Romania nu le-a avut si nici nu le va avea prea curand...
Răspundeprofesoru - 06-06-2016
Ideea că PNL a suferit o înfrângere catastrofală e eronată. Rezultatele la consilii judeţene (indicator pentru intenţiile de vot la parlamentare) a fost PSD 39%, PNL 33%. Se pare că PNL a câştigat mai multe reşedinţe de judeţ decât PSD: cele din Vest mai ales (Timişoara, Cluj, Oradea), dar şi Ploieşti, Botoşani, Suceava, Piatra Neamţ, Călăraşi. Bucureştiul a fost un caz special, rezultatele extrem de slabe se explică desigur prin bâlbâiala cu cei patru candidaţi succesivi. Tocmai de-aia conducerea PNL trebuia să facă damage control. Predoiu trebuia să fie ascuns, iar declaraţiile să le dea conducerea PNL (în fond au fost alegeri în toată ţara, nu doar la Bucureşti). Tocmai pentru că rezultatele din Bucureşti erau previzibile, PNL ar fi trebuit să aibă un exit-poll la nivel naţional. Gorghiu şi Blaga trebuiau să pună accent pe rezultatele bune la votul pentru consiliile judeţene şi pentru reşedinţele de judeţ, să sublinieze faptul că PNL a fost votat de electoratul tânăr şi educat, să spună că se vor face schimbări în partid pentru ca rezultatele de la parlamentare să fie şi mai bune. Dar n-ai cu cine. În loc de asta, a apărut Predoiu, şi lumea a rămas cu impresia de înfrângere catastrofală a PNL. Iar mass-media pun umărul la consolidarea acestei idei, apare chiar ideea dispariţiei PNL. Avem o şansă bună la parlamentarele din noiembrie, dar trebuie să renunţăm de urgenţă la tonul defetist, care face jocul PSD. În oraşul meu din Oltenia (18.000 locuitori) a câştigat PNL. Deci, se poate!
Răspunde